un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O poveste cu două carduri ING

15 May 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Acum vreo lună am întrebat la ING dacă-mi pot face un card VISA normal (Classic) în locul celui Visa Electron pe care-l am eu, la care doream să renunț deoarece nu este acceptat la plată peste tot. Așa am aflat că ING tocmai introdusese cardurile Visa contactless (“Paywave” se numește tehnologia Visa, în timp ce concurența Mastercard folosește “PayPass”) și deci am aplicat cu bucurie la unul, mai ales că taxele erau aceleași. Cum? Direct prin Homebank.ro, online.

Computerele merg bine, dar nu până la capăt. Sau la capăt este factorul uman, mai greu de controlat. Mai ales că n-am aplicat doar eu pentru acest card, ci și un alt cititor al blogului. Fiecare cu pățania lui.

Interfața Homebank a mers fără reproș în cazul meu. Am ales că vreau un nou card, tipul său, la ce cont să fie atașat și cum să-mi apară numele pe el. Am validat opțiunea cu digipass-ul și am primit un email de confirmare, care spunea

Aplicatia dumneavoastra pentru emiterea cardului este in curs de procesare. Cardul poate fi ridicat din ING Office-ul sau Agentia ING Bank de care apartineti, incepand cu a saptea zi de la emiterea acestuia. In vederea inmanarii cardului, trebuie sa cunoasteti codul PIN , pe care il veti primi la adresa dumneavoastra de corespondenta.

Așadar, am înțeles că urma să fiu anunțat automat de emiterea cardului, iar în minim 7 zile după aceea urma să-l găsesc în agenția mea, nu?

Asta se întâmpla pe 23 aprilie. Pe 2 mai (parcă) primesc PIN-ul printr-un plic special adus de un curier. Anunțul că e cardul gata tot nu apare, asta până pe 7 mai, când sun eu la Relații Clienți ING, întreb de card și aflu că este din 24 aprilie în agenție, emis și gata de ridicare.

Se pare că trebuia să mă informeze cineva telefonic, dar nu mă sunase nimeni. Am primit până la urmă un SMS pe 10 mai, la aproape 3 saptămâni de când cardul stătea în agenție, că sunt așteptat să-l ridic. M-am dus și l-am ridicat.

Ce să spun, cardul e foarte mișto. Visa classic, cu textul în relief și tehnologie Contacteless. Aceasta îți permite să plătești sume de până la 100 de lei doar atingând cardul de POS-urile ce suportă această funcție. L-am încercat ulterior în Carrefour, unde pe POS-uri scrie doar Mastercard PayPass, și a mers fără probleme, semn că sunt compatibile. Am fost uimit de rapiditate, doar am atins cardul și deja chitanță a început să fie tipărită, fără timpul pierdut cu înmânarea cardului către casieră, PIN și restul procedurii.

Nu sunt așa multe magazine cu POS-uri fără contact, din păcate. Știu Carrefour, Dristor Kebap, intrarea la metrou și o să fiu atent și la altele acum. Pe site mai scrie de IKEA, Helpnet, Sensiblu, Rompetrol, Real și Inmedio. Oricum, nu pentru PayWave am luat cardul, ci pentru că-i Visa.

Cititorul meu a avut o experiență și mai ciudată și a început cu Homebank. A început emiterea cardului, a validat cu digipass-ul și a primit online o eroare care spunea ceva de genul “nu se mai pot emite astfel de carduri”. N-a primit nici un email de confirmare imediat după.

Omul era convins că nu a emis nici un card și că probabil nu sunt acum “în stoc” momentan, dar câteva zile mai târziu a primit PIN-ul acasă și apoi s-a dus și a ridicat cardul din agenția lui.

Concluzia: mișto cardul, mișto tehnologia online (așa mă aștept să funcționeze o bancă modernă, să pot deschide conturi și carduri în câteva minute pe net), dar mai trebuie corectate niște bug-uri.

Am scris despre plăti prin contact și plăți cu mobilul aici.

contactless

    24 comentarii

  1. Pare foarte mişto, dar din punct de vedere al securităţii nu prea am încredere. Nu pierd lucruri, în general, dar şi dacă s-o întâmpla vreodată să rămân fără card parcă nu vreau să ştiu că cineva îl poate folosi fără PIN…

      (Citează)

  2. @Andrei, inseamna ca poti intra in panica de pe acum, si cardurile normale pot fi folosite fara PIN. E la latitudinea vanzatorului ce alege sa iti ceara: ID, semnatura sau PIN.

      (Citează)

  3. tare, cand ma gandesc ca in Franta sunt inca oameni care platesc cu cecul de hartie :D

      (Citează)

  4. Păi îl blochezi, dar până afli de el băieţii îşi fac treaba… Am un amic care şi-a pierdut (sau i s-a furat, mă rog) portofelul, în Franţa. Până a apucat să sune să blocheze cardul cineva deja încercase să plătească cu el, noroc că n-avea în cont cât era suma de plată. Totul în interval de câteva zeci de minute. Better safe than sorry, nu?

    @Gabriel: de când am card mi s-a cerut PIN-ul absolut de fiecare dată, peste tot unde am plătit. O fi cum zici tu, dar nu poţi să negi că în România se practică validarea cu PIN.

      (Citează)

  5. Ce probleme ai avut cu Visa Electron?

      (Citează)

    • @acsel: refuzată la unele POS-uri, la francezi pe autostradă nu era trecută la posibilități de plată, refuzată la închiriere auto…
      Dacă acest card Visa mă costă la fel, nu văd nici un motiv pentru care aș rămâne la Electron. Cel Electron apăruse ca o extensie pentru plăți online, la origine.

        (Citează)

  6. @acsel: cu Electron poti sa te cam stergi undeva in afara Romaniei, sunt multi comercianti on-line sau magazine care o refuza, din motive de siguranta.

      (Citează)

  7. @ștefan: pe unii îi avantajează să plătească cu cecul pentru că beneficiarul își încasează banii mult mai târziu (durează până se duce unu’ la bancă să încaseze cecul, până se face tranzacția…). Dacă ești sigur că primești niște bani la puțin timp după un termen limită al unei plăți, atunci poți folosi cecul. Problema apare dacă nu ești acoperit la momentul tranzacției! Poți face pușcărie.

    @toți: cardul ăla cu RFID poate fi folosit împreună cu un telefon cu NFC să plătesc ceva? De pildă, presupunând că aplicația lu’ Amazon știe să citească date de pe NFC-ul telefonului, se poate plăti cu cardul doar apropiindu-l de telefon? Sau presupunând că aplicația aia MyEnel ar știe…

      (Citează)

  8. @Alx MAX: exact! si eu platesc cu cecul uneori, stiu ca o sa dureze ceva pana ies banii din cont.
    Problema e ca sunt unii care fac asta la supermarket, not fun, dureaza o eternitate.

      (Citează)

  9. @Stefan Visa Electron nu e acceptata la comercianti in afara pe motiv de siguranta?
    Nenea, cred ca e cazul sa scoti capul de undeva. Visa Electron e doar un card VISA. De debit. Faptul ca unii comercianti cer card de credit o fac pentru a fi sigur ca iti pot debita contul in cazul in care au nevoie. NU mai vorbi prostii legate de siguranta. Cardul e la fel de sigur ca oricare altul.
    Personal am folosit Visa Electron pe jumatate de glob fara NICI o problema ( cu exceptia inchirierii de masini de la Hertz). Jumatate de glob la propriu. Cut the crap!

      (Citează)

    • @Jules: Ștefan locuiește în străinătate :P
      Dar da, de asta am renunțat și eu la Visa Electron, probleme cu plățile în străinătate.

        (Citează)

  10. Când am citit titlul credeam că ţi-ai pierdut cardul şi apoi te-ai dus să îl declari nul şi să-ţi faci altul :D

      (Citează)

  11. @Jules: calatoresc mult si am avut experiente extrem de neplacute cu Electron. Nu stiu daca Electron e mai mult sau mai putin sigur decat altele insa asta e intotdeauna argumentul “Nu acceptam din motive de siguranta”. Am auzit asta de vreo cateva zeci de ori, pe 2 continente. Din feicire mai aveam si un Visa normal pe langa.

    Bonus, sa vezi ce haios este cand reusesti sa gasesti dupa 2-3 zile de facut foamea un bancomat intr-o zona a globului mai putin urbanizata (sa zicem in Asia) si sa descoperi ca nu accepta decat VISA si Mastercard, fara Electron si alte glume.
    Sa-ti zic si de multele hoteluri din Asia care stramba din nas cand vad ca nu ai card de credit ci doar debit?

    Asa ca poti sa te consideri un norocos. Sau poate sunt eu un ghinionist.

      (Citează)

  12. @Stefan Io nu am apucat sa ajung in Asia, insa in rest am cam fost. Si nici macar o data nu am avut probleme cu cardul asta.
    Pe linga faptul ca avea cele ma mici comisioane la orice pentru cumparaturi/retrageri din strainatate, pur si simplu nimeni nu mi-a spus vreodata ca nu accepta cardul asta. Europa si USA.
    Am platit doua hoteluri recent in Portugalia cu cardul. Au zis multumesc la final.
    In afara multi vor card de credit pentru ca au siguranta ca le vor intra banii. La cele de debit faci un refuz de plata si cam ramin cu buza umflata, mai ales daca nu au dovada semnata.
    Acu m-ai facut curios si dau o bere daca afli ceva detalii.

      (Citează)

  13. Aaa, si nu e neaprat sa-ti cera pinul. Si la noi am intilnit situatii din astea. La pizza hut de la romana am ramas masca prima data.

      (Citează)

  14. Ieri cat stateam la coada la Lidl doar cat sa iau doua maruntisuri, in fata mea, doi cehi solizi stateau si ei la coada pentru cate o bucata de paine si ceva de mancare. Amandoi au scos carduri contactless (de la aceeasi banca) si au platit cam de 6 euro fiecare. Mie mi-a luat mai mult sa ma scormonesc de maruntis cam 80 de coroane sau 3 euro, ca la final sa imi dea rest 4 coroane decat le-a luat lor sa plateasca cu cardul.

    Cat despre Visa electron, dupa ce prima oara am fost fortata de imprejurari sa imi fac o Visa electron si a doua oara m-am zgarcit ca e mai ieftin la comisioane, am renuntat sa imi mai fac vreodata electron. Din ce stiu, la electron pb e ca tb verificate fondurile si nu toti comerciantii sunt echipati pentru asta. Spre deosebire de ce zice Stefan, cred ca electron ar tb sa fie mai sigur tocmai pentru ca nu poti plati mai mult decat ai si de asta am auzit la straini ca le fac carduri electron copiilor ca nu au descoperire de cont si nu prea pot face multe prostii.

    Problema mea mare cu electron era ca nu puteam sa platesc pe internet, la magazine nu prea am patit-o. Si am avut electron de la doua banci diferite, din tari diferite.

      (Citează)

  15. exceptand 2007 in austria nu am avut nici un fel de problema cu electronu.
    Asta daca nu punem la socoteala garantia la hotel si inchirierea masinii, dar acolo nu era problema de electron ci de nevoia de card de credit nu de debit.

    Pe net, am facut zeci de plati cu electronu

      (Citează)

  16. @nwradu: Tehnologia descrisă în articolul tău face inutilă folosirea unui card contactless pentru că, odată pusă în aplicație, vei folosi exclusiv telefonul. Eu mă refeream la situația inversă: să folosești telefonul pe post de POS. Adică ai o aplicatie gen Amazon, Ebay sau Paypal instalată pe telefon, vrei să cumperi ceva și-ți cere cardul. În acel moment, dai cu cardul contactless pe spatele telefonului, aplicația citește prin NFC datele din card și faci plata (eventual dai și un PIN pentru autentificare).

      (Citează)

  17. Tehnologie paywave? Da-i un search pe youtube sa vezi cat de sigura e. Ai un telefon care stie NFC? I-a vezi ce date poti sa citesti de pe card! Cu putin noroc te trezesti cu cardul clonat. Vrei sa stii cat de simplu e? Cu maxim 100$ cumperi de pe net un dispozitiv cu care poti scrie carduri. Ghici ce? Ma plimb prin autobuz cu telefonul si scanez cu nfc-ul. Ajung acasa imi scriu cardul… si ma duc la cumparaturi. Daca fac 4 cumparaturi de 100 de lei mi-am scos investitia. Asa ca o chestie diversa… https://www.youtube.com/watch?v=EeBERh2cMp0

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus