un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce este greu să scriu știrile despre tehnologie din deplasare

1 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Am fost plecat la începutul săptămânii, așa că două zile n-au fost știrile despre tehnologie. N-au fost, de fapt, nici în alte perioade când am fost în diverse concedii.

Explicația ține tot de tehnologie, de fapt de limitările celei mobile. În ciuda a ce se spune, în anumite situații tehnologia mobilă nu poate înlocui clasicul desktop sau laptop. În mod normal, adică de la birou, știrile despre tehnologie se scriu cam așa:

  1. Deschid câteva site-uri românești și mă uit după știri relevante din țara noastră. Deschid câteva magazine și mă uit după oferte. Deschid apoi feed readerul și alte agregatoare și mă uit după știri relevante din străinătate.
  2. Citesc în total vreo 30 de știri ce par interesante înainte de a alege vreo 10 care chiar sunt.
  3. Scriu textul în articol, copy/paste la link, formatare, featured image, publish.

Treaba asta ia vreo oră în total. Noi ne trezim pe la 7:30 zilnic, iar eu mă pun la PC pe la ora 8 și de asta știrile sunt publicate pe la 9, 9 și ceva în fiecare zi. Targetul meu este “cât mai devreme”, dar uneori ia neașteptat de mult.

În deplasare lucrurile se schimbă din diverse motive. Pot citi în continuare sursele mele de știri, dar apar următoarele complicații:

  1. e mai greu să învârți peste 10 tab-uri de pe mobil sau tabletă.
  2. pe mobil articolele se deschid într-un browser propriu inclus în cititorul de feed-uri sau flipboard/google news/whatever, așa că de fiecare dată trebuie să apăs suplimentar pe “deschide-l în browser”. Și atunci de obicei se deschide o variantă AMP sau una de mobil a știrii, deci trebuie să mă lupt un pic cu fiecare site în parte ca să ajung la un link real, canonical cum se spune, pe care să-l trec în lista mea.
  3. copy/paste merge foarte greu. Pe desktop e simplu în WordPress, selectezi un text, dai “paste” la un URL peste el și WordPress îl transformă automat în link către acel URL. Cu shortcut-uri din taste și de pe mouse, treaba asta durează… o secundă. Pe mobil trebuie selectat textul, apăsat butonul din meniu de “create hyperlink”, apare un popup micuț care este uneori afișat greșit în funcție de poziția sa din pagină și în care trebuie să dai Paste. Totul durează mult când folosești degetele și swipe-ul și în total sunt vreo 20 de apăsări pe ecran.
  4. apar alte probleme care cresc timpul de editare: bold la linkuri, pus featured image-ul de pe mobil, verificat linkurile, net prea lent șamd.

Per total, de pe mobil ar dura chiar și 2 ore treaba asta. Eu, când plec în vacanță undeva, evit să muncesc, că de asta se numește vacanță. Chiar și când am lipsit 2-3 săptămâni de acasă, precum anul trecut, toate articolele, peste 30-40 la număr de fiecare dată, au fost scrise dinainte și programate câte 2-3 pe zi. (Să scrii 40 de articole pe lângă cele normale nu e chiar ușor, apropo de asta.)

WordPress de pe mobil, aplicație sau site, este o glumă, apropo. E gândit pentru articole foarte simple, pentru bloggingul acela de “iată o idee aruncată rapid ca text”, nu pentru ceva mai avansat.

Așa că, în zilele când nu vedeți știrile despre tehnologie, înseamnă că sunt plecat în concediu/deplasare sau din diverse alte motive n-am avut cum să le scriu (picat curentul, whatever). Și tot ca o paranteză, articolul de duminică îmi ia chiar mai mult timp să-l scriu, cam două ore, pentru că sunt articole și mai mari de citit în prealabil.

    13 comentarii

  1. Inteleg si sincer dificultatea de a scrie de pe mobil pe blog in wordpress e unul din motivele pentru care nu am mai postat de foarte mult timp. Dar ca un programator ce sunt ma gandesc sa fac o aplicatie care sa ma ajute si care sa se integreze cu wordpress. Te-ar interesa?
    Adica sunt curios care sunt necesitatile si problemele intalnite de tine pe lângă cele de mai sus.

      (Citează)

    • Nu cred că are rost. Adică eu am niște probleme, alt blogger poate avea total alt set de probleme cu aplicația oficială.

      Nu știu în ce măsură ar fi însă cineva dispus să dea unei aplicații 3rd party acces la propriul blog.

        (Citează)

  2. Or sa apara iar diversi care se vor lua de tine ca ai plecat la plaja la greci in vreme de pandemie…

    Wait for them…

      (Citează)

    • Nu-mi pasă, câtă vreme respect normele în vigoare și chiar merg dincolo de ele cu atenția, eu stau liniștit. Oamenii comentează de toate pe net, nu înseamnă musai că au și dreptate.

        (Citează)

  3. Eu chiar apreciez selecția pe care o faci, majoritatea sunt știri interesante și utile pentru mine.

    Acum ar trebui să înțeleagă mulți că trebuie muncă pentru conținut de calitate.

    Spor la treabă în continuare.

      (Citează)

  4. ditamai bloggerul nu poate sa aiba un notebook micut la el? nu ma lovesti chiar ca fiind fan catarari montane.

      (Citează)

    • Am și ultrabook de 1 kg, dar nu-l iau cu mine în unele deplasări. Știrile zilei nu-s chiar motivul pentru care exist.

        (Citează)

    • Giovani:
      ditamai bloggerul nu poate sa aiba un notebook micut la el? nu ma lovesti chiar ca fiind fan catarari montane.

      Poate merge cu cortul la Corbu, nu la munte…

        (Citează)

  5. La punctul 2, eu tot mă rog ca acele magazine sa nu fie doar eMag, FD si PcGarage in 90% din cazuri. Don’t shot please …

      (Citează)

    • Cam toate magazinele ofera optiunea de abonare la newsletter. A se folosi cu incredere pentru magazinele care te intereseaza.
      Radu pune de la cele 3 pentru profitshare, don’t shoot him please, omul are facturi de platit.

        (Citează)

  6. Am înțeles ca te încăpățânezi sa nu folosești altceva decât telefonul și e mai greu decât pe laptop/ultralight

      (Citează)

  7. Pune și tu o poza cu pisicile în zilele în care lipsești. Ceva gen “I can has holiday”. Și atunci nu se mai întreabă lumea unde sunt știrile.

    E drept, o să ai alte probleme cu “bă, ăsta merge prea des în vacanță” dar nu poți mulțumi pe toată lumea. Așa că mai bine mă mulțumești pe mine :D

      (Citează)

  8. Nu credeam ca pleci fara laptop in calatorii, mai ales ca scrii zilnic despre diverse chestii legate de tehnologie.

    Nu poti sa-ti faci un fel de template de post, cu formatarea obisnuita, la care sa adaugi doar linkurile?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus