un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vaccinul Johnson & Johnson pare binevenit

12 Mar 2021  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Am citit despre noul vaccin lansat de Johnson & Johnson (sau de Janssen, cum se numește compania principală de healthcare a grupului J&J) și nu m-ar mira să fie mai popular în viitor decât cel AstraZeneca. FDA-ul american a aprobat utilizarea de urgență a vaccinului în SUA, iar ieri a fost aprobat și de Agenția Europeană a Medicamentului. Mai trebuie doar produs în cantități suficiente.

Ca principiu, vaccinul J&J este foarte similar cu cel AstraZeneca. Au luat din coronavirus acele secvențe ADN care îi dau virusului învelișul proteic “cu țepi”. Acel cod ADN a fost introdus într-un virus mult mai slab și nepericulos, un virus de răceală, care datorită noilor gene a început să ia și el forma coronavirusului.

Ca analogie, vaccinurile J&J și AstraZeneca deghizează un virus banal în forma coronavirusului, iar corpul reacționează și creează anticorpi pentru coronavirusul real.

Vaccinurile Pfizer și Moderna au alt mecanism. Un cod ARN este injectat în mușchii brațului, iar acel cod determină mușchiul să producă acel înveliș de proteine la care corpul reacționează făcând anticorpi. Nu mai apare un virus pămpălău la mijloc, ca purtător, dar în același timp materialul ARN este mai puțin rezistent “în natură” și de asta acele vaccinuri trebuie transportate și stocate la temperaturi foarte joase.

Vaccinul J&J are cam aceeași eficiență în teste precum cel AstraZeneca, în jur de 65%. J&J vine însă cu următoarele două avantaje:

  • se administrează într-o singură doză, nu în două doze. Asta înseamnă că un pacient va deveni mai rapid imun la covid, dar în primul rând înseamnă avantaje pentru sistemul medical, care trebuie să efectueze de două ori mai puține doze. Gândiți-vă la asta în eventualitatea unor centre mobile de vaccinare: poți merge într-un sat din vârful muntelui și poți imuniza toți oamenii dintr-o singură trecere, fără a mai fi nevoie să revii acolo după 8-12 săptămâni.
  • deși eficiența a fost asemănătoare, cel J&J este mai nou și a fost testat într-o perioadă cu mai multe tulpini de coronavirus prezente în lume. Mai mult, unele teste au fost efectuate chiar în Africa de Sud, unde există o tulpină considerată foarte periculoasă. Altfel spus, vaccinul J&J ar putea fi mai bine adaptat realității din prezent privind multiplele forme de coronavirus.

J&J poate fi stocat până la 3 luni într-un frigider, la 2-8 grade Celsius. Pe lângă eficiența sa generală de 66%, studiile au arătat și o protecție de 85% față de formele mai grave ale bolii, iar nimeni dintre cei vaccinați cu J&J și care apoi au făcut covid nu a fost internat în spital, nefiind nevoie de o astfel de măsură. Altfel spus, dacă ești vaccinat și faci covid, faci o forma ușoară a bolii conform studiilor de până acum.

Sigur, Pfizer și Moderna rămân în continuare și mai eficiente. 90-95% eficiență pentru că se bazează pe un mecanism mai nou și mai performant de a determina un răspuns de la sistemul imun. Dacă aș avea de ales, aș prefera un astfel de vaccin.

Realitatea este, însă, că planeta este foarte mare și că probabil va fi nevoie să ne vaccinăm de mai multe ori în anii următori. Un vaccin mai ieftin de produs, pentru care trebuie cumpărată o singură doză per om și care poate fi transportat și stocat la temperaturi rezonabile probabil va fi și bine vândut în lume și utilizat pe scară largă.

În concluzie, iată cele acum 11 vaccinuri care se utilizează acum în lume, deși doar primele 4 au autorizația unor institute de amploare din SUA sau UE:

  1. Moderna (vaccin numit Mrna-1273) – tip ARN
  2. Pfizer-BioNTech și prietenii (numit Cominarty) – tip ARN
  3. AstraZeneca-Oxford – virus nereplicativ modificat pentru a semăna cu SARS-CoV-2
  4. Janssen/Johnson & Johnson – virus nereplicativ modificat pentru a semăna cu SARS-CoV-2
  5. Sputnik V, dezvoltat de Gamaleya Research Institute din Rusia – virus nereplicativ modificat pentru a semăna cu SARS-CoV-2
  6. Research Institute for Biological Safety Problems din Kazahstan – virus inactivat
  7. CanSino Biologics  din China – virus nereplicativ
  8. Wuhan Institute of Biological Products – virus inactivat
  9. Sinovac din China- virus inactivat
  10. Beijing Institute of Biological Products din China – virus inactivat
  11. Bharat Biotech din India (numit Covaxin) – virus inactivat

Față de când am scris acest articol, sunt acum 251 de vaccinuri în lucru în lume.

surse: NY Times, Fast Company.

    18 comentarii

  1. Eu nu folosesc samponul Johnson & Johnson pentru ca are SLS-uri sau similare ca oricare altul si ar trebui sa incredere in vaccinul lor?!

    Cand o zbura porcu’.

    Pfizer este cel mai bun, daca evreii zic ca e cel mai bun si trebuie sa aleg un vaccin eu merg pe mana evreilor.

      (Citează)

    • In legatura cu mRNA, e foarte amuzant cum in 3 luni s-a ajuns de la
      “vaccin facut pe genunchi, experimenteaza pe noi etc”
      la
      “eu il vreau neaparat pe ala experimental si facut pe genunchi”.

      Really funny.

        (Citează)

    • Foarte greu de inteles si procesat conjunctia “daca”. Orele de limba romana sunt un pic cam departe, cred ca este conjuctie dar nu sunt sigur.

        (Citează)

    • Toate sampoanele/sapunurile au SLS… miso ar fi fost sa fi stiut despre ce vb…

        (Citează)

    • geretus:
      Toate sampoanele/sapunurile au SLS… miso ar fi fost sa fi stiut despre ce vb…

      Gresit, nu toate sapunurile si sampoanele au SLS. Exista si alti surfactanti / agenti de curatare pe langa degresantul industrial care este SLS-ul.

      Nici SLS-ul in esenta nu este rau, daca este folosit in concentratii de bun simt de pana in 10~12%, parca asa era limita. Dar cum in listele INCI de ingrediente este cam des al doilea component, rezulta ca este cam 25~30% minim din continutul sticlei.

      Samponul Nivea de bebelusi era OK de exemplu. Jason are produse OK, fara SLS, fara parfum.

      Cum ai zis, era bine sa fi stiut despre ce vorbesti.

        (Citează)

    • Alta a fost problema la J&J ce normal trebuia ca sa scrie faliment pe ei.

      “J&J knew for decades that asbestos lurked in its Baby Powder”

        (Citează)

  2. Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat joi autorizarea….pe prima linie asta scrie, au recomandat, nu autorizat. Cum este defapt?

      (Citează)

  3. Eu facui acu 6 zile astra, din lotu’ ala care-a prins aer. Deja simt o mancarime pe vene.

      (Citează)

  4. Bun articol exact ce cautam, pentru ca am vazut la stiri ca mai multe tari au oprit vaccinarea cu astra zeneca.

      (Citează)

  5. Ce frumos se da liber la bobor sa facă vaccin nașpa.
    Și mai vin și zic ca e safe și continua vaccinarea, dar retrag lotul ăla.
    Lol lol ba băiatu…

    Pfizer e lux pe lângă zeneca.
    Bine ca toată seva României adică politicieni au făcut Pfizer, după ei prăpăd. Sa nu faceți numai vaccinul de la indieni, știți ce calitate sunt

      (Citează)

  6. Eu inteleg ca l-au aprobat intr-o singura doza ca sa dea drumul mai repede la autorizari. Asta nu inseamna ca eficienta lui nu creste daca este aplicata o a doua doza. Doar ca, la fel ca in cazul Astra Zeneca, eficienta dupa adoua doza variaza cu distanta intre prima doza si rapel.

      (Citează)

  7. Se pare ca si Novavax sta bine in teste si se apropie de linia de finish. Ala e deja alta tehnologie.

      (Citează)

  8. “Urma scapa turma”, recte in aprilie se va autoriza CureVac-ul (facut in colaborare cu concernul Bayer) ; cine isi permite sa aiba rabdare pana atunci nu va regreta, e pe acelasi calapod mRNA cu Pfizer si Moderna !

      (Citează)

  9. Daca ar fi sa pot alege, as alege J&J. Din simplitatea vaccinarii plus ca eficienta pentru cei vindecati(cazul meu) e mai mare decat cea oficiala.

    Oricum e de apreciat ca in final e si UE semi fruntasa la ceva, majoritatea vaccinurilor avand tehnologie europeana:
    – Pfitzer / BioNTech, dezvoltat practic in Germania, Pfitzer e doar gigantul care face productia in masa posibila
    – AstraZeneca e 100% european
    – J&J e dezvoltat in UE de Jansen
    – Curevac/Bayer 100% european. Ba mai mult asta va fi produs si de Novartis.

    Singurele dezvoltate total in SUA sunt Moderna si Novavax. Ambele tehnologii noi, dar diferite intre ele.

      (Citează)

  10. In alta ordine de idei, pe 17 februarie 2021 se spunea “Covid-19: World’s first human challenge trials to start in UK”. De aici: https://www.bbc.com/news/health-56097088

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus