un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cel mai bun clip despre spălarea corectă pe mâini

20 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

Sunt multe clipuri despre cum să te speli corect pe mâini pe net, dar cel de mai jos mi se pare cel mai edificator pentru că folosește vopsea neagră ca să arate cum se răspândește săpunul pe mâini.

Aveți grijă și când vă spălați pe mâini. Dacă vă spălați pe mâini și apoi atingeți hainele de afară, produsele tocmai cumpărate sau primite de la curier șamd, pot apărea oricum probleme.

Cred că soluția cea mai bună este să vă spălați de mai multe ori și să folosiți dezinfectant (inclusiv improvizat din produse cu alcool sau clor, după cum ziceam zilele anterioare, dacă nu ați găsit de cumpărat) pe cutii și obiecte ce pot fi contaminate.

sursa: Andreea Moldovan/Digi24.

    40 comentarii

  1. Daca ai sters articolul cu Panasonic iti mai iei banii?

      (Citează)

  2. Tu ai coloană vertebrală? Chiar așa de jos ai ajuns?

      (Citează)

    • Ce anume te-a deranjat să afli de ce un aparat este mai scump decât altul? Vezi discuția din articolul anterior.

        (Citează)

    • Stii cum sunt titlurile alea din tabloide, gen “N-o sa-ti vina sa crezi! Au aterizat extraterestrii in Piata Unirii azi la pranz?” ca in articol sa zica “nu, n-au aterizat extraterestrii in Piata Unirii azi la pranz”? Cam asa e si articolul tau, dar pe un subiect serios. De-aia e deranjant.

        (Citează)

    • Acesta de aici? Mie mi se pare tutorialul cel mai bun și m-am uitat la mai multe asemănătoare în ultimele zile

        (Citează)

    • “ce te-a deranjat la articolul cu aparatul?”
      “ca are titlu de tabloid si sugereaza ca aparatul poate filtra virusii, mentionand doar spre sfarsitul articolului ca nu ar avea nici un efect”
      “te referi la articolul cu spalatul pe maini?”

      Come on.

        (Citează)

    • Aveam impresia că discuția aceea este în celălalt articol.

        (Citează)

  3. Mare mancatorie intre bloggeri daca s-a ajuns ca un articol ca cel cu aparatul Philips sa declanseze un linsaj public virtual.
    Dupa mine, nwradu a zis inca din titlu: “ar putea filtra si coronavirusul” apoi a dat si argumentul: ca virusul are 0.06 microni, iar aparatul asta poate filtra pana la 0.003. N-am verificat, e ceva gresti aici? Este virusul mai mic de atat? E o minciuna ceea ce declara Philips? A testat cineva ca de fapt nu filtreaza particole asa de mici?
    Apoi, la final, zice: “nu cred că un purificator stă undeva pe podea și “cerne” în ritmul său aerul din casă. “. Ceea ce e iarasi valid, virusul nu pluteste prin aer decat purtat de stropi de apa, saliva, stranut etc. Prin urmare, probabilitatea ca el sa filtreze toti virusii (adica virusuri) din casa, e foarte mica.
    Nu inteleg unde s-a vazut ca a facut reclama mincinioasa, ca si-a luat bani seriosi de la Philips in astel de vremuri etc. Cel mult i se poate imputa titlul un pic cam click bait, dar pana la urma fiecare alege sa se promoveze catre articole scrie anterior cum stie el mai bine.
    Si nu, nu sunt fan Philips, dimpotriva. Daca ar fi, m-as orienta mai degraba catre Daikin sau Sharp. Dar ma enerveaza atitudinea muscatorilor de cur si a calcatorlor pe cadavre, precum si ai celor care dau limbi in fund primilor.

      (Citează)

    • Revin la o constatare mai veche. Noi romanii nu putem sa convietuim impreuna orice ar fi. Trebuie sa ne dam la tamelie ereu. Nu cred ca era un articol platit si s-a exagerat. Mi s-a parut ca lumea a fost mai relaxata la faza cu iesitul afara. Ma rog… suntem toti dati peste cap.

      PS: astea sunt de pe site-ul Philips
      “Elimină bacteriile şi virusurile
      Funcţia de purificare optimizată detectează eficient şi reduce bacteriile şi virusurile, cum ar fi H1N1 (gripa), pentru un aer mai curat şi o casă mai sănătoasă.

      Testată pe mediu de filtrare cu aerosoli NaCI, clasificat la 3 nm în conformitate cu standardul DIN71460-1, în 2017, de către un laborator de testare terţ.

      Reduce bacteriile: testat de Institutul de tehnologie a măsurării şi testării din Shanghai (SIMT) într-o cameră de 30 m³, conform GB21551.3-2010, (stafilococul alb) 8032 ca bacterie de testare

      Test pentru rata de reducere a microbilor realizat de Airmid Healthgroup Ltd. Testat într-o cameră de testare de 28,5 m³ contaminată cu virusul gripal aeropurtat A(H1N1).”

        (Citează)

    • Ok, ma simt oarecum raspunzatoare pentru toata treaba asta. Eu am cautat zilele astea purificator de aer pentru ai mei, care voiau sa isi ia oricum asa ceva. Am studiat specificatiile mai multor aparate de care mai auzisem de la Radu. Cum parintii mei lucrau intr-un mediu inchis, in care veneau multi clienti, erau ingrijorati ca ar putea lua din aer virusul, in ciuda faptului ca pastreaza distanta sociala. Sau mai degraba eram eu ingrijorata pentru ei. Asa am ajuns sa ma uit dupa informatii cu privire la dimensiunea virusului si sa compar asta cu aparate care filtreaza particule de aceeasi marime.

      Asta-i tot. Extra grija pentru ai mei, poate exagerata.

        (Citează)

    • @Matilda nu mai conteaza oricum… inteleg ca uneori gresim, inclusiv eu i-am atras atentia lui Radu uneori, dar am ajuns dej la executii in piata publica si nu cred ca este cazul…

        (Citează)

  4. Daca ne este scris sa murim ,murim si spalati pe mâini si pe dinți si saraci si bogati dar si sanatosi si cu virus .

      (Citează)

  5. Totusi in demonstratia asta dureaza aproape 1 minut jumate pana acopera intreaga suprafata. Ceea ce e total nerealist in practica.
    Daca am freca in halul asta mainile ori de cate ori atingem ceva…ne-am alege cu niste palme sangerande pur si simplu.
    Astept de la cei care insista cu spalatul asta sa ne spuna si cum cred ei ca face fata pielea la un astfel de stres. Sau scapam de covid si facem apoi coada la dermatolog?

      (Citează)

  6. Ciprian:
    Nu cred ca era un articol platit si s-a exagerat.

    Uite, vezi, daca Radu nu renunta la obiceiul de a pune (P) la articolele platite poate nu mai aveam discutia asta. Uneori lipsa increderii e mai daunatoare decat un adevar neplacut.

      (Citează)

  7. Parerea mea e sa pui articolul acela inapoi si sa ti-l asumi (sau macar sa il modifici putin si sa bolduiesti unde spui ca NU te salveaza de corona).

    In ritmul asta o sa ajungem sa ne deranjeze orice parere/opinie/articol cu care nu suntem deacord. In opinia mea nu e nimic gresit in articolul ala, doar timing prost, ca na, lumea e isterizata acum si e deranjata de orice.

    E deranjanta rau rapiditatea in care criticam, faptul ca suntem din ce in ce mai rai si nici macar nu mai stim sa argumentam frumos unui om daca a gresit…imediat zicem “sa pice capul” si aruncam jigniri si ocare de parca noi suntem perfecti nu am avut nici o opinie gresita.

    Bai, cat de usor e sa zici” Ma, Radu! Fii atent! Articolul asta ar putea fi interpretat de unii ca reclama, iar faptul ca zici si de corona e bad timing in contextul actual si ai putea avea cititori care te vor crede propovaduitorul antidotului si vietii fara corona, mai bine il dai jos si gata, decat sa risti chestii fara sa vrei”…mai ales pe privat…. sau daca nu il dai jos, formuleaza putin altfel.

      (Citează)

    • Nu cred ca are rost să-l mai pun la loc. L-am scos, mai bine rămâne așa.

      Poate-l rescriu cândva după ce trece totul. Mi se pare o informație importantă despre ce înseamnă astfel de filtre.

        (Citează)

  8. Cred ca exagerati un pic, acum spamam fiecare articol despre cel purificator?

      (Citează)

  9. O sa va zic un banc pe care-l stiu de la bunicul meu.
    Era o vizita in iad si Scaraoschi facea turul cazanelor cu zmoala pentru viztatori. La un cazan erau 2 paznici si bagau oamenii la fundul acestuia.
    – Aici sunt americanii pune scaraoschi.
    La urmatorul cazan erau 4 draci pe margine.
    – Aici sunt rusii. Astia sunt puternici si dornici sa evadeze
    La un cazan unde fierbea zmoala nu era nimeni.
    – De ce nu pazeste nimeni aici?
    – Aici sunt romanii. Nu e nevoie sa-i pazeasca nimeni. Cum reuseste unul sa iasa spre suprafata ceilalti din cazan ii apuca de picioare si ii trag inapoi.

    Trist dar acest banc l-am zis in viata de cateva ori fix la momente ca asta. Cand dovedeste romanul ca nu ne pasa cu adevarat unul de altul, iar pildele populare (ca aia cu “sa moara capra veciunului”) sunt parte din viata noastra de cand suntem pe teritoriul asta carpato-danubiano-pontic

    :-(

      (Citează)

  10. Cred ca mai interesant ar fi un articol despre niste creme hidratante. Sunt genul care nu a folosit niciodata asa ceva dar de cand ma spal foarte des, am inceput sa simt nevoia. Sugestii?

      (Citează)

  11. “cum să te speli corect pe mâine pe net”
    Salut Radu, corectează, te rog, prima parte a postarii. Si dupa sterge si mesajul asta.
    P.S. dă-l dracu de philips, a fost un post bun. Era aiurea daca începea cu: “Șocant! Aparatul care curata aerul de sars covid 19”

      (Citează)

  12. Radule, de ce plm stergi comentariile. Ori nici nu le publici. Ai gresit, ti-o iei! Reactionezi de parca ai fi Luminita Balaban.

    Incerc din nou: ce dracu pui acum clipuri cum sa ne spalam pe maini ca tu te bateai cu pumnul in piept ca e o mizerie toata treaba adta cu coronavirus. Ce faci?

      (Citează)

    • Nu știu unde ai comentat prima oară, dar îți răspund aici. Ce am zis anterior a fost sa nu acționăm din panică, ci pe baza informațiilor. Fact: sunt cazuri acum și în România, chiar multe, deci ia măsurile necesare, inclusiv spălarea mai temeinică pe mâini.

        (Citează)

  13. e bun filmul, arata cat de greu e sa cureti total mainile.

    in schimb, e a doua oara cand vorbesti de clor apropo de spalatul pe maini. Schimba pls, e f periculos sa te speli pe maini cu clor, chiar si diluat.

      (Citează)

    • Nu pe mâini, pe obiecte și foarte diluat.

        (Citează)

    • nwradu:
      Nu pe mâini, pe obiecte și foarte diluat.

      Am citit si articolul inițial, l-am recitit și pe ăsta, nu e clar. Vorbești de dezinfectare cu clor sau alcool ca și cum ar fi același lucru, și nu este, merită clarificat.

        (Citează)

  14. nwradu:
    Da, asta e spălarea înainte de operație în spital. Dar poți face versiunea mai rapidă acasă. Important e să te dai și sub unghii și pe degetele mari, de exemplu.

    Nu mai arunca chestii din burtă la plezneală, aia e spălarea aseptica, nu are nici o legătura cu spălarea chirurgicala.

      (Citează)

  15. Geez ce porniti sunteti pe Radu, zici ca trebuie ars pe rug sau ceva. Radu, ce naiba nu te-ai panicat si tu prin decembrie ca sa iti fie audienta multumita?

      (Citează)

  16. Ciprian:
    @Matilda nu mai conteaza oricum… inteleg ca uneori gresim, inclusiv eu i-am atras atentia lui Radu uneori, dar am ajuns dej la executii in piata publica si nu cred ca este cazul…

    Asa e. Da, eu am vrut sa clarific contextul. Mai departe ce face lumea pe internet nu pot controla.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus