un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cosmote va lansa MyWallet pentru plăți cu telefonul mobil

30 May 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

mywallet_screenshot_4Vestea bună aflată la prezentarea specială de ieri este că vom putea plăti cu telefonul mobil în magazine. Cosmote România va introduce acest serviciu, venit pe filiera companiei mamă T-Mobile / Deutsche Telekom.

Când? La anul, în 2014. Mi-ar fi plăcut să fie și mai recent, dar este mult de muncă: trebuie făcute parteneriate cu bănci și cu procesatorii de carduri, iar apoi avem nevoie ca tot mai multe magazine să se doteze cu POS-uri contactless, pentru că prin atingerea acestora cu telefonul mobil se vor face plățile.

Ca posesor de card bancar contactless, vă pot spune că la noi se pot număra pe degete magazinele ce au adoptat această tehnologie: Carrefour, Real, HelpNet, Sensiblu, Inmedio, Dristor Kebap, IKEA și probabil încă vreo 2-3. Dar am aflat recent că Mega Image le va introduce în întreaga lor rețea de magazine și probabil că și alții, deci ne dezvoltăm în direcția corectă.

Apoi, trebuie să ne „dotăm” și noi cu echipamentul necesar: un telefon compatibil NFC. Majoritatea telefoanelor de top din ultima perioadă au NFC la bord și numărul lor va crește, fiind acum o tehnologie ce va fi introdusă tot mai mult în dispozitive de toate felurile.

Pentru a face plăți cu telefonul ai nevoie de:

  1. un telefon cu NFC și Android
  2. un SIM special, „pregătit” pentru plăți și NFC, pe care ți-l va da Cosmote
  3. serviciul MyWallet activat, pentru că așa se numește invenția celor de la T-Mobile

Odată ce ai toate acestea (totul ar trebui să fie gratuit pentru că trio-ul bănci + operator + magazine vor să încurajeze clienții să cumpere), e simplu ca bună ziua. Vei găsi cardurile tale bancare în aplicația MyWallet din telefon, apoi doar apropiindu-l pe acesta de POS-ul din magazin sau de vendomate sau de bariera de acces de la metrou vei declanșa plata.

Am văzut aplicația MyWallet pentru Android. Este simplă și eficientă. Vezi cardurile, poți stabili parole de acces, iar la plățile de peste o anumită sumă (probabil 100 lei / 20 euro la noi) ți se va solicita să introduci și PIN-ul respectivului card. Avantajul este că, din moment ce telefonul îl ai aproape mereu la îndemână sau chiar în mână, vei face rapid plățile, fără să mai deschizi portofelul, fără să înmânezi casierei cardul și tot restul procedurii.

Sistemul este gândit pentru achiziții mici și rapide, gen cumpărături „subțirele”, vendomate, acces la metrou, două cafele șamd. Cred că exemple de mai sus, precum Mega Image, Sensiblu, Kebap sau Inmedio descriu perfect situația. Nimic nu-i mai simplu decât să intri la un magazin, să iei un suc și un ziar, să scoți telefonul din buzunar și să-l atingi de POS și gata, iese bonul de casă. Poate că acum nu vi se pare ceva semnificativ, dar vă asigur că atunci când veți face prima plată contactless veți vedea cât de rapid decurge totul; eu abia în acel moment am realizat ce schimbare în bine am făcut; plătesc contactless oriunde pot face asta, iar cu telefonul ar fi și mai simplu totul pentru că nu voi mai scotoci în portofel după un card.

mywallet_1Funcționează? Am văzut situația din Polonia și aici funcționează foarte bine. Cifrele sunt uimitoare: în Polonia 40% din POS-uri suportă plăți contactless și deci ai o libertate foarte mare în a plăti cu telefonul mobil, motiv pentru care tehnologia a fost introdusă întâi aici.

Cu toate problemele inițiale de lansare, după câteva luni au ajuns la 10.000 și apoi 13.000 de clienți T-Mobile ce plătesc cu telefonul mobil în viața de zi cu zi la diverse cumpărături și servicii. Aplicația suportă și înregistrarea în ea a unor carduri de fidelizare, iar acum sunt în pregătire parteneriate cu un lanț de benzinării, cu echipe de fotbal pentru vânzarea de bilete (măcar ca tehnologie să fie la înălțime și fotbalul polonez, nu?).

mywallet_2O surpriză plăcută a fost să aflu că T-Mobile Polonia nu știe valoarea plăților făcute cu telefonul. Ei știu câți clienți au, dar nu monitorizează plățile acestora, tranzacțiile fiind o comunicație între SIM-ul special și POS-ul magazinului și deci în întregime problema băncii. Mie puțin îmi pasă dacă operatorul telefonic află unde și cât cheltui, dar sunt sigur că mulți vor fi mai liniștiți aflând că astfel de date oricum nu ar ajunge la Cosmote sau alții.

Acum părțile rele, așa cum le văd eu:

  • Trebuie încheiate parteneriate cu băncile, așa că la început serviciul MyWallet va fi disponibil doar acelora care sunt și clienți Cosmote și clienți ai respectivelor bănci. Ulterior, ca și în Polonia, se vor adăuga mai multe bănci în sistem. Personal mizez la început pe BCR și BRD, care au fost primele de la noi care au introdus carduri contactless, poate ulterior și ING și Raiffeisen și restul.
  • Poți plăti cu telefonul doar acolo unde există POS-uri contactless. Sunt sigur că numărul lor va crește, dar asta durează, trebuie adaptate și vendomatele stradale șamd. De asta spun că 2014 pare un orizont rezonabil de timp.
  • Pe iPhone nu funcționează. Dacă scoate Apple un telefon cu NFC poate se va schimba situația, dar momentan cei cu iPhone stau pe bară inclusiv în Polonia și plătesc normal cu cardul. Pentru Windows Phone, probabil și Blackberry, sunt în pregătire aplicații.

Probleme care de fapt nu mi se par probleme:

  • Sunt puține telefoane cu NFC. Da, dar în 2014 vor fi în toată lumea o jumătate de miliard de smartphone-uri cu NFC. Peste un an sau doi NFC-ul va fi la fel de „normal” ca și bluetooth-ul sau GPS-ul.
  • Configurarea inițială se face dinspre bancă spre tine. Odată ce află toți din lanț că ai activat serviciul MyWallet, îți vor apărea direct în telefon cardurile compatibile. Banca face push de informații spre tine, nu le introduci tu manual.

O șmecherie interesantă pe care nu o bănuiam deloc este că poți plăti și cu telefonul închis. Nu fără baterie, deoarece are nevoie de ceva „suc” pentru a alimenta antena NFC, dar telefonul poate fi închis. Nu necesită trafic de date sub nici o formă, deci poți plăti inclusiv în afara țării fără să activezi roaming-ul. Este ca și cum telefonul mobil ar deveni un card bancar.

Am asistat la o astfel de plată într-o cafenea. S-au exemplificat mai multe situații, plata fără introducerea PIN-ului (o sumă mică), apoi cu PIN și apoi cu telefonul închis. A mers fără probleme.

Iată și o reclamă amuzantă de la T-Mobile despre cum nu-ți mai trebuie decât telefonul la tine. E cu nuditate. As ruga totuși lumea să nu înceapă să iasă nud la cumpărături. Femeile frumoase sunt exceptate de la rugăminte.

Competitorul principal aș spune că este chiar Visa, de la care am văzut la MWC 2013 o aplicație asemănătoare și același sistem de telefon NFC + SIM special. În loc să-ți dea Cosmote aplicația MyWallet, îți dă chiar Visa una asemănătoare.

Avantajul, cel puțin pentru polonezi, a fost că T-Mobile le-a dat înapoi 10% din valoarea cumpărăturilor în primele luni, plus că un operator are flexibilitate mult mai mare în a discuta cu magazinele pentru a obține oferte bune pentru utilizatorii acestui serviciu. Măcar să ajungem noi în situația de a avea să alegem din mai mulți.

După ditamai textul scris, vă mulțumesc anticipat pentru un eventual retweet/share/like. Și mult noroc traducătorilor în germană pentru T-Mobile!

    13 comentarii

  1. Suna bine dar Cosmote nu prea s-a tinut de cuvant atunci cand vine vorba de termen limita. Probabil o sa putem plati cu telefoanele prin 2016, pana la urma…

      (Citează)

    • @Alin: aici e și mai complicat. Fiecare banca, operator bancar și de carduri, Cosmote și toți ceilalți au de negociat contracte. Probabil ca pentru fiecare draft și modificare și negociere se cer aprobări de la firmele mamă, pentru ca treaba asta este foarte mare și complexă. Și apoi trebuie mai multe magazine în sistem. Important este ca e voință.

        (Citează)

  2. nu m-am prins care-i faza cu traducerea in germana :)

      (Citează)

  3. pentru WP aplicatia este inclusa in sistemul de operare

      (Citează)

    • @Adrian: trebuie să-ți dea ei o aplicație mega-securizată și bine identificată în sistem. Asta MyWallet nici măcar nu este în Google Play, primești link de download când activezi serviciul.

        (Citează)

  4. Am fost in proiectul de teste “plati prin NFC” facut de ING acum vreo 3 ani, probabil ING sunt pregatiti deja.

      (Citează)

  5. La noi, e o chestie ciudata. De exemplu, nu poti plati metroul, desi cititoarele sunt marcate doar cu Visa, Mastercard etc decat daca ai card contactless de la BRD. Am incercat ieri si m-a certat casierita: “ce, domne, n-ati vazut afisul care a stat aici un an de zile? se poate plati doar cu BRD”. (Ma intreb daca mi-a luat si banii pe tranzactii, dupa cum imi indica afisajul) Ma astept sa fie la fel si la plata cu NFC, daca nu mai rau. Cum mai rau nu stiu, dar se gandesc ei si gasesc o solutie sa fie. :D

      (Citează)

  6. De exemplu ING a scos aplicatia ING Pay pentru plati prin NFC.
    Dar…
    1. Nu este compatibil cu Nexus 4!
    2. Si cica iti rebuie ceva card SD special ???????????
    Cum sa bag intrun Nexus card SD :|
    Dar nu vad rostul dc ar trebui card sd special…
    Am incercat sa instalez pe un AcerClud mobile care are sot cardSD si NFC dar cica si cu el e incompatibil

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.oberthur.ing.baselineapp&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5vYmVydGh1ci5pbmcuYmFzZWxpbmVhcHAiXQ..

      (Citează)

  7. Marfă ideea. Sper numa’ să nu mă oblige cei de la Cosmote să trec la alt plan tarifar (al meu a fost retras din ofertă dar țin la el pentru că am date multe și voce la preț mic) ca să-mi activez opțiunea aia.

      (Citează)

  8. ING Pay este o mare aberatie , doar nu o sa imi scot eu cardul de 32gb pentru al lor…Si ce faci cu telefoanele care nu au slot de card? Zici ca a gandit-o femeia de servici.

      (Citează)

  9. Nu as ignora nici PayPass-ul de la MasterCard ce nu are nevoie de nimic in plus (nu iti trebuie nici SIM special, nici alt card) doar sa iti downloadezi aplicatia lor si sa te inregistrezi (teoretic – pentru ca nici ei nu au lansat inca serviciul).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus