un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce-am mai gătit: sandvișuri și salată cu ton

7 Apr 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

11 comentarii

La un moment dat am avut mare poftă de ton și, având vreo 3 conserve în stocul pentru apocalipsă, le-am consumat.

Noi luăm conserve de ton bucăți în suc propriu (din Lidl, care-i foarte bun preț-calitate, sau conserve Rio Mare când mai are eMAG ofertă), ca să decidem noi dacă-l mărunțim sau îl vrem mai chunky în mâncare. De data aceasta l-am mărunțit.

SANDVIȘ TUNA MELT

Mai exact, am făcut întâi ceea ce americanii numesc tuna salad. La bază este un amestec de ton mărunțit și maioneză și ceapă tăiată foarte fin. Se mai pot pune aici și altele aici. Noi am adăugat un ardei iute tocat și el foarte fin, iar cu altă ocazie ardei gras roșu tocat fin, pentru culoare.

Câtă maioneză? Trebuie reglat din gust, dar suficientă ca să iasă o pastă groasă. Noi folosim Hellman’s dacă nu facem în casă, că pare cea mai naturală din comerț. Dacă vreți să vedeți de unde m-am inspirat:

  • Serious Eats – care este un super site, explicând de ce trebuie prăjită pâinea pentru sandviș, cum poate fi îngroșată maioneza cu pesmet și alte trucuri care de obicei apar prin restaurante și te fac să zici “acasă n-ar putea avea același gust”.  Încă o rețetă aici.
  • The Kitchn și BBC Good Food.

Pâine gustoasă, de preferință integrală. Am prăjit-o pe ambele părți, apoi am scos feliile afară și le-am uns cu un strat mărișor de combinație de ton.

Deasupra am pus mozzarella rasă (folosim Delaco uscată, de obicei), apoi le-am pus pe o tavă și în cuptorul cu grill-ul preîncălzit până când brânza prinde un pic de crustă. Le scot pe un grătar, ca să circule aerul și pe sub feliile de pâine în timp ce brânza se răcește un pic, apoi mâncat-mâncat-mâncat. Iese o combinație mișto de pastă de ton moale cu brânză care se întinde și pâine crispy.

Dacă aș fi făcut doar două felii, le prăjeam în tigaia de fontă și apoi le puneam la cuptor tot în acea fontă, că-i mai simplu.

Sandvișurile acestea sunt foarte gustoase și cu suficiente calorii pentru a fi o masă de prânz. Merg bine pe lângă ele cu niște legume sau castraveți murați. Dacă vă uitați pe linkurile de mai sus veți vedea tot felul de alte combinații posibile, inclusiv cu avocado, bacon, roșii șamd.

SALATĂ CU TON

De obicei mâncam salată cu bucăți vizibile de ton (ca la nicoise, cred?), ca să fie gustul mai intens când muști una dintre ele. De data aceasta am făcut însă o combinație inspirată de mai sus, adică întâi am amestecat tonul bine mărunțit cu maioneză și muștar și lămâie, că cele trei din urmă ar fi fost oricum dressingul.

Pasta obținută a fost doar un ingredient al salatei. Este și pufoasă, așa că merge bine cu frunze de salată ceva mai dure, mai crunchy: iceberg. Are Mega Image aproape întotdeauna.

În rest, e o salată, puneți ce vreți voi. Mie mi se pare că merge bine cu ardei gras tăiat mai gros, roșii cherry tăiate pe jumătate, ceapă tăiată julien. Pasta de ton se lipește bine de toate aceste ingrediente și simți ton gustos în orice lingură iei (da, eu mănânc salata cu lingura, e mai simplu).

Asta a mâncat Matilda. Pentru jumătatea mea de salată am făcut și crutoane, adică am tăiat cubulețe o felie de pâine și le-am tăvălit pentru prăjire într-o tigaie stropită cu un pic de ulei de măsline și oregano. Dacă aveți timp, merge și un ou fiert și tăiat în bucăți.

Fără poze, că se pare că n-am făcut nici una la salată.

    11 comentarii

  1. Să încerci și conserverle de ton SIBLOU de pe eMag. Arată foarte bine, trebuie să încerc și eu.

      (Citează)

  2. La tuna salad, daca pui niste apio tocat iese demential.
    Cu painea e complicat, odata ce iti faci maiaua ta si faci reteta dupa codrudepaine sau tastebazar, devine adictie si e greu sa mai mananci paine cumparata. E buna si aia de la Lidl cu seminte sau cea de la brutaria Michael de la Mega dar daca nu te deranjeaza procesul lung si mizeria care se face, aia in casa e geniala!

      (Citează)

  3. Tre sa-ti iei hartie de copt coli. Au si la Lidl. Game changer. :))

      (Citează)

  4. Recomand documentarul Seaspericy de pe Netflix, sa ne zici cum alune salata de ton dupa :)

    PS : ton-ul e unul din cele mai poluate specii de pesti in special cu metale grele, mecur, ti-ar recomanda sa mananci Sardine din lidl, mult mai sanatoase si ne toxice.

      (Citează)

  5. PS: a disparut posibiliatatea de a edita un comentariu, aveai parca 1-2 minute acum nu mai e deloc si nu mai pot sa corectez typo-urile :)

      (Citează)

  6. +1 pentru hartia de copt impartita in coli.
    Daca ar exista ceva similar si pentru folia alimentara stretch, ar fi genial.

      (Citează)

    • Există de la Fino. Nu este gata tăiată, dar este perforată, cum erau timbrele odată.
      Am văzut prin Carrefour, dar nu în Auchan, cel puțin nu în cele 2 în care merg eu.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus