un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce cred că guvernul se grăbește cu relaxarea din 15 mai

12 May 2020  ·

GÂNDURI  ·

99 comentarii

Eu nu văd cu ochi buni relaxarea din 15 mai. Cu toată dorința mea și a altora de a nu vedea și mai mulți oameni în șomaj, cred că guvernul s-a pripit cu această decizie pe care nu o ia strict din motive medicale, cum ar trebui, ci din alte motive indirecte.

Veți spune că sunt din nou paranoic, așa că încep cu cifrele concrete care-mi pot sprijini afirmația.

Când au anunțat țările europene cu multe cazuri o relaxare a măsurilor? Păi, când numărul de noi cazuri înregistrate zilnic a fost de 2, 3, chiar 4 sau 5 ori mai mic decât numărul din perioada de maxim a pandemiei.

Uitați niște grafice. Uitați-vă ochiometric la ele sau căutați-le pe Worldometers, dar Spania a anunțat o relaxare când au ajuns pe la 2.500 de cazuri zilnice față de cele 7.000 pe care le înregistrau într-o perioadă de vârf, Italia la 1.200 față de cele 5.000-6.000, iar Germania când a scăzut pe la 800 de cazuri de la în jur de 5.000 zilnice.

Cum stăm în România? La noi este o evoluție constantă. Suntem la un platou, nu pe scădere.

278 de cazuri noi înregistram pe 2 aprilie, 333 pe 13 aprilie, 306 pe 21 aprilie, 325 pe 5 mai, 320 pe 9 mai. Dinți de ferăstrău, urcări și coborâri, dar cu o medie pe 7 zile relativ constantă.

Iată alte grafice legate de numărul total de cazuri active, un indicator ce poate fi direct legat de capacitatea spitalelor de a gestiona epidemia.

În afară de Franța, celelalte țări arată o scădere a numărului total, semn că sunt pe redresare. Cum arată România? Graficul este orizontal.

Prin urmare, nu avem o scădere semnificativă a numărului de infectări, dar președintele și guvernul (și opoziția, de altfel) au decis că putem elimina măsurile de prevenție introduse în martie.

Care-i motivul invocat oficial? S-a spus că spitalele fac față, că secțiile de terapie intensivă au destule paturi libere și deci putem risca această relaxare pentru că, dacă apare un val 2 semnificativ, avem unde să-i tratăm pe bolnavi.

Asta sună ca și cum ai spune că avem mulți pompieri care stau degeaba, deci nu-i problemă dacă iau foc mai multe clădiri în fiecare zi. Facem față!

Asta oficial. Medicii, bănuiesc eu, sunt foarte nemulțumiți de această motivație. Am prieteni medici care n-au mai fost pe acasă de mai mult de o lună și ceva, deși nu lucrează în spitale “de linia întâi”. Dorm pe unde pot, de obicei în spații puse la dispoziție de primărie, își văd copiii de la distanță, vorbesc cu soțul sau soția de la 5 metri și cu masca de protecție pe față.

De ce? Pentru că lucrează într-un mediu cu risc mai mare de infectare, chiar dacă nu-i linia întâi a frontului, și astfel își protejează familiile.

Iar de personalul medical din spitale cu covid-19 nici nu mai am cuvinte. Pentru ei, mesajul guvernului este un fel de “în loc să căutăm să vă micșorăm povara după 2 luni intense, veți munci tot 12 ore pe zi, dar posibil îngrijind și mai mulți bolnavi de covid, că na… paturi libere mai sunt.”

Paranteză: Angajații din spitale care s-au dus la datorie în aceste două luni anterioare, în ciuda riscurilor și condițiilor de muncă, mi se pare că sunt adevărații eroi ai acestei crize. Îmi pare rău că, pe fondul unor probleme vechi ale sistemului medical (șpăgi, nepăsare, infecții spitalicești, pile), oamenilor obișnuiți le vine greu să le mulțumească așa cum trebuie pentru comportamentul din prezent. Condițiile fiind cum sunt, povestea și efortul personalului medical care a ales să-și facă datoria a fost greu de arătat marelui public, dar sper ca această poveste să fie bine spusă după ce se termină totul. /paranteză

Și dacă motive medicale însemnate nu există pentru această relaxare, de ce are ea totuși loc?

Eu intuiesc mai multe și le găsiți mai jos. Poate veți fi de acord cu mine, poate nu, dar așa văd eu lucrurile.

Guvernul cedează în fața presiunii patronatelor din diverse sectoare ale economiei. Adică patroni mici sau mari au cerut redeschiderea diverselor tipuri de business-uri, că altfel dau faliment, iar toată clasa politică a cedat.

Motivul în sine nu este unul rău. Și eu vreau ca economia să meargă, vreau ca toți oamenii să aibă de muncă, vreau să crească din nou consumul și producția. Și veniturile mele au scăzut în ultimele două luni, în caz că cineva crede că n-am tot interesul pentru ieșirea din criză.

Problema este că, dacă apare un val 2 din cauza unei relaxări prea rapide, toate aceste business-uri redeschise are fucked. Dacă numărul de cazuri noi zilnice începe să crească după 2-3 săptămâni și se închid din nou restaurantele, frizeriile, firmele de sonorizare la nunți, fabricile mici și mari și orice altceva afectat de astfel de cazuri, atunci vor rămâne închise pentru o perioadă și mai lungă de timp deoarece:

  1. vom avea o criză medicală și mai mare care va trebui aplanată.
  2. un eșec al relaxării în 15 mai va face ca o nouă relaxare să fie luată mult mai târziu.

Altfel spus, guvernul a avut de ales între o relaxare mai lentă, dar mai sigură, și una mai rapidă, dar cu riscul ca aceasta să eșueze și să o luăm de la capăt cu epidemia și criza economică. A ales a doua variantă într-un soi de ruletă rusească periculoasă jucată cu fiecare cetățean al României, că pe aceștia îi vor afecta virusul sau criza economică.

Ce alte motive mai are guvernul? Unul electoral, desigur. Nu vor să piardă voturi pentru că vin alegerile, iar sondajele recente arată că PNL a scăzut în intenția de vot.

PNL-ul nu vrea să piardă voturi punându-se împotriva bunăstării afacerilor mici și mari. Ei permit redeschiderea. Dacă merge bine și economia crește, va fi meritul PNL. Dacă redeschiderea nu merge bine și criza medicală și economică revine, va fi vina virusului, a oamenilor care n-au urmat măsurile de protecție șamd, dar nu a PNL-ului. O situație clară win/not our loss.

Tot PNL este hăituit pe unde se poate de PSD, care-i acuză pe rând că ba nu iau măsuri pentru sprijinirea economiei, ba că o țin prea mult închisă, ba chiar, ironia maximă, că fac achiziții de la prieteni de partid. PSD acuzând pe alții de achiziții trucate… PSD a crescut în sondaje, apropo.

Paranteză: dacă vă întrebați ce-a făcut USR-PLUS, răspunsul este că nimic observabil. Au spus că o criză de amploare are nevoie de o guvernare stabilă și deci nu vor ataca PNL-ul pe unde pot (cum fac alții), ceea ce ar putea fi caracterizat de unii drept o poziție cinstită, iar de alții de naivitate și nepricepere în jocul politic, unde sari la beregată de câte ori poți. USR și PLUS au scăzut în sondaje, de altfel. /paranteză

Și mai este un motiv în spatele relaxării decise de PNL acum: presiunea publică. S-au săturat oamenii de stat în casă. Vor să se tundă, să se plimbe, să iasă cu femei, să meargă la munte, să-și vadă bunicii din alt oraș șamd.

Toate dorințe ușor de înțeles, de altfel. Treaba guvernului nu este, însă, să cedeze în fața dorințelor populației, ci să ia decizii pentru binele populației, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor.

Dacă s-ar transpune în lege tot ce-și doresc oamenii, atunci n-am mai plăti deloc taxe, s-ar fuma pe oriunde, s-ar putea circula cu orice viteză, s-ar elimina rapid taxa Oxigen (oh wait), s-ar da fiecăruia o locuință și o mașină, iar bogaților le-ar fi confiscate averile, după care probabil le-ar fi date înapoi atunci când le vine chiar acestora rândul la pus o dorință.

De ce apare această presiune publică? Pentru că guvernul nu a explicat niciodată bine oamenilor de rând de ce măsurile sunt necesare, cât de gravă este epidemia și alte asemenea lucruri. Guvernul nu a comunicat niciodată bine, punct.

Știți cum sună comunicările guvernului? “Se interzice X, se interzice Y, se sancționează cu amendă Z“. Ce-au înțeles oamenii? Unii ceea ce trebuie. Unii nimic, dar au respectat legea. Unii au înțeles lucruri inedite; poate ați văzut un interviu luat pe la Unirii cu o femeie care spunea că nu-i nimic grav cu epidemia asta, ci “încearcă Bill… Gates… ăla ceva pe noi sau așa“.

Să vă dau alt exemplu. Am văzut cândva la noi într-un parc un semn care spunea “Hrănirea animalelor din parc este strict interzisă cf HCL 1234/2000”.

Huh? De ce? Ce-are dacă dau mâncare unor porumbei sau unei veverițe? Bă, ăștia sunt proști, ce au cu veverițele?!

Întâmplător am văzut după o vreme un semn similar în străinătate, tot într-un parc, dar acolo scria cam așa: “Dragi vizitatori, vă rugăm să nu hrăniți animalele din parc. Mâncarea atrage șobolani, iar aceștia transmit diverse boli animalelor respective. Fiți fără grijă, personalul parcului le oferă zilnic alimentația de care au nevoie.”

Asta este diferența între comunicare proastă și comunicare bună. Dacă-i interzici omului ceva, explică-i cu frumosul, de mai multe ori și pe înțelesul tuturor minților, de ce sunt utile acele interdicții.

Dacă-i zici doar “amendă plus bătaie”, acel om nu înțelege nimic, ba chiar mâine îl vede pe Cataramă îmbrățișând bolnavi și fiind în continuare sănătos. În loc să-l transformi pe cetățeanul de rând într-un partener pentru îmbunătățirea unei situații, îl transformi în dușman care crede că abia aștepți să-i arzi o amendă. Vreți exemplu? Poliția Română nu-i partenerului cetățeanului pentru menținerea comunității, ci ăia care stau la pândă în boscheți sau execută ordinele lui Dragnea.

Din lipsă de comunicare adecvată apare presiunea socială de relaxare. Statul n-a reușit să spună oamenilor că este gravă situația, așa că aceștia nu cred că este gravă situația. Genele dacice sunt puternice!

Ba chiar, cum am auzit de la oameni deștepți, avem puține decese față de Italia sau Spania, deci ar trebui ridicate măsurile. Legătura este fix invers, avem puține decese tocmai pentru că au fost aplicate din timp măsuri dure, dar acest lucru nu a fost bine explicat.

Guvernul împachetează toată relaxarea într-un frumos slogan de tipul “dar vor fi obligatorii alte măsuri de protecție“. Sigur că da!

În aceste măsuri noi nu am deloc încredere. Cică în autobuze se va sta doar jos, iar în picioare va avea voie doar câte o persoană la fiecare 1,5 metri, iar masca va fi obligatorie.

OK, și cine va veghea la aplicarea acestei reguli? Că și fără vreo pandemie, controlorii și poliția nu puteau să impună oamenilor nici măcar să taxeze un bilet. Nici călătorii obișnuiți nu sunt mai breji, că dacă se urcă în autobuz unii grupați și fără mască, nu va face nimeni scandal, la fel cum nu se făcea scandal când unii ascultau muzică pe speaker sau erau observați în timp ce furau din buzunare.

Trenurile vor fi dezinfectate după fiecare călătorie și un loc din două nu va fi ocupat!” Care trenuri, alea în care până acum se scuipau semințe pe jos, se urina pe pereți, iar nașul lua șpagă? Autoritățile acelea și călătorii aceia vor urma dintr-o dată niște norme stricte de prevenție? Pe ce lume se va întâmpla asta?

S-au dat până în prezent peste 200.000 de amenzi pentru încălcarea ordonanțelor militare și dintr-o dată guvernul crede că un număr și mai mare de oameni vor respecta un număr și mai mare de măsuri?

Asta este o glumă. Este, de fapt, metoda guvernului de a se spăla pe mâini de întreaga situație. Vor spune “noi am scris în lege ce trebuia făcut, dar oamenii n-au respectat legea și s-au îmbolnăvit“. Ne va spune președintele, cu tonul său de profesor, un “ați fost neascultători, nota 4, duceți-vă la colț!

Pregătiți-vă de avalanșa de știri despre cum au fost filmați oameni fără măști în autobuze, despre cum nu există dezinfectant la intrarea în sediul X și apoi interviu cu directorul sediului X zicând că nu a primit de la stat baxul de dezinfectant, despre achiziții la prețuri mari, vizite patriotice în locuri unde totul merge bine și apoi despre mizeria ascunsă în alte locuri unde nu merge bine.

Nu vedeți că se introduce obligativitatea măștilor, dar acestea sunt în continuare scumpe și nici măcar ghiduri despre cum să-ți faci acasă o mască nu difuzează nimeni în mass-media?

În plus, guvernul s-a dovedit incapabil de a gestiona și până acum ordonanțele în baza cărora a luat măsuri. Ați văzut deja decizia CCR de neconstituționalitate a amenzilor, survenită ca urmare a faptului că guvernul n-a fost în stare să scrie detaliat ce înseamnă “prea departe de casă”.

Acum apare un alt scandal, adică faptul că starea de alertă și măsurile de relaxare oricum n-ar putea fi luate în timp util pentru tranziția imediată de la starea de urgență și deci vom avea o perioadă de… nimic, un fel de no man’s land sau time, între cele două.

Asta nu mă face să am încredere în măsurile de prevenție cerute de guvern. Pe hârtie se cer multe, dar trebuie să aibă și cine să le aplice și, cum zic englezii, să le enforceze.

Nici alții n-au fost mai breji. Numărul de cazuri din Germania a început din nou să crească după câteva zile de relaxare. Marea Britanie a adoptat un ton mai moderat pentru marea redeschidere, că situația din spitale le-a dat peste cap intențiile. Poate că România se va dovedi mai capabilă și românii mult mai disciplinați! Închipuiți-vă că am zis asta pe un ton de teleshopping!

În concluzie, relaxarea vine oricum peste noi, în ciuda a ceea ce am scris mai sus. Poate că vom avea noroc și va merge totul bine, iar afacerile mici și mari își vor reveni de acum. Sper să fie așa, nu scenariul expus mai sus.

Nu uitați, însă, că sunt doar măsuri de relaxare pentru ca economia să mai ia o gură de aer. Nu s-a apăsat un buton OFF pentru criza medicală. Virusul este tot aici, iar riscurile de a-l întâlni cresc.

Vă rog, prin urmare, să purtați în continuare mască în spațiile închise sau în aglomerație. Vă protejează, în primul rând, pe voi. Spălați-vă obsesiv-compulsiv pe mâini, ajută. Nu vă expuneți unor riscuri inutile, nu bateți țara în lung și în lat, nu reveniți la obiceiurile anterioare doar pentru că este permis să faceți asta.

Felul în care trăim și interacționăm s-a schimbat profund. Relaxarea nu este o ștergere cu buretele a situației din ultimele luni, iar cea mai simplă metodă de a rezolva criza medicală și cea economică este să ne păstrăm sănătatea, că de acolo curg toate.

 

    99 comentarii

  1. Foarte bine scris articolul, felicitari! In arde ordine de idei, astept valul 2 cat de pregatit pot. In ceea ce priveste un concediu mai lung sau in city break de weekend, eu personal am taiat 2020 din calendar.

      (Citează)

  2. 1. La noi in weekend scad numarul alora infectati ptr ca e weekend si se lucreaza mai la relanti. Ati observat? In fiecare weekend sint mai putini decat in timpul saptamanii.
    2. PNL vrea alegeri cu orice chip. Asa ca face orice ptr asta. Orice! Ii doare la cuc de populatie si patronate si vrajeli. Alegerile sint obiectivul lor. Ca stie ca-s mancati altfel. Oricum sint, doar ca refuza realitatea.
    3. Relaxarea oricum exista. S-au inmultit si masinile si oamenii pe strada in ultimele 2-3 saptamani. Si asta in zonele vizibile. Dar ia sa mergeti in inima cartierelor, pe stradute printre blocuri. Sa vedeti grupuri de oameni bot in bot. Adulti, copii, care la joaca, care la o berica.
    4. Ce vor ei sa faca cu transportul in comun, fara oameni in picioare, sa se urce doar prin fata, sa fie ocupat un scaun da si unu liber…….sa fim seriosi. N-o sa vedeti asa ceva.

      (Citează)

  3. Apropo de dezinfectarea mijloacelor de transport, am fost acum 2 sau 3 săptămâni cu 783 spre Otopeni. Știți cum se face? Nu se spala, doar se pulverizează peste jeg cu o soluție. Asta face ca scaunele sa fie jegoase și pătate cu ceva alb. Când am șters scaunul cu un șervețel ud nu aveți idee cât de negru era șervețelul după asta…

      (Citează)

  4. Oh, analiză pe grafice…

    Deduc logic ca ar trebui să așteptăm ca curba sa crească la 2000 de noi cazuri pe zi si sa așteptăm să scadă la 200-300 pe zi, ca acum, și, doar când o sa fie din nou ca acum, să se gândească la metode de relaxare a condițiilor.

      (Citează)

  5. Daca plecam de la faptul ca cifrele sunt corecte și reprezentative, ai dreptate.
    Doar ca eu nu cred ca sunt reprezentative, având în vedere modul și nivelul la care s au facut și se fac testări.
    Nu face nimeni testări la nivel național pe eșantioane reprezentative, ci doar acolo unde exista suspiciuni, câteodată nici acolo suficient.

      (Citează)

    • Exact. Daca făceam 2000 de teste pe zi și aveam 300-400 de confirmări, acum facem 15k teste și avem 200-300. Sa nu mai zic că aveam și o întârziere de pana la 7-8 zile de la.recoltare la rezultat.

      Radu, orice virus este afectat de temperatura mediului respectiv de condițiile climatice. Eu as fi deschis și școlile

        (Citează)

    • eu as fi deschis si cimitirele.

        (Citează)

  6. Oare se mai aude ceva de cele 200 de ventilatoare pentru care tot face licitatii de 2 luni de zile?

      (Citează)

    • Planul este sa se producă 50 în mai si 150 in iunie. Sau, cel puțin, așa e în proiectul în care sunt implicat și eu.

        (Citează)

  7. Numărul de cazuri noi nu are cum să fie in scădere pentru că se testează doar cei cu simptome. Este ca și cum ai vrea să afli câți cetățeni poartă sutien, dar verifici numai femei. Și totuși sunt sub 1% cazuri totale, din care ~jumătate sunt bine-merci vindecați.

      (Citează)

  8. Tu parca oricum nu erai afectat de problema asta..mergi linistit in Ikea, Italia si unde mai ai treaba. Parca aveai si un filtru care putea “ucide” particulele de covid :)). P.s daca ai cerut scuze, e vina mea ca nu am vazut articolul.

      (Citează)

  9. nashu_mare: nashu_mare12/05/2020 la 7:29 AM
    Planul este sa se producă 50 în mai si 150 in iunie. Sau, cel puțin, așa e în proiectul în care sunt implicat și eu.

    Ma refer la ventilatoarele care erau blocate in Germania la inceputul lunii Martie si se vorbea de ele cu mare tam-tam din Februarie. Mai corect spus, a ajuns vreun lot de ventilatoare pana la ora asta? Sau s-a facut gargara clasica PSD-ista?

      (Citează)

  10. Sau s-a facut gargara clasica PSD-ista?

    Nicidecum. S-a facut gargara pe stil nou, penelizdă.

      (Citează)

  11. Dupa cum am mai scris pe aici, nu trebuia sa dea Johannis termenul de 15 mai acum 2-3 saptamani. Odata ce ai dat un termen, ai creat o asteptare uriasa si trebuie sa livrezi.

    Si mie mi s-a schimbat peisajul mental in ultimele saptamani ref la carantina, desi sunt unul din cei care am fost de acord cu masuri dure.

    Una peste alta, tot trebuia sa ajungem aici la un moment dat. Autoritatile nu pot sa ne tina indefinit in casa. Acum stim despre ce e vorba, pana la urma ce se va intampla cu noi trebuie sa fie responsabilitatea noastra, ca suntem adulti.

    Daca vom intelege ca virusul nu citeste stirile si nu stie ca se termina starea de urgenta, ne vom lua masuri si vom fi ok. Daca nu, nu.

      (Citează)

  12. “Cel mai mare focar de COVID-19 este la Suceava, dar tratamentele revoluționare/experimentale sunt la București, Cluj și Timișoara.
    Nu-mi rămâne decât să întreb și eu ca omul/femeia care stă-n focar, domnilor, doamnelor, domnișoarelor, la Suceava când ajunge leacul modern?
    Hai cu plasma recoltată de la pacienții care au învins COVID-ul și cu filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine.” https://www.facebook.com/oana.slemco

      (Citează)

    • 1. Plasma si filtrarea nu-s pentru pulime, alea-s doar pt IPS Chimen.

      2. Tratamentul nu se aduce la Suceava, se duce pacientul* la tratament.

      *nu e valabil pt. pulime

        (Citează)

  13. Daca ne uitam strict pe cifre si grafice, ai dreptate. Insa asta e o gandire ingusta, limitata, “de inginer” daca vrei. In acest moment spitalele sunt oarecum pregatite cum sa actioneze, cred ca majoritatea oamenilor urmeza recomandarile de preventie, in general toata societatea e un pic mai pregatita fata de acum 3 luni. Dar cel mai important este ca acest virus nu are efect serios asupra a 85% din populatie, si doar cateva procente ajung sa moara din aceasta cauza. In acest timp, bolnavii cu alte afectiuni au fost scosi afara din spitale, si unii, pur si simplu mor din lipsa de tratament si acces la medici. Statul in casa creste ponderea afectiunilor psihice in populatie, cu efecte care nu se vad acuma, copii sunt afectati de asemenea, scoala prin zoom nu e fezabila etc. Luptam impotriva COVID, dar toata carantina ne omoara mai mult. In plus, vreau sa te vad fara venit sau cu salarul taiat de doua luni, si cu aceleasi pespective pentru urmatoarele luni, sa vad atunci cum vezi tu toata aceasta situatie.

      (Citează)

  14. Incearca sa fii mai concis, nu mai fa articole asa lungi ca nu le citeste nimeni!

      (Citează)

  15. Sa fim seriosi, atat s-a putut si daca continuau cadeau in ridicol de tot. Mai ales dupa interventia CCR, pe afara e business as usual, deci au ramas fara parghii.
    Caci in general romanul stie doar de frica si avem gene de apropiati sociali, nu distantati.
    Mi se pare reprezentativ pentru tot ridicolul acestor masuri de peeventie care vor acimpania relaxarea, un caz clasic: vizita la Mega.
    Decurge asa: pe 90% din suprafata magazinului e o mare vanzoleala, oamenii ti se baga in suflet, mai ca nu-ti iau din mana ( daca m-as apropia asa de o colega de serviciu cred ca ar scrie la HR) – dar domle, la case suntem respectuosi, avem liniile alea rosii si stam la 1.5 m distanta.
    Stie toata lumea ca virusii astia asteapta cuminti in zona caselor, nu se plimba de nebuni prin magazin.
    Iar masca.. in caz ca nu e de-aia super profesionista, ultimul racnet, e mai mult accesoriu vestimentar. Mai degraba o viziera de plastic cu o acoperire la vreo minim 180 grade ar fi fost mai eficienta.

    Prin urmare, multa sanatate tuturor!!

      (Citează)

  16. Să nu uităm că țara cu cele mai multe decese din Europa si pe locul 2 în lumea la aceste numere, relaxează măsurile de mâine. Iar din Iunie e posibil să deschidă școlile

    Comparat cu ce am văzut în România sau alte tari de pe continent “lockdown”-ul din UK a fost practic o vacanța prelungită cu o marea majoritate a populației ce nu au ținut cont de măsurile de distantare decât la statul la rând să între într-un supermarket.

    Profit >>>> viața

      (Citează)

  17. Felicitari pentru articol. Bun, cu argumente si pe intelesul tuturor, pacat ca nu toti inteleg.

      (Citează)

  18. După 2 luni de stat în casă, mi-am asumat riscul unei amenzi și am plecat la socri în provincie. Vinerea trecută. Poliția stătea la umbră, nu opreau nicio mașină. Pe drum mult mai aglomerat decât la începutul lui martie, când nu se cerea nicio declarație. Aș zice că relaxarea a venit de mult, doar nu am văzut-o noi, ăștia care chiar stăm în casă.

      (Citează)

  19. Nu crezi ca raportarile de noi cazuri au o relevanta aproape de 0 in conditiile in care nu sunt corelate cu numarul de teste efectuate ? Daca acum 1 luna aveam 300 de cazuri noi raportate pe zi la 20000 de teste efectuate si acum avem 250 sa zicem pe zi dar la 7000 de teste eu zic ca, comparam mere cu pere. Din cate stiu numarul de teste a tot crescut iar numarul de infectari raportate este in scadere usoara sau in stationare. Cred ca guvernul a luat inca odata o masura cugetata, punand in balanta riscurile si beneficiile. Nu sunt fan Orban insa au facut treaba buna in general.

      (Citează)

  20. bughy:
    […] acum facem 15k teste și avem 200-300. […]

    M-am tot uitat pe worldmeters.com sa vad cate teste se fac. Intr-o singura zi am vazut vreo 12K, in rest pana in 10K. Poate ai alte informatii, fata de ce comunica astia oficial.

      (Citează)

    • Am avut un maxim de 16684 teste (generat de raportari intarziate), 3 zile cu 10-11000, 2 zile intre 9-10000, 4 zile intre 8-9000. Not great, not terrible. (Avem mai multe teste decat Japonia, pentru carcotasi).

        (Citează)

  21. Numarul nu scade poate pentru ca asta e cifra platou caracteristica acestui tip de carantina. Mai corect de comparat ar fi fost ratia cazurilor noi la numarul total al populatiei, iar asa stam pe acolo, nu? Adica 200-400 cazuri la 20 milioane echivaleaza cu 1000-1500 la 80 milioane (sa zicem Germania), deci chiar mai bine decat 2500 alea de care scrie in articol. Si nu cred ca noi am dus o carantina mult diferita de ceilalti.
    Totusi, nu poti compara cifrele infectarilor intre tari atata vreme cat nu ai strategia de testare la fel.

      (Citează)

  22. Eu zic sa stati pana la anu in case, ca virusul nu dispare din peisaj prea curand. Iar in ultimele zile am vazut dubios de multe articole prin presa(si la noi si in strainatate) cum ca nu e obligatoriu sa apara un vaccin, ceea ce ma face sa cred ca testele clinice incepute nu merg atat de bine cum se spera.

    Cand a spus Angela Merkel ca 70-80% din populatia Germaniei se va infecta cu acest virus multi au zis ca nu are cum…sa vedem.

      (Citează)

    • N-ai nici un motiv să faci presupunerea că nu va funcționa un vaccin. Pur și simplu companiile îți transmit cu frumosul că este un proces de durată și că nu poate fi grăbit pe piață.

        (Citează)

    • Nu, daca acum 2-3 saptamani se vorbea ca e un proces de durata, acum deja se prezinta si varianta ca vaccinul sa nu apara niciodata. De exemplu pentru SARS-Cov (2003) nu exista vaccin, SARS-Cov-2 fiind foarte asemanator. Plus multi alti virusi care inca nu au vaccin desi toata lumea s-a dat peste cap sa il produca.

      Ce e sigur ca o sa se intample(si se intampla deja) e ca protocoalele medicale vor reduce perioada de vindecare si rata de deces.

      Chiar si daca totul merge perfect, cel mai rapid un vaccin care a trecut prin toate fazele de testare apare intr-un an. Deci prin martie 2021, desi in mod normal studiile clinice dureaza mai mult. Ce facem? Stam pana atunci inchisi in case?

      Plus ca…poate nu ai mai iesit de mult din casa, dar de vreo 2 saptamani lumea deja s-a relaxat. Nu poti tine lumea atat de mult in casa. Daca vroiam sa vedem acel varf si apoi scadere trebuia sa se instituie starea de urgenta cu 1-2 saptamani mai tarziu. Si am fi avut la varf ~1000 de cazuri. Eu zic ca e mai bine asa.

        (Citează)

  23. Eu cred ca motivele din spatele masurilor sunt “repornirea economiei”, exista o mare presiune din partea companiilor si firmelor (romanesti sau straine) de a intoarce oamenii la munca (lucru cel mai evident in sua).

    Riscurile sunt evidente, fie un val nou mai grav, fie economiile mondiale o sa intre in colaps in frunte cu Germania si America.

    Acuma in Romania economie nu prea este, cateodata e bine sa fii sarac si inapoiat.

      (Citează)

  24. Acum 2 luni vorbeam de aplatizarea curbei. Noi am aplatizat-o prea mult, iar spitalele sunt mai mult goale.
    Unde este responsabilitatea individuală? Stiu autoritatile ce este urgent pentru mine? Este urgent să le încredințăm lor această decizie?
    Oamenii au înțeles ce înseamnă virusul, stiu cum să se protejeze. Cei tineri nu prea au de ce să se teamă, cei vulnerabili au libertatea de a se proteja.

      (Citează)

    • “…cei vulnerabili au libertatea de a se proteja.”

      Omule, esti bolnav psihic. Eu am un pistol si tu nu ai. Ies pe strada sa impusc oameni. Te vad in linia de tragere si te impusc. Am remuscari? Nu, de ce as avea? “Ai avut LIBERTATEA DE A TE PROTEJA.” Repet, si orice psiholog ti-ar spune acelasi lucru: ai grave probleme psihice. Nu glumesc! Cred ca e cel mai horror comentariu pe care l-am citit vreodata pe un blog.

        (Citează)

    • Ce te face să crezi că au înțeles ce înseamnă virusul? Vezi să nu fi înțeles asta în bula ta, dar România este mare. Dacă oamenii din Țăndărei n-au înțeles ce înseamnă, să știi că aceleași spitale le vor bloca și crește și riscul tău sau al bulei tale să se infecteze de la ei, că nu sunt ecosisteme complet independente.

        (Citează)

    • da, e absolut horror asta cu “…cei vulnerabili au libertatea de a se proteja.”

      sa vad cum ai tu libertarea de a proteja cand esti:
      – bolnav grav si trebuie sa mergi la spital pt tratament
      – dializat si trebuie sa mergi la dializa
      – ai avut un accident si trebuie sa mergi la spital
      – esti bolnav cronic si trebuie sa mergi la munca
      – esti batran singur si nu are cine sa iti faca cumparaturi, deci esti obligat sa iesi
      – esti batran si traiesti la camin de batrani

      vorbim ca sa nu adormim, cand suntem tineri in putere si putem lucra de acasa ni se pare ca cei vulnerabili au libertarea de a se proteja

      dupa cum am scris mai sus, eu sunt ok cu terminarea starii de urgenta; habar n-am daca e bine sau nu, dar sunt ok.

      eu voi sta in casa mai abitir decat pana acum in perioada 15mai-30 mai, ca sa vad ce se intampla

      dar asta e pentru ca imi permit.
      si nu as spune niciodata o magaria ca cei vulnerabili au libertatea etc, ca stiu ca fix cei vulnerabili NU au aceasta libertate de cele mai multe ori

        (Citează)

    • Valentinul: sa stii ca sunt de partea ta. Suntem doi psihopati.
      Educatia ar trebui sa mearga spre responsabilizare, liberul albitru, libertatea mea se termina acolo unde incepe a ta, etc.
      Asta cu chestii impuse, obligatii, uniformizari au mai incercat-o si altii in trecut si nu s-a terminat prea bine.
      N-a zis nimeni ca cei bolnavi sau vulnerabili trebuie lasati sa se descurce prin forte proprii. Dimpotriva. Dar mentalitatea ar trebui sa fie de responsabilizare, atat la cei vulnerabili cat si la cei care ar trebui sa-i protejeze pe cei vulnerabili.

        (Citează)

    • Atitia panicosi pe metrul patrat… stati naibii in casa definitiv. Sa compari un virus cu un atacator cu pusca e deja dincolo de orice limita.
      Si imi amintesc cum Radu zicea acum 2 luni ca el e chill si acum e primul dintre panicarzi.

        (Citează)

    • cata_nv:

      Omule,esti bolnav psihic.Eu am un pistol si tu nu ai.Ies pe strada sa impusc oameni. Te vad in linia de tragere si te impusc. Am remuscari?Nu,de ce as avea?“Ai avut LIBERTATEA DE A TE PROTEJA.”

      Daca vrei sa faci analogia asta corecta, ar insemna ca tu ai pistol, eu nu si aflu ca maine vei fi la intersectia X sa impusti oameni la intamplare. Eu am libertatea de a merge maine in acea intersectie sau nu.

      cata_nv:
      Cred ca e cel mai horror comentariu pe care l-am citit vreodata pe un blog.

      Hai ca iti dau eu unul si mai horror, sa poti sa iti petreci urmatoarele 6 luni de izolare, pana vine valul ala mare, ingrozit cum trebuie – mi se rupe maxim de tine si sanatatea ta daca imi afecteaza mie viata in vreun fel. O fi cinism, egoism, sociopatie… nu stiu si nu ma intereseaza.

        (Citează)

    • Da. Nu ma asteptam sa starnesc atatea reactii cu comentariul meu. Dar o sa explic, scurt. Sa reluam fraza: “cei vulnerabili au libertatea de a se proteja”. Cred ca putem fi de acord ca “vulnerabil” desemneaza TOCMAI acea persoana care se afla in incapacitate de a se PROTEJA singura. Sa traducem mai departe aceasi fraza: “cei vulnerabili au libertatea de a se proteja” = “cei care NU au capacitatea de a se proteja singuri vor avea sansa de a se proteja” ! Chestia asta se numeste cinism, si in actualele circumstante se numeste sadism, crima sau cum mai vreti voi sa ziceti.

        (Citează)

  25. Sa stii ca gresesti super tare cu toata treaba asta cu “guvernul greseste masura relaxarii” din cateva motive simple:
    – nu trebuia nicio izolare, erau suficiente niste recomandari de bun simt (gen UK sau Suedia). Daca nu se respectau, se ocupa selectia naturala sa rezolve lucrurile. Suna cinic, dar este mult mai cinstit decat ce s-a inamplat.
    – izolarea nu a facut problema sa dispara. Toata tara a stat la puscarie 2 luni, oamenii se imbolnavesc in continuare desi sunt izolati. Pentru un virus despre care pana acum se stie ca are perioada de incubatie intre 2-14 zile si poate supravietui pe suprafete 5 zile. Izolarea a durat 60 de zile.
    – Intregi sectoare din economie au fost afectate pentru ca spre deosebire de relativ putini, nu toata lumea isi permite sa lucreze de acasa. Oamenii aia trebuie sa aiba cum sa munceasca sa aiba ce manca.
    – Tot guvernul s-a comportat ca un om care are doar un ciocan in mana si peste tot vede numai cuie. Si asta chiar n-a fost OK. “Salvam vieti” – poate inainte trebuia pusa in balanta o viata cu restul populatiei, ca sigur nu merita mereu.

    Legat de alegeri, la ce dezastru a facut in economie PNL, mira-m-as sa ia 15% daca i-o lua si pe aia. E important sa nu uite lumea ca atunci cand a venit distractia pe aici, PNL incerca sa forteze anticipate sa fie singur la ciolan si sa nu mai ia doar ce-i mai arunca PSD pe ici pe colo.

      (Citează)

    • Mult mai cinstit până-ți mor ție copiii sau părinții, după care vei striga că de ce nu s-au luat măsuri. UK este pe locul 2 după SUA ca număr de decese, deci n-a mers prea bine. Ministrul sănătății din Suedia și-a cerut recent scuze pentru proasta gestionare a epidemiei, că nici la ei n-a mers prea bine.

      Izolarea funcționează, o mulțime de țări dovedesc asta cu succes. Sectoare din economie vor fi afectate oricum. Momentan sunt afectate pentru că oamenii stau acasă forțați de stat. Dacă nu-i va forța statul și va crește numărul de bolnavi, vor sta oricum acasă de teama bolii.

      Mie mi se pare că dacă mor oameni al căror deces putea fi evitat prin măsuri mai bune, este un eșec. Nici o redeschidere economică nu poate justifica acceptarea unor decese, că nu suntem barbari.

        (Citează)

    • Asta cu Suedia mi se pare ca nu este explicata inca cum trebuie. Nu au mers pe izolare fortata si, pana acum 1-2 saptamani, rata infectarilor era similara cu cea a vecinilor (caci cu Danemarca, Norvegia si Finlanda ii compara lumea) dar cea a mortilor era de cateva ori mai mare. Daca plecam de la presupunerea ca testeaza relativ ok (ceea ce se poate vedea clar din numarul de teste) si ca nu ascund cifrele, atunci libertatea de miscare s-ar fi vazut in primul rand in numarul mare de infectari si abia apoi, de aici, in numarul de morti. Abia zilele astea, rata infectarii a ajuns la dublu fata de Danemarca. In schimb, numarul mortilor era mare inca de la inceput. Asta zice ca fie structura lor demografica e diferita, fie obiceiurile de viata sunt diferite, fie au un sistem spitalicesc jalnic etc.
      De altfel, ei si-au cerut scuze pentru numarul mare de morti dar nu pentru ca au tinut laxe masurile de izolare, ci pentru ca au avut multe decese in caminele de batrani si ca nu au luat acolo masuri dinainte.

        (Citează)

    • Izolarea functioneaza, dar este overkill.
      In mod normal, este suficient sa pastrezi distanta fata de alti oameni si sa te speli bine pe maini. Ca masuri extra de precautie, poti purta masca si spala obiectele care intra in casa. Dar asta ar trebui sa fie suficient atata timp cat toata populatia respecta regulile astea.
      Ce e evident in Romania e faptul ca populatia nu respecta regulile. Masurile au fost introduse din martie si Romania tot nu e pe o panta descendenta. Compar cu Olanda, unde masuri mult mai relaxate au fost introduse dupa 1-2 saptamani fata de Romania si deja aproape s-a trecut de curba.

        (Citează)

  26. Parerea mea e ca unul din motive e ca n-a vrut sa ia bataie in parlament la votarea aprobarii decretului de prelungire a starii de urgenta. PSD a strambat din nas deja de la decretul al doilea, UDMR-ul si l-a pus in cap, Ponta a votat deja contra la cel anterior.

      (Citează)

    • Eu cred ca multi dintre cei care considera ca e prea devreme sa destindem atmosfera traiesc intr-o bula mare, mare de tot.
      In primul rand este o presiune extraordinara pe finantele tarii, este o presiune foarte mare pe aproximativ un milion de oameni care nu mai au loc de munca (si care nu aveau salarii senzationale inainte, pentru a urma sfaturile bloggerilor sa aiba rezerve pentru 6 luni) deci deja lumea nu mai are ce manca.
      Iar daca mai stam blocati or sa se înmulțească cazurile astea cu oameni care efectiv nu au ce manca.
      Si sa nu uitam: economia nu isi va reveni pe 16 mai ca si cum ai bate din palme, vor urma luni sau ani de probleme.
      Si ghici ce? Virusul asta nu va disparea – asa cum spun multi specialisti – deci va trebui sa traim cu el si cu amenintarea asta.

        (Citează)

  27. Crec ca exagerezi. Sunt in Polonia in acest moment, unde nu s-a pus niciodata problema de declaratii, amenzi etc. S-au dat amenzi dar simbolice, gen maxim 20 euro. Totul a fost inchis, lumea a respectat situatia si cam atat. In urma cu 3 saptamani s-au deschis parcurile, plajele, s-au eliminat inclusiv restrictiile din magazinele alimentare privind numarul de persoane. In tot acest timp, masca este obligatorie. De o saptamana s-au deschis inclusiv mallurile si marile centre comerciale. Romania este inca o societate comunista, plina de persoane needucate, retardati, tigani/ciori si tot asa. Nu-i poti educa asa usor. Si totusi cu toate astea imi vine greu sa-i arat unui paznic burtos declaratii toata ziua, si daca domnia sa are chef sa imi aplice o amenda de cateva mii de euro, repet in Romania, unde majoritatea castiga sub 2000 lei (400euro). In scurtele interactiuni pe care le-am avut cu Politia Romana, mi-a ramas un gust amar, gen eu ii vorbesc la persoana a 3a, si el imi spune ‘ba baiatule’, un agarici pana la urma cu o scoala facuta ‘pe sub banca’. Acestor personaje trebuie sa le explici unde te duci? Daca ar zbura din politie, nici la maturat strada nu i-ar primi… Sau acelor paznici, care desumflau rotile de la bicicleta unor copii, pe motiv ca e interzis in zona cu bicicleta. Sa fim seriosi, singura speranta a Romaniei este sa fie vanduta in intregime unei natii sanatoase, sa devina o colonie si cam atat! Nu mai exista speranta din pacate ca se va schimba vreodata ceva.

      (Citează)

    • Polonia stă mai bine decât noi la milionul de locuitori, deci poate nu au încă motive să ia măsuri dure. De asemenea, Polonia este pe creștere, nu pe scădere, deci s-ar putea să fie cam devreme să-i dai exemplu de succes.

        (Citează)

  28. Nick:
    Eu cred ca multi dintre cei care considera ca e prea devreme sa destindem atmosfera traiesc intr-o bula mare, mare de tot.
    In primul rand este o presiune extraordinara pe finantele tarii, este o presiune foarte mare pe aproximativ un milion de oameni care nu mai au loc de munca (si care nu aveau salarii senzationale inainte, pentru a urma sfaturile bloggerilor sa aiba rezerve pentru 6 luni) deci deja lumea nu mai are ce manca.
    Iar daca mai stam blocati or sa se înmulțească cazurile astea cu oameni care efectiv nu au ce manca.
    Si sa nu uitam: economia nu isi va reveni pe 16 mai ca si cum ai bate din palme, vor urma luni sau ani de probleme.
    Si ghici ce? Virusul asta nu va disparea – asa cum spun multi specialisti – deci va trebui sa traim cu el si cu amenintarea asta.

    Radu imi da impresia ca este mereu in urma curentului cand vb de virusul ăsta. Cel mai probabil a adoptat aceiasi pozitie ca a surselor lui de informare, este intr-o bulă.

      (Citează)

  29. Graficele ar fi fost mult mai utile daca erau raportate la mia de locuitori. Altfel nu facem decat sa analizam o imagine care nu spune nimic.
    Poate in Romania masurile luate din timp au facut sa avem o evolutie diferita, fara un varf ascutit al curbei ci cu un platou de lunga durata, dar cu numar redus de imbolnaviri raportat la mia de locuitori. Sau poate nu.

      (Citează)

    • Raportarea la mia de locuitori n-ar fi bună când vorbim de focare punctuale. După care situație la mia de locuitori te iei, cea din Suceava sau Țăndărei sau cea din Harghita? Nici raportarea la milion nu e foarte bună pentru că depinde mult de structura țării, demografice, densitatea de populație șamd.

      De ex, Canada are dublul populației noastre într-o țară de 40 de ori mai mare. Au un sistem performant de sănătate, autorități care răspund mai rapid șamd. Dacă am avea același număr de cazuri la milion ca și canadienii, crezi că ar trebui să luăm și aceleași măsuri? Sau privește situația opusă, Wuhan are într-un oraș cam aceeași populație cât întreaga Românie. Numărul de cazuri/milion ar transmite aceeași informație despre posibila viteză de propagare?

        (Citează)

  30. nwradu:
    Sau privește situația opusă, Wuhan are într-un oraș cam aceeași populație cât întreaga Românie. Numărul de cazuri/milion ar transmite aceeași informație despre posibila viteză de propagare?

    Ok, daca iei de bune cifrele din China cred ca nu mai are rost sa discutam.

      (Citează)

  31. Ati face orice numai sa fiti voi safe, lăsați vrăjeala cu batranii si protejarea nu stiu cui, majoritatea ati accepta orice numai sa fiti voi safe. Orice adica ati accepta inca 2 luni de stat in casa, ca doar s-au diminuat veniturile si avem euro pusi de-o parte dar nu ne gandim la altii care mor de foame ca nu isi permit sa stea ca noi. 1 milion de noi someri ? Eh, mare lucru, eu lucrez de acasa si pot sa stau la izolare sigur este valabil pentru toti ceilalti lucrul ăsta. Mie îmi e totusi ok, restul sa sufere atât timp cat nu ma pun pe mine in pericol. Asta e gandirea majorități, pe care toți incearca sa o disimuleze in vrajeli altruiste legate de protejarea celorlați, a batranilor, a nu știu cui.
    Aveti rude bolnave de cancer care stau de 2 luni in dureri groaznice pentru ca nu se mai ocupa nimeni de ele ca nu sunt urgente ?. Nu e urgent, oricum moare anu asta la o adica, de ce sa nu si sufere in ultimele luni ca ultimul câine ca cineva a decis ca viata lui nu e importanta in fata virusului. Sa protejam batranii lăsându-i pe ceilalți sa moara in chinuri.

      (Citează)

    • Nah, alt punct de vedere. Chiar daca usor dramatic, valid.
      Astept sa vad ce comenteaza Marean sau cata_nv.

        (Citează)

    • “Mie îmi e totusi ok, restul sa sufere atât timp cat nu ma pun pe mine in pericol.”

      pai asta ziceam si eu mai sus ca e gandirea celor care sunt pentru relaxare: “sunt tanar si o sa scap, ma doare-n cot daca mor niste batrani sau bolnavi”

      deci e vorba de un alt fel de a suferi, dar gandirea e aceeasi.

      punctul de vedere al lui pmk a fost deja zis de Trump: “the cure cannot be worse than the illness”

      Andrew Como, guvernatorul statului NY, a raspuns asa: “the illness is death”

      si a mai zis: “not even your death, but my death”

      deeeeci, pana mea.
      eu am zis deja ca sunt ok cu relaxarea… nu sunt nici pentru, nici contra, sunt ok, nu ma opun.

      ce m-a deranjat pe mine e mizeria aia cu vulnerabilii care au libertatea sa se fereasca, cand e evident ca multi vulnerabili nu au aceasta libertate

        (Citează)

  32. o ziceai pe aia cu oameni isteți… am prieteni de la care am pretenții ce spun că în Spania și Italia a fost mult mai nașpa și s-au pus pe relaxare înaintea noastră. Nimeni nu se uită pe cifre să înțeleagă că ei chiar sunt pe o panta descendentă și că toată treaba la ei a început cam cu o lună înaintea noastră.

    în altă ordine de idei, din 15 nu se vor schimba multe, după părerea mea deja nu mai e nimeni pe stradă care să respecte izolarea.

      (Citează)

  33. Consider ca trebuie sa lasi lumea sa se miste, fiecare va fi responsabil pentru el. Nu va fi, va suporta urmarile.

    Daca voi pe 15 o sa va imbulziti fiecare nush unde.. vina voastra. Eu tot in casa stau si ma uit pe geam.

    Nu stiu daca voi modifica cumva stilul impus in ultimile 2 luni, poate adaug deplasari mai lungi cu bicicleta si daca se va putea un drum scurt catre munte si intors seara.

    A trebuit sa ajung luni la birou, am luat bicla 20km dus intors, birou langa Romana… am fost uimit de nr de masini de pe strada, nr de oameni de pe strada.

    Sincer ma asteptam la un trafic redus, dar de unde..

      (Citează)

  34. Foarte bun articolul, rezonez cu parerea ta. Unde stau in sectorul 2, din ziua in care a declarat Iohannis marea relaxare efectiv s-a umplut zona, zici ca era festival; multi ignoranti si neglijenti, ce baza sa ai ca necivilizatii astia incep din 15 sa respecte vreo ceva. Port masca si cand ies sa scot cainele, pt. ca de 2 ori mi s-a intamplat sa se tuseasca spre mine, la distanta mica. Ma voi autoizola in continuare, mai ales ca stau prost cu imunitatea, iar sotul a terminat chimioterapia recent. Sunt foarte nervoasa cand nu se respecta regulile de siguranta la cumparaturi si mai comentez, insa tot mie imi fac rau, ca procentul cel mai mare e de prosti inconstienti, care devin si agresivi. Mda, sa avem noroc, cred ca la asta se rezuma mai mult.

      (Citează)

  35. limita minimă a amenzii contravenționale este de 25 lei, iar limita maximă nu poate depăși 100.000 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin lege și ordonanță

    Va dati seama cat de penibil este ca avem guvern atat de cretin incat lasa ca amenda de platit real sa fie 12.5 lei?

      (Citează)

  36. Radu are dreptate! Hai să îl căutăm pe ăla care s-a opus încă de la începuturi si zicea că indiferent dacă e sa nu pandemie el trebuie să își renoveze balconul! Dupa ce il găsim îl punem pe Radu să îi explice situația pe grafic că și ăla atunci tot pe bază de analize vorbea.

      (Citează)

    • Constructiile si activitatile de reparatii nu au fost niciodata oprite in România, doar ca unora le e mai greu sa inteleaga legile. Teoretic, puteai sa angajezi o firma sa iti construiasca ce vrei tu. Sunt in situatia asta, mai greu mi-a fost cu avizele eliberate de firmele particulare de utilitati cu monopol.

      Daca lucrezi ceva, exista punct in declaratie “asigurarea de bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale”. Nu conteaza ca tu esti clientul final. Daca scrii si un articol despre asta, chiar este o meta activitate profesionala.

        (Citează)

  37. Marean: sa vad cum ai tu libertarea de a proteja cand esti:
    – bolnav grav si trebuie sa mergi la spital pt tratament
    – dializat si trebuie sa mergi la dializa
    – ai avut un accident si trebuie sa mergi la spital
    – esti bolnav cronic si trebuie sa mergi la munca
    – esti batran singur si nu are cine sa iti faca cumparaturi, deci esti obligat sa iesi
    – esti batran si traiesti la camin de batrani

    Dacă blochezi pe toata lumea rezolvi vreuna din probleme? Dacă o să gasesti rafturile goale in magazine o sa fie mai bine? Ce fac oamenii care nu au din ce să trăiască acasă?

    Este clar ca nu există iesire ușoară din cauza asta, dar suntem raționali și putem lua decuzii calculate. Oamenii se vor proteja oricum, nu este ca si cum dacă nu îți da nimeni amendă o să uiți sa te speli pe maini sau o să te înghesui prin magazine sau restaurante.

    Daca persoanele cu sanatate bună se imunizează pe termen lung vom salva mai multe oameni.

      (Citează)

    • las-o asa, ca ai zis destule.
      imunizarea deocamdata nu se stie daca exista sau nu exista, deocamdata pare ca nu.

      in rest, am zis deja ca nu ma opun relaxarii.
      ce am zis e ca e o mizerie sa zici ca vulnerabilii au libertatea de a se proteja cand e evident ca cei mai multi dinre ei nu au aceasta libertate.

      o mica parte din vulnerabili sunt pensionari perfect sanatosi pe care ii mananca in cur sa umble la piata de-amboulea, dar tu numai la ei te gandesti pentru ca pe astia ii vezi umbland pe afara, fara sa intelegi ca aia care sunt bolnavi etc stau in casa cu inima cat un purice.

      cei mai multi vulnerabili sunt oameni care nu au de ales.

        (Citează)

    • Marean:
      … fara sa intelegi ca aia care sunt bolnavi etc stau in casa cu inima cat un purice.

      cei mai multi vulnerabili sunt oameni care nu au de ales.

      Vezi ca tu discuti alta problema.
      Doar din auzite stiu ca se livreaza medicamentele acasa, Kaufland livreaza gratuit pt persoanele vulnerabile. la mine in bloc sunt anunturi cu persoane dispuse sa-i ajute pe batrani.

      Aici discutam daca este normal sa constrangem prin amenzi oamenii sa stea in case, sa fie supusi abuzurilor din partea politiei, sa li se inchida locurile de munca in numele izolarii sociale.

      cum a ramas: “Viață-n libertate ori moarte strigă toții” ?

        (Citează)

  38. nwradu: Dacă oamenii din Țăndărei n-au înțeles ce înseamnă, să știi că aceleași spitale le vor bloca și crește și riscul tău sau al bulei tale să se infecteze de la ei, că nu sunt ecosisteme complet independente.

    Daca dupa atat timp nu stii ce masuri de preventie sa iei este problema ta, nu trebuie sa tinem pe toata lumea blocata din cauza asta.
    In fiecare zi mor romanii din cauza diabetului, oamenii astia pot fi salvati printr-un regim alimentar adecvat. Vrei sa imputernicim statul sa-ti puna lacat pe frigider?
    Viata nu este corecta intotdeauna, dar fiecare individ trebuie sa aiba grija de el.

    PS: acum spitalele nu sunt pline, si totusi accesul la serviciile de sanatate este mult ingreunat. Pana acum 2 saptamani aproape imposibil.

      (Citează)

    • Băi, când vă văd pe aștia care comparați Covid-19 cu diabet, cancer, chiar si cu HIV, mă ia cu draci.
      Omule, poți lua diabet, cancer, HIV de la cineva aflat la 2 metri de tine? Ai șanse să te omoare diabetul, cancerul, HIV-ul în 2 săptămâni după ce un bolnav de diabet, cancer, HIIV a tușit spre tine? Nu? Atunci terminați comparațiile idioate.

        (Citează)

  39. De ce? Pentru că lucrează într-un mediu cu risc mai mare de infectare, chiar dacă nu-i linia întâi a frontului, și astfel își protejează familiile.

    Treba lor, sa-si dea demisia, sa-si ia concediu. I-auzi ce tare, asta era problema . Boss, eu am lucrat 6 ani doua joburi full time, imi vedeam familia intre joburi, cand e plec cu saptamana pe proiecte si nu ma vait, n-am figuri din astea de “nu vad cu ochi buni”. Plm, suntem saraci facem chestii pentru bani, daca nu suntem putem sa alegem sa facem ce vrem sau sa nu facem nimic. Simplu.
    Ba, ce smecherie, hai sa-i tinem pe toti izolati de ai lor din cauza ca nu imi asum eu riscul sa-i vad pe ai mei.

    PNL-ul nu vrea să piardă voturi punându-se împotriva bunăstării afacerilor mici și mari.

    Nu. PNL-ul nu vrea sa piarda voturi punandu-se impotriva oamenilor. Au pierdut deja. Asta e problema. Oamenii nu mai vor sa stea pe carantina. Simplu. Da, poate fi impotriva sanatatii lor, aia e , destul de multi isi asuma, cat sa fie luati in considerare, ca sa nu iasa cu revolte si alte plm-uri. Asa e in democratie, deh.
    Da, e o presiune continuata pe sistemul sanitar, pe care oamenii astia care vor sa iasa din casa il platesc. Pai, ce plm, ba, va platim sa ne tineti in casa, ca n-avem sistem medical, ca le e greu la medici, etc?

    Faptul ca au reusit sa tina numerele mici e un aspect foarte important, la fel de important ca forma graficului. In definitiv, in situatia in care nu exista vaccin si nu s-a eradicat virusul pe toata planeta si daca reduci rata transmisiei la 0 sau aproape de zero nu inseamna nimic, ca oricand poti sa ai factori care iti importa virusul din alte tari, cata vreme nu a disparut de peste tot.

    Iar atunci ai cateva optiuni:
    1) Stai inchis in casa pana dispare asta din toata lumea, hai succes cu asta.
    2) Inchizi tara pe termen nelimitat, dar asa cu strictete, pana cand dispare asta din toata lumea. Hai succes si cu asta.
    3) Mai deschizi niste supape si lasi oamenii sa se miste, mentii starea de alerta cum zic astia si niste reguli de bun simt.
    Fara indoiala covidul se intoarce intr-o oarecare masura. Ca nu a plecat de peste tot. In ce masura depinde de populatie. Asa cum si trebuie.

    A ales a doua variantă într-un soi de ruletă rusească periculoasă jucată cu fiecare cetățean al României, că pe aceștia îi vor afecta virusul sau criza economică.

    Nu. Doar cu aia care vor sa joace. Te scoate cineva cu japca afara din casa?
    Nu erai tu ala care voiai sa renovezica aveai treaba? Gata, ai terminat tot? :D.

      (Citează)

    • Și erai și în pericol de moarte, împreună cu familia ta, la alea două joburi? Că despre asta e discuția aici, nu despre cine are jobul mai nasol.

        (Citează)

  40. Sunt de părere că nu se grăbește cu relaxarea. Însă românii trebuie să conștientizeze că nimic nu va mai fi ca înainte de izbucnirea pandemiei, să fie mult mai atenți privind măsurile de protecție și să pună osul la treabă că altfel nu se poate.

      (Citează)

  41. Relaxarea acum este o prostie. Ar trebui sa mai stam in casa pana cand vom avea vreo 5 decese pe saptamana, ca la nr. de cazuri e derizoriu sa ne raportam, cata vreme nu testam. Si cand zic in casa, ma refer in casa: nu iesit la cumparaturi (nici macar saptamanal), nu iesit la plimbare, nu mers la rude, stat in casa. Daca esti intr-un oras mare si ai un telefon cu acces la internet nu ai nicio scuza sa mergi la cumparaturi, le poti comanda acasa. Sunt oameni care nu pot sa lucreze de acasa, inteleg, sa mearga la serviciu, dar atat: munca – casa, fara opriri, iar oricine are o slujba care ii permite sa lucreze de acasa, indiferent ca e contabil, ITst, operator introducere date sau ce o fi el, sa lucreze de acasa.
    Si faza cu “cine vrea sa se izoleze in continuare” nu tine, ca angajatorii cheama la munca si oameni care altfel ar putea sa lucreze de acasa. Plus ca nu e vorba despre cine vrea si cine nu vrea: toata lumea ar trebui sa stea in casa pana trece pandemia, pe ce motiv sa iesim daca situatia nu s-a schimbat fata de luna martie? Si nu poate fi vorba despre libertate cata vreme prin actiunile tale, in speta iesitul din casa, pui in pericol vietile celor din jur.

      (Citează)

    • Dementa totala. Stai te rog in casa definitiv.

        (Citează)

    • eu nu sunt neaparat de acord cu A, dar in nici un caz nu e dementa totala ce zice el.

      iti spun eu ce ar putea fi dementa: sa intri in carantina cand ai cateva sute de cazuri active si sa iesi din carantina cand ai 8000 de cazuri active.

      ca asta facem – iesim din carantina cand epidemia este MULT mai puternica, de vreo 10 ori mai puternica decat atunci cand am intrat.

      deci ori am intrat degeaba, ori e o prostie sa iesim acum.

      logic este sa iesi din ea cand conditiile sunt macar la fel sau mai bune decat cele care existau cand ai intrat.

      asa este logic.

      ca nu mai putem noi e altceva, dar nu putem sa numim dement exact ceea ce este logic, ca nu ne-a tampit totusi pe toti epidemia asta.

        (Citează)

    • Realitatea e ca evolutia Romaniei e foarte proasta daca iei in considerare cat de drastica a fost carantina.
      Practic, numerele zilnice de cazuri si morti se mentin cat de cat constante. In mod normal ar trebui sa fie in scadere. Eu compar cu Olanda, care a aplicat masuri mai relaxate si mai tarziu decat Romania si unde varful a trecut de ceva vreme. Dar hai sa nu compar cu Olanda, ca poate aia au reusit sa faca asta furand de la alte tari in trecut, imperialistii dreacu. Grecia in schimb s-a descurcat si mai bine.

      Deci carantina nu prea merge in Romania. Intrebarea e de ce si daca motivele pentru care nu merge ar influenta si rezultatul cand va fi ridicata.

        (Citează)

    • @Marean, alea 8000 de cazuri active sunt in spitale deja, avem peste 260000 de teste facute, avem stocuri de materiale, am aflat mai multe despre schema de tratament. Se cam stie unde sunt focare active, lumea are (cat de cat) o disciplina proprie de preventie. Cand a inceput izolarea totul era o mare necunoscuta: cati sunt, ce materiale avem, ce tratament sa aplicam. La sfarsit de martie aveam 130000 de persoane in izolare, trebuiau lasati toti pe strazi?
      Apropo de tratament, acum 7 saptamani aveam 1 mort la 3 vindecati. Acum am ajuns la 1 mort la 12-13 vindecati.

        (Citează)

    • @alunelu
      pari a fi un om care crede ca nr de cazuri de covid din romania este egal cu nr de cazuri raportate oficial in romania

      cat despre focare, chiar ieri citeam ca apar unele noi (Piatra Neamt de exemplu)

      dar dincolo de asta, cred ca ai ratat ce am zis eu, anume ca ideile lui A poti sa zici ca sunt nefezabile, poti sa zici chiar ca sunt prea prudente etc dar in nici un caz nu poti sa zici ca sunt demente

        (Citează)

  42. Marean:
    las-o asa, ca ai zis destule.
    imunizarea deocamdata nu se stie daca exista sau nu exista, deocamdata pare ca nu.

    Deocamdata e sigur ca exista, nu se stie cat va dura imunizarea. Dar na, a fost mai interesant sa citesti ca unii s-au reinfectat in Coreea de Sud, si nu ai citit si urmarea ca de fapt au fost erori de test.

    Poate daca ai iesi putin din bula si te apuci sa citesti si stiri normale, nu doar cele clickbait nu vei mai fi atat de panicat. Inca o chestie legat de imunizare, daca corpul nu dezvolta imunitate prin vindecarea bolii(pe cale naturala), cu siguranta nu poate aparea vaccin.

      (Citează)

    • el zicea de imunizare pe termen lung si desigur ca eu la aia ma refeream, desi intr-adevar nu am precizat.

      reciteste ce a zis el.

      Valentinul:
      Daca persoanele cu sanatate bună se imunizează pe termen lung vom salva mai multe oameni.

        (Citează)

    • cat despre cat de panicat sunt eu, te asigur ca daca treceai prin ce am trecut eu (nu e cazul sa dau detalii) militai pentru stat in casa 2 ani.

        (Citează)

    • cat despre vaccin vs imunitate, iar nu ai habar despre ce vorbesti.

      la gripa de exemplu nu avem imunitate pe termen lung dar totusi avem vaccinuri

        (Citează)

    • Se pare ca tu nu stii ce vorbesti sau citesti pe bucati, la gripa corpul dezvolta imunitate. Nu te poti infecta cu aceeasi tulpina de 2 ori. Eu am zis ca daca corpul nu dezvolta imunitate, vaccinul nu e posibil.

      Cum e demonstrat ca imunitatea nu este pe termen lung? Ca virusul e prezent de prin noiembrie 2019. Ca ideea la alti coronovirusi e minim 3-4 ani. Poate fi la fel sau nu.

      De ce faci vaccin anual pentru gripa? Ca faci pentru o tulpina diferita.

      In fiecare an, inaintea inceperii sezonului se cerceteaza ce tulpini sunt active in zona, si care este probabilitatea ca una sa prevaleze. Si tot ca sa stii, cam odata la 10-15 ani, modelul matematic da gres si se alege o tulpina gresita pentru vaccinul antigripal din acel an, si il faci degeaba.

        (Citează)

    • tu ai zis de imunitatea la boala.
      boala este gripa, boala este covid.

      virusul care da gripa muteaza in fiecare an, dar tot gripa da.

      deci gripa e o boala la care nu avem imunitate dar avem vaccin (chit ca e usor altul in fiecare an)

      de reactivarea virusului care da varicela in partea a doua a vietii persoanelor care au facut boala in copilarie ai auzit?

      e un alt exemplu de boala la care nu toti avem imunitate pe termen lung si la care totusi exista vaccin.

      aici insa situatia e diametral opusa: acelasi virus, insa boli diferite, respectiv varicela in copilarie si zona zoster mai tarziu.

        (Citează)

  43. Ne trebuie un meme: poza cu articolul lui nwradu cand zicea ca el isi duce viata mai departe (si ca in weekend se va duce la mall) si poza cu articolul asta. Morala, nwradu dupa doua luni de carantina in Romania.

    On-topic: analiza ta pe cifre e corecta, doar ca astfel de analize au un mic calcai a lui Ahile: shit in, shit out….Avand in vedere ca noi nici mortii nu putem sa ii numaram cum trebuie, am un vag dubiu legat de acele cifre (avem garantia ca sunt infectii noi, si nu teste pozitive repetate, la raportarea pe judete dade mereu cu virgula..etc)

      (Citează)

  44. nwradu:
    Raportarea la mia de locuitori n-ar fi bună când vorbim de focare punctuale. După care situație la mia de locuitori te iei, cea din Suceava sau Țăndărei sau cea din Harghita? Nici raportarea la milion nu e foarte bună pentru că depinde mult de structura țării, demografice, densitatea de populație șamd.

    De ex, Canada are dublul populației noastre într-o țară de 40 de ori mai mare. Au un sistem performant de sănătate, autorități care răspund mai rapid șamd. Dacă am avea același număr de cazuri la milion ca și canadienii, crezi că ar trebui să luăm și aceleași măsuri? Sau privește situația opusă, Wuhan are într-un oraș cam aceeași populație cât întreaga Românie. Numărul de cazuri/milion ar transmite aceeași informație despre posibila viteză de propagare?

    Vorbeam strict de graficele postate de tine, pe baza carora ai tras concluzia ca relaxarea se face prea devreme, pentru ca nu suntem pe panta descendenta a unui astfel de grafic.
    Si da, cred ca raportarea la o mie de locuitori cred ca este mai relevanta in oricare dintre cazuri, mult mai relevant decat sa ne raportam “geometric” la unghiul unui grafic dintr-o tara cu o populatie de 3-4 ori mai mare.
    Daca nu raportam la o baza egala (mia de locuitori, milion, orice) avem grafice de genul asta:

      (Citează)

  45. Bogdan B:
    Daca nu raportam la o baza egala (mia de locuitori, milion, orice) avem grafice de genul asta:

    https://ourworldindata.org/grapher/daily-deaths-covid-19?country=DEU+ITA+ROU

      (Citează)

  46. Nu ar fi trebuit inchis nimic de la bun inceput. Iar statisticile nu sunt nici pe departe relevante ca nici o alta statistica din Romania.

      (Citează)

  47. Pe un ton constructiv dau acest comment. Simt nevoia sa zic asta de la inceput.

    Oare ai facut o analiza la fel de detaliata a ce ar insemna ca sa nu relaxam masurile? Sau ce inseamna “prabusirea economiei”. Mi se pare ca se arunca cuvantul destul de usor fara sa intelegem ce inseamna in spate.

    Imi place ca e o opinie pertinenta de altfel, dar e un punct de vedere bazat pe niste indici si factori, nu toti, si daca imi permiti sa spun chiar asa putin biasata.

    Dar totusi, “prabusirea economiei” poate insemna orice de la salariile inghetate pana la Venezuela. Desigur lasand extremele probabil somaj, inflatie exagerata, indatorire a Romaniei si diferite “obligatii” cauzate de aceste indatoriri si alte si alte aspecte politice, economice, militare.

    Ce vreau de fapt sa zic cu acest comment e ca oricat de incompetenti ii credem pe cei de la guvernare, trebuie sa fim putini realisti aici si sa admitem ca au fost mai multe aspecte luate in calcul cand s-a decis asta, aspecte pe care poate nu le intelegem pe deplin(macro economie). Si mai mult ca au fost mai multi oameni care au analizat si au oferit un punct de vedere pana sa se ajunga la concluzia asta.

    Dincolo de demonizarile exagerate ale puterii in Romania, un gram de constienta exista si eu nu as sari chiar atat de repede la judecata, mai ales intr-un context atat de complex ca acesta cu situatia COVID in toata lumea.

      (Citează)

    • Mi-am scris părerea în articol. Dacă relaxăm prea devreme, prăbușirea economică va fi și mai mare. Trebuie găsit un echilibru între economia și relaxare. Nu mi se pare că guvernul l-a găsit pe cel bun.

        (Citează)

  48. Domnule Radu,la modul ideal,aveti foarte mare dreptate,dar….,dar….cand au aparut in media atatea articole,video-uri etc. si atatia autori critica tot ce se intreprinde vizavi de acest COVId nemernic, incepand cu “mita” pentru cadavre, continuand cu irelevanta datelor publicate si cu medici care se plang ca Spitaele n-au pacienti cu Covid si se maimutaresc in “toaleta” protectoare,si cu libertatea romanilor de a pleca la sparangel si la batranii austrieci s.a.m.d. si incheind cu Teoriile Conspirative, zau ca noi, astia “inutilii”, “expiratii”, dar majoritatea foarte cuminti, noi, care n-am iesit “nici pe Casa Scarii “, de 2,5 luni, zau ca nu mai stim ce sa credem, in cine sa mai avem incredere si ce sa facem sa fie mai BINE,nu pentru mine si sotul meu, ca ” ne-am trait traiul”,ci pentru nepotii ,copiii nostri,pentru voi generatia NEXT !Ooooooooooooof!

    Daca dr.Rafila si dr.Arafat graiesc ADEVARUL, inseamna ca trebuie sa ne luam o marja de intelegere, acceptare si rabdare, ca acest Virus “Va fiinta mereu si va avea statutul Virusului Gripal, care ne viziteaza primavara,vara si iarna,

    Pe romani ca noi,ce ne distruge cel mai mult,pe langa teama de
    prezentul si viitorul familiei noastre este aceasta NESIGURANTA, in care va trebui sa traim, intrucat Generatia nostra e recunoscuta ca – pentru a pune capul linistit pe perna si a dormi ca un prunc – , suntem primii la plata Taxelor, a Impozitelor etc.,iar unii dascali ca noi,cand am vazut ca suntem solicitati, am mers, inca din 1992, cand era un haos in RO si am platit la Fisc,
    tot ca sa dormim linistiti !

    Domnule Radu, pe cine sa credem ca ni se va da siguranta, stabilitate si libertate,aureolate de sanatate – repet – , nu pentru noi, ci pentru voi, copiii, tinerii si maturii acestei tari superbe si nevinovate??????????
    PE CINE??????????

    Doamne,ocroteste-ne Familia,pe toti cei dragi si pe romani!
    Amin!

      (Citează)

  49. nwradu: mor oameni al căror deces putea fi evitat prin măsuri mai bune

    Asta e motto-ul sistemului de sanatate romanesc, cu sau fara covid.

      (Citează)

  50. Imunizarea de turma, asta ni se serveste. Doar ca o aplicam invers ca Suedia, ei la inceput, noi pe la mijlocul pandemiei. Nici 10% din masurile de protectie puse pe hartie nu vor aplica angajatorii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus