un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un ghid simplu pentru igienizat produsele aduse din afara casei

3 Apr 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

36 comentarii

Știu că mulți au concluzionat că sunt panicat atunci când am spus că noi igienizăm fiecare colet primit prin curier și, de altfel, fiecare produs adus din afara casei, pe cât posibil.

Avem pentru asta o soluție făcută din lichid de curățare pe bază de clor, diluat mult cu apă (pentru cutii și alte produse ce nu ajung apoi în contact cu mâna sau alimentele), și una cu alcool sanitar. Ambele sunt puse în pulverizatoare pe care le aveam prin casă.

Mulți faceți la fel. Așa și trebuie.

În ultima vreme am văzut foarte mulți medici recomandând același lucru în diverse interviuri și ghiduri pentru populație. Sfatul apare și în ghidul DSU privind ce să faceți la revenirea de la cumpărături.

Dacă vreți însă o idee mai bună despre cum să faceți asta, am văzut un clip bun făcut de doctorul Sanjay Gupta. Arată acolo că-și face două zone, una murdară și una curată. Pune sacoșa în zona murdară, scoate fiecare produs și-l șterge cu un șervețel și lichid de curățare, apoi îl pune în zona curată. La final bănuiesc că igienizează și zona murdară.

Eu spăl apoi sacoșa de cumpărături, nu o pun direct în cufărul de sacoșe. Mai dau cu spray-ul de alcool și pe alte obiecte atinse dacă am ieșit din casă, precum cheile, telefonul, buletinul și cardul și ce altceva am mai avut la mine, plus pe clanță sau alte obiecte atinse cu mâinile murdare. Dau și pe talpa pantofilor (nu și pe deasupra, probabil i-ar ataca clorul).

Și nu știu de ce Gupta spune că orice lichid de curățare de prin casă (de ex cel de spălat masa sau geamurile) este suficient pentru a distruge virusul de pe cumpărături, că aveam impresia că e nevoie de alcool minim 60 grade sau clor. Lăsând asta la o parte, procedura este atât de simplă pe cât pare în acel clip.

Despre virusul Sars-cov-2 se spune că rezistă maxim o zi în țesături (și de asta pun hainele o vreme în balcon pe sârmă, nu le bag la loc în dulap) și până la 3-4 zile pe carton, metal, plastic și alte materiale (de unde ideile de mai sus).

    36 comentarii

  1. Pai daca reizsta 1 zi pe tesaturi, o zi nu are aceeasi durata si pe balcon si in dulap? Ca ceva imi scapa…

      (Citează)

    • Ba da, dar nu contaminează alte haine.

        (Citează)

    • La asta ma gandeam si eu. Probabil ca daca va vrea sa iasa din casa in mai putin de 24 de ore sau daca umbli in dulpaul de haine sa nu trebuiasca sa eviti sa duci mana la gura and stuff.
      Eu cred ca toate masurile astea sunt exagerate, la limita cu paranoia. O spalare buna pe maini si fata cat mai des si, obligatoriu, la revenirea in casa plus pastrarea distantei in supermarket (rarind pe cat posibil vizitele in magazine) si evitarea transportului in comun ar trebui sa ne protejeze suficient.
      Nu mai zic de a evita spitalele complet pe cat posibil, pietele, primariile si toate celelalte entitati.
      Dar iesiti, fratilor, astia care puteti si sunteti dornici de miscare in aer liber, alergati, dati-va cu bicicleta, plimbati copiii. Dar nu fotbal, baschet si alte activitati in grupuri non unifamiliale

        (Citează)

  2. Folosesc și eu metoda cu cele 2 zone: “murdară” și curată. Sper ca apa caldă cu săpunul peste ambalaje este corectă și eficientă, asta pe ambalaje de metal&plastic. La cele de hârtie folosesc șervețele dezinfectante. Nu prea mai am alcool sanitar să fac soluții de curățare. Sau clor..pe care sincer lu l aș da pe produse alimentare. Oricât de sigilate/ închise ermetic ar părea.
    Sănătate tuturor. 🙏

      (Citează)

  3. Mi se pare extremista ideea de a curata fiecare produs, dar ce sa zic fiecare cum considera. As zice despre mine ca sunt mai precaut, dar nici s-o dau in paranoia.

      (Citează)

    • Citisem un articol cum ca ar fi posibila infectarea doar daca iei un colet, fix dupa ce curierul (infectat cu SARS-Cov2) stranuta/tuseste pe el iar tu dai cu mana pe fata/nas/ochi fara sa te fi spalat. Daca te speli pe maini, ai o igiena ok, nu umbli ca americanii cu incaltarile de exterior prin casa, sansele sa il iei de pe obiecte sunt spre 0. Majoritatea infectiilor au loc de la om la om, prin particulele aflate in suspensie in aer, particule care ajung cand inspiram, fix in plamani.

      Precautia e buna, dar o dam toti in dermatite de la atata clor/alcool.

        (Citează)

    • Mihai:
      Mi se pare extremista ideea de a curata fiecare produs, dar ce sa zic fiecare cum considera. As zice despre mine ca sunt mai precaut, dar nici s-o dau in paranoia.

      Știu că la prima vedere pare extremistă. Eu o folosesc dintr-un motiv simplu și personal: Operat la Fundeni in octombrie 2016. Luat bacterie din spital. Scăpat cu ceva emoții de ea. Nu prea îmi arde să mă risc, oricât de 37 ani am acum. Experiențele ne duc către anumite comportamente. Asta e viața.

        (Citează)

    • alex:
      Precautia e buna, dar o dam toti in dermatite de la atata clor/alcool.

      true story, eu deja am facut o dermatita destul de urata.
      mie nu mi se pare extrema dezinfectarea produselor, pentru ca casierii pun mana pe toate produsele celor care cumpara, deci casietul poate pune pe produsele virusi de la toti cei care au trecut pe la el, ca doar si ei au pus mana pe produsele lor

      chiar si daca folosesti casa din aia self checkout sau cum se cheama, tot ai pus mana pe un carucior ceva si apoi pe produse

      de asta eu cand merg la magazin folosesc mana stanga pentru carucior si mana dreapta pt produse – nu e chiar usor de facut 100% separatia asta, ca uneori pur si simplu nu iti dai seama, dar cu un pic de antrenament, se poate

      mai ales daca ai copii e important, cel putin pe ai mei inca nu am reusit sa-i determin sa se spele temeinic pe maini – se spala des, dar trebuie paziti ca altfel spalatul lor consta in udarea mainilor cu sapun si apoi clatire :-)

      bine, oricum foarte putina lume se spala cu adevarat corect pe maini, ca nu e simplu – vedeti pe youtube filmulete daca doriti

        (Citează)

  4. orice produs de curatare ajunge daca il speli, pentru ca in principiu cam toate produsele astea o sa distruga membrana virsului. a fix acceasi logica ca si cand te speli pe maine, ca o faci cu sapun, nu cu clor si alcool.

    noi folosim alta tehnica: le lasam afara pe balcon. pe unde sunt eu sun inca ~9-10 grade afara si nu ploua deloc pt moment, asa ca poti lasa usor afara 2-3 zile (chiar mai mult) alimente. daca avem nevoie de ceva, spalam si folosim.

    legume primesc f des printr-un sistem de livrare, alea le spalam direct cand le folosim.

      (Citează)

  5. (am uitat sa explic, dar presupun ca e evident, ca le lasam afara ca sa moara eventualii virusi ajungi pe alimente. oricum, posibilitate sa fii intins cineva virusi pe ce iei din supermarket e mica, minuscula, infima, dar e acolo. ajunge ca un cretin sa stranute pe ele sau sa puna mina infectata si apoi sa lase produsul acolo)

      (Citează)

  6. Și nu știu de ce Gupta spune că orice lichid de curățare de prin casă (de ex cel de spălat masa sau geamurile) este suficient pentru a distruge virusul de pe cumpărături, că aveam impresia că e nevoie de alcool minim 60 grade sau clor.

    Pentru acelasi motiv pentru care nu te speli pe maini cu alcool de peste 60 de grade :)

    Vezi aici un clip care explica de ce sapun.

      (Citează)

  7. Eu comentam la un alt articol rutina mea cu cumparaturile:
    – spal cu apa si sapun tot ce se poate, inainte sa atinga suprafete / alimente necontaminte (le scot din plase si le pun pe toate direct intr-un vas mare, si abia dupa ce le-am spalat le pun pe blatul de lucru sau in chiuveta)
    – ce nu se poate spala cu apa si sapun, las intr-o plasa curata (din nou, sa nu atinga nimic necontaminat) si nu ma ating de ele cam o saptamana – daca sunt lucruri perisabile le bag in frigider, dar tot intr-o plasa curata, astfel incat sa nu se atinga de alte alimente; pe restul le tin in niste plase pe hol la intrare; dar regula de 7 zile o aplic la toate produsele, indiferent ca stau in frigider sau afara;
    – cumpar ambalat tot ce se poate (ex. iau 3 ardei “semafor” ambalati in plastic, in loc de ardei la vrac) si cand ajung acasa ii scot din ambalaj si ii spal, inainte sa ii asez oriunde;
    – am grija sa nu ating suprafete necontaminate (ex. frigider, blatul de bucatarie, etc.) dupa ce am pus mana pe cumparaturile noi/nespalate fara sa ma spal pe maini; practic, am grija sa nu mut eventualele virusuri de pe cumparaturi prin casa.

    Cat despre haine, port totul o singura data si bag la spalat la 60 de grade. Nu e ideal, nu e cea mai prietenoasa temperatura pentru haine, dar oricum nu port hainele “de duminica”. Pantofii si gecile ii las la usa, intr-o zona pe unde nu trec decat cand vreau sa ies din casa si la fel, nu ma ating de ele cateva zile.

    Oricum, stau in izolare de pe 11 martie si am iesit de 2 ori din casa pana acum, asa ca rutina asta nu e asa obositoare, ca o fac foarte rar.

      (Citează)

    • Cate alimente ai cumparat de ai iesit de pe 11 doar de 2 ori ? :)
      Cum faci cu painea, cu apa ?

        (Citează)

    • Pot să-ți zic de la mine: eu mănânc puțină spre deloc pâine, au fost luni întregi când n-am mâncat deloc. Iar apă iau din filtrul de sub chiuvetă. Mâncarea vine prin comandă online. Eu am ieșit o dată în 19 zile.

        (Citează)

    • E dreptul tau, ca nu deranjezi pe nimeni, dar … Wow! Esti incredibil de panicos, frate.

        (Citează)

    • In general sunt un om destul de bine aprovizionat, deci aveam deja in casa cred ca 15 conserve de rosii, congelatorul (mare) plin cu tot felul de mixuri de fructe si legume congelate si in camara aveam destul produse de baza, paste, orez, naut, linte, cuscus, quinoa, zahar, faina, malai, gris, etc. Asta pe langa dulciuri si un bar plin de alcool :) Practic, inainte de orice pandemie, aveam deja in casa suficiente provizii cat sa rezist lejer 2-3 saptamani fara sa imi lipseasca nimic.
      Inainte sa ma izolez am mai cumparat 2 baxuri de apa si 5 sticle de 5 litri, iar in cele doua drumuri la supermarket am mai cumparat fructe si legume proaspete, cate o paine 7 seminte (mananc cam o felie pe zi, deci o paine ne ajunge o saptamana pt 2 persoane), oua, lactate si carne. Produse de curatenie aveam dinainte in casa cat sa ne ajunga un an de zile, deci aici stam bine. Efectiv nu am niciun motiv sa ies mai des din casa, nu imi lipseste nimic.

      Cat despre faptul ca sunt panicoasa, chiar nu e cazul. Pur si simplu plec de la premiza ca orice si oricine se sfla in exteriorul casei este deja contaminat, pt ca nu am de unde sa stiu ce este si ce nu, si ma comport ca atare. Rutina pe care am descris-o mai sus imi ia max. 30 de minute, deci o ora in cele 3 saptamani jumate de cand stau in casa. Consider ca nu e asa un mare efort sau corvoada :)

        (Citează)

    • Ok, A. N am vrut sa jignesc.

      Multa sanatate!

        (Citează)

  8. Nu înțeleg de ce pulverizatorul este considerat o modalitate eficienta de dezinfectare. Daca nu ma insel, acționează doar acolo unde ajung picaturile proiectate de pulverizator, eventual unde acestea se infiltrează (daca substratul permite). Care e ideea? E mai bine decat deloc?

      (Citează)

    • Pai fii sigur ca toate metodele astea insirate aici au fix zero rezultate reale. Sau altfel spus, ele au “rezultate” pentru ca nu au ce omora. Daca intr-adevar ar fi corona virusul pe vreunul din obiecte, nu ar fi deranjat in nici un fel ca xulescu da cu un servetel inutil peste el sau ca pulverizeaza o substanta cu zero efect. Ca se apuca cineva sa dilueze clor dupa ureche, cred ca ne putem da seama cam ce “solutie” rezulta. Sau ca da cu niste servetele care contin 90% apa. Sau o carpita inmuiata cu ce mai miri ce. Cu solutii adevarate care omoara corona nu aveti nici unii cum sa dati, ca nu aveti de unde sa aveti. Abia au institutiile statului.
      Deci da…keep doing whatever makes you sleep well.

        (Citează)

  9. Tot ce merge spalat bag direct sub dus, dar fara sapun si alte chestii. Ajuta ca am baie de serviciu cu cadita mica. Daca te apuci sa folosesti servetele ma intreb cate folosesti de fapt si de unde iti iei altele, plus ca de unde stii cand sa schimbi servetelul, ca vad ca el il foloseste pe aceleasi la 2 produse

      (Citează)

  10. Octav:
    La asta ma gandeam si eu. Probabil ca daca va vrea sa iasa din casa in mai putin de 24 de ore sau daca umbli in dulpaul de haine sa nu trebuiasca sa eviti sa duci mana la gura and stuff.
    Eu cred ca toate masurile astea sunt exagerate, la limita cu paranoia.

    O paranoia vad si eu. Inclusiv din partea autorului. Credeam ca inginerii sunt mai cerebrali.

      (Citează)

  11. Iulian: O paranoia vad si eu. Inclusiv din partea autorului. Credeam ca inginerii sunt mai cerebrali.

    Bine asa. Keep this mindset. Nu uita totusi ca inmormantarile se fac in grup restrans, cu cosciug inchis.

      (Citează)

  12. Oameni buni, traim intr-o lume plina de virusuri, bacterii, microbi. Dezinfectatul asta excesiv nu va duce decat la alergii, boli de piele si alte minunatii. Nu putem trai intr-o bula de sticla. E normal sa ne spalam pe maini, desigur, dar ce citesc aici ma ingrozeste.

      (Citează)

  13. Sunt destule studii care spun ca se transmite prin aer. Ochii au contact cu aerul si deci cu virusul. Ti se pune pe par….

    Octav:
    La asta ma gandeam si eu. Probabil ca daca va vrea sa iasa din casa in mai putin de 24 de ore sau daca umbli in dulpaul de haine sa nu trebuiasca sa eviti sa duci mana la gura and stuff.
    Eu cred ca toate masurile astea sunt exagerate, la limita cu paranoia. O spalare buna pe maini si fata cat mai des si, obligatoriu, la revenirea in casa plus pastrarea distantei in supermarket (rarind pe cat posibil vizitele in magazine) si evitarea transportului in comun ar trebui sa ne protejeze suficient.
    Nu mai zic de a evita spitalele complet pe cat posibil, pietele, primariile si toate celelalte entitati.
    Dar iesiti, fratilor, astia care puteti si sunteti dornici de miscare in aer liber, alergati, dati-va cu bicicleta, plimbati copiii. Dar nu fotbal, baschet si alte activitati in grupuri non unifamiliale

      (Citează)

  14. motanes:
    Ba da, dar nu contaminează alte haine.

    Adica rezista o zi pe fiecare haina, dupa fiecare atingere? Hai sa fim seriosi. In plus, hainele-ti sunt contaminate daca stranuta/tuseste cineva pe tine, de la mica distanta. Nu daca ai fost in oras si ai pus mana pe bani.

      (Citează)

  15. John:
    Pai fii sigur ca toate metodele astea insirate aici au fix zero rezultate reale. Sau altfel spus, ele au “rezultate” pentru ca nu au ce omora. Daca intr-adevar ar fi corona virusul pe vreunul din obiecte, nu ar fi deranjat in nici un fel ca xulescu da cu un servetel inutil peste el sau ca pulverizeaza o substanta cu zero efect. Ca se apuca cineva sa dilueze clor dupa ureche, cred ca ne putem da seama cam ce “solutie” rezulta. Sau ca da cu niste servetele care contin 90% apa. Sau o carpita inmuiata cu ce mai miri ce. Cu solutii adevarate care omoara corona nu aveti nici unii cum sa dati, ca nu aveti de unde sa aveti. Abia au institutiile statului.
    Deci da…keep doing whatever makes you sleep well.

    Corect, la ce industrie expun ăștia, ar însemna sa aiba echipamente si solutii cat are Matei Bals. Ori pe majoritatea i-a prins doar cu mănuși de gradinarit sau sudură.
    Nu mai zic ca măștile made in Constanta care se lasă în mașină și pentru ieșirea urmatoare, iar mănușile se spală cu șervețele Nivea, ca doar avem 3 perechi in total si trebuie sa ne ajunga.
    Facem de ras omenirea, tremurăm ca șoarecii, specie dominantă my ass.

      (Citează)

  16. Pentru astia care spuneti ca metodele de mai sus nu au efect, mentionez ca toate studiile de rezistenta a virusului se fac in cazuri optime, daca deja ai dat cu alcool sau clor pe suprafete sau in aer, sau ai spalat cu apa, atunci fi sigur ca virusul moare mult mai repede. OMS recomanda solutii pe baza de alcool, minim 60%, sau clor minim 0.1% (e usor sa obtii o astfel de concentratie sau mai mult). Suplimentar fata de masurile propuse de Radu, eu mai aplic cateva. La cumparaturi aleg produse impachetate sau ambalate in cutii, baxuri etc. Prefer sa iau dintr-o cutie sigilata, asa ca virusul nu e acolo. Ca sa nu car prea multa apa am cumparat o cana filtranta, este suficient de buna. La market merg la casele self-service, doar eu ating produsele si platesc cu cardul contactless. Mi-am ales cateva haine pe care vroiam sa le arunc, ma imbrac cu ele iar cand ajung acasa le pulverizez cu solutie pe baza de clor, apoi in balcon. La final hainele vor ajunge oricum la gunoi. Afara sau la cumparaturi merg doar dimineata devreme cand este liber peste tot si atmosfera e curata. Pe strada merg fara masca, e mai bine si oricum abia daca vezi oameni pe strada. In magazine sau spatii inchise port obligatoriu masca. Ma bazez pe faptul ca peste noapte poate mai sunt dezinfectate magazinele sau moare covid-ul.

      (Citează)

  17. Cit timp nu a facut teste microbiologice dupa fiecare operatiune si pe fiecare suprafata, ca sa verifice cele afirmate, toate astea sint apa de ploaie.

      (Citează)

  18. La vârsta și starea ta de sănătate (valabil și pt Matilda) sa mori de COVID19 sunt șanse comparabile cu probabilitate de a muri în accident auto în drum spre Valea Prahovei. Și cum la mașină nu renunti toată aceasta preocupare pt dezinfecție dusa la extrem mi se pare timp pierdut.

      (Citează)

    • idioteniile de genul asta mai erau acceptabile acum 2 saptamani, astazi insa mi se pare incredibil ca sunt oameni care mesteca probabilitati desi inainte de asta nu intelegeau nici ce se intampla cand dai cu banul.

      boss, nu stiu de unde ai scos tu aberatia cu valea prahovei ~ covid, dar chiar si daca ar fi asa, exista o diferenta semnificativa: la VP mergi sa ziceam 1 data pe luna, insa coronavirus poti sa iei de fiecare data cand pui mana pe punga de faina.

      Si la ruleta ruseasca ai o sansa mare sa supravietuiesti (83.33% mai precis), dar asta inseamna ca e ok sa joci ruleta ruseasca in fiecare zi, doar asa pentru ca poti?

      what in the world of fuck – sfatul meu pentru cei care nu stiu nici aritmetica, darmite probabilitati, e sa taca in p*la mea.

        (Citează)

    • Marean: “coronavirus poti sa iei de fiecare data cand pui mana pe punga de faina.”
      Bravo, ai dovedit ca ești inteligent, mai știi și cât la suta face 5 din 6, ești tare.
      Lasă ruleta ruseasca și zi câte cazuri certificate sunt la nivel mondial de transmitere prin contact cu produse din afara casei. După asta raportează-te la vârsta lui Radu, presupune chiar ca are comorbiditati ascunse, și dă probabilitatea de deces. Hai ca poți. Dacă nu poți înseamnă da ai p*la mica.

        (Citează)

  19. Catalin:
    Cate alimente ai cumparat de ai iesit de pe 11 doar de 2 ori ?:)
    Cum faci cu painea, cu apa ?

    Pai iti risti sanatatea ca sa cumperi paine la fiecare 2-3 zile ?
    Oricum, te poti obisnui usor fara paine (fie deloc, fie lipii tip tortila, fie chifle ce se fac la toaster/cuptor). Iar apa poti sa bei si de la robinet prin exceptie..

    Nici eu n-am mai iesit, mi-am luat multe in ziua dinaintea ordonantei pt timpul zilei si asta a fost.
    Berea vine de pe net (nimic diferit aici, doar le clatesc mai bine).
    Singura “problema” e gunoiul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus