un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce efect au alcoolul, săpunul, șervețelele antibacteriene, masca și altele asupra virusurilor

17 Apr 2020  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Ieri a fost în comentariile de pe blog o discuție mai lungă despre dacă șervețelele antibacteriene pot fi folosite pentru a șterge ambalajele cumpărăturilor. S-a mai zis și că săpunul nu are nici un efect asupra coronavirusului în afară de a-l lua de pe mâini și a-l arunca la scurgerea chiuvetei, odată cu apa, sau că alcoolul sanitar nu are efect suficient.

Mă gândesc, deci, că ar fi bine să lămurim niște lucruri.

Din câte înțeleg eu citind diverse informații oficiale pe net (sau surse citând oficialități), lucrurile stau la modul următor.

Alcoolul. Alcoolul de concentrație 62-71% reduce semnificativ de mult virusurile de pe o suprafață într-un minut de la aplicare. Așa calculează cercetătorii: cu cât s-a redus și în cât timp. Semnificativ de mult = cât să fie bine, în limbajul lor. Acesta este studiul.

Surface disinfection with […] 62–71% ethanol significantly reduces coronavirus infectivity on surfaces within 1 min exposure time.

M-am uitat pe alcoolul meu sanitar. Mona și Dora au 70% concentrație. Concentrație mai mare ar însemna că acționează într-un timp mai scurt. Concentrație mai mică ar însemna că este nevoie de mai mult timp ca alcoolul respectiv să omoare virusul.

BTW, încă puteți vota în sondajul Mona versus Dora.

Conform studiului citat, hipocloritul de sodiu 0,1% și peroxidul de hidrogen 0,5% sunt la fel de eficiente precum alcoolul. Există și dezinfectanti pe bază de prima substanță, iar a doua se mai găsește în apa oxigenată, dar acestea sunt toxice sau nocive față de alcool și mai bine nu vă jucați cu ele.

Șervețelele antibacteriene. Depinde ce conțin, desigur. Am unele mai mari marca Delhaize ce conțin și digluconat de clorhexidină în concentrație 0,5%.

Conform studiului de mai sus, digluconatul de clorhexidină în concentrație de 0,02% nu este foarte eficient în distrugerea virusurilor, dar aici avem o concentrație de 25 de ori mai mare decât cea din studiu. Ceva-ceva tot o face, zic eu. Când le folosesc pentru a freca ambalaje cu ele de obicei mai pulverizez alcool sanitar pe șervețele, că mi se pare că altfel se usucă rapid.

Mai am șervețelele antibacteriene de mai jos. Pe spate scrie că includ alcool etilic și agent antiseptic. Nimic despre concentrații, dar poate că au o acțiune. Nu le folosesc în aceste zile, ci fac parte din kitul general de călătorie în vremuri de pace.

Săpunul. Săpunul are un mecanism simplu: distruge învelișul lipidic al coronavirusurilor, ceea ce practic distruge virusul în sine.

Învelișul acela lipidic (adică de grăsime) al virusului este destul de slab ca rezistență și de aceea poate fi atacat de diverse substanțe. Dacă vă interesează mai în detaliu mecanismul, săpunurile conțin compuși amfifili, adică substanțe cu proprietăți hidrofile și lipofile. Acestea rup stratul de grăsimi al virusului. Explicația este scrisă aici de un profesor de chimie.

E ca și cum o substanță ți-ar face pielea să dispară. Destul de greu de supraviețuit după aceea.

Recomandarea de a te spăla 20 de secunde pe mâini vine de la OMS și este făcută pentru ca săpunul să ajungă pe toate zonele mâinii și să-și facă acțiunea de distrugere a grăsimilor. Aceeași acțiune distruge și virusurile HIV, hepatită B și C, Zika și altele, motiv pentru care spălarea pe mâini cu săpun este, în general vorbind, o idee bună.

Întrebare filosofică: asta înseamnă că și detergentul de vase distruge virusul, din moment ce-i atât de bun la distrug grăsimile de pe tigăi și farfurii? Probabil că da, dar distruge și mâinile.

Clorul. Și acesta distruge virusul. Nu cunosc mecanismul, dar clorul distruge cam orice este în viață, așa că nu mă mir că-i bun și împotriva virusurilor.

Cică ar fi nevoie de o concentrație de 0,5 până la 1 gram/litru de clor (CDC aici și aici). Sticla de mai jos de înălbitor cu clor, pe care o aveam în casă din motive ce probabil țin de curățenie (nu mă ocup eu și deci nu știu, nu-mi pasă) are 5% clor. Poate fi deci diluat de 5-10 ori, cu aproximație. Are 3M un PDF despre astfel de lucruri.

Am făcut fix asta și avem un pulverizator (sau fâs-fâs, cum este numit neoficial) cu astfel de lichid.

Atenție: noi folosim clor foarte rar. Nu dați cu el pe piele, pe nimic alimentar, pe obiecte vizibile și pe obiecte colorate, că le poate strica aspectul. Miroase și foarte nasol și vi se poate face rău de la vapori. Noi îl folosim doar pentru ambalajele de carton pe care oricum le aruncăm ulterior la gunoi.

O altă problemă cu clorul este că acționează lent. Unii viruși sunt eliminați în 15 minute, pe când alcoolul îi elimină în secunde.

Spray-uri dezinfectante. Eu am unul precum cel de mai jos cumpărat acum multă vreme de la casa de marcat a unui magazin. Am vreo 3 asemenea sticluțe în casă, sunt utile în călătorii.

Pe el scrie că are 70% alcool, deci vedeți secțiunea despre alcool mai sus pentru mecanismul de acțiune. Acum dacă chiar conține această concentrație de alcool sau nu… cine știe. De când cu Hexifarma, te poți îndoi de orice, nu?

Mai am gelul de mai jos. Scrie pe el că ar conține alcool, dar nu și concentrația.

Masca, medicală sau improvizată. Aici e simplu: o pui pe gură și nas ca să nu-ți intre în ele vaporii din tusea sau strănutul altora. Sau aerosolii de la o persoană infectată cu care stai de vorbă. Astfel de particule ajung până la 2 metri distanță, pot fi purtate de curenți de aer o perioadă mai mare de timp, se depun pe alte obiecte unde pot rezista până la 9 zile șamd.

Mănușile. Acțiunea este indirectă, zic eu: cu mănuși pe mâini, nu-ți vine să-ți bagi degetul în ochi, gură sau nas, așa că e mai mic riscul de a duce virusul de pe mâini în corp.

Utilizarea mănușilor este complicată. Cele chirurgicale trebuie scoase într-un anumit fel șamd. Eu zic să nu vă bateți capul. Dacă purtați mănuși ca să nu băgați mâna la gură din reflex, puteți să vă și spălați cu săpun direct pe ele la întoarcerea acasă, apoi le dați jos în chiuvetă, vă spălați și pe piele cu săpun, pe interiorul mănușilor, peste tot. Sau le aruncați la gunoi, în caz că aveți stocuri.

Sosurile acestea două. Nu au nici o acțiune împotriva coronavirusurilor, dar fac izolarea mai suportabilă și ajută mental.

Primul este un Sriracha cu maioneză din Thailanda, cumpărat din Carrefour Parklake în ziua cu operațiunea “marea aprovizionare pentru carantină”. Al doilea l-am luat mai de mult și acum l-am găsit în frigider. Ambele sunt foarte bune și de avut în casă, primul e picant și cremos, al doilea este cremos și cu aromă de usturoi exact cât trebuie.

În caz că vă gândiți că usturoiul poate ajuta împotriva coronavirusului, OMS a confirmat că nu are de fapt nici o acțiune. E bun doar împotriva vampirilor și a nevestei dacă devine prea pupăcioasă.

Care este riscul de a lua SARS-Cov-2 de pe obiecte, pachete, ambalaje, clanțe, butoane de lift șamd. Infim, zic eu. Like… aproape zero în lumea normală.

Sigur, există multe cazuri de transmisie de acest tip, dovadă un studiu care zice cum, cât și pe unde a găsit urme de virus. Atunci când cercetătorii zic că n-a fost confirmat un anumit tip de transmisie, se referă la faptul că nu s-au făcut o mie de teste în condiții identice de laborator pentru a vedea “ca la carte” că se întâmplă lucrurile așa, iar rezultatele n-au fost publicate într-un mediu academic pentru peer review. Asta nu exclude faptul că există indicii bune că acel mod de transmisie există.

Oricum, riscul tot micro-infim rămâne. Adică să-l calculăm ca în Teoria Riscului, o treabă învățată la un curs de Project Management. Riscul se poate calcula înmulțind probabilitatea ca ceva rău să se întâmple cu impactul resimțit dacă se întâmplă. Poți da valori de la 1 la 3 fiecărui termen, poți calcula în procente, nu contează asta exact.

Risc = “probabilitatea”  X  “severitatea impactului”

Și mai poate apărea în ecuație și costul de a micșora acest risc, exprimat în bani sau ore-om de muncă.

Eu zic că riscul ca un om infectat, dar care nu știe asta și încă nu are simptome, să fi tușit fix pe iaurtul pe care-l iei tu de la raft și virusul să fie pe acel iaurt, să treacă pe mâna ta și tu să-l bagi în gură din neatenție este, totuși, foarte mic. Crește proporțional cu numărul de cazuri din localitate, desigur, și cu meseria omului, că un curier sau casier este mai expus îmbolnăvirii decât baba de la etajul 3 care doar plimbă câinele ziua și tușește pentru că a fumat toată viața.

Și atunci de ce să iau aceste măsuri de protecție? Pentru că sunt foarte simplu de luat!!!11

Și pentru că oricum n-am altceva mai important de făcut în această perioadă! La propriu, spălatul coletelor este unul dintre momentele interesante ale zilei.

Sau, ca să vorbim inginerește, pentru că severitatea impactului din teoria riscului este foarte mare. Dai virusul altora, îmbolnăvești familia, stai 3 săptămâni în spital, e de rău. Costul de a-l micșora este infim: te speli pe mâini 20 de secunde; porți o mască pe afară; dai cu fâs-fâs pe colete și te mai speli o dată pe mâini după aceea.

Ieri mi-au venit două colete prin curier. Mi-a luat 30 de secunde să le pun jos și să le sprayez cu alcool pe fiecare parte. Apoi au venit două pungi cu produse comandate la RealFoods (mmm, drob!), vreo 15 la număr. Mi-a luat 3 minute, pe ceas, să le frec cu două șervețele date cu alcool. Asta pentru că Matilda era ocupată și am făcut singur totul, altfel eu i-aș fi întins pe rând fiecare obiect, ea-l curăța și punea pe masă și probabil terminam în 2 minute plus o ceartă ușoară totul.

Este atât de simplu. Avem alcoolul pus într-un pulverizator rămas de la un spray de spălat geamurile.

De asta nu are rost o discuție de genul “dar există riscul să-ți cadă un meteorit în cap când ieși din casă, de ce nu te închizi în peșteră”. Este whataboutism. Da, există și riscul de a păți un accident auto de câte ori pleci la drum. Costul de a nu folosi o mașină este însă foarte mare, pentru că-i foarte dificil să călătorești altfel, iar riscul se poate micșora un pic conducând prudent, de exemplu. Riscul de a-mi cădea un meteorit în cap tinde la zero din cauza primului membru al ecuației.

Riscul de a lua virusul în perioada de epidemie, cu sute de cazuri noi descoperite zilnic? Tot mic, dar… mai mare decât altele.

    32 comentarii

  1. Scurt si la obiect. Excelent articol!

      (Citează)

  2. Buna treaba!
    Un element important care trebuie mentionat: dezinfectarea telefonului. Sigur ai pus mana pe el cand ai fost afara, deci e potential contaminat.
    Eu il sterg pur si simplu cu un servetel cu spirt. Nu stiu daca e foarte bine pentru telefon, posibil sa distruga ceva tratamente ale display-ului, dar nu-mi pasa asa tare.

      (Citează)

    • Ia niște alcool izopropilic. După alcool, folosește ceva țesătură de bumbac stoarsa bine bine de apă.

      Eu am fost prevăzător, de vreo 5 ani telefoanele mele sunt îndeajuns de certificate IP încât să le pot spala direct cu apă și săpun.

        (Citează)

    • Și eu îl dau cu alcool și-l șterg.

      Gaelex: Eu am fost prevăzător, de vreo 5 ani telefoanele mele sunt îndeajuns de certificate IP încât să le pot spala direct cu apă și săpun.

      Nu risca după o vreme sau dacă a fost pe la service. Producătorii nu garantează rezistența IP68.

        (Citează)

  3. sosurile alea doua ataca si ele ceva: ficatul.

      (Citează)

  4. Orice fel de clor cu orice fel de apă rezultă automat și în cantități mari mari sau mici de acid clorhidric.

    Acidul clorhidric este FOARTE periculos, coroziv și în starea lui naturală este un gaz care poate ajunge și rămâne în plămâni.

    NU COMBINAȚI PRODUSELE DE CURĂȚARE DACĂ NU VREȚI SA MURIȚI CU PLĂMÂNII ARȘI.

      (Citează)

    • Clor liber Gaelex, nu acid clorhidric.

      Dacacombini hipocloritul cu alte treburi intr-adevar pot rezulta chestii neplacute. Am facut eu odata prostia sa amestec 2 solutii de Domestos ca aveam nevoie de unul din recipiente, presupunand ca e acelasi produs. Dar nu era, desi tot Domestos scria pe ambele. Unul era cu hipoclorit, celalalt cu apa oxigenata. N-ati mai vazut asa ceva, a rezultat o spuma care a umplut cada in 20 de secunde :-))
      M-am c*cat pe mine niste minute pana am citit si am inteles ca principalul produs rezultat a fost oxigenul.

        (Citează)

    • Gaelex: Orice fel de clor cu orice fel de apă rezultă automat și în cantități mari mari sau mici de acid clorhidric.

      Ăsta e un fel de fake news. Dovada cea mai bună este că pui înălbitor în mașina de spălat rufe cu apă.

      Marean: N-ati mai vazut asa ceva, a rezultat o spuma care a umplut cada in 20 de secunde :-))

      Hah, am văzut acum vreun an la TV un reportaj despre una căreia i se umpluse baia cu spumă venită prin conducta de la WC și nu știa de ce. Probabil cineva spălase cu așa ceva. Era spumă ca la petreceri.

        (Citează)

  5. 1. Afirmatia ca la o concentrare mai mica a alcoolului este acelasi efect doar ca dureaza mai mult trebuie verificata, ca e doar o presupunere.

    Alcoolul se evaporeaza relativ rapid, deci este posibil ca la o concentratie sub 70% sa nu aiba timp sa functioneze. Sau poate fi implicat un alt proces pe care nu-l intelegem.

    2. Si eu m-am gandit la detergentul de vase. Nu pentru maini, ci pentru lucruri ambalate etans in material plastic. Eu ma gandeam sa le pun la masina de spalat vase cu un pic de detetgent de vase, am un program de pre spalare de 8 minute cu apa rece.

    3. Mi-a placut ce ai scris despre risc si ma bucur ca ai scris, ca nu multa lume intelege de fapt ce e riscul.

    Riscul este expunerea la incertitudine. Incertitudinea e masurata de o probabilitate, de fapt de o variabilitate a unei variabile aleatoare in jurul unei medii (dispersie). Expunerea o ai sau nu o ai.

    Asa de amuzament, uitati un paradox aparent: un om care sare dintr-un avion fara parasuta are zero risc, pentru ca nu exista nici o incertitudine acolo. Adica probabilitatea de moarte este egala cu 1 si unde nu exista incertitudine nu poate exista risc, prin definitie.

    In cazul virusului, intr adevar probabilitatea e mica dar expunerea e f mare si cum costul de a reduce probabilitatea e mic, rational este intr-adevar sa dezinfectezi la maxim in ideea de o aduce si mai aproape de zero.

      (Citează)

    • Marean: 2. Si eu m-am gandit la detergentul de vase. Nu pentru maini, ci pentru lucruri ambalate etans in material plastic. Eu ma gandeam sa le pun la masina de spalat vase cu un pic de detetgent de vase, am un program de pre spalare de 8 minute cu apa rece.

      Cred că-i mai simplu să faci apă cu săpun într-un lighean și să le bagi pe acolo 20 de secunde.

      Marean: Asa de amuzament, uitati un paradox aparent: un om care sare dintr-un avion fara parasuta are zero risc, pentru ca nu exista nici o incertitudine acolo. Adica probabilitatea de moarte este egala cu 1 si unde nu exista incertitudine nu poate exista risc, prin definitie.

      Așa este, acolo nu riscă să moară, ci moare sigur.

        (Citează)

  6. Poate o fi vorba de ”whataboutism” (oricum si tu ai supralicitat, de la a-ti cadea avionul in cap ai dus-o la ”meteorit”, deci tot ”whataboutism” ai facut), dar vezi ca nici nu exista corespondent in limba romana pe acest cuvant, pe cand urmatoarele exista: panica, anxietate, preventie excesiva, ipohondrie etc.

      (Citează)

    • Reținusem că cineva a zis despre meteorit, acum văd că erai tu și “avion”. Sorry de confuzie, numele nu iese așa bine în față când răspund din aplicația WordPress față de direct din site.

      Eu nu mă simt panicat de nimic legat de această criză. M-am informat, în general mai bine decât mulți alții, am luat măsuri conform acelor informații. Faptul că gândesc în termeni de teoria riscului cred că arată clar asta.

      Singurea mea teamă este să nu dau virusul părinților mei, în caz că-l iau. Dar și dacă aș fi singur aici, tot la fel aș proceda.

      Ipohondru n-am fost niciodată. Problema mea este că nu merg suficient la doctor și amân uneori cu anii rezolvarea unor probleme.

        (Citează)

  7. Un video destul de bun despre cum se imprastie covid de pe o suprafata pe alta.
    https://youtu.be/I5-dI74zxPg

      (Citează)

  8. Manusile se folosesc cu talc, ca sa nu transpire mainile in ele. Aparent nimeni nu stie ca asa se face.

      (Citează)

  9. Ai vreun studiu referitor la măști? Eu știam că cele mai low-level îl ajută doar pe celălalt când strănută purtătorul măștii, nu îl ajută pe posesor deloc.
    Deci eu îmi pun masca pentru a te proteja pe tine, nu invers.

      (Citează)

    • Toate ajută. Alea cu grad mai mare de protecție sunt recomandate în focare precum spitale șamd, unde știi că riscul este cel mai mare, iar capacitatea de filtrare a măștii este și mai mare. Și când riscul este și mai mare, vii cu hazmat suit.

      Masca o porți ca să nu-ți intre în gură/nas particule din aer, deci în primul rând pentru protecția ta. De strănutat, nu cred că strănută cineva în propria mască și apoi o poartă în continuare, că e cam scârbos.

      În plus, dacă te bazezi că cei bolnavi vor purta mască pentru a te proteja pe tine, s-ar putea să iei țeapă. Mai bine porți chiar tu.

        (Citează)

  10. Zi drept, pe “nu-mi pasă” l-ai adăugat doar ca să fii sigur că se prinde lumea că e glumă :)

      (Citează)

  11. Te rog să modifici titlul în „Ce efect au alcoolul sanitar,…”
    Intrasem plin de speranță să văd detalii despre cum se poate combate pandemia cu diverse tării și când colo articolul este despre cu totul altceva.

      (Citează)

    • Îmi cer scuze, mi-a scăpat acest aspect din vedere.

      Pot spune că se paote combate pandemia pe plan local, la tine în casă, în sensul că ai putea muri de virus, dar măcar ești mai fericit și ușor amețit în acest timp. Eu o combat zilnic și în acest mod.

        (Citează)

  12. foarte util

      (Citează)

  13. bun articol, dar eu nu mai comentez pe aici cat timp idioti toxici de tip Gaelex vor mai fi aprobati. sanatate!

      (Citează)

  14. Radule, ai uitat sunetul anti coronavirus. Si ala e bun.

      (Citează)

  15. Stergerea pachetelor pe care le arunci ulterior mi se pare pierdere de timp si resurse, te poti spala bine pe maini dupa ce ai manevrat un pachet sau poti folosi manusi de unica folosinta, am cumparat 100 bucati cu 5 ron. Cutiile oricum le arunci, de exemplu arunc cutia de cereale si pastrez doar punga din interior.

    Ieri am cumparat o punga cu chips-uri din mega image, cand stateam la coada am auzit o persoana stranutand, stiu ca stranutul nu este simptom de Coronavirus dar acasa cand am scos punga din sacosa mi-am adus aminte de scena de mai sus asa ca am desfacut punga, am turnat continutul intr-un bol, am aruncat punga si m-am spalat bine pe maini.

    Eu sunt dreptaci asa ca m-am obisnuit ca in magazin sa folosesc doar mana dreapta, la fel cand trebuie sa imping caruciorul sa trag de usi sau sa pun produse in cos, cand ajung acasa arunc manusa si ma spal conform recomandarilor. Apropo, in regulamentul de igiena din Hong Kong se specifica sa te speli 30 secunde nu 20.

    Cehia a redus numarul de persoane infectate dupa ce a dat lege ca oricine iese din casa sa poarte masti si manusi, chiar din material textil, au si materiale video cu hashtag-ul #mask4all, in Romania doar 5 judete au impus obligativitatea de a purta ceva la gura in spatiile inchise (Hunedoara, Maramures, Iasi, Suceava si Vaslui). Dupa o luna, Cehia are doar 66 noi cazuri si doar 4 morti, noi avem +360 cazuri noi si 19 morti.

      (Citează)

  16. “Mona și Dora au 70% concentrație. Concentrație mai mare ar însemna că acționează într-un timp mai scurt” Au contraire, o concentratie mai mare e mai putin eficienta. De ce? Banuiesc ca are de-a face cu viteza de evaporare a alcoolului: daca se evapora prea repede, nu mai patrunde in invelisul bacteriei/virusului

      (Citează)

  17. Igienolul e bun de ceva? Mai am o sticla pierduta prin casa 😁

      (Citează)

  18. Eram sigur că oamenii vor trage fix învățămintele greșite din istoria asta. În loc să ne intereseze să ne îmbunătățim (nu găsesc alt cuvânt mai bun) sistemul imunitar, încercăm să trăim într-un mediu cât mai aseptic. Well guess what, sistemul imunitar se îmbunătățește prin EXPUNEREA la patogeni, nu prin încercarea de a-i elimina. Pe noi zilele astea asta ne interesează – dacă să purtăm măști, cum să dezinfectăm pantofii și alte prostii, în loc să ne intereseze să facem mai mult sport, să avem o alimentație echilibrată, bleah!

      (Citează)

  19. Vin tarziu la petrecere.

    PSA pentru oricine cumpara gel dezinfectant. Undeva pe eticheta daca este scris numarul avizului de la Ministerul Sanatatii il puteti cauta pe Google/DuckDuckGo si veti gasi o lista exhaustiva cu toate biocidele aprobate si concentratia de alcool din fiecare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus