un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pe ce schimbări pariez în Windows

15 May 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

screenshot_asus_vivotab_tf600_windows_8_tablet_review_062Se aud tot mai multe zvonuri despre modificări pe care Microsoft vrea să le facă în Windows 8 cu ocazia unui update viitor (Windows Blue, 8.1). Nimic clar, nimic deja anunțat, dar pariez pe două modificări:

  1. apare butonul de Start în interfața Desktop
  2. vei putea lansa Windows 8 direct în interfața Desktop

Da, sunt sigur că toți pariază pe asta, și nu mă miră. Îmi place interfața Metro și am utilizat-o cu plăcere de câte ori am avut ocazia, dar înțeleg de ce o mare parte din oameni ar avea dificultăți în a se adapta la ea. Iar prin companii, unde sunt mii de angajați care șțiu doar să dea click acolo și acolo, fără să înțeleagă ce fac de fapt, ar fi cu atât mai problematic.

Totuși, nu cred că Microsoft a făcut o greșeală prin forțarea interfeței Metro. Uneori schimbarea trebuie forțată, că altfel puțini își doresc să treacă de la sistemul pe care-l cunosc și care funcționează bine la altul nou. E ca în legea a doua a lui Newton, un corp își menține în permanență starea lui curentă dacă asupra sa nu acționează o forță externă.

Iar Microsoft a acționat cu forța. Problema este că încă sunt oameni care în Windows 7 folosesc interfața de XP și meniul de Start vechi, așa că adaptarea la ceva nou s-a dovedit mai lentă decât se așteptau toți, inclusiv Microsoft. Și măcar acum fac o mișcare bună și mers spre un compromis, spre ce cere piața.

Alte două lucruri mă deranjează însă la Microsoft și le consider o abordare greșită a problemei:

1. Consideră că n-au făcut destule pentru a pregăti mai bine vânzătorii din magazine, astfel încât aceștia să transmită mai bine clienților avantajele noului sistem de operare.

Chestia asta sună foarte ciudat, având în vedere că vânzările IT se mută tot mai mult în online, la nivel mondial. Chiar și la noi, când e ultima oară când v-a abordat un vânzător în magazine, gata să vă arate noutățile, și chiar l-ați lăsat să vi le prezinte? Nu cred că în magazine se mai ia decizia de cumpărare pentru așa ceva.

2. Insistă că cel mai mare risc în piratarea sistemului de operare este că te infectezi cu troieni și ți se vor fura toate conturile și toți banii, pe când dacă ai licență originală nu.

OK. Problema aici este că de-a lungul timpului fiecare a folosit niÈ™te produse piratate È™i n-a luat viruÈ™i neapărat din cauza lor. Sau eÈ™ti neÈ™tiutor, dar e băiatul vecinilor sau nepotul din Militari care îți zice “lasă că È™tiu eu” sau “sunt È™i È›epe, dar îți aduc eu o versiune bună, pe care o folosesc de ani fără probleme” È™i îți pune È™i un antivirus să te ferească de troieni, după care îți aranjează culorile È™i pictogramele aÈ™a cum îi place lui.

Mie mi se pare că punerea accentului pe ideea “programele sparte pot ascunde troieni” este greÈ™ită deoarece din start accepÈ›i că faci ceva ilegal È™i deci accepÈ›i niÈ™te riscuri È™i probleme. Când apar, È›i se par normale. Asta e, bagi o reinstalare. PuÈ›ini se ard rău de tot, cu furturi de conturi È™i parole È™i bani; majoritatea nu au ceva important de pierdut nici măcar atunci când sunt nevoiÈ›i să formateze totul.

Pe ce idee aÈ™ merge eu? Că este normal să plăteÈ™ti. Doar pentru că softul se multiplică uÈ™or, de ce să nu plăteÈ™ti pentru el? De ce plăteÈ™ti pentru orice altceva în viață È™i nu furi direct? Pentru că până la urmă folosirea unui soft piratat este furt È™i ne ascundem degeaba după alte idei dacă nu recunoaÈ™tem asta. Termenul de “pirat” nu descrie oameni simpatici, nu?

Eu pe asta aÈ™ insista. “Dă-o bă în mă-sa de treabă, foloseÈ™ti toată ziua programul ăla, e greu să dai 100 de euro pe el ca să-l ai legal pe viață?”

    16 comentarii

  1. Ba da, Microsoft a facut o mare greseala prin fortarea acelei interfete. Eu mi-am pus 8 acasa si primul lucru care il fac este sa apas tile-ul cu desktop dupa care nu ma mai intorc decat obligat de imprejurari (un search). Iar search-ul din interfata noua e de doi lei si necesita mai multe click-uri comparativ cu cel din clasicul buton de start.

    Nu folosesc absolut nicio aplicatie Metro si am Win8 de un an de zile instalat pe o statie si un laptop.

    La birou inca nu mi-am facut curaj sa-l pun. Metro Shit-ul asta putea sa fie o aplicatie de sine statatoare, nu trebuia creat un SO pentru asta (de fapt chiar exista pentru Win7/Vista/XP aplicatii care fac acelasi lucru). Cand vor abunda laptopurile cu touch screen sau alte device-uri similare, ar putea servi la ceva. Pana atunci interfata Metro parca e facuta in dusmania mouse-ului si tastaturii.

    Referitor la prezentare, nu as vrea sa fiu in pielea unui vanzator, eu chiar nu gasesc nimic remarcabil la Win8 in afara de boot-ul rapid. Pe mine m-au abordat evanghelistii MS la diverse conferinte si seminarii si sunt convins ca le-a parut rau, nu vii in lumea business cu argumente de genul “puteti urmari ce fac prietenii dvs. pe Facebook direct in interfata Metro”.

    Peste Win8/WinSrv2012 am sarit la noi in companie, am luat decizia sa se duca la gunoi. Asteptam urmatoarele versiuni.

      (Citează)

  2. Am fost curioasa de unde aparut 100 euro, cand Win 7 era vreo 200… si poate imi explica si mie cineva cum functioneaza licenta asta OEM: http://www.emag.ro/microsoft-windows-8-64-bit-english-oem-wn7-00403/pd/EB9JKBBBM/
    Daca imi cumpar Win 8-ul asta, pot sa-l instalez pe calculatorul de acasa pur si simplu? Din primul comentariu de pe emag deduc ca asa e… Si daca imi schimb placa de baza, pot sa mai folosesc aceeasi licenta? Daca e asa, e chiar convenabil – 200 eur n-as fi dat pe un sistem de operare, dar 100 eur mi se pare OK.

      (Citează)

    • @Jen: explicaÈ›ii mai bune găseÈ™ti pe site-ul Microsoft.

      Din câte știu eu, OEM se poate vinde doar cu un hardware. Adică îl iei odată cu un laptop sau un calculator (sau componente) și este o licență atașată acelui calculator. S-a stricat, ai pierdut și licența. Faci niste upgrade-uri, pierzi licență. Ce upgrade-uri? Nu știu exact, depinde de Microsoft și cum își verifică acea licență. Teoretic cred că îi poți suna să zici că ai schimbat ceva la service, dar dacă faci upgrade de placă de bază sau procesor sau altceva nu ar mai fi LEGAL să folosești aceeași licență OEM.

      Aici la partea de legal e o diferență între “poÈ›i să o instalezi din nou”, “poÈ›i să o cumperi direct, fără hardware pe aceeaÈ™i factură” (sunt destule magazine care vând OEM fără alte condiÈ›ii) È™i “în caz de control, eÈ™ti în legalitate?”. Pentru că n-ai fi. E la fel È™i la Office, tu ca firmă poÈ›i cumpăra Office Home Edition, care e mai ieftin, dar în caz de control iei amendă, pentru că firmelor li se cere să ia Business Edition.

      Licențele Retail, care la Windows 8 încă nu există, din câte știu eu, sunt ale tale. Le instalezi pe orice calculator vrei, le ții toată viața. Doar că nu pot fi instalate pe mai multe calculatoare simultan, logic.

        (Citează)

  3. M-am intors la windows 7 dupa ce am ramas fara driver de tastatura si mouse.. deci mumu acces in windows. Plus bug-uri legate de vpn. Asta pe laptopul de acasa. Pe cel de la firma nu vrea sa ma gandesc cum ar fi fost sa fac.. “upgrade” si sa ma lase in soare asa.

      (Citează)

  4. Da, pentru multi e greu sa dea atatia bani. Asa ca prefera varianta ilegala, desi nu e scris pe frunte ca daca ai calculator foloseste Windows. Exista Linux, gratuit. Doar ca, pe undeva ni se trage si chestia asta cu furtul si nu cred ca vom scapa prea curand de ea.

      (Citează)

  5. @Radu: omiți două aspecte:
    – licenÈ›a o ai pe viaÈ›a calculatorului – care e 2, 3 sau 4 ani. Dacă foloseÈ™ti softuri mai pretenÈ›ioase, cam 2.
    – dacă ne cumpărăm toÈ›i 8 acum, următoarea versiune nu o mai cumpără nimeni – de aici È™i acel upgrade cu 15 euro sau cât era.

    Acum, dacă foloseÈ™ti calculatorul pentru internet în general È™i un pachet ofice, nu te prea interesează ce OS ai, dar te joci cu el È™i la un moment dat te plictiseÈ™ti – cazul multora, cotos de exemplu. AlÈ›ii, cum sunt eu, rulează softuri pentru windows. Simplu. Din nou, nu interesează versiunea, interfaÈ›a, iar dacă ai o versiune care te satisface, de ce să nu o È›ii pe aia?

    În plus, fiecare versiune nouă de windows vine cu setul ei de probleme. De ce să-ți bați capul? de ce să-i convingi pe cei din jurul tău să schimbe? și până la urmă să schimbe ce, modul în care fac lucruri banale?

      (Citează)

    • @dam167: asta e marea problemă Microsoft. Până devine stabil È™i funcÈ›ional OS-ul, trece cam un an, poate doi. Iar ei vor să scoată câte unul nou la fiecare trei ani, că au nevoie de bani È™i de vânzări. Lumea însă se obiÈ™nuieÈ™te cu un produs È™i nu renunță uÈ™or la el. E greu să renunÈ›i la Windows 7, de exemplu, care funcÈ›ionează foarte bine, È™i e greu pentru MSFT să te convingă să faci asta prea repede.

      E drept însă că nu te pot obliga decât poate prin faptul că la achiziția unui calculator nou primești direct Windows 8. Dar poți face downgrade la 7, legal, în baza licenței de 8, sau poate ai tu o licența retail de 7.

        (Citează)

  6. Tocmai in ideea de a plati pentru un bun sau serviciu mi-am cumparat un laptop cu windows8, pe care-l folosesc de vreo 7 luni.
    Desi la inceput e interesant lucrul cu interfata metro, aceasta se pierde cand vrei sa lucrezi efectiv. Pot sa spun ca sunt momente in care regret ca l-am cumparat cu win8.
    M-am jucat cu Metro aproximativ 2 saptamani dupa care am si uitat de ea. Ca si Rumbu, ma bucur ca bootul e mai rapid dar cum intru in Metro, accesez direct desktopul.

    Am ajuns sa-mi dublez numarul de iconite pe desktop fata de win7, numai ca sa nu trebuiasca sa ajung in Metro. Iar cand ajung, o fac doar ca sa mut ceva pe desktop sau sa accesez anumite programe pe care le folosesc mai rar.
    Da, Metro e misto si exista o gramada de aplicatii dar, sa recunoastem, ea a fost realizata pentru touchscreen.

    Stie cineva cum va fi pus, acest update, la dispozitia utilizatorilor ? Sub forma unui update / patch gratuit sau sub forma unui sistem de operare evoluat pentru care se va plati o taxa ?

      (Citează)

    • @Adrian: Windows 8.1 e ca un service pack gratuit.

      Mie îmi place Metro tocmai din celălalt motiv: văd direct informație de la mai multe programe prin acele live tiles și mă bucur că apar aplicații de sine stătătoare și nu mai folosesc browserul la orice. Apreciez Wikipedia, Evernote, Calendar, Email, Photos, Contacts și restul pentru că sunt independente.

      Dar în firme cred și eu că-i jale.

        (Citează)

  7. @adrian, conform celor spuse de Tami Reller (CFO Windows Business Unit), Windows 8.1 va fi gratuit sub froma de upgrade pentru cei care au licenta de Windows 8 sau Windows RT.

      (Citează)

  8. Au de munca mult cei de la microsoft. Au multe de recuperat…

      (Citează)

  9. Greseti. 90% din noi avem deja calculatoarele , vrem sa le legalizam. Pentru asta suntem obligati sa luam cersiunea RETAIL , nu OEM. Care costa mai mult decit calculatorul.
    Toate versiunile OEM nu sunt valabile decit daca pe factura de achizitie exista si laptopul/ calculatorul.
    Asadar: daca va luati licente de pe magazine online la 400-500 lei (cele OEM) si le puneti pe calculatoarele care deja le aveti, veti avea tot un windows ILEGAL. Veti plati amenda si veti fi obligati sa cumparati veriunea de legalizare , care e mai scumpa decit OEM.
    Aici e poanta. Microshit tine pretul sus pentru cei care deja avem calculatoare…
    Si oricum, sa dau in Romania aceeasi bani pe care ii da neamtu sau americanul care au salariile de 10 ori mai mari decit noi…. e imoral…
    Practic Microshit incurajeaza pirateria….

      (Citează)

  10. Sincer eu inca folosesc windows 7 din cauza ca nu imi place interfata asta noua. Mi se pare mult mai potrivita pentru touchscreen. Poate intr-un viitor apropiat si dupa ce aud de mai bine de windows 8.

      (Citează)

  11. Am vazut recet un concept interesat Start Menu Reviver, ar fi interesant daca Microsoft ar include un astfel de menu adaptat pentru touchscreen.

      (Citează)

  12. @nwradu: Daca OEM se poate vinde doar cu hardware-ul, atunci cum il vinde emag-ul separat? Din explicatiile de acolo eu inteleg ca asta e un alt soi de OEM… dar pana nu testeaza cineva eu nu dau banii pe asta.

    Daca si in cazul asta OEM inseamna OEM, atunci Windows 8 nu costa 100 euro cum ai spus tu, in concluzie o sa piratez in continuare XP.

      (Citează)

    • @Jen: păi nu È™tiu ce să-È›i spun, pot fi mai multe variante:

      – eu când am cumpărat una OEM m-au sunat È™i mi-au spus că pe aceeaÈ™i factură trebuie să iau È™i ceva hardware, că aÈ™a se poate vinde.
      – È›i-o vând oricum, iar tu eÈ™ti obligată, pentru a fi totul legal, să o iei împreună cu un hardware nou (desktop, laptop etc) È™i să o instalezi pe acela, să lipeÈ™ti stickerul È™i să o legi deci permanent de acel sistem. Altfel, în caz de un control nu ar fi legal. ÃŽn practică, nu va veni nimeni la control, dar noi vorbim de teorie acum.

      Sau poate la Windows 8 e altfel sistemul. Iei doar OEM-ul, îl pui pe un sistem și gata, asta e tot. Nu o poți transfera ulterior pe alt calculator, ca la o licență Retail.

      Eu de exemplu am cumpărat Windows 8 chiar de la MSFT înainte să expire upgrade-ul de 30 de euro. Mi-a zis product number-ul, dar inca nu l-am instalat pe calculator. Nu cred ca ar putea insa sa verifice pe ce calculator instalez eu produsul. https://www.nwradu.ro/2013/01/ultimele-ore-upgrade-ieftin-windows-pro/

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus