un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Orange: 1 din 4 dispozitive vândute sunt 5G

3 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Orange a organizat astăzi o conferință de presă și iată câteva statistici interesante aflate pe acolo.

Au spus că 1 din 4 dispozitive vândute în prezent este 5G, ceea ce mi se pare un procent surprinzător de mare. Mă aștept că ponderea va crește mult după acest an în care foarte multe telefoane mid-range vor include modemuri 5G.

Cei de la Orange s-au mutat bine și în online. Au +35% utilizatori în MyOrange și de 3 ori mai multe achiziții făcute online decât din magazinele Orange. O creștere era de așteptat în an de pandemie, dar nu mă așteptam la o triplare.

Apropo de comerțul online, au zis o cifră foarte interesantă: 15 milioane de euro se cheltuie zilnic în comerțul online din România.

În ciuda pandemiei și a faptului că foarte mulți oameni au stat mai degrabă pe wifi, traficul de date în rețea a crescut cu 40% în 2020. Orange are acoperire 5G în 15 orașe, iar 4G în 99% din suprafața României. Rețeaua de fibră optică acoperă 270 de localități. Am întrebat de 5G Fixed Wireless Access și mi s-a răspuns că vom vedea implementări complementare cu fibra optică, acolo unde este cazul.

Am întrebat și despre viitoarea licitație de spectru 5G, dar nu sunt alte informații dincolo de semnalele transmise de ANCOM că poate o vom vedea în acest an. Mi se pare că statul ar trebui să o organizeze mai rapid, că e nevoie de bani la buget.

Mi-ar plăcea ca operatorii să fie mai transparenți în legătură cu frecvențele utilizate și posibilitățile fizice ale acestora. De exemplu, de-a lungul anilor s-au strâns multe voci care spun că nu au 4G și apoi 5G în casă. Cred că operatorii telecom, împreună cu ANCOM și providerii de echipamente de rețea, ar trebui să explice mai bine că este fizic imposibil ca un semnal pe 2,6 sau 3,6 GHz să pătrundă prin pereții sau ferestrele oricărei case având în vedere densitatea sa de putere și că situația poate se va îmbunătăți prin trecerea la frecvențe mai joase, în viitor.

Orange mai merge tare și pe buy-back, unde oferă suplimentar vouchere pentru fiecare telefon vechi predat și evaluat. Yoxo merge bine, dar până acum nu au avut concurența de la Vodafone Flex, așa că vedem peste un an cum arată lucrurile.

Am avut senzația, însă, că momentan toată atenția lor se concentrează pe integrarea și dezvoltarea rețelei de fibră optică achiziționată de la Telekom anul trecut și ce servicii noi pot oferi aici. Piața quad-play sau cum se numește ea pare noul lor de joacă în acest an.

    23 comentarii

  1. Orange face bine ce face, ceea ce ma enerveaza pe mine e agresivitatea cu care o face. Nu trec des pe la ei, o data la 3-4 ani multumita internetului, dar atunci cand trec, incearca mereu sa ma convinga sa reduc costul de undeva, ca sa adaug un alt cost lunar (gen hai sa-ti dam telefon mai ieftin si fa-ti un abonament tv si net fibra). Si le tot zic ca nu vreau ca-s la digi, iar astia le dau clasa tuturor, ei insista. Pana-mi sare tandara si pun un pic accentul altfel si le trece. Dar cati or face asta?

      (Citează)

    • Toți încearcă niște upselling, e și normal. Și eu aș încerca să vând mai mult, indiferent dacă vând covrigi sau telefoane.

      Eu zic “nu, mulțumesc” și aia e.

        (Citează)

    • Aia și zic, ar fi frumos să se oprească la “nu mulțumesc”. Nu mă deranjează că-ți prezintă produsul și îți dau variante.

        (Citează)

  2. 1 din 4 tel vandute sunt cu 5G, INTR-O TARA IN CARE NU EXISTA OFICIAL 5G.
    Atat!

    lasa-ti figuri ca spectru peste 4.69g curent, ca licitatie, ca in teste.
    NU EXISTA 5g in Ro.

      (Citează)

  3. Cred ca ar fi interesant sa stim ponderea celor care intr-adevar is cumpara un telefon 5G si il folosesc in 5G. Cum spune si bogdan mai sus, acoperirea este foarte mica. Momentan lucrurile sunt cam fortate, exista o discrepanta intre retea si numarul de dispozitive care au modem 5G.

      (Citează)

    • Bănuiesc că aproape toți, atunci când intră în acoperirea 5G. Momentan există niște cartele și abonamente care nu au acces la 5G, dar treaba asta se va schimba rapid în timp.

        (Citează)

  4. Da… face bine ce face… Atat de bine face incat pentru un iphone 12 pro trebuie sa astepti 1 luna si ceva.
    Atat de bine face incat cei de la relatii clienti nu pot sa faca o oferta pentru abonament si telefon (pentru ca telefonul e comandat in magazin);
    Atat de bine face incat cei de la relatii cu clientii pare ca sunt anesteziati cand vorbesc cu clientul si imi fac ei mie un serviciu;
    Atat de bine face incat cei din magazin, unde am comandat telefonul, pentru o oferta abonament si telefon m-au trimis la relatii clienti (au facut ei ceva tichet in sistem);
    Atat de bine face incat MyOrange e greoi si inghesuit.
    Concluzie personala: Orange – user and customer experience un mare ZERO.
    Din pacate Telekom / Vdf si Digi nu sunt o optiune pentru mine.

      (Citează)

  5. Da 5G, au scazut viteza la 4G ca sa te faca sa treci dar acoperire din flori. De abia mai merge 4G si mai si pretind atunci cand incarci cartela Orange ca vitezele sunt de pana la 355Mbps si in speedtest, iar in zona cu semnal full si 4G+ pe telefon nu trece mai mult de 50-60Mbps. Si nu e vorba de telefon, prin WiFi trece de 300Mbps in teste.

      (Citează)

    • Lasă ma astea, nu vezi câte telefoane 5g se vând?

        (Citează)

    • @Randy: da, păi statisticile alea care zic că traficul de date se dublează în fiecare an la ce crezi că duc? Mai mulți oameni, mai mult trafic, viteze mai mici pentru fiecare.

      De asta operatorii ziceau încă de acum câțiva ani că va fi nevoie de 5G și oamenii râdeau că nu, că au 200 Mbps pe mobil. Operatorii vedeau mai bine trendurile, însă, că asta e meseria lor și au și statisticile la dispoziție.

      Eu prind 70 Mbps pe 4G versus 300 Mbps pe 5G la Vodafone. La Orange stăteau lucrurile foarte asemănător când am făcut un test prin 2019. https://www.nwradu.ro/2019/12/testat-reteaua-orange-5g-bucuresti/

      E ca în trafic. Acum 20 de ani viteza medie prin București era mult mai mare decât astăzi, că erau mai puține mașini pe șosea. Acum 40 de ani era și mai mare.

        (Citează)

  6. Se explică! Din ce în ce mai mulți români se vaccinează contra COVID… 🤣

      (Citează)

  7. Mie tocmai mi-au crescut unilateral valoarea ambelor abonamente de mobil de la 7 euro la 8 euro. Ca asa au vrut ei. Daca nu-mi convine, pot sa plec.
    Frumos la Orange.

      (Citează)

  8. 5G asta permite VoLTE? (s-o numi Vo5G?). Daca da, e activat by default, sau tot asa doar daca ii place lui Orange ce telefon ti-ai luat si eventual culoarea husei?

      (Citează)

  9. Ce inseamna ca interval de timp “in prezent”? Ieri? Saptamana trecuta? Luna trecuta?

    Ce face Orange aici intra la minciuni, minciuni sfruntate si statistici pentru ca vor sa faca pare ca 5G are succes.

      (Citează)

  10. nwradu:
    @Randy: da, păi statisticile alea care zic că traficul de date se dublează în fiecare an la ce crezi că duc? Mai mulți oameni, mai mult trafic, viteze mai mici pentru fiecare.

    De asta operatorii ziceau încă de acum câțiva ani că va fi nevoie de 5G și oamenii râdeau că nu, că au 200 Mbps pe mobil. Operatorii vedeau mai bine trendurile, însă, că asta e meseria lor și au și statisticile la dispoziție.

    Eu prind 70 Mbps pe 4G versus 300 Mbps pe 5G la Vodafone. La Orange stăteau lucrurile foarte asemănător când am făcut un test prin 2019. https://www.nwradu.ro/2019/12/testat-reteaua-orange-5g-bucuresti/

    E ca în trafic. Acum 20 de ani viteza medie prin București era mult mai mare decât astăzi, că erau mai puține mașini pe șosea. Acum 40 de ani era și mai mare.

    ai 300 pt ca este limitat de vodafone la aceaste valoare pe flex

      (Citează)

  11. in mod normal poti prinde aproape un GB pe abonamentele clasice cu 5G la orange si vodafone, iar la digi aproape 500

      (Citează)

  12. Orange: 1 din 4 dispozitive vândute ESTE 5G

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus