un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Alte informații oficiale importante despre procesul de vaccinare

7 Apr 2021  ·

GÂNDURI  ·

42 comentarii

În ultima conferință de presă despre vaccinare s-au zis multe date interesante. Nu le-am văzut preluate prin presă, așa că m-am uitat din nou la conferință și le-am scos mai jos.

Mie mi se par foarte importante. Poate ar fi cazul ca autoritățile să dea astfel de date și în comunicate de presă, cu liniuță, că într-o conferință de presă de o oră cu doar câțiva reporteri în sală par să se piardă între prea multe informații.

1. Până acum, o persoană din lista de așteptare era notificată de 3 ori (prin SMS/email) că se poate programa pentru vaccinare. Începând din 7 aprilie, persoanele vor fi notificate o singură dată. Dacă nu se programează în 24 de ore de la notificare, atunci va fi notificată următoarea persoană din listă, iar persoana care nu a răspuns notificării se poate pune pe lista altui centru.

Adică, și mi se pare important asta, dacă nu ești pe fază să îți faci programare când ești anunțat despre asta, pierzi nu doar ocazia, ci și locul din liste de așteptare. N-ai vrut, deci la revedere!

2. Doar 70% dintre cei notificați își fac programare. În total până acum au fost 436k notificați și 296k programați. Rata de confirmare în centrele Pfizer este mai mare, de 85-90%.

Mi se pare un procent mic. I get it, lumea nu vrea AstraZeneca, dar de ce nu se pun pe listele altor centre atunci?

3. Din 10 aprilie se va afișa în platformă câte persoane ai în față pe liste și care este capacitatea zilnică de vaccinare a centrului respectiv.

Despre asta am vorbit deja. Metoda este imperfectă deoarece acele doze efectuate zilnic pot fi rapeluri de la persoane vaccinate anterior și deci lista de așteptare nu avansează.

4. Pe 13 aprilie se deschid 144 de cabinete noi cu Pfizer, iar din 20 aprilie alte 41. Vor fi vreo 80 de cabinete suplimentare și pentru Moderna în întreaga țară.

Dar vor fi și funcționale din prima? Nu e clar.

5. Începând din 7 aprilie, capacitatea de vaccinare “pe flux” va crește de la 60 la 90 de persoane în centrele Moderna și AstraZeneca. Creșterea va fi de la 60 la 72 de persoane pentru centrele Pfizer.

Asta este o altă informație huge și n-am văzut-o repetată pe nicăieri. Implicația imediată este că autoritățile limitau numărul de programări zilnice la 60 “per flux” (?), iar acum rata de vaccinare va crește și vor fi programați mai mulți oameni într-o zi.

Explicația este legată de numărul de doze ce intră în țară. Autoritățile au găsit cifra care asigură un ritm constant de vaccinare pentru câte vaccinuri primim. Cum în lunile aprilie și mai urmează să intre în țară vreo 8 milioane de doze, ritmul va crește. Ulterior va fi crescut și cel Pfizer tot la 90 per flux, dar momentan prioritatea este să deschidă noi centre.

Nu s-a explicat ce înseamnă “flux”. Eu înțeleg vaccinări într-un punct de lucru din interiorul unui centru. Majoritatea centrelor fac cam 150-200 de vaccinări pe zi, deci probabil au 2-3 fluxuri? Nu e clar, n-a întrebat nici un reporter dintre cei prezenți. În alt moment al conferinței s-a spus însă că în România funcționează 908 centre vaccinare cu un total de 1.399 fluxuri, deci nu se pupă exact cu socoteala mea de mai sus. Așa că nu am o concluzie clară.

6. Medicii de familie vor putea face chiar ei vaccinuri, dar nu s-au înscris decât 30%. 3.028 medici de familie au optat pentru asta din totalul de 10.940 de medici de familie.

Procentul acesta de 30% este “mai puțin decât ne așteptam și estimam”, ca să citez din lt. col. Gheorghiță. De ce așa puțin? La o primă vedere aș putea spune că medicii de familie n-au chef de muncă în plus. E ok când vine pacientul și dă o atenție pentru rețeta lunară de medicamente, dar nu-i ok când medicul trebuie să facă mai mult de atât.

Îmi aduc aminte și de deschiderea înscrierilor pentru etapa 2, când doar 4% dintre programări fuseseră făcute de medicii de familie. O mulțime de bolnavi și bătrâni care se bazau că medicul de familie îi va introduce în platformă și îi va programa s-au găsit neintroduși și neprogramați, pe principiul “ah credeam că vă ajută vreun copil”.

Pe de altă parte, procentul de 30% nu pare chiar atât de rău dacă luăm în considerare alți factori. Vaccinurile ce vor fi administrate de medicii de familie sunt AstraZeneca, că sunt singurele ce pot fi păstrate în frigidere normale. Cum pacienții nu se prea înghesuie la AZN, probabil nu se vor înghesui nici la medicii de familie.

În plus, procedura este bizară. Vaccinările vor fi făcute după programul uzual al medicului. Altfel spus, muncă peste program. Înțeleg de ce 70% dintre medici au zis pas.

7. 60% din cei de pe listele de așteptare sunt Categoria 3 – populație generală, iar restul sunt bătrâni, bolnavi cronici sau meserii esențiale.

Adică 40% sunt cu prioritate, asta e informația importantă.

8. Ferestrele de vaccinare se deschid pentru 5 zile.

9. Vom primi 60.000 doze Johnson & Johnson în săptămâna trei din aprilie și încă 103.000 de doze în săptămână 4 din aprilie. Acesta este un vaccin cu o singură doză, ceea ce mi se pare mișto. Principiul și eficiența sunt asemănătoare cu cel de la AstraZeneca.

10. Pe 20 aprilie încep vaccinările cu centre mobile, vor fi 20 în țară organizate prin MApN pentru localități rurale. Majoritatea dozelor J&J vor fi alocate aici.

Este normală treaba cu J&J. Dacă vaccinul are o singură doză, îl faci și te muți în altă localitate. Sunt curios câți vor veni la aceste centre mobile.

 

Mi-ar plăcea să văd că oamenii înțeleg că, prin vaccinarea în număr mare, pandemia poate fi eliminată din țară și economia repornită. Mai mult, dacă o mare parte din populație este vaccinată, scade șansa de apariție a unor noi tulpini pentru că virusul are mai puține persoane la dispoziție în care să trăiască și să se modifice.

Lăsând la o parte informațiile oferite cu țârâita publicului, autoritățile nu explică bine nici de ce ar trebui să te vaccinezi. Ele spun “noi facem tot posibilul ca orice persoană ce dorește asta să se poată vaccina”, dar nu spun de ce este important să îți dorești vaccinarea. Teoretic, după un an de zile de știri privind paturile de la ATI și miile de morți, ar trebui să fie clar, dar cifrele arată că încă nu este.

    42 comentarii

  1. Eu am inteles ca doctorii de familie o sa primeasca si J&J, in ideea ca se face o singura doza.

      (Citează)

  2. Ma întreb ce se întâmplă dacă fac și Pfizer și J&J? Bineînțeles, după ce se vaccinează toti doritorii – nu vreau sa iau locul cuiva. Discuție pur teoretica!

      (Citează)

    • As vreau eu sa se poata, nu m-ar interesa efectele adverse, dar au datele de identificare si nu cred ca legal vei putea sa se programezi inca o data

        (Citează)

    • In Marea Britanie e in curs un studiu care măsoară ce se întâmplă în combinații de vaccinuri Pfizer+Moderna, Pfizer+AZ, Moderna+AZ. Cred că a pornit înainte să fie aprobat J&J, dar rezultatele vor fi interesante.

        (Citează)

    • Ce poate să se întâmple? În cel mai bun caz crește imunitatea, în cel mai rău nu se întâmplă nimic. Dacă bagi întâi Pfizer/Moderna și deja apare răspunsul imun, când intră vaccinul AstraZeneca la a doua doză va fi văzut drept virus real și atacat de sistemul imunitar, care cu această ocazie probabil se va mai și întări un pic împotriva spike-ului.

      Dacă bagi AZN primul și apoi ceva cu MRNA aș fi curios ce se întâmplă. Probabil același lucru.

        (Citează)

  3. La punctul 5, cu fluxurile, am o banuiala. Cand m-am vaccinat la Romexpo 6 erau cam 8 “cabinete” cu cate o asistenta care faceau vaccin-ul. La fel si la 4-9. Deci s-ar putea ca un “cabinet” dintr-un centru sa fie un flux, de aici diferenta pe care ai sesizat-o si care probabil vine de la centrele mari.

      (Citează)

    • Restul de 50% ii folosesti la levelul urmator.

        (Citează)

    • Așa zic și eu și mi-au confirmat și alții. Dar nu se explică de ce există acea medie de vreo 1,5 fluxuri/centru în țară.

        (Citează)

    • Pentru ca doar in Bucuresti si probabil in cateva orase mai mari sunt centre unde sunt 4-5 fluxuri pe centru… Cred ca din toate centrele de vaccinare din platforma nu sunt mai mult de 100 cu peste 1 flux de vaccinare… Am vazut foarte multe centre din tara care vaccineaza maxim 60 de persoane pe zi, deci un singur flux…

        (Citează)

    • Confirm si eu asta cu 60 de persoane. Astăzi am fost la un centru din Zlatna cu cineva din familie si am ajuns mai repede cu vreo oră si ceva față de ora programată. Ne-au certat putin ca de ce am venit asa repede? Ca ei ce fac daca le vin toti 60 odată. Aveau doar o cabina de vaccinare deschisă. La Brad, unde mi-am gasit eu singurul loc cu Moderna si m-am putut înscrie împreună cu jumătatea mea mai bună, tot 60 de persoane fac pe zi. Practic acorda fiecăruia 12 minute, asta daca centrul functioneaza 12h/zi. Bine, asta până la injectia efectivă, cu completare tabele/formulare, scanat CI, pus/raspuns aceleasi intrebari pe banda, etc. restul de 15 minute așteptare obligatorii nu se pun în calcul. Imi pare un timp rezonabil. La mai multe cabine in acelasi centru lucrurile diferă. Ca împărțit pe total da o medie de 1,5 e doar o întâmplare. Sunt centre cu mai multe cabine de vaccinare, eu zic doar ce am observat la centrele cu o singură cabina. Prin cabina inteleg acea zona unde are efectiv loc vaccinarea, zona care de cele mai multe ori seamănă cu o cabina de vot, de aici si numele pe care l-am folosit.

        (Citează)

  4. Dacă eficacitatea vaccinului Pfizer este de 90% și J&J 60%, înseamnă că o să ai imunitate 150% deci poți să faci o dată virusul și iți mai rămân 50 procente pentru următoarea îmbolnăvire.

      (Citează)

  5. Marius:
    As vreau eu sa se poata, nu m-ar interesa efectele adverse, dar au datele de identificare si nu cred ca legal vei putea sa se programezi inca o data

    Nu, ma gândesc strict pe partea tehnica, în ceea ce privește efecte adverse vs beneficii (“costul de oportunitate” 😀). Administrativ, nici eu nu cred ca e posibil – și face sens de ce, nimic de comentat aici. Poate doar când se va găsi la liber, de cumpărat in farmacii…

      (Citează)

  6. Adrian:
    Dacă eficacitatea vaccinului Pfizer este de 90%și J&J 60%, înseamnă că o să ai imunitate 150% deci poți să faci o dată virusul și iți mai rămân 50 procente pentru următoarea îmbolnăvire.

    Tare! N-am mai ras atât, de mult! 😀😀 Productivitate 150%, ca în Coreea de Nord! Mulțam de poanta!

      (Citează)

  7. 1. medicii de familie – niste ordinari care ar trebui taxati maxim, nu sunt decat niste capuse ale sistemului.

    2. centre goale – apar centre noi cu zeneca. CU ZENECA BA. si stau goale, pt ca stiti voi.
    e gol centru? tati, ne reprofilam pe alt vaccin.

      (Citează)

  8. Salut!
    Apropo de motivare, citisem pe undeva cum că în Israel, ca să motiveze tinerii să se vaccineze au dat pizza gratis și vouchere pentru bere
    Și a funcționat, sunt campioni la vaccinare, încet încet își deschid țara.

    Îmi și imaginez ce răcnete ar fi pe la noi doar la auzul unor așa idei “trăznite”.
    A fost o idee de bonificare circulată în media legată de posibilitatea de a fi acordată o zi liberă celor care se vaccinează. Încă se dezbate, nu a fost și aplicată, doar propusă.

      (Citează)

    • eu am zis ca sunt fraieri aia de la romexpo, daca deschideau gheretele alea cu mici si ofereau 3 mici pentru celor care faceau vaccinul acum erau 1mil pe lista de asteptare la romexpo :))

        (Citează)

    • @lupy

      M-am inscris acum 3 saptamani cand erau 2800 pe lista, saptamana trecuta vreo 6900, acum sunt 5500 si… nimic, nici un SMS, nada.

        (Citează)

    • Dacă 40% au prioritate și tu nu ești printre ei, 40% din 6900 înseamnă vreo 2800 de oameni care au fost în fața ta oricum. Apoi vin restul fără prioritate care erau în fața ta și ei. Este posibil să ai în fața ta, de fapt, între 2800 și 4100 de oameni, de fapt. Iar dacă până acum au vaccinat doar 1.400, mai ai de așteptat.

        (Citează)

    • Au încercat americanii la început cu vouchere Amazon și din astea și nu au avut mare succes. Motivarea mai bună decât teama de a nu te îmbolnăvi nu cred că există.

      Israel e caz aparte. Oamenii de acolo au încredere în autorități, că sunt vreo 70 de ani de când îi protejează de atacurile tuturor celor din jur, terorism, rachete șamd. Also, 3 ani de serviciu militar obligatoriu te învață să asculți ordine.
      Dacă autoritățile spun “ne vaccinăm”, se duc să se vaccineze.

      Dacă la noi spun autoritățile că ar fi bine să ne vaccinăm, lumea zice “păi să ne arate și nouă pe toți cei din testele de faza 3, să vedem și noi rezultale cu ochii noștri, să vedem cum se prepară vaccinul, știu eu un leac mai bun, dacă fac chiar boala, dacă îmi crește încă o ureche” șamd.

        (Citează)

  9. Cred că pașaportul ăla de vaccinare o să îi încurajeze pe unii să se vaccineze. Testele rapide sunt degeaba și proaste. La festival, dacă îi lasă să le țină ar trebui să fii oricum cu vaccinul făcut ori cu test PCR. Să vezi atunci entuziasm și dorință de vaccinare :)

      (Citează)

  10. bogdan:
    1. medicii de familie – niste ordinari care ar trebui taxati maxim, nu sunt decat niste capuse ale sistemului.

    Sunt medici de familie care lucreaza deja in centre de vaccinare. Poate asta e o explicatie si pt cifra de 30% – unii deja sunt implicati.

      (Citează)

  11. Nu e OK o singura notificare, o poti pierde sau rata cumva. Corect si normal ar fi 1 SMS si un e-mail cui a introdus informatiile in cont.

    Oamenii nu se programeaza la alte centre pentru ca nu stiu ca trebuie sa faca asta sau nu stiu care alt centru e cu vaccinul dorit de ei.

    Medicii de familie sunt niste gunoaie nenorocite, cel al lui matusa’mea o mintea in fata ca a programat-o si nu avea femeia nici cont in platforma.
    A facut sor’mea inscrierea pentru toata lumea si jegul ala de medic de familie tot insista ca e programata sau ce minciuni turna gunoiul.

    Cand a fost vorba sa ia cabinete si bani pe numarul de inscrisi la medicii de familie s-au bagat toti. Acum ca trebuia sa faca un pic de copy paste sa isi inscrie pacientii cu probleme, nu, asta e prea multa munca.

      (Citează)

    • Pe bune?! Cate SMS uri primești pe zi? Cum naiba sa nu vezi că ai un SMS ca notificare. Cred că ai mai multe mailuri pe zi. Și mai există și șansă să intre în spam.

        (Citează)

  12. @Community: vedeti ca si persoanele din categoria III, sunt incadrate pe A si B. Eu, la mine in oras, am avut mega surpriza sa fiu printre primii pe lista de asteptare si sa stau si sa astept de cateva saptamani, fara niciun semn. Uitandu-ma pe “transparenta covid”, am vazut ca i-au vaccinat pe cei din categoria III A, si doar cativa din categoria III B fiind in lista (si avand si rapelul facut, apropo..).
    Abia astept alegerile urmatoare! Ma duc sa votez cu sete!

      (Citează)

  13. stiri peste stiri dar o campanie de informare care sa te spele pe creier ca trebuie sa te vaccinezi nu prea am vazut. cum sunt campaniile alea gen bea apa, nu bea alcool etc.
    o informare in plus, ceva gen 30 de minute pe zi toate posturile trebuie sa dea informarile repective sau macar pe tvr care e televiziunea nationala.
    sa faci campanii cu sportivi, muzicieni chiar si manelisti care sunt dispusi sa participe, sa indemne lumea sa se vaccineze.
    de ce nu si campanii online cu promovare pe fb.

    ma gandesc la ceva gen Israel.

      (Citează)

    • Israel e caz aparte. Oamenii de acolo au încredere în autorități, că sunt vreo 70 de ani de când îi protejează de atacurile tuturor celor din jur, terorism, rachete șamd. Also, 3 ani de serviciu militar obligatoriu te învață să asculți ordine.
      Dacă autoritățile spun “ne vaccinăm”, se duc să se vaccineze.

      Dacă la noi spun autoritățile că ar fi bine să ne vaccinăm, lumea zice “păi să ne arate și nouă pe toți cei din testele de faza 3, să vedem și noi rezultale cu ochii noștri, să vedem cum se prepară vaccinul, știu eu un leac mai bun, dacă fac chiar boala, dacă îmi crește încă o ureche” șamd.

        (Citează)

  14. Flux = scaun + asistentă. Ai 4 scaune cu 4 asistente, ai 4 fluxuri.

      (Citează)

  15. In Iasi in Luna Martie au fost doar 350 de persoane din cat. a 3-a vaccinate cu prima doza, eu sunt inscris la un centru care a realizat doar 5 vaccinuri doza 1 pentru Cat. a 3-a, in ritmul asta o sa ma vaccinez la toamna.

    Apropo, platforma a avut un Bug care i-a avantajat pe cei care se mutau in alt centru de vaccinare, a scris Libertatea despre asta.

      (Citează)

  16. radu, ai idee cum facem sa descarcam pdf cu adeverinta de vaccinare de pe adulti.renv.ro, noi, cei care be-am vaccinat fara programare (cu doze ramase seara)?

      (Citează)

    • esti un jeg0s, nu meriti
      te ai vaccinat noaptea, ca h0tii. sa ti fie rusine

        (Citează)

    • Cred că-i ultimul tău comentariu aprobat direct. Dacă înjuri oamenii și încerci să păcălești și filtrele cu asta, poate ai confundat blogul cu reddit sau ceva.

        (Citează)

    • daddy: radu, ai idee cum facem sa descarcam pdf cu adeverinta de vaccinare de pe adulti.renv.ro, noi, cei care be-am vaccinat fara programare (cu doze ramase seara)?

      Trebuie intai sa faci clic in stanga pe butonul pe care scrie “obtineti adeverinta de vaccinare”, se deschide un text cu termeni si conditii si TREBUIE sa bifezi vreo 2 bife ca esti de acord. Dupa asta meniul de logare se schimba, te intreaba CNP-ul si numarul de telefon cu care te-ai programat. Iti trimite parca un SMS cu o parola de autentificare in site.

        (Citează)

    • Da, bagi CNP-ul tău acolo. Mi-am descărcat-o eu astăzi.

        (Citează)

  17. Cred ca vor optimiza putin procesul din centru si vor revedea timpii efectivi de lucru.
    Ne-am vaccinat si noi ieri, cu prima doza.
    Triajul dureaza cam 5-6 minute (completat formulare, inregistrat date, masuratori medicale), dupa care inca cateva minute cu vaccinul si inca 15 de asteptare. Probabil ca la “normator” sunt 10 minute/etapa. 6 pacienti/ora, 8 -10 ore/zi, cam 50-60 pacienti. Adica doar atatia au voie sa programeze/zi.
    Dar timpii reali sunt altii, mai mici si de aici “ cresterea capacitatii”. Din pix 😀.
    Noi aveam programare la 19:00, ne-au sunat sa venim la 17:00.

      (Citează)

    • Centrele functioneaza 12h/zi, de la 08:00 la 20:00. La un calcul de 60 persoane/zi/asistenta ies 12 minute de persoana. Sunt convins că uneori acest timp este destul de lejer si pot comasa mai multe persoane într-un interval mai scurt. Iar daca termină mai repede cineva pleaca mai repede acasa, dar plătit tot pe 12h clar… asa se explica de ce cheamă din lume sa vina mai repede. Pe tatăl meu l-au chemat vinerea in loc de sambata pe motivul că vor liber si acum figurează cu programarea ratată…

        (Citează)

  18. Adrian:
    @lupy

    M-am inscris acum 3 saptamani cand erau 2800 pe lista, saptamana trecuta vreo 6900, acum sunt 5500 si… nimic, nici un SMS, nada.

    Programat numarul 700 la Romexpo, centrul 9, pe 19.03, primit mesaj ca ma pot programa pe 26.03, facut programare pentru 04.04 :D, in prezent in asteptare rapel :)

      (Citează)

  19. nwradu:
    Au încercat americanii la început cu vouchere Amazon și din astea și nu au avut mare succes. Motivarea mai bună decât teama de a nu te îmbolnăvi nu cred că există.

    Dacă la noi spun autoritățile că ar fi bine să ne vaccinăm, lumea zice “păi să ne arate și nouă pe toți cei din testele de faza 3, să vedem și noi rezultale cu ochii noștri, să vedem cum se prepară vaccinul, știu eu un leac mai bun, dacă fac chiar boala, dacă îmi crește încă o ureche” șamd.

    Ii poti invinovati? Cand stii ce lepre sunt prin institutiile statului, cand vezi cum isi baga picioarele toti in munca si aproba chestii fara sa le citeasca, esti invatat sa te documentezi singur :D

      (Citează)

  20. Referitor la cei 30% din medicii de familie si vaccinarea in afara programului: acolo unde sunt inscris eu sunt vreo 6 cabinete cu 12 medici de familie, unii lucreaza dimineata, altii dupa-amiaza, alternativ, pe zile. Aia nu au cum sa faca vaccinari extra-program ca nu au unde, fizic.
    Nu cred ca e problema ca e munca in plus, cred ca sunt si platiti pentru asta in plus, ceea ce e corect.
    Cunosc medic de familie care merge 3 zile pe saptamana la un centru de vaccinare (inclusiv duminica) si baga vaccinuri, deci nu-i mai bagati pe toti in aceeasi oala.

      (Citează)

  21. @nwradu, ce-i tot dai înainte cu “lt col Gheorghiță” ? are 3 trese pe umăr, e colonel. Dacă avea 2 era lt. col.

      (Citează)

  22. 3. Din 10 aprilie se va afișa în platformă câte persoane ai în față pe liste și care este capacitatea zilnică de vaccinare a centrului respectiv.

    Suntem in 12 aprilie si nimic …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus