un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

State of nwradu – ediția de iulie 2022

18 Jul 2022  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

The nwradu is feeling dirty. Mă spăl de deja prea multe zile cu apă încălzită pe aragaz. Este o avarie serioasă prin sectorul 4 (sau revizie?), cu sute de blocuri afectate, iar dacă stați prin zonă știți deja de problemă. Așa că am început să fac duș cu apă rece, iar pe cap mă spăl încălzind câte o oală de apă.

Dincolo de acest inconvenient care sper să treacă în curând (Termoelectrica tot modifică termenul de rezolvare la fiecare 2-3 zile), ultima lună parcă a fost una de letargie. Totul a încetinit, de parcă viața noastră uzuală ar fi un organism care intră în hibernare sau, mai exact, în vacanța de vară.

Aceasta a fost senzația mea exprimată prea poetic. Am primit mult mai puține emailuri. Nu a mai fost nici o conferință sau vreo lansare. Am fost surprins într-o zi, deschizându-mi calendarul, să descopăr că încep 2 săptămâni în care nu am nimic programat. În mod ironic, aș fi vrut să folosesc această perioadă pentru a-mi vedea mai des prietenii, dar și ei sunt plecați sau ocupați sau pur și simplu nu ne sincronizam.

Am fost plecați la Iași vreo 5 zile la început de iulie. De fapt lângă Iași, într-un oraș din zonă. Mulțumesc celor care mi-au trimis recomandări despre locuri bune unde să mâncăm prin Iași, am fost la Krud și la Toujours și ne-am simțit foarte bine. Frumușel orașul, chiar dacă din nou nu l-am putut vizita cum aș vrea eu. Poate când mai crește Alice.

(La Krud: frigărui de curcan marinat în suc de rodie, plus cartofi dulci rondele și gratinați. Foarte bun, o să încerc și eu acasă)

Apartamentul celălalt este aproape gata. Am fost recent acolo cu Matilda și am pus perdele pe galerii, farfurii pe masă șamd. Am tăiat și prins plinta de parchet în perete, în jurul tocului ușilor recent montate. Mai sunt câteva lucruri minore de făcut, trebuie să prind vreo 2 praguri de uși în podea și alte lucruri minore, apoi e gata de închiriat.

Am avut în București senzația că orașul este mai liber ca oricând. Chiar sâmbăta recentă, 16 iulie, mi s-a părut pustiu. Puțini oameni pe trotuare, puține mașini pe stradă, parcări goale. Mai rar așa ceva, m-aș putea obișnui cu binele. Or fi toți bucureștenii în vacanțe și la Electric Castle, mai puțin cei cu copii care sunt la J’Ai Bistrot sau ceva.

Peste o săptămână vor fi 38 de grade în București. Presimt că orașul va fi gol, dar din alte motive.

Alice a împlinit ieri 10 luni. În ultima lună a început să se ridice foarte bine în picioare, pe lângă mobilă. A devenit astfel spaima pisicilor, care până acum se simțeau în siguranță dormind pe canapele sau fotolii. Acum, Alice se ridică în picioare lângă ele și începe să le tragă de lăbuțe și cozi. Ambii motani rezistă cu stoicism până acum. Probabil încep să se adapteze la noua ordine gospodărească.

(Iat-o aici acceptând să joace într-o reclamă la Aqua Carpatica)

Alice tot cu întreruperi doarme. Când se trezește noaptea, eu mă duc să o readorm, de obicei vreo 10 minute de plimbat până intră în deep sleep și o pot pune înapoi în pătuțul ei. Când se trezește dimineața la o oră care uimește și cocoșii, o preia Matilda și eu mai dorm câteva ore. Treaba asta mi-a stricat programul zilei, eu de obicei mă trezeam pe la 7 și acum ora se duce spre 8:30, dar sper să corectez asta în viitor.

Am citit o carte din aceea mega-celebră despre somnul copiilor. Alice are toate simptomele unui copil prea obosit, deși toată ziua este veselă și patrulează pe aici și se joacă. Doarme prea puțin ziua, se pare, și din această cauză se eliberează prea mulți hormoni care îi micșorează durata somnului de noapte sau îl fac prea dificil. Complicată biologia asta, în special la bebeluși. Chiar și un corp atât de mic este de fapt o mașinărie uriașă cu o mulțime de mecanisme de reglare, multe în opoziție căutându-și un echilibru.

Am făcut upgrade-ul de la scoică la scaun auto și diferența s-a cunoscut imediat. Alice stă mai liniștită în scaun, doarme mai bine la drum, chiar pare să-i placă. Este și mai simplu de manevrat, că e scaun cu rotație și îl orientăm spre ușa mașinii când o punem în el. De exemplu, am mers la Iași fără oprire (5 ore, adică) și s-a comportat foarte bine, mici scâncete de plictiseală, dar fără a plânge deranjant, ba chiar a și dormit aproape 2 ore. La întoarcere s-a comportat similar.

I-am mutat și patul din camera noastră în camera ei, care până acum era biroul meu. O împărțim, eu mai lucrez acolo la desktop în perioadele când ea nu doarme. Mă simt dat afară.

Luna aceasta mai liberă de activități și foarte repetitivă pentru mine m-a făcut să cuget și la alte lucruri. Ziceam recent că oamenii sunt foarte stresați și că ar trebui să se relaxeze un pic (și mulțumesc celor care mi-au spus că unele idei de acolo au rezonat cu ei), să analizeze ce contează și ce nu în viață înainte de a reacționa dur. Mi-am dat seama că în ultima perioadă suntem asaltați de multe lucruri pe care nu le putem influența deloc: pandemie, sistem sanitar insuficient, război la granițe, prețul barilului, creșteri de prețuri, crize. Mă întreb cât contribuie în plus la neliniștea din subconștientul fiecăruia acest sentiment de a fi neputincios în fața marilor forțe.

Am reînceput să citesc, după o pauză în care adormeam de oboseală. Cartea aia despre somnul la bebeluși, după cum vă spuneam, dar și Locklands, care-i ultima parte dintr-o trilogie de Robert Jackson Bennett. Bennett este un scriitor foarte bun din noul val, vă recomand de la el și trilogia care începe cu City of Stairs, care este superbă. Locklands este din altă trilogie care începe cu Foundryside; bună și ea, dar mai young adult decât cealaltă. Mai am apoi vreo trei cărți pe țeavă.

Mi-am dat seama că ne-am uitat exclusiv la Disney+ în ultima lună. Obi-Wan, Mandalorian, Orville, Desperate Housewives, plus câteva filme. Probabil vom privi rapid ultimul sezon din Umbrella Academy pe Netflix și înapoi la D+, sunt multe de văzut aici.

Mi-am schimbat wallpaper-ul în fotografia cu nebuloasa Carina de aici. Originalul este huge, vă puteți face un crop frumos de acolo. După vreun an și ceva, imaginea cu un whisky Talisker 43 de ani ediție specială a fost înlocuită de spațiul cosmic.

Am ascultat cu plăcere niște playlist-uri generate de Spotify. Intrați la Browse > Decades și acolo veți găsi niște playlist-uri dedicate fiecărui deceniu anterior. Eu am pus mult 80’s Soft Rock, care-i mai cu voce, cu melodii mai lente, și 80’s Rock Anthems. La fel de bune sunt și cele din 70’s și 90’s, de altfel. Uimitor câte melodii pe care le ascult cu plăcere astăzi au deja 50 de ani de când au fost lansate.

Am gătit mâncăruri mai complexe pe acasă. Este una dintre plăcerile mele, mă relaxează să fac ceva de complexitate medie în bucătărie. Nimic prea complicat, vorbim de piept de pui cu legume la grătar, niște burgeri, niște somon cu rondele de cartofi gratinați la cuptor șamd. Complexitatea vine din faptul că mie îmi place să fie gata toate în același timp, îmi place ca puiul să fie suculent și moale și deci trebuie gătit după anumite reguli, ca burgerul să fie mediu, dar cu brânza topită deasupra lui șamd. Am mai și comandat, dar n-aș putea recomanda ceva anume. Cred că supa pho bo de la Toan’s a fost comandată cel mai des de noi în această lună.

Am fost la Mabo One deja de 4 ori. Cred că ne învață cei de acolo, “iar au venit ăia cu copilul”. Îmi place cafeaua lor și este mai răcoare decât la Saint.

Am fost la Therme cu Matilda într-o sâmbătă. Am lăsat-o pe Alice cu bunicii ei și am lipsit și noi vreo 5 ore. A fost ca un concediu. Therme mi s-a părut neschimbat. Era lume multă, dar nu deranjant de multă. Prețurile erau similare cu cele de acum 2 ani, când am fost ultima oară, și mă aștept să crească. Am stat tot timpul la Sands of Therme, piscina exterioară din spate, unde este o atmosferă de insulă exotică și loc mult în apă și pe plaja din jurul ei.

Aș mai merge. Ne bate gândul să mergem și cu Alice cândva. Ar trebui să o dăm și la înot, că acum se învață mai repede. Poate chiar în luna următoare rezolvăm și asta.

Și cam asta s-a întâmplat în ultimele 30 de zile. A fost un ritm redus pe toate planurile în jurul meu și l-am redus și noi din același motiv. Îndrăznim chiar să ne gândim și la o vacanță.

    33 comentarii

  1. White noise sau radio in surdina pot ajuta pentru somnul de zi. Si incercati sa ii cititi macar 30 min/zi, inclusiv in engleza. Nu TV, nu tableta. Rezultatele le veti vedea putin mai tarziu :)

      (Citează)

    • Sfaturi nesolicitate much? Asta e gen spam

        (Citează)

    • Mihnea, ai ceva de spus dupa orice comentariu al meu :))) Cauta flame in alta parte. Mihnea, acest Fluture/Eftimie de pe Nwradu.

        (Citează)

    • Da, sta cu white noise de la începuturi. Ii și citim, desigur :) doar ca se prinde ca cititul face parte din rutina de somn și cam protestează în ultimul timp. Nu are chef de somn copilul asta.

        (Citează)

  2. Ce treaba are Termoelectrica, presupunand ca exista, cu apa calda?

    Trebuie boiler, parca am mai zis, sa ai copil mic si sa nu ai boiler este o mare greseala spre o iresponsabilitate.

    Ariston Velis WiFi.

      (Citează)

  3. Alice s-a dezvoltat foarte frumos! Are niște ochi tare frumosi

      (Citează)

  4. Salutare, recomadare de scaun, urmeaza switch de la scoica la scaun in urmatoarele luni ?

      (Citează)

  5. Ai bani de un alt apartament, de mers.in concediu, de gadget uri..dar desi ai copil mic nu iti permiti un boiler electric… altfel nu se explica cum stati si asteptati sa rezolve altcineva problema.

      (Citează)

    • Da, asta este fix ce vrea orice om care trăiește într-o capitală modernă, să fută un boiler pe peretele din baie. Eventual unul mare de tot, că sunt trei oameni, copil mic, se consumă apă…

        (Citează)

    • Alternativa fiind ?

        (Citează)

    • Alternativa fiind, în mod evident, să meargă treaba cu serviciile astea „de bază” din mediul urban și să nu rămâi fără apă caldă cu săptămânile. Celelalte alternative mai complicate ar fi centrala de bloc și centrala de apartament. :D

      Personal nu mi-aș pune boiler în niciun caz, nu pentru un „outage” de 2-3 săptămâni. #aiae, înduri…

        (Citează)

    • Da vrea sa isi futa peretele mai ales ca il pui aproape de plafon într-un colț. Sunt si alte capitale in care ai apa calda făcută cu boiler si nu e scump. Dar da creste consumul de curent un pic dar e ok.

        (Citează)

  6. Nu te cunosc, nu am nimic cu tine ca persoana, doar ca stereotip.
    Dar dacă îmi dai 1000 eur pot sa tac

    Deea:
    Mihnea, ai ceva de spus dupa orice comentariu al meu :))) Cauta flame in alta parte. Mihnea, acest Fluture/Eftimie de pe Nwradu.

      (Citează)

  7. daca te uiti pe o lista de scaune si scorul adac, vezi ca 80% au un scor de foarte bun.
    ca si la masini, daca nu iei dacie, toate celelalte decente au 5 stele la euroncap.

    si degeaba pui scaun CEL MAI BUN la adac intr o dacie.

    Ciuby:
    @Bogdan, deși mihnea spune că toate sunt la fel, eu îți recomand să te uiți la testele ADAC de siguranță și să-l iei pe cel care are punctajul cel mai bun în bugetul pe care ești dispus să-l aloci.

    Radu zice că al lui se rotește, deci probabil are ceva de la Cybex.

      (Citează)

    • “si degeaba pui scaun CEL MAI BUN la adac intr o dacie.”
      zise el care merge cu 180 pe A2.
      Pai bineînțeles ca iei cel mai rudimentar scaun de copil, ca banii pe cosciuge tot ii dai!

        (Citează)

  8. Faptul ca copiii mici sunt prea obositi iar parintii nu inteleg asta e una din cele mai comune probleme si explica in mare parte de ce copiii sunt “dificili”. Si in loc sa-i culcam, le dam palme la fund.

    E bine ca ati identificat problema, dar ea nu e usor de rezolvat la varste asa mici pentru ca cu cat doarme mai putin, cu atat unui bebelus ii este mai greu sa adoarma.

    La varste de peste 1-2 ani se rezolva cu rutina stricta de somn, respectiv copilul tb sa doarma la ora fixa seara si ora aia e mult mai devreme decat credem noi – 8 sau maxim 9 seara. Cand vad/ aud de copii pe care patintii ii culca la 10 sau mai tarziu fac “face palm” mintal.

      (Citează)

    • Cred (sper) ca generatia noastra sa fie suficient de destupata la minte incat sa nu perpetueze tarele parintilor nostri. Palmele la fund nu au de ce sa existe in anul 2022, cu atat mai mult cu cat vorbim de un copil atat de mic. De fapt, nu au de ce sa existe, indiferent de varsta. Si da, copilul are nevoie de o rutina si nu are ce sa caute treaz la 10 seara.

        (Citează)

    • Marean: copiii mici sunt prea obositi iar parintii nu inteleg asta

      pentru un copil de varsta asta orice iesire din rutina e un stess.
      multe persoane, multe activitati, caldura, ecrane sau gadgeturi, un drum pana la iasi, etc..
      stiu ca tentatia de a il vedea mai mare / mai inteligent / mai dezvoltat decat varsta biologica e mare.. dar biologia e o chestie destul de precisa si e greu activezi in afara tiparului ei.

      ps. poate ca parintii trebuie sa “o ia mai incet” si copilul va urma directia.

      succes!

        (Citează)

  9. Si in sector 2 aceesi ”revizie” de trei saptamani.
    Multe ganduri bune catre Nicu Sordan si maicuta lui.

      (Citează)

  10. Matilda cum este?

      (Citează)

    • Terminata. 😅 E bine ca suntem 2 care mai împărțim povara lipsei de somn. Dar e dura rău treaba, pana la urma e un necesar biologic. Iar noi stam cu câte 6h de somn fragmentat de foarte mult timp deja.

      Ca orice altceva, e o faza, trece și asta. Plus ca se compensează cu cât de adorabila ni se pare când ne uitam la ea ziua 😅

        (Citează)

  11. Ai avut ceva activitate…totuși în București nu e de stat… bănuiesc că asta e in mintea tuturor care locuiesc acolo. Tocmai din acest motiv se relaxează la munte in fiecare weekend.

    Poate faci o vizita pe la Brașov…aici e răcoare și multe locuri unde poți merge cu copilul.

      (Citează)

  12. Am un prieten care stă de mult în București și care depinde la fel ca voi de apa caldă furnizată de primărie. Nu și-a pus centrală când putea și acum nu mai poate (oricum nu vrea). E super nasol că nu aveți apă caldă mai ales prin prisma bebelușului. Nu știu ce-aș face eu, dar un boiler nu rezolvă problema și aduce doar probleme în timp (și cheltuieli care n-ar trebui să existe). Poate se va rezolva problema cu apa caldă.

    Legat de somnul micuței, cărțile-s bune pentru început. Ca fapt divers, când eram mici părinții ne puneau să dormim la prânz. Eu dormeam, sora nu prea. Poate nu strică să insistați cu o rutină strictă de somn spre seară, am auzit de la alți părinți că ajută mult. În rest, sănătate și multă răbdare (încă) cu cea mică.

      (Citează)

    • Pai la un moment dat probabil o sa ne mutam într-un bloc nou sau la casa. Atunci o sa se rezolve, ca Radetului nu ii dau șanse.

        (Citează)

  13. Radu poți spune te rog ce scaun auto ai? A noastră are 7 luni curând, și va urma sa ii cumpărăm și noi scaun auto pe viitor.

      (Citează)

  14. Bine ati venit in clubul nostru!

    Se poate si mai rau, iarna trecuta n-am avut 2 saptamani legate apa calda si caldura asa ca suntem deja caliti pentru viitoarele temperaturi de maximum 19 grade de la iarna, ba ni se pare ca va fi chiar zapuseala!

    Alice este o scumpete!

      (Citează)

  15. Matilda: Cybex Sirona Sx2

    Multumesc, cam pe acolo ma uitam si eu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus