un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Flex: abonament 5G nelimitat, fără perioadă contractuală, complet digital, începând cu 7 euro

17 Feb 2021  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

42 comentarii

Când am contractat primul meu abonament de telefonie mobilă, acum mulți ani, a trebuit să duc actele casei și parcă și o factură de utilități ca un fel de confirmare a faptului că exist și nu fug. Am mers cu mama de mână, de altfel; casa era pe numele ei.

Cei care au încheiat abonamente chiar mai înainte, după lansarea serviciilor de telefonie în România, probabil își aduc aminte că trebuia depusă o garanție în cash. Sau poate era nevoia de una doar dacă voiai roaming (strict de voce, pe atunci), chiar nu mai țin minte exact.

Suntem în anul 2021, însă, și în domeniul telecom totul devine digital. Vodafone este cel mai recent operator telecom care lansează un abonament complet digital și care se poate schimba în funcție de nevoi. Se numește Flex, este disponibil în trei variante și fluxul este următorul:

  • cartela SIM se comandă online și o primești prin curier
  • abonamentul îl configurezi din aplicația MyVodafone. Tot de acolo poți modifica inclusiv săptămânal beneficiile asociate abonamentului.
  • te poți porta din alte rețele tot direct în aplicația de mobil
  • nu are perioadă contractuală, poate fi modificat sau dezactivat oricând.

Flex este și primul abonament digital care oferă acces la rețeaua 5G. Sunt trei abonamente Flex disponibile acum: Flex 7, cu 30 GB internet 5G; Flex 9, cu 100 GB internet 5G; și Flex 12, cu internet 5G nelimitat. Pe site-ul oficial nu scrie de vreo limitare a vitezei de net în cazul abonamentului nelimitat, deci s-ar putea să asistăm la o altă premieră aici.

Și prețul este bun. Cel mai ieftin abonament 5G non-Flex este RED 17, la 17 euro.

Iată o comparație:

Zero birocrație, zero hârtii, fără perioade contractuale fixe, cu posibilitatea de a trece la un abonament mai mare doar în perioada concediilor și mai mic după aceea. Comparându-l cu începuturile telefoniei mobile, diferența este uriașă. Nu m-ar mira ca, atunci când voi trece și eu la un telefon 5G, să fac și pasul la un Flex 7 sau 9.

Pentru cei care se gândesc să treacă acum la un abonament Flex, există și o promoție bună: comandați Flex până la 26 februarie și prima lună va fi gratuită. E ca un free trial, îl puteți testa gratuit și, dacă nu vă place, îl puteți opri după aceea, că nu există perioadă contractuală. Primiți și un voucher de până la 100 de euro pentru a cumpăra un telefon Samsung nou, dacă vreți unul.

Am primit o cartelă prepaid și am schimbat-o în Flex. Am înregistrat cartela în aplicația MyVodafone, apoi am dat click pe bannerul cu Flex din aplicație și de acolo procesul are doi pași: alegi numărul de telefon pe care-l vrei schimbat (în caz că sunt mai multe pe cont), alegi tipul de abonament Flex dorit și asta este tot. Plata se poate face doar cu card bancar. Scria că prima lună este gratuită, conform promoției de mai sus.

Voi păstra acest abonament pentru testarea telefoanelor 5G. Nici o cartelă Vodafone nu oferă trafic 5G, așa că nu aveam cum să testez rețeaua atunci când aveam vreun telefon nou la review. Acum, cu Flex, pot ține abonamentul dezactivat când n-am nici un telefon la teste și să-l activez în luna când am unul în buzunar.

Pagina oficială are un FAQ bun care răspunde la multe întrebări. Pe mine m-au interesat două aspecte și am întrebat direct la Vodafone. Partea cu free trial de mai sus. Îl poți dezactiva oricând până în ziua 29 a perioadei gratuite promoționale și asta e tot. Cât despre portare tot din Vodafone, te poți trece de pe cartelă pe abonament Flex direct din aplicația MyVodafone.

Flex este o schimbare majoră pentru Vodafone. S-a ajuns la “nelimitat” și “totul digital”. Sunt clientul lor de vreo 18 ani și mi se pare cea mai mare schimbare de până acum. În domeniul contractării abonamentelor, nici nu știu ce s-ar mai putea schimba. Vedem peste 20 de ani, idei se găsesc mereu.

Update: am testat azi 5G-ul de pe Flex. Rezultatele sunt de la mine din cartier, practic în parcare. 287 Mbps pe Flex 7 pe 5G cu un Xiaomi Mi 10T Pro, 78 Mbps pe RED 10 pe 4G cu un Samsung S20.

    42 comentarii

  1. Livrarea simului prin curier as spune ca nu face abonamentul complet digital. Acel lucru ar fi fost un eSIM. Dar din pacate nu este la Flex asa ceva.

      (Citează)

    • Nu e la niciun abonament daca nu ai unul din cele 5-6 telefoane la care vodafone suporta esim. Probabil aceeasi echipa de top care se ocupa de site-ul lor execrabil, se ocupa si de implementarea suportului esim pt. diversele modele de telefon care au functia.

        (Citează)

    • Mai este de lucru la eSIM în România. Nu știu cum e la Vodafone, dar la Orange cică trebuie să mergi în magazin dacă ai schimbat telefonul și vrei să muți eSIM-ul cu acel număr pe noul telefon.

      Ar fi fun asta, având în vedere că testez 1-2 telefoane în fiecare lună.

        (Citează)

  2. Nu e un abonament complet, nu ofera serviciul eSIM

      (Citează)

  3. In 2021 Vodafone Romania nu au un site si o aplicatie de mobil functionale. Mai ales site-ul este dezastru atunci cand vrei sa navighezi din contul tau myvodafone.
    Daca la marii retaileri (Ikea, Decathlon etc.) am mai remarcat asta si e, oarecum de inteles, la o companie digitala mi se pare inacceptabil. Daca as fi CTO, as da afara pe aia care se ocupa de site, pe rand, pana cand functioneaza impecabil.

      (Citează)

  4. Nelimitat doar in 5G? In 4G si 3G ce se intampla? Sau si acolo e nelimitat?

    Banuiesc ca nu au ca si la Telekom limitari la streaming.

      (Citează)

  5. Mai slab decat chestia aia cu galben de la celalalt operator.
    In 5G sincer nu vad nici un avantaj momentan.
    Roamnig de la 12 euro mi se pare absurd fata de alte oferte de pe piata, chiar si de la Vodafone.

    Dar hei… inca o oferta pe piata face bine la concurenta!

      (Citează)

  6. Comparatia aia e bullshit.

      (Citează)

  7. De ce să dai 7 euro pe un abonament care-ți oferă de cel puțin trei ori mai puțin internet decât o cartelă de 5 euro?! Bine, poate nu o fi 5G la cartelă, dar câtă lume are nevoie de așa ceva, să nu mai întreb care este aria de acoperire pt un astfel de serviciu?!

      (Citează)

    • Eu cred că fix aici e schema. Ei oferă 5G pentru marketing, consumul real o să fie foarte mic. Iar când 5G va lua amploare, o să apară limitări.

        (Citează)

  8. Andrei Ionita

    17/02/2021 la 1:15 PM

    Toti operatorii refuza sa se poata face direct debit/plata recurenta pe cartela prepay, dar au venit cu solutia salvatoare: Un prepay mai scump, cu debitare automata.

    Si nu-mi spuneti ca nu e Prepay, ca altfel nu ar trebui sa platesti factura in avans.

      (Citează)

    • sper că nu mă înșel dar și abonamentul e plătit în avans. Adică costul fix e plătit în avans, costul suplimentar vine la factura următoare.

      Am închis ultimul abonament acum 11 ani, deci acuratețea nu e foarte bună :))

        (Citează)

    • Eu am cartelă și mi-am “automatizat” singur plata recurentă. Nu alimentez cu 5 euro/lună ci pun mai mult, ca să rămână credit și pentru luna următoare, să am bani pe cartelă pentru plata pod Cernavoda, parcări, donații MagiCamp etc.
      Alimentarea o fac instant din aplicația mobilPay.

      Nu simt nici o diferență față de când aveam abonament. Ba, de fapt, da. Plătesc 5 euro în loc de 17. Și am internet de 3X mai mult.

        (Citează)

  9. Dacă nu stiati, YOXO, concurentul acestei variante de la Orange, oferă cartela-abonamet( aceleasi lucru ca la Vodafone) 20 G cu 19 lei!!! Nu stiu daca e 5 G. Dar nu mă interesează. Atenție, 19 lei cu tot cu TVA. Nu stiu daca nu cumva la Vodafone e 7 euro la curs de
    5.2 lei plus TVA.

      (Citează)

    • Nu-nteleg cum nimeni nu pune accentul, dar YOXO nu e 19 lei, ci e 14 lei + 0.25lei/GB (pentru ca iti da banii inapoi pe ce n-ai consumat)
      Asta inseamna €2.87 cu TVA + €0.05/GB ceea ce e nebunie.
      M-am mutat pe Yoxo de vreo 5 luni si in medie am dat cam 15 lei/luna…
      Apoi, asta include si Roaming ceea ce e si mai nebunesc. Daca iti iei abonamentul de 39RON practic tot 14RON + 0.25RON dai dar ai si 4.5GB in Roaming.
      Asta cu Vodafone Flex e cam frectie. Practic cu cartela Vodafone iesi mai ieftin, singurul avantaj intr-adevar e 5G-ul dar personal chiar n-am avut niciodata probleme sa zic ca 4G nu e de ajuns + 5G nu e peste tot.
      Iar dupa ce am stat ani de zile cu mizeriile de site Vodafone si aplicatia MyVodafone iar acum am vazut aplicatia Yoxo, nu vreau sa mai aud de Vodafone…

        (Citează)

    • @Radu, esti sigur ca se returneaza banii si pentru cantitatea de trafic de date nefolosita de la abonament? Si daca da, cum se imparte traficul? Calupuri de 1 GB, 5 GB, 10 GB, etc ?

        (Citează)

    • Salut,
      Am si eu Yoxo de vreo 2 luni si da, se returneaza intreaga contravaloarea a netului neconsumat.
      Se ia in calupuri de 1GB, adica daca ai abonamentul de 39 de RON (care include 100 GB) si consumi 100 MB, ti se vor returna 99GB * 0.25 RON = 24.75, asa ca luna urmatoare vei avea de plata 14.25 RON. Asta este fix cat am consumat eu, este exemplu real.
      Intr-adevar, nu ai 5G si eSIM la acest abonament. Dar ai roaming si optiunea de adauga si Roaming World daca pleci in afara UE (optiune care are pret dublu fata de cartela – 125 RON la Yoxo, 12 Euro la PrePay).
      In rest mi se pare destul de avantajos.

        (Citează)

  10. Oferta Yoxo (Orange) e mai buna (strict parerea mea) prin faptul ca iti da banii inapoi pe netul neconsumat. Am abonamentul cel mai scump (39 lei) cu roaming inclus. Din cauza pandemiei, stau mai mult in casa pe wifi astfel ca nu prea consum net, asa ca nu am platit pana acum mai mult de 15-16 lei. Dar in caz ca am nevoie sa consum mai mult net…merge, daca plec din tara…merge, nu trebuie sa tot stau sa-mi tot activez/dezactivez optiuni in functie de nevoi.

      (Citează)

  11. nu are perioadă contractuală, poate fi modificat sau dezactivat oricând.

    E bine. Au trecut doar 4 ani de cand i-am intrebat de chestia asta si cautam o optiune in Romania.

      (Citează)

  12. Da la digi cu 3 euro sau mai puțin nelimitat, asta pute?

      (Citează)

  13. Site-ul lor e o glumă proastă. Am încercat să cumpăr un telefon online, ce să vezi, de fiecare dată când îl adaugam în coș apărea căsuța respectivă să introduc CNP-ul și alte detalii…client pierdut din start!

      (Citează)

  14. Digi are 5G la 2 euro.

    Flex e pe platforma prepay Vodafone, care e praf…

    Dupa cum au zis si altii, lipsa eSIM e un mare minus pentru un abonament care se vrea 100% digital…

      (Citează)

    • eSIM este fun până afli că trebuie să mergi oricum la un magazin dacă schimbi telefonul mobil, dacă vrei alt cod de activare șamd. Cel puțin așa este la Orange.

        (Citează)

  15. Aplicatia vodafone este in continuare un rahat sinistru. Siteul la fel.

      (Citează)

  16. Totul devine digital la Vodafone. Am râs.

      (Citează)

  17. cum sta la roaming?

    Oricum nu cred ca e suficent sa iesi de care nu pot sa ma plang in ultimii 10 ani de cand le sunt client.

    Dar da, lucrurile se schimba, tin minte acum cativa ani CEO Vodafone Romania, un domn cu turban, ne explica ca nu ii place piata din ro, prea mare concurenta, preturi prea mici (dig la RDS).

      (Citează)

  18. A facut si Vodafone copie, dupa ce orange a lansat YOXO anul trecut, dupa cum ziceau si antevorbitorii mei.
    Atentie, nu este chiar abonament, este un pay as you go cu debitare automata de pe CC, e mai degraba asociat prepaid cu autorefill. Nu ai anumite beneficii ca de exemplu anumite garantii de oferte/pret, nu poti cumpara telefon la oferta, nu poti lua telefon in rate, nu ai eSIM, etc.

    Pentru un abonament adevarat, tot trebuie sa prezinti actul de spatiu…

      (Citează)

  19. “Viteza maximă estimată și promovată pentru internetul mobil este de 225 Mbps download și 50 Mbps upload, aferentă tehnologiei 5G și în aria de acoperire de aici. Vitezele depind de parametrii tehnici ai rețelei și de specificațiile telefonului folosit și nu pot fi garantate.”

    Așa e 5G în 2020 când 4G are capabilități de 1Gbps în multiband… Vodafone….

      (Citează)

  20. E funny ca pe de o parte au bani sa plateasca pe diversi sa le faca reclama pe net (la oferte de multe ori execrabile), dar bani sa mai angajeze 5 oameni pentru a imbunatati serviciul clienti nu au. Cine decide cum se cheltuiesc banii in corporatii de genu asta ar trebui trimis acasa in fundu curtii la el, sa decida acolo impartirea resurselor.

      (Citează)

    • Clientii decid cum se cheltuiesc banii, cand cauta ofertele cele mai ieftine, nu alea cu supportul cel mai bun. Era o vreme cand astia aveau suport lucs. Cel putin la abonamente. S-a dus.

        (Citează)

  21. Imi place cum dai o tenta personala articolelor publicitare.

      (Citează)

  22. Radu:
    Nu-nteleg cum nimeni nu pune accentul, dar YOXO nu e 19 lei, ci e 14 lei + 0.25lei/GB (pentru ca iti da banii inapoi pe ce n-ai consumat)
    Asta inseamna €2.87 cu TVA + €0.05/GB ceea ce e nebunie.
    M-am mutat pe Yoxo de vreo 5 luni si in medie am dat cam 15 lei/luna…
    Apoi, asta include si Roaming ceea ce e si mai nebunesc. Daca iti iei abonamentul de 39RON practic tot 14RON + 0.25RON dai dar ai si 4.5GB in Roaming.
    Asta cu Vodafone Flex e cam frectie. Practic cu cartela Vodafone iesi mai ieftin, singurul avantaj intr-adevar e 5G-ul dar personal chiar n-am avut niciodata probleme sa zic ca 4G nu e de ajuns + 5G nu e peste tot.
    Iar dupa ce am stat ani de zile cu mizeriile de site Vodafone si aplicatia MyVodafone iar acum am vazut aplicatia Yoxo, nu vreau sa mai aud de Vodafone…

    daca folosesti din beneficiile pt roaming nu mai primesti banii inapoi pt ce n-ai consumat

      (Citează)

  23. looooooooolllll imi da blue screen.
    digital digital, dar tot dai cu subsemnatul.

    Sebid:
    Livrarea simului prin curier as spune ca nu face abonamentul complet digital. Acel lucru ar fi fost un eSIM. Dar din pacate nu este la Flex asa ceva.

      (Citează)

  24. si cipul 5geu cand ti l baga?

      (Citează)

  25. Si voda ce face cu extinderea zonei 4G? O freaca frumos in sus ai in jos cu 5G cand intalnesc zone din Bucuresti unde semnalul este mediocru spre execrabil!

      (Citează)

  26. Lor le moare semnalul 4G in Bucuresti si vor sa vanda servicii 5G.

    Lor le moare site-ul si nu se poate plati factura si vor sa vanda servicii 5G.

    Nu are roaming de date decat in varianta cea mai scumpa, poate va fi candva din nou usor de calatorit.

    Si nu inteleg cu ce te ajuta 5G pe tine in strada, metrou sau masina. Netflix, Spotify, Google Maps merg foarte bine cu 4G.

      (Citează)

  27. WOW! Câteva zeci de comentarii și niciunul de bine pentru Vodafone. Nasolică.

      (Citează)

  28. Practic e un XOXO mai scump . Mizerabil ce pot spune – faza aia cu abonament “30 de zile” – 10morti Vomafone ! Jeg pe linie . Ba cum sa faci asa ceva – i-as da in judecata , e o informare gresita , abonament lunar e cat are luna ma , nu 30 de zile . Gainarie sa mai castige ei 3 zile acolo sa nu fii putin atent sa te mai taxeze cumva . Ba nu se mai satura

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus