un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

5 romane science-fiction polițiste

24 Mar 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

24 comentarii

Îmi place un anumit stil de romane SF: cele care, deși plasate într-un scenariu science-fiction (nave, roboți, lasere, paranormal, ce-o fi), au și o intrigă polițistă la mijloc. Un fel de Agatha Christie în viitor, deși poate nu-i cea mai bună comparație.

Discuția de ieri despre Ringworld mi-a adus aminte de această listă pe care o pregăteam de mult. Poate vreți idei de cărți de citit.

Lock In de John Scalzi

Scalzi scrie bine, într-un ritm alert și cu imaginație multă. Lock In are loc într-un viitor apropiat în care un procent mic de oameni intră într-o comă în care sunt conștienți, dar nu se pot mișca. Pentru a-i ajuta, se creează un fel de roboți pe care cei “locked in” îi pot controla de la distanță, așa că își văd în continuare de viața în societate, mers la muncă șamd.

Personajul principal este un astfel de om care lucrează ca agent FBI și are de rezolvat o crimă. Într-o astfel de lume, bineînțeles că respectiva crimă are câteva legături cu cei locked in, legile în vigoare, particularitățile vieții respective (se putea trece rapid de la un robot la altul).

Are și un al doilea roman în aceeași lume, numit Head On. Nu are legătură cu primul, e complet alt caz cu același personaj și aceeași lume.

The City and The City de China Mieville

Acest roman arată geniul lui Mieville. Acțiunea are loc în orașele gemene fictive Beszel și Ul Qoma. Este de fapt același oraș, dar unele case sau străzi se considera în Beszel, altele în Ul Qoma, iar cetățenii unui oraș se fac că nu-i observă și îi ignoră total pe cei ai celuilalt oraș.

Este o convenție nerostită între ei. Se fac că ceilalți nu există, indiferent ce i-ar vedea pățind inclusiv în fața lor pe stradă.

În acest context, personajul principal este un polițist care are un caz ce pare legat de celălalt oraș. Cercetarea îl va face inclusiv să ceară permisiunile necesare pentru a trece granița în celălalt oraș șamd. Este mindbending într-un sens bun.

Seria Roboții de Isaac Asimov

Mă refer la Caves of Steel / Caverne de oțel, The Naked Sun și Robots at Dawn. Toate au loc într-un viitor nu foarte îndepărtat în care oamenii au creat roboți cu inteligentă artificială, omenirea trăiește foarte înghesuit pe Terra și ne-am extins și pe câteva alte planete.

Toate trei au o intrigă polițistă. Există o crimă, personajul principal este un polițist, iar partenerul său este un robot, că se începe integrarea acestora în societatea umană. Se explorează și astfel de teme, omenirea înghesuită de pe Terra, rolul roboților șamd.

Cărțile sunt vechi, dar nemuritoare. Pot fi citite la fel de bine și acum.

Altered Carbon de Richard Morgan

Probabil ați văzut serialul de pe Netflix, dar cartea este suficient de diferită încât să poată fi citită fără nici o problemă.

Terra din viitor, când omenirea s-a întins pe mai multe planete, dar călătoriile se fac transmițând “sufletul” cuiva la destinație și introducându-l într-un corp oarecare. Treaba asta ridică diverse probleme interesante, de exemplu backup de conștiință, corpuri refolosite șamd.

Personajul principal, Takeshi Kovacs, este un tip cu pregătire specială, un fel de “commando” cu mintea super-antrenată. Are intuiție de zile mari, se pricepe la de toate șamd. Este adus pe Terra pentru a rezolva crima sau sinuciderea unui tip foarte bogat, care a fost reînviat dintr-un backup, dar nu știe cine sau de ce l-a omorât. Am scris aici mai pe larg.

Flashforward de Richard J Sawyer

O carte parțial polițistă, de fapt. Un experiment de la CERN face ca întreaga planetă să leșine și, timp de 3 minute, să vadă 20 de ani în viitor. Fiecare vede ce făcea peste 20 de ani. Unii se văd divorțați, alții văd indicii bursieri, alții văd ce viață bună sau rea vor avea atunci.

Cartea tratează destul de bine toate implicațiile acestui efect neașteptat din perspectiva unor cercetători implicați. Unul dintre ei, însă, se vede asasinat în viitor și începe de acum să cerceteze cum și de ce, de unde și intriga parțial polițistă.

Le găsiți în engleză pe Amazon sau Google Play Books, iar dacă s-au tradus și în română ar trebui să fie pe Libris și eMAG.

    24 comentarii

  1. As recomanda seria cu Greg Mandel de Peter F Hamilton, cu avertismentul ca nu este cea mai reusita serie a lui.

      (Citează)

  2. Am citit seria cu Robotii lui Asimov. Pe restul inca nu. O sa le caut, sa vedem daca gasesc PDF-urile pe undeva.

    Ce am mai citit din “specia” asta: Exploratorul, de Jack McDevitt.

      (Citează)

    • I-am pomentit pe spacers aia ai lui Asimov de mai multe ori de cand fac WFH si ma vad cu colegii doar pe Zoom.

        (Citează)

    • Am raspuns aiurea la comentariul asta al lui Kopa_Kopan, dar ca sa o dreg: am 4 titluri de Scalzi in format Word, daca le vrei da-mi o adresa de mail.

        (Citează)

    • Jack McDevitt a scris foarte mișto toată seria cu Alex Benedict. A Talent for War și Seeker le-am citit de două ori, sunt excelente.

        (Citează)

  3. Recomand “razboiul batranilor”, john scalzi.

      (Citează)

  4. Adica iti place Cyberpunk -ul :). Cauta carti de William Gibson (au si cateva ecranizari- Johnny Mnemonic e cea mai cunoscuta)

      (Citează)

    • Nu, eu le văd destul de diferite de cyberpunk, n-au nimic “cyber” în ele, de fapt. Am citit Ubik și cred că și Neuromancer, dar nu mai țin minte nimic din a doua.

        (Citează)

  5. Mersi de recomandari. As mai adauga cartile lui Philip K Dick, care majoritatea au aceasi tematica – world gone to shit, droguri si un protagonist cu probleme adeseori politist/law enforcer. Multe dintre ele ecranizate, cu diferite grade de success, dpdv artistic.
    https://nemira.ro/philip-k-dick

      (Citează)

    • Da, bănuiesc că, la o adică, și Blade Runner este ușor polițist (sau cartea pe care este bazat), dar cele zise de mine sunt mai apropiate de genul mystery.

        (Citează)

  6. Radu, cred ca este vorba de Robert J. Sawyer cu cartea Flashforward :)
    S-a facut chiar si o miniserie frumoasa, recomand

      (Citează)

    • miniseria după FlashForward nu are nici o legătură cu cartea pt că acolo ei văd ce se întîmplă peste 6 luni, nu peste 21 de ani. Evident toată intriga se schimbă între cele 2 situații. În afară de asta, aproape toate celelalte detalii se schimbă: în loc ca personajele să fie de la CERN, sînt de la FBI, etc etc

      practic nu are nici o legătură filmul cu cartea. Recomand cartea cu căldură. Filmul nu mi-a plăcut și de altfel s-a terminat în coadă de pește, practic l-au anulat.

        (Citează)

    • I agree cu alias, serialul n-are nici o legătură cu cartea.

      Cartea tratează mai mișto problemele sociale apărute după ce oamenii văd viitorul. Serialul acela s-a dus rapid pe copcă.

        (Citează)

  7. Vreau si iou dar doar una, daca-mi va placea scalzi asta, legalizez relatia la urmatoarele. Mersic.

    ipo:
    Am raspuns aiurea la comentariul asta al lui Kopa_Kopan, dar ca sa o dreg: am 4 titluri de Scalzi in format Word, daca le vrei da-mi o adresa de mail.

    l

      (Citează)

  8. E o scenă in romanul Turbion , Robert Charles Wilson , in care personajul zicea ca a condus 2000 de mile prin ceva de pare sfarsitul lumii … zilele astea …

      (Citează)

    • Turbion este ăla în care Pământul e învelit într-un câmp de forță și timpul trece mult mai rapid? Că dacă da, l-am citit și prima carte este ok, următoarele au fost o încercare de a mai scoate bani din aceeași idee.

        (Citează)

  9. Kopa_Kopan:

    Ce am mai citit din “specia” asta: Exploratorul, de Jack McDevitt.

    Da, o idee buna, toata seria “Alex Benedict” a lui McDevitt e misto.

      (Citează)

    • Am citit-o, dar nu-i musai polițistă, ci mai degrabă Indiana Jones în spațiu, treasure hunt, descoperit mister vechi.

      OK, vreo două din serie pleacă de la dispariția unei persoane, dar e doar un pretext pentru a rezolva misterul vechi pe care-l studia persoana respectivă. Cred că singura mai “polițistă” este cea în care caută ei ce descoperise o scriitoare (Vicky Greene?) pe nu știu ce planetă îndepărtată.

        (Citează)

  10. Vreau si eu, te rog!

    Radu, pls, help cu adresa de email.

    ipo:
    Am raspuns aiurea la comentariul asta al lui Kopa_Kopan, dar ca sa o dreg: am 4 titluri de Scalzi in format Word, daca le vrei da-mi o adresa de mail.

      (Citează)

  11. Vreau si eu, te rog!

    Radu, pls, help cu adresa de email.

    ipo:
    Am raspuns aiurea la comentariul asta al lui Kopa_Kopan, dar ca sa o dreg: am 4 titluri de Scalzi in format Word, daca le vrei da-mi o adresa de mail.

    maria:
    Vreau si iou dar doar una, daca-mi va placea scalzi asta, legalizez relatia la urmatoarele. Mersic.

    l

      (Citează)

  12. ipo:
    Am trimis de pe o adresa de Yahoo azi.

    Nu am primit :(

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus