un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un an mai târziu sunt dezamăgit de cardurile contactless

8 Jul 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

35 comentarii

Am fost și rămân un fan al plăților contactless și am scris de multe ori despre diverse tehnologii. Am fost printre primii care și-au luat card Visa contactless atunci când le-a introdus ING, iar dacă as fi avut și un telefon compatibil mi-aș fi activat și plata cu telefonul.

Simplitatea plăților prin atingere este ceea ce mă atrage. Apropii cardul contactless de un POS și plata se face imediat. Nu-l dau din mână, nu pierd secunde înmânându-l casierei, iar PIN-ul îl introduc doar dacă suma de plată trece de 100 de lei.

Din păcate, un an mai târziu lucrurile nu stau deloc bine pentru plățile prin atingere. Cardurile există, sistemele sunt instalate, dar prea puține sunt funcționale.

Hipermarket-urile au fost printre primele care au instalat POS-uri cu atingere (au sigla contactless pe ele, suportă PayWave de la VISA și PayPass de la Mastercard și teoretic cardurile de la orice bancă). Am plătit fără probleme în primele zile, dar de la o vreme n-am mai reușit să fac asta. Am dat fie peste casiere neinstruite, că una mi-a zis că nu funcționează și i-am cerut să activeze plata prin card, ca să alimentez POS-ul cu curent, după care am plătit contactless, fie nu mai comunică ceva bine și POS-ul nu recunoaște cardul.

contactlesssymbols

Mega Image urma să fie un lanț mare de magazine cu astfel de POS-uri. Asta mă bucura, la Mega Image întotdeauna cumpăr de mai puțin de 100 de lei, deci aș putea plăti în 2 secunde, cu un simplu gest. N-am plătit niciodată contactless. Am văzut POS-urile noi în magazine, dar de câte ori am cerut să plătesc pe ele mi s-a spus că sunt doar puse acolo, dar nu instalate, că nu merg, că nu comunică șamd. După un timp am renunțat la idee.

IKEA a introdus recent POS-uri fără contact. Am vrut să plătesc acolo cu acest card și n-a mers, iar casiera mi-a spus că a mai auzit de probleme cu cardurile ING. Ea-mi spusese de la început asta, dar am rugat-o să activeze POS-ul oricum și am stat ca prostul cu cardul lipit de el, în timp ce mesajul de pe ecran era în continuare “apropiați cardul” sau ceva așa. Am renunțat la încercări, că țineam coada în loc. Nu cred să aibă vreo legătură cu banca, că doar standardele sunt de la VISA sau Mastercard venite.

Am vrut să plătesc cândva la Dristor Kebab, dar POS-ul era după geamul ce protejează casiera. Mi-a fost mai simplu să dau cash. La Inmedio nu merg, în farmacii nici atât, sunt client Centrofarm. La Paul, KFC, Pizza Hut, cafenelele din Otopeni și altele n-am avut ocazia.

Cireașa de pe tort a venit la intrarea în metrou. Poate ați observat că sunt POS-uri contactless și dacă plătești cu un astfel de card o călătorie costă 1,4 lei, nu 2 lei. Ei bine, într-o zi mă gândesc eu să nu mai stau la coadă la cartelă și să plătesc direct cu cardul, deși zvonurile spuneau că ar funcționa doar cardurile BRD. Apropii cardul, mă taxează, scrie LIBER pe ecran, dau să trec și turnichetul nu se învârte. Mă lovesc zgomotos de bara aceea, mă dau înapoi, mai taxez o dată cardul ca să văd cu atenție mesajul și într-adevăr, scria din nou LIBER, deci cardul a funcționat. Turnichetul tot blocat rămâne.

contactless

Părerea mea este că fix la acel turnichet n-au legat releul care-l deblochează cu acest POS suplimentar și, probabil cu puține carduri în circulație și și mai puțini oameni care le folosesc la metrou, n-a observat nimeni. M-a taxat de două ori, i-am spus casierei de problemă și m-a lăsat să intru “pe lângă”. Întreaga experiență a fost dezamăgitoare.

Nu mă înțelegeți greșit. Sunt în continuare fan contactless și vă sfătuiesc pe toți să vă luați astfel de carduri, dacă aveți opțiunea. Până la urmă e tot un card VISA clasic, că de asta l-am luat (și e disponibil și la Masterdard), dar are în el și acel cip de comunicație la distanță mică.

A crescut chiar și numărul de magazine ce acceptă plățile cu astfel de carduri. Dacă mă uit pe lista oficială, văd acolo diverse supermarket-uri, fast-food-uri, farmacii, fashion; sigur, n-ar strica și mai multe supermarketuri, ar trebui adăugate urgent toate Profi-urile și Fonzi-urile și restul lanțurilor de supermarketuri, apoi cafenelele și toate magazinele din mall-uri și casieriile operatorilor telefonici, dar sunt deja destule în toată țara pentru ca tehnologia contactless să fie remarcată de potențialii clienți.

Problema este că nu merg. Și ca să le vinzi clienților astfel de tehnologii și apoi plăți cu mobilul, sistemul trebuie să funcționeze întotdeauna, că altfel simți că plătești de pomană pentru el.

    35 comentarii

  1. Noh! Ghinon de neșansă, ca să zic așa. Plătesc contactless din decembrie 2013 la hypermarket, Inmedio, Helpnet, Sensiblu, Maxipet (cu ceva chin, că nu prea știe lumea cum se face), metrou. N-am văzut la MegaImage POS-uri de-alea.

    A… la metrou merge doar cu Mastercard (Paypass). Sau cel puțin așa era când am studiat problema.

    E drept, la Cora am dus multă muncă de lămurire cu casierele, dar până la urmă am izbândit. Dacă ar merge și la benzinării…

      (Citează)

  2. mircea(primul)

    08/07/2014 la 8:50 AM

    cred ca imi ia mai putin timp sa bag pinu decat sa tin 5 minute de instructaj

    first world problems…

      (Citează)

  3. Vina mare e a magazinelor care nu-și dau deloc osteneala. O singură casieră am văzut până acum suficient de deschisă ca să-mi propună plata cu paypass chiar dacă depășisem 100 de lei. Am băgat PIN-ul (cere PIN pentru sume mai mari de 100 și asta tot de la ea am aflat) și a mers. Se întâmpla în Auchan Militari.
    A propos, s-a întrebat cineva ce-nseamnă Auchan? Numele a fost ales astfel încât să se pronunțe la fel ca și numele cartierului unde a fost înființat primul magazin. Cartierul se numește Hauts Champs și e parte a orașului Roubaix din Franța. Inițial aleseseră Ochan, dar au vrut ca numele să înceapă cu A astfel încât să apară la începutul anuarelor.

      (Citează)

  4. @mircea(primul) – am timp. Nu țin eu instructaje – asta e treaba șefului casierilor sau cine o fi responsabil cu trainingul din partea angajatorului.

    Și până la urmă, nu trebuie să învețe și oamenii cum stă treaba cu contactless-ul acesta?

      (Citează)

  5. mircea(primul)

    08/07/2014 la 9:13 AM

    @george cand ajungi cu cardu sa il fluturi prin fata pos-ului si casiera se uita la tine ca rata la bariera, tu tii instructaju. daca nu merge pos-u pierzi timp…dar zicea ca ai deci e ok

      (Citează)

  6. Am Mastercard PayPass de la ING din 2012 si nu am probleme la metrou, la IKEA, la Dristor, la Inmedio. La hypermarket nu am incercat, acolo depasesc plafonul maxim de 100.

      (Citează)

  7. Am ING PAY din 2013 (acel sistem de plată contactless cu telefonul). Din păcate, odată cu sosirea Android 4.4 aplicația nu mai funcționează, nu mai comunică cu cardul microSD.
    Am primit inițial un mesaj de la ING prin care mă anunțau că aplicația nu mai funcționează deocamdată, dar că se va face update. Ei bine, au trecut luni bune și nu s-a întâmplat nimic. Am sunat pe la ING, dar toată lumea e debusolată și nimeni nu are habar de această problemă…

      (Citează)

    • @Cezar: nasoală treaba asta, nu știam de ea.

      Ai avut înainte Android 4.3 sau 4.2? La 4.3 au schimbat ceva major, nu mai permit încărcarea unor drivere pentru anumite componente suplimentare și s-ar putea ca din acest motiv să fi picat totul.

        (Citează)

  8. Am un contactless de la ING. Oriunde pot plati cu functia asta, asa platesc. Inmedio, Auchan, Cora … La un moment dat devine frustrant sa stau sa dau cardul, sa stau sa apara suma etc etc. E mult mai simplu si mai usor cu contactless. Ce totusi nu imi place in RO ( un lucru pe care afara nu l-am vazut si sunt sigur Radu ca l-ai observat si tu ) este ca atunci cand platesti cu cardul, trebuie sa dai cardul vanzatoarei. In afara nu exista asa ceva. In afara exista pos-uri speciale in care tu bagi cardul (si pin-ul, evident). Mi-ar placea ca la noi sa introduc EU cardul si vanzatoarea doar sa imi dea bonul aferent.

      (Citează)

  9. Am si eu Paywave de la ING si in 50% din cazuri merge, 50% primesc raspunsuri tampite de la casierite sau ca sunt puse de forma.
    Problema mea este ca nu inteleg de ce aproape peste tot scrie Mastercard PayPass si Maestro. Nu stiu daca am vazut sigla Visa de mai mult de 2 ori. Mi se pare o mare tampenie… Ai visa paywave cauti sigla paywave…
    Eu am aflat ca merge si visa de la inmedio, cand dupa ce mi-a vazut cardul casierul, mi-a dat el cu cardul pe aparat desi scria doar Mastercard/Maestro.

      (Citează)

  10. La metrou am patit si eu chestia aia. Am dat de doua ori, mi-a luat banii de doua ori, i-am zis casierei, la care aia: “Domne, n-ati vazut afisul ca doar alea de la BRD merg? A fost un an afisat aici”.

      (Citează)

  11. lucian nastass

    08/07/2014 la 10:19 AM

    La Inmedio merge sigur. Insinsta!

      (Citează)

  12. @S – la Lidl si la unele benzinarii (Petrom/OMV) e cum zici tu – nu dai cardul vânzătorului, faci tu operația de … introducere (atât a pinului cât și a cardului).

    Cel mai enervant mi se pare faptul că, deși casa comunică cu POS-ul, chitața iese din două locuri. Nu înțeleg de ce nu se poate ca pe bonul de casă să fie tipărită și partea POS-ului. Culmea, la unele OMV-uri se poate.

      (Citează)

  13. Dap, ai dreptate. la Lidl introduci tu cardul. Am uitat sa mentionez ca nu trec foarte des pe acolo dar atunci cand trec imi place sistemul de plata cu cardul :)

      (Citează)

  14. la ING și presupun că și la alții scrie pe site (https://www.ing.ro/ingb/persoane-fizice/carduri-si-conturi/ing-card-contactless.html) că la metrou merg doar cardurile Mastercard (Paypass).

    Ce-ar fi dacă s-ar putea plăti și la RATB direct cu contactless (în locul cardului Activ). Sigur, ar fi o problemă în securizarea tranzacției la cititoarele din mijloacele de transport. Oare cum ar face controlorii să te verifice?

      (Citează)

  15. Se poate și la RATB, dar numai cu cardul Zâmbet BCR.

      (Citează)

  16. In polonia (wroclaw) merg brici, chiar si in autobuze au automate pt bilete. alegi biletul , dai cu cardul si gata. rapid si eficient. dar trebuie educatie si persoane interesate. In Cehia au aparut rapid in ultimii 2 ani si mai peste tot au POSuri contactless.

      (Citează)

  17. @Cezar, eu platesc in rATB cu cardul de salariu BRD.

    (r intentionat)

      (Citează)

  18. @Cezar & @Roxana – scrie și pe site-ul RATB de cardurile duale (emise de BCR și BRD), dar nu sunt chiar ceea ce aveam eu în minte. M-ar fi interesat să fie ceva cam ca la metrou, practic cititorul din mijlocul de transport să fie și POS. Așa încât să pot folosi card contactless emis de orice instituție bancară. Repet: ca la metrou.

      (Citează)

  19. probabil că dacă un lanţ mare de magazine va merge brici şi-i va obişnui pe oameni, o să meargă şi la ceilalţi, o să vadă conducerea că se cere şi n-o să-i convină să rămînă în urmă. Acum e perceput ca o ciudăţenie… mai mult ţi se explică de ce e nesigur, de ce nu ar trebui să meargă etc

      (Citează)

  20. La mine in UK am doua carduri contactless si le folosesc peste tot. Subway, underground, benzinarii. E dezvoltat sistemul.

      (Citează)

  21. Eu NU vreau un card pe care nu l-am solicitat si care in caz ca imi este furat poate fi golit in primul hipermarket.

      (Citează)

  22. La cat de informat sunteti si la cat de bine sunteti pus la punct cu tehnologia contactless, ar trebui da observati ca la Metrorex gasiti doar sigla Mastercard si card-ul dvs Visa nu este acceptat.

      (Citează)

  23. Adevarat graiesti! Si eu am fost tentat si am achizitionat carduri contactless. Cat despre telefon, cand am auzit ca trebuie sa-i montez un uSD card special si un sticker, am renuntat (chiar daca tf. era complet compatibil NFC).

    In plus fata de cele descrise am patit si un alt sa-i zic necaz.
    Am achitat contactless (am gasit totusi, in cele din urma, o casiera instruita si un terminal functional!) si venind acasa am observat (prin internet-am obiceiul sa monitorizez zilnic conturile) ca suma nu a fost retrasa din cont si ca tranzactia nu figura nici in lista celor in asteptare. Evident ca la orice plata efectuata, chiar daca nu e decontata imediat de banca acceptanta, suma corespunzatoare iti este retrasa imediat din cont si figureaza la tranzactii in asteptare. Decontul se efectueaza dupa cateva zile. In cazul mentionat, suma mi-a fost retrasa din cont dupa mai mult de 10 zile, in ciuda faptului ca am informat comerciantul, banca acestuia-prin POS-ul careia s-a efectuat tranzactia si banca la care aveam contul curent. Nu am informat pe cei de la Mastercard-detinatorul brandului si respectiv mijlocitorul platii.
    Pentru mine situatia este de neacceptat, mai ales ca tin toti banii in depozite sau conturi de economii, iar in contul curent nu am decat cativa lei. Efectuez viramente prin net doar in momentul in care doresc plata la POS si numai sume care acopera strict tranzactia. De, sunt prea sarac, si-mi iau o masura de siguranta suplimentara. Asta in urma faptului ca, incercand o plata prin POS (achizitie calculator de 4.200 ron), tranzactia mi-a fost refuzata de 2 ori la rand. Am fugit la ATM, am scos 4.200 ron si am achitat cash-deci aveam bani in cont. La ATM, am observat inainte de a retrage banii ca imi lipseau deja din cont inca 8.400 ron. In urma reclamatiei si refuzului de plata, acesti bani i-am recuperat dupa 15 zile. Putea sa dureze si 30 de zile.

    Cu respect,
    Liviu

    PS @ctls: nu functioneaza nici Mastercard! Sau NU MAI functioneaza. Mie nu mi-a functionat.

      (Citează)

  24. Guys, dar care e suma minima acceptabila pentru plata cu cardul? Cu 13 ani in urma, un magazin in care intrasem avea un afis prin care anunta ca accepta plati cu cardul doar de la 100000 lei in sus (in bani noi, 10 ron). Am cercetat un pic atunci si am aflat ca comisioanele platite de comercianti pentru tranzactie erau enorme, un fel de X% din valoarea tranzactiei dar nu mai putin de Y lei, astfel incat pentru platile sub 100000 lei comerciantul ajungea sa nu mai aiba nici un profit din vanzare.

    Mi-am pastrat obiceiul asta, peste 10 lei platesc cu cardul unde se poate, sub 8 lei platesc cash, iar intre 8 si 10 dupa cum bate vantul…

    Mai sunt de actualitate chestiile astea? Ideea asta cu plata fara pin sub 100 lei ar sugera ca nu…

      (Citează)

  25. nwradu:
    @Gaelex: e ok, nu te silește nimeni să-l iei.

    Mai nou te sileste, zilele trecute cei de la ING mi-au trimis printr-o firma de curierat, in locul cardului vechi Visa Electron, un card nou contactless Visa Paywave, pe care nu il solicitasem.

    Chiar am incercat sa-i spun curierului cand m-a sunat, ca probabil e o greseala, cardul meu era valabil pana in 2016 si nu cerusem sa fie inlocuit, dar mi-a explicat ca ING schimba toate cardurile vechi la toti clientii.

    Din fericire pentru mine, eu nu am nimic impotriva cardurilor contactless, chiar m-am bucurat.

      (Citează)

  26. mihai: Mi-am pastrat obiceiul asta, peste 10 lei platesc cu cardul unde se poate, sub 8 lei platesc cash, iar intre 8 si 10 dupa cum bate vantul…
    Mai sunt de actualitate chestiile astea? Ideea asta cu plata fara pin sub 100 lei ar sugera ca nu…

    Comisioanele, cât or fi ele, sunt suportate de magazin și sunt de forma “2,5 lei sau x%”, să zicem, așa că pentru cumpărături mici nu rentează magazinului să accepte cardul.

    Totuși, în România eu n-am văzut nicăieri scris că pot plăti cu cardul doar peste o anumită sumă. În străinătate da.

      (Citează)

  27. Costel: Mai nou te sileste, zilele trecute cei de la ING mi-au trimis printr-o firma de curierat, in locul cardului vechi Visa Electron, un card nou contactless Visa Paywave, pe care nu il solicitasem.
    Chiar am incercat sa-i spun curierului cand m-a sunat, ca probabil e o greseala, cardul meu era valabil pana in 2016 si nu cerusem sa fie inlocuit, dar mi-a explicat ca ING schimba toate cardurile vechi la toti clientii.
    Din fericire pentru mine, eu nu am nimic impotriva cardurilor contactless, chiar m-am bucurat.

    Foarte urât. E drept că mai bine ai Visa decât Electron, dar nu să te silească la contactless.

    Am întrebat la Mega Image-ul mare de la Șincai dacă merge plata contactless. Mi-a spus “desigur că nu”, deși sunt montate de vreun an sau doi POS-urile și culmea, chiar de la ING.

      (Citează)

  28. Pentru a plăti prin nfc cu telu cum s-ar proceda, și cam pe unde poți face plățile?

      (Citează)

  29. Fuck ’em never ever will use contactless, n-am nevoie de un card pe care daca il pierd sau mi-l sterpeleste cineva sa-l foloseasca rapid la cateva cumparaturi personale cu resursele mele, plus ma intreb mereu….nu anume daca o sa se intample ci cand o sa se intample……..mai exact cand o sa aiba loc vreo resetare/”colaps” monetara/”financiar” international/a, sau o criza internationala uriasa la care sa asistam ca grecii sau cipriotii neputinciosi fara sa avem posibilitatea sa ne folosim banii neavand acces la ei, sau sa fim limitati la achizitii zilnice de maxim cateva zeci/sute de ron.
    Ohh si sa nu uitam catre ce se indreapta lumea, un singur guvern mondial care o sa decida totul pentru toti, sa vedem cine o sa mai aba curaj sa posteze mesaje pe internet contra regimului, un singur click si o sa traiasca din donatii ca banii se vor evapora.
    Cu alte cuvinte, ce-i in mana nu-i minciuna, folosesc cardul doar ca sa scot ceea ce am pe el, cum imi intra salariul, il golesc instant.
    Fiecare este liber sa decida pentru el, dar macar s-o faca avand toate datele problemei, ca daca se ia ca vita dupa turma, este cam nasol, kiss ya all!!!!!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus