un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am testat plată contactless la metrou (dar nu în Drumul Taberei, că pe acela îl vedem poate prin 2020)

21 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Cei de la Metrorex au reinventat roata și apa caldă, lansând plata contactless a călătoriilor de metrou.

Adică n-am o problemă cu asta, ba chiar o aplaud. Problema mea este că plata contactless este posibilă acum doar în 9 stații de metrou în cadrul unui program pilot și sistemul poate că va fi extins în viitor și în restul stațiilor.

Ați citit bine. Doar 9 stații pentru un sistem care mai fusese implementat acum câțiva ani, vreo 5 cred, și dezactivat când au schimbat turnicheții cu aceștia noi de sticlă. Program pilot pentru plata contactless în anul 2019? Eu i-aș zice program mult întârziat și l-aș lansa cu scuzele de rigoare pentru că abia acum se implementează asta.

În plus, nu-mi place metoda. Toată stima pentru BCR, care a implementat sistemul și măcar este un pas în direcția bună. Acum se poate plăti contactless direct la turnichet, o călătorie pentru 2,5 lei fără nici un comision, folosind orice card bancar.

Eu însă voiam activarea POS-urile contactless din vendomatele de cartele, ca să-mi cumpăr o cartelă doar atingând POS-ul cu cardul sau telefonul, nu introducând PIN-uri și tot restul procedurii greoaie. Serios, să cumperi o cartelă de 5 sau 20 de lei cu plata contactless este practic scenariul ideal de utilizare a acestei tehnologii.

(Apropo, vinerea trecută, la  Universitate, nu mergea plata cu cardul la vendomate. Rămânea agățată plata și soluția era să-ți scoți cardul de acolo și să cumperi cash de la casierie. Am întrebat-o pe angajata de acolo dacă a reclamat cuiva problema și a ridicat din umeri.)

Am plătit cu cardul meu contactless la un astfel de turnichet la Tineretului. Pui cardul pe semnul de contactless de pe aparat și după vreo secundă se deschide poarta. Dacă vrei să cumperi mai multe călătorii, ca să mai intre și altcineva, apeși apoi butonul + de pe ecran și apropii din nou cardul. A funcționat bine, iar în extrasul bancar apare o tranzacție unattended de 2,5 lei.

Cele 9 stații cu acces contactless sunt: Pipera, Aurel Vlaicu, Piața Victoriei 1 și 2, Piața Universității, Piața Unirii 1 și 2, Tineretului și Grozăvești. Adică marile noduri de metrou, plus două stații foarte aglomerate (Pipera și Aurel Vlaicu), plus Grozăvești, unde este un nou pol de birouri și de altfel și sediul BCR. Habar n-am de ce a intrat și Tineretului pe listă; probabil pentru că anul acesta a fost deschisă o nouă cale de acces în stație și zona arată foarte bine, e bună de poză.

Întrebare: turnicheții aceștia noi, de sticlă, sunt conectați la un sistem de control. În teoria, le-ai putea schimba sensul de acces în funcție de oră, de exemplu la stația Pipera să ai 20 de turnicheți pe ieșire și doar doi pe intrare la orele dimineții, când vine lumea la muncă, iar după-amiaza să schimbi sensurile și să ai 7 de ieșire și 15 de intrare, că pleacă lumea acasă.

De câte ori ați văzut modificarea sensului de funcționare? Ați avut vreodată impresia că cineva face o astfel de gestiune a sistemului? Că acesta este avantajul noilor turnicheți. Fără o astfel de gestiune automată a fluxului, cei vechi erau mai buni, că procesau mai rapid cartela de metrou.


Doi la mână, directorul Metrorex a anunțat că linia din Drumul Taberei nu va fi gata în acest an, cum promitea PSD-ul în ultimii ani. Asta cred că era clar pentru toată lumea, iar noul termen este vara anului 2020, adică august, deci poate în 2021 va circula de fapt metroul pe acolo.

Lucrările sunt 87% finalizate, nu a fost anunțat stadiul instalării sistemului de control și semnalizare (adică cel care controlează trenurile), iar după ce stațiile și tunelurile vor fi gata, mai e nevoie și de trenuri, de preferință unele noi. Din câte știu, nu există o licitație pentru achiziția lor (sau e blocată).

Sper că prin 2023 vor încerca și un proiect pilot și super-experimental de acces folosind portofelul electronic STB. Așa ceva ar fi nemaivăzut!

    28 comentarii

  1. La Pipera mai schimba directia.. sau cel putin pe unele le lasa complet bidirectionale, la mica intelegere a calatorilor.

      (Citează)

  2. Acu 2 saptamani la a vlaicu cand incercam sa mi cumpar cartela de la vendomat si sa platesc contactless, ma trage paznicul de mana si imi prezinta minunea. Aseara am folosit iar metoda si inca functioneaza.

      (Citează)

  3. Contactless insemnand si apple pay?

      (Citează)

  4. Nu exista POS-uri contactless in vendomate. Chestiile alea pe care scrie Visa/MasterCard si arata a POS sunt pentru încărcarea cardului unic de călătorie. Card care nu exista la Metrorex ci doar la RATB

      (Citează)

    • Am incercat, cred ca sambata, la Grozavesti si nu a mers cu BTPay. Pe turnichet a zis plata refuzata, sau ceva de genul, in timp ce aplicatia a ramas secunde bune cu mesajul “se asteapta autorizare” (nu cerea amprenta mea)
      Oricum as folosi doar in cazuri exceptionale, cumpar de obicei cartele de 10 calatorii.

        (Citează)

    • Am cumparat eu cu ceasul si revolut de la vendomant acum vreo 3 luni, la crangasi.
      De atunci nu a mai mers nicaieri.

      Bine,la multe vendomate nu merge nici cu cardul fizic.

      In schimb am platit parcarea la mall cu telefonul – am fost f multumit :-)

        (Citează)

  5. Offtopic dar as dori sa multumesc programatorului + testerului care mi-au facut o bucurie.

    Am cumparat un abonament de o luna de la vendomat care e valabil pana la 30 iunie 2025. (Pe el scrie 1 noi 2019, dar deja il folosesc de cateva zile, iar pe ecran asta scrie)

      (Citează)

  6. Zici metrorex, tragi apa si-ti vezi de drum.

      (Citează)

  7. Doamne ferește până în 2050 bagă cartela comună STB și Metrorex.

    Din nou, pentru că acum vreo 10 ani mergea RATB și Metrorex, până s-au certat la bani. RATB nu a plătit Metrorexului.

      (Citează)

  8. Turnichetii noi sunt facuti strict pentru validare contactless. Cei moderni facuti pentru cartele stiu ca sa scoata cartela la capatul celalalt. In momentul actual este foarte ineficient accesul, se face imediat coada la turnicheti pentru ca fiecare asteapta cateva secunde bune ca sa-si recupereze cartela si abia apoi inainteaza.

      (Citează)

    • Cunoastem. Vezi cum taman intra metroul in statie si zici ca ai timp sa ajungi la el. Ca-s numai 2-3-4 persoane in fata ta. Da’ cand dureaza minim 3 sec sa valideze fiecare kktul ala de cartela se cam strica socotelile. Turnichetii actuali sint niste mizerii.

        (Citează)

  9. Alexandru Georgescu

    21/11/2019 la 9:49 AM

    1. Directorul Metrorex a zis in primăvară că își dă demisia dacă anul asta nu da drumul la Metrou. Nu m-am auzit că pleacă.

    2. Niciodată nu s-a modificat sensul turnichetilor. E pur și simplu incredibil. Un exemplu clar este statia de la Poli, unde acolo fluxul variază foarte mult.

      (Citează)

  10. alxzen:
    Contactless insemnand si apple pay?

    Dap, testat saptamana trecuta, in Pipera. Works like a charm :)

      (Citează)

  11. Curios cum firmele de stat au inceput sa lucreze dupa ce s-a schimbat guvernul, Metrorex a introdus Plata Contactless iar TVR a introdus televiziunile in format HD, Posta a adus POS-uri si imprimante decente, ar trebui ca schimbarea de regim sa fie mai frecventa

      (Citează)

  12. Portile noi sunt destul de inteligente, permit reconfigurare sensurilor dintr-o interfata de control, plata cu cardul, acces cu cartela magnetica si cu cartela RFID. Activarea sau ne-activarea diferitelor functii tine doar de dorinta Metrorex, nu este vreo limitare tehnica. Mai mult, cele 9 statii sunt un proiect pilot dar poti avea surpriza sa descoperi ca plata contactless merge si in altele care nu apar in lista de mai sus.
    Gasesti multe detalii pe topicul: Titluri de călătorie și sisteme de acces de pe MetrouUsor. Iti recomand posturile lui ZOLI, el a fost implicat direct in proiectul de modernizare. https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=21&t=1691&start=1582

      (Citează)

  13. La Jiului functiona plata cu cardul si cat timp a fost dezactivata in alte statii. Acum terminalul POS de plata cu cardul este acoperit cu o husa. Bezna mintii.

      (Citează)

  14. am avut o experienta neplacuta
    am incercta in pipera sa platesc contactless cu un card revolut si cred ca am asteptat 5 minute sa se intample ceva. Notificarea ca banii mi-a luat am primit-o in 3 secunde. Dar am stat ca fraierul in fata portii cateva minute bune la o ora de varf.
    Intr-un final nu a mers si banii mi-au fost returnati in cateva ore.

      (Citează)

  15. typo in titlu: 2025…. sa speram

      (Citează)

  16. Vrei sa spui ca ar putea implementa cartele cu NFC pentru abonamente?

    Daca s-ar face asta nici nu ar mai conta acel timp cat dureaza validarea cartelei. Ai apropia cardul de turnichet si ai trece mai departe in no time. Dar de, suntem in 1980 si nu a ajuns tehnologia asa departe. Oh wait…

      (Citează)

    • Robert E. Solutia NFC este implementata deja si mi se pare ca MetroRex are chiar si cartelele cumparate. Trebuie doar sa gaseasca solutia de retrofit a NFC-ului pe cele cateva statii de pe M4 care au niste turnicheti mai noi dar nu la fel de noi ca portile de pe restul statiilor si ca directorii sa dea ok-ul.
      Gasesti o multime de detalii in discutia de pe forum.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus