un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

România are 55.900 de milionari în dolari

23 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Zice un studiu făcut periodic de firma de consultanță Knight Frank. Numărul a crescut cu 570 de persoane în ultimul an și, da, ați citit bine, cel puțin un milion de dolari avere zice articolul din Profit. Prima oară când am citit știrea mi-a scăpat acest amănunt, credeam că e vorba de 55.900 de milionari în lei.

Cum vi se pare cifra? Mult? Puțin? Vă așteptați ca peste 55 de mii de români să aibă peste un milion de dolari? Nu musai bani cash în bancă, dar în proprietăți, acțiuni și ce-o mai fi care la o adică ar putea fi vândute pentru bani cash?

Că pentru mine, dintr-o dată, statisticile despre mașinile scumpe din România nu mai sunt exagerate. 93 de Bentayga, 34 de Lamborghini Urus, 3 Laferrari, 183 de Rolls-Royce și alte asemenea nu par multe când 55.900 de români sunt milionari în dolari.

Și nu ziceți că ar trebui urgent controlați de ANAF. La 30 de ani de la Revoluție, sunt destule moduri și afaceri ce pot genera în mod legal milionari în dolari. Sigur că sunt și mulți bani făcuți prin corupție și șpăgi, dar probabil că marea lor majoritate n-au intrat oricum în aceste statistici.

Photo by Celyn Kang on Unsplash

    30 comentarii

  1. Da, da, sigur ca au facut banii aia legal. De aia rata de colectare TVA, taxe si impozite e cam cea mai mica din toata UE. De cat de legal si cinsit au facut banii milionarii.

      (Citează)

    • Sunt de acord ca sunt si milionari cinstiti care si-au platit toate taxele si au facut afaceri cinstit respectand legea si cu bun simt, nu au delapidat nimic, nu au privatizat fabrici ca mai apoi pentru bani rapizi sa vanda totul la fier vechi ca nu se pricepeau la domeniul in care activa fabrica si daca cineva se oferea sa cumpere linia de productie sau echipamentul sa il trimita la plimbat ca ce e asta sa te ajut sa faci tu bani, care multumita relatiilor au facut banii aia,…. Dar problema e ca majoritatea nu sunt curati ca lacrima, si aici nici nu ma gandesc la faptul ca cineva a dat niste bani undeva sa se rezolve mai rapid niste birocratie asta mai trece, dar daca dai acei bani sa nu se respecte legea deja nu e un comportament de laudat.

        (Citează)

    • Gaelex:
      Da, da, sigur ca au facut banii aia legal. De aia rata de colectare TVA, taxe si impozite e cam cea mai mica din toata UE. De cat de legal si cinsit au facut banii milionarii.

      Păi cu cât ai mai mulți bani, cu atât îți permiți și toate trucurile financiare pentru a plăti puține taxe și impozite.

      Paradisurile fiscale sau firmele veșnic pe pierdere sunt o problemă peste tot în lume, nu doar la noi.

      Măcar un business plătește salarii și taxe locale pe ele. Tot e mai bun decât nici un business.

        (Citează)

  2. la cati politruci are tara asta, si bugetari din neam in neam, cifrele seem about right.

      (Citează)

  3. Mi se pare inspaimantatoare aceasta cifra, pentru ca exista si cealalta parte a monedei pe care tu nu o spui aici, pentru fiecare milionar in dolar existent in Romania – cu siguranta sunt mii si mii de oameni care traiesc la limita subzistentei de la un salariu la altul.
    Si da, cum spune cineva mai sus, cu siguranta sub 10% dintre cei 56K au facut banii aia legal si au platit taxe pentru ei.

      (Citează)

  4. Ok, dar cati lasa o suta de lei la baiatu din parcare?

      (Citează)

  5. Ma intreb cat cati din astia au facut milionul din afaceri cu statul, cati sunt neamuri de bugetari (mame, copii) si cat sunt bugetari care au lucrat la stat toata viata lor.

      (Citează)

  6. Deci 56 de miliarde de dolari…

      (Citează)

  7. Hehehe, ii vezi acum disperati in banci cum isi scot in numerar averile.
    Pana si functionarii de rand au peste 100.000 eur prin conturi. Si castia is doar ce n-au putut ascunde.

      (Citează)

    • Doar 100k? Hai, boss, că poți să arunci cu sume mult mai mari de atât. :))) „Funcționari de rând”, auzi la el…

        (Citează)

  8. 1. ai scos banii si i-ai schimbat in $?
    2, de unde stie Knight Frank cati bani am eu?

      (Citează)

  9. Averea aia este in bani in cont sau active (cladiri, apartamente, etc). ?

      (Citează)

  10. Eu stiu pe cineva, el in productie cu o fabricuta de materiale plastice, ea big whig la un Big4, au cumparat o casa in centrul orasului, au tinut de pret in 2009 de la 1M pana cand a ajuns… nu stiu, ca presupun spre 500K. Doar de dragul milionului.

      (Citează)

  11. Si cati din 55 900 astia de milionari au donat sume in criza actuala, pentru dotarea spitalelor, medicamente, consumabile, etc? Iti spun eu. Unul singur: Gigi Becali. Restul nu.
    Sa le fie rusine.

      (Citează)

    • La cat a furat are de unde, plus daca e sa o luam etic si Kantian nu a facut-o fara interes ci omul crede ca prin actele astea isi spala pacate si isi cumpara biletul spre rai. Da, e frumos ca merge si doneaza la calamitati si chestii dar hai sa nu ii construim o statuie

        (Citează)

    • sunt destui care doneaza tot timpul, dar nu sunt la fel de vocali sau nu o fac cand sunt televiziunile cu camerele pe ei.

        (Citează)

    • A furat, dar a dat și el ceva :P

        (Citează)

  12. Ai dreptate, n-ar trebui trimis anaf-ul pe toți, dar pe cei care lucrează sau au lucrat doar la stat și sunt pe lista aia?

    Acolo n-ai trimite? Că dacă se include și proprietățile, sunt o grămadă de bugetari cu salarii fixe care nu pot justifica 10-12 apartamente plus vila în care stau și poate depășesc milionul.

      (Citează)

    • Ba da, aș trimite, dar nu cred că este musai o listă. Ăia care au făcut banii doar prin hoție nu cred că intră în acest studiu, că țin banii sub saltea, ca Oprescu.

        (Citează)

  13. Stai tu linistit ca milionarii aia nu-si cumpara masinile alea ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus