un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Take it easy. Ne omoară stresul (și ce fac eu ca să-l alung)

11 Jul 2022  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Articolul acesta a fost publicat inițial pe 11 iulie 2022. Recent a fost însă ceva numit Blue Monday, o zi cică nasoală.

 

Am citit șocat știrea despre cum un bărbat de 53 de ani din Bacău a murit după o altercație în trafic cu un alt șofer. Mă gândeam: “stimați români, you need to chill a bit”.

Ți-a luat fața unul în trafic. Sau nu te-a lăsat să te bagi și tu, deși poate consideri că așa ar fi trebuit. OK, și care este consecința, că ajungi cu 24 de secunde mai târziu la destinație? Sau cu 3 minute întârziere? Pică cerul sau ce este atât de grav dacă se întâmplă asta?

 

Știu că oamenii nu au astfel de gânduri logice atunci când sar la scandal. Trăim vremuri cu un stres teribil. Doi ani de pandemie și aceasta oricum pare că revine, avem război la graniță, criză economică în toată Europa. Oamenii se tem pentru joburile lor, se sperie de prețul benzinei și de alte scumpiri. Te duci la mare în concediu, totul este scump, în apă nu poți intra pentru că sunt steaguri roșii și a doua zi plouă. Vii acasă și apa caldă e oprită. La știri auzi doar despre apocalipsă: corupție, accidente, răscoale în lume, crize peste tot, nimic nu merge bine.

Nu mai spune nimeni o vorbă bună. Interacțiunile dintre oameni sunt tot mai impersonale, că au loc prin mesaje pe ecrane infime. Netul este împărțit în două grupuri: vreo 20% dintre oameni “trăiesc” viața perfectă, stau în piscine de lux sau în hamace la înălțime, se învârt surâzători în lavandă sau beau Hugo în Dubai, îmbogățiți din NFT-uri. Ceilalți îi înjură și, uitându-se la ei, doar se încarcă de negativism și stres suplimentar. Este și asta o formă de refulare.

Este tot mai ușor, în această lume, să se umple rapid paharul. Înainte se umplea picătură cu picătură. Acum, un pahar mai mic este pus sub un furtun. Pun pariu că în fiecare zi majoritatea oamenilor au cel puțin un moment în care zic “îmi venea să-l omor pe ăla”. Asta este lumea în care trăim acum, una tot mai plină de furie.

Dar este asta și lumea în care vreți să trăiți? Știu că tocmai am zis că oamenii nu sunt roboți plin de gânduri logice în fiecare clipă, dar cred că trebuie să încercăm să fim cu toții mai calmi. Cea mai simplă metodă pentru asta mi se pare următoarea: atunci când cineva îți face o nasoală, când te nedreptățește cumva, trebuie să te întrebi “ok, cât de mult m-a incomodat de fapt? ce am pierdut? cât de mult îmi schimbă viața sau măcar ziua?”.

Pentru că s-ar putea să descoperiți că impactul este mai mic decât efortul consumat cu înjurăturile de rigoare și stresul introdus în viață.

Nu zic acestea din imaginație. Simt și eu cele de mai sus în fiecare zi. Sunt nenumărate ocazii in care mă enervează diverse tâmpenii, momente în care mă imaginez strângând de gât pe diverși oameni precum Darth Vader pe ofițeri incompetenți, momente în care simt că viața este nedreaptă fix cu mine sau că în țară ne afundăm din rău în mai rău. Am zile în care stresul legat de grija viitorului, de bani, de sănătate și alte probleme de-ale noastre este foarte puternic. Am zile în care oboseala, alături de cele de mai sus, mă face să-mi sară țandăra din orice.

Știți ce lucruri mă liniștesc? Unul sau mai multe din lista următoare:

  1. m-am obișnuit să analizez situația și să mă gândesc dacă acel element chiar îmi strică viața sau este doar o neplăcere pe moment.
  2. am prieteni cu care vorbesc și despre cele rele din viață și despre ce probleme are fiecare. Este important să aflu ce probleme au cei din jurul meu, din bula mea și din afara ei deoarece asta mă ține mai bine ancorat în realitate, îmi spune cât de bună sau rea sau average este de fapt viața mea. Uneori am descoperit că viața perfectă din imagini nu este la fel de perfectă în realitate. De cele mai multe ori, însă, am descoperit că problemele mele sunt și problemele altora și că… așa e viața și lumea în care trăim.
  3. am devenit zen în trafic. Traficul probabil produce zilnic o mulțime de stres oamenilor. Pe mine mă lasă rece orice mi se întâmplă acolo. Îmi taie unul fața, pun frână, din cauza lui prind încă un semafor pe roșu în timp ce mârlanul dracului este ultimul care trece pe verde, în locul meu? Cel mult dau ochii pe spate și zic un “ce idiot”.
  4. mi-am dat seama că puține lucruri contează cu adevărat în viață. Câtă vreme suntem sănătoși, eu sunt oricum foarte fericit.
  5. încerc să mă distrez cât mai bine, să-mi fac diverse pofte, să trăiesc cât mai multe momente plăcute în fiecare zi, indiferent de forma lor. Momentele bune din viață sunt cheia de a compensa experiențele neplăcute.
  6. mă țin de orele de somn. Mulți oameni uită cât de mult bine face creierului un somn bun. Metodă mai eficientă de a îți încărca bateriile și de a lua cu optimism în piept o nouă zi nu există.
  7. sunt fricos și cam anchilozat și deci nu foarte predispus la scandal. Majoritatea impulsurilor mele nervoase n-au chef să se ridice de pe canapea și să plece la luptă.
  8. sunt foarte puțin invidios pe alții. Așa am fost mereu și mă bucură treaba asta. Nu-mi pasă ce au alții, ce fac, ce bine le merge. Mă gândesc în general doar la cum să-mi meargă mie mai bine, fără comparații care nu pot influența cu nimic situația.
  9. sunk costs. Unele lucruri trecute nu mai pot fi schimbate și nu are rost să te tot gândești la ele, la cum s-a ajuns acolo, la cine a fost de vină, ce s-ar fi putut face diferit șamd. It’s done. Te gândești doar la ce poți face în viitor și gata.
  10. un hobby bun și des exersat ajută la relaxare și good vibes. Este o încântare să faci ceva ce-ți place mult, să vezi ceva creat cu mâinile tale, să ai la final satisfacția că tu ai făcut ceva, bun sau rău. Pe mine m-a relaxat recent să gătesc ceva mai complex, că nu mai făcusem de mult asta. Poate fi împlinirea că-l bați pe boss-ul rău dintr-un joc bun, poate fi că înveți o nouă melodie la chitară, că tragi mai tare la sală, că ai sculptat cu mânuțele tale un cal de lemn sau whatever.
  11. este deosebit de important să ai cu cine vorbi despre probleme și gânduri negative. Poate fi soția, un prieten, un terapeut. De multe ori este suficient doar ca cineva să te asculte, nu să-ți dea și soluții. Chestia asta este pansament pe suflet.

Exemplu: eram foarte supărați că Alice doarme puțin și suntem și noi foarte obosiți din acest motiv, cum am mai spus prin state of ~. Apoi ne-am dat seama că Alice este sănătoasă, ia în greutate cum trebuie, este veselă, patrulează și cotrobăie prin toate în casă. Nu doarme suficient? Este doar un inconvenient ce poate se va rezolva, dar nu ceva care să ne supere.

Și încerc să mai adaug și alte elemente în listă. De exemplu, Matilda are un principiu foarte sănătos: dacă există un factor în viața ei pe care nu-l poate influența sub nici un fel, atunci nu se lasă stresată de acesta. It is what it is. Ce-o fi o fi. Eu încă n-am această abilitate, dar poate într-o zi… Un alt element ar fi un trai mai sănătos. Minte sănătoasă în corp sănătos, cum se zice. Mă simt mai bine când sunt în formă (și nu mă refer la formă de cozonac). Aș vrea să mă simt mai des astfel.

    29 comentarii

  1. Alea de pe instagram doar pretind ca au vieti perfecte, in realitate mult mai putine traiesc chiar asa.

    Toate pozele alea sunt facute pe banii sponsorului, care nu apare in cadru pentru un motiv foarte bun, in principal ca sigur sigur o paraseste curand pe nevasta’sa.

    Oamenii cu viata perfecta sau macar multumiti de viata lor nu au timp de postat pe net si nici nu ii intereseaza validarea unor necunoscuti.

      (Citează)

    • In proportie de aproape 100% toti ne punem cele mai frumoase si cool poze pe social media. Dar din acele poze care fac privitorii invidiosi lipsesc foarte multe detalii care ar inclina balanta in sensus opus, iar privitorul ar zice, n-as vrea si n-as avea nevoie de asa ceva.
      Chiar vazusem poze zilele trecute instagram vs realitate. Se aplica aroape peste tot.

      Pana si eu imi pun o poza cool de pe munte, de pe marginea soselei, eu cu peisajul minunat in spate, dar coloana de masini si tarani spatele camerei. :) Daca stiam, poate nu voiam sa fiu acolo in momentul ala. Dar intre timp, multi imi dadeau mesaje ca ce marfa e acolo si ca sunt “gelosi” pe mine. * acest ultim paragraf e doar un exemplu si care se aplica tuturor

        (Citează)

    • @Gaelex: faci o presupunere atât de generalizantă încât pare că vorbești din oftică. Unii au bani din alte surse. Unii au bani tocmai din Instagram. Până la urmă, ce contează? Nu i-a folosit pe ai tăi ca să ajungă să facă acea fotografie.

        (Citează)

  2. “Can you control it?” Daca actiunile tale nu pot influenta un anumit “outcome”, why stress about it?

      (Citează)

  3. maimutele se streseaza, e ceva normal.
    neandertalii aveau o viata stresanta, daca ii rupe mamutul sau nu au ce manca la amiaz.

    stresul face parte din viata, daca mergi pe calea evolutiei si nu a barbosului din cer care te a plasat pe un bolovan rotund care se invarte.

      (Citează)

    • Da, dar trebuie să încerci să-l micșorezi.

      E ca și cum ai spune că moartea face parte din viață. Sigur că da, dar toți vrem să o amânăm.

        (Citează)

  4. Sunt tare curios câți din blogerii cu principii solide, cetățeni cinstiți și onești care își doresc o țară ca afară, care au desfășurat campanii întregi cu uber, și l-au susținut în detrimentul taximetriei, vor scrie despre mizeriile și ilegalitățile făcute de uber și care tocmai au fost dezvăluite.

      (Citează)

  5. Nu pot sa zic ca sunt stresat la volan. Da, injur pe oricine nu conduce conform standardelor mele (adica nu numai legal, dar in sensul fluidizarii traficului) dar nu e o chestie de nervi. E pur si simplu o activitate.

    Ma enervez cu adevarat cand cineva face vreo chestie care pune oamenii in pericol.

      (Citează)

  6. Cred ca f multi soferi se descarca la volan de stresul acumulat in alte parti – si e ok, cata vreme se rezuma la injurat / tipat in masina ta. Spre exemplu, daca ai un proiect presant la birou, mai degraba te eliberezi de stres urland la toti soferii in drum spre casa, decat sa iti versi frustrarile pe sotie acasa. Dar asta doar daca faci asta singur, in masina ta. Cand se ajunge la coborat din masina, chiar si pt un schimb de replici, deja se incalca limita, din punctul meu de vedere.

      (Citează)

    • Într-o zi se înjurau doi din mașini diferite pe Magheru. Unul dintre ei a deschis geamul, a scos un iaurt, l-a deschis la capac și l-a aruncat ca pe o grenadă pe luneta celeilalte mașini.

        (Citează)

  7. Furia este o emotie care dureaza in jur de 90 de secunde.

    Nu poti controla aparitia furiei, dar cu ceva exercitiu poti intarzia (cu 90 de secunde) reactia ta la furie. Fa o mica pauza, adica.

    Si dupa aia se diminueaza nevoia de a injura sau da cu pumnul.

    Bine, nu e usor si nu imi iese nici mie tot timpul, tot ce zic eu este ca e posibil, deci cine e interesat poate cerceta mai departe.

    According to Harvard brain scientist Dr. Jill Bolte Taylor, ninety seconds is all it takes to identify an emotion and allow it to dissipate while you simply notice it. When you’re stressed, pausing ninety seconds and labeling what you’re feeling (eg., I’m getting angry), tamps down activity in the amygdala. MRI studies of the brain show that this “emotion labeling” calms the brain region involved in angry outbursts and helps you regain control. Dr. Bolte explains.

    “When a person has a reaction to something in their environment,” she says, “there’s a 90-second chemical process that happens in the body; after that, any remaining emotional response is just the person choosing to stay in that emotional loop.”

    cautati voi pe net ca nu am chef sa intru in spam cu linkuri

    PS Eu am inceput sa conduc din ce in ce mai putin si doar daca era absolut necesar odata ce am observat ca ma enervez mai mult decat e sanatos. Si dupa aia am emigrat, problem solved. Da, traficul din Buc chiar a fost un motiv de emigrare la mine

      (Citează)

  8. Asa-i cand “a fi responsabil” a insemnat sa iei de bune toate tampeniile pe care le spun presa si guvernele. Cand nici ele nu cred si nu-si aplica pe propria piele toate aiurelile, le imping in fata doar ca sa para ca fac ceva.
    Lumea ar fi mai fericita daca ar face ce face popa, nu ce spune popa.

      (Citează)

  9. Eu sunt asa zen la volan ca am ales sa nu merg cu masina. Mai bine alte mijloace.
    Mai merg noaptea si in weekend. Nu mai suport traficul.

      (Citează)

  10. “Mă simt mai bine când sunt în formă” -> incerci sa ne spui ca ai mai multa grija la alimentatie si ai inceput sa faci sport?

      (Citează)

    • Am încercat mereu să mănânc cumpătat și sănătos, să merg măcar mult pe jos șamd. Mă mențin la aceeași greutate de vreo 10 ani.

      Mă referam însă mai mult la faptul că uneori simt că toate angrenajele merg bine.

        (Citează)

  11. …vreo 20% dintre oameni “trăiesc” viața perfectă…

    Whaaaaaaat? Unde se intampla asta?

    Poate 0.2%…

      (Citează)

  12. Radu are dreptate, trebuie sa fim mai calmi ca ne ajuta la sanatate pe termen lung. O problema este si faptul ca nu mai avem timp sa le facem pe toate care sunt necesare. Eu personal nu mai dorm mai mult de 5 ore de peste 17 ani deoarece au inceput sa apara urgentele in familie printre care si copii. Daca esti obosit tot timpul cum vrei sa mai gandesti, reactionezi la stimuli exteriori. Oricum concluzia este ca trebuie sa ne mai calmam, sa nu mai luam totul personal si din cand in cand sa ne reamintim acest lucru deoarece cu exercitiu vom reusi sa capatam acest obicei.

      (Citează)

  13. Concluzia? Stay chill oameni buni, viața e prea scurtă să vă supere lucrurile extrem de minore scrise în articol.

      (Citează)

  14. Stiti ce te linisteste cel mai mult, dincolo de orice altceva? Sa treci peste un hop mare in viata. Dupa aceea, te trezesti in fiecare dimineata si pur si simplu simti ca trebuie sa multumesti (oricui vrei tu) si descoperi ca poti fi calm si zen si bucuros, in mijocul tuturor cacatisurilor zilnice, si asta iti vine natural.
    Nu zic ca am devenit master Budha level 99, ma mai enervez si eu (de exemplu in trafic, dar se intampla rar, pentru ca am invatat sa evit sa conduc in/spre aglomeratie), dar per total, viata a devenit un vals, care merita dansat.

      (Citează)

    • Bine, nu insesmna ca Radu nu a facut o lista buna. Mai ales punctele 8 si 10 sunt foarte importante. Dar nu toti pot natural sa traiasca conform listei, oricat ar incerca.
      Sunt convins acum ca problema stressului este un tip de problema “cui pe cui se scoate”

        (Citează)

  15. Stresul la locul de muncă (zilnic) poate lua uneori forme rare, avem o colegă diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, nu vrei să știi ce atmosferă e la ei acolo în birou când nu își ia tratamentul.
    Nu poate fi concediată pe acest motiv, culmea că își face treaba foarte bine când se tratează. Când nu..

      (Citează)

  16. Viata in Romania pana in 2015 m-a imbatranit si imbolnavit mai devreme, cu traficul si toate celelalte probleme, apoi vin capac si problemele de familie, caz clasic deja de candidat la imigrare. 7 ani intr-o tare mai civilizata au facut minuni pe toate planurile, era singura solutie la vremea aia, am vazut in scurte vizite cum Romania evolueaza in bine dar rautatea oamenilor este aceeasi, nimic schimbat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus