un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un video-apel de pe ponton

8 Apr 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Când am plecat prima oară din țară, cred că în 1997—în Italia—a fost foarte dificil să dau un telefon înapoi în România. Țin minte că am reușit până la urmă de la telefonul public1 din holul unui hotel, folosind o cartelă telefonică achiziționată de la un chioșc de pe stradă. A fost nevoie de mai multe apeluri până să “sune”, iar de auzit s-a auzit foarte prost, țin minte că abia înțelegeam ce zicea tata și răspundeam mai mult pe ghicite. Creditul de pe cartelă s-a consumat după vreo 3 minute.

Fast-forward în 2019. Hotelul la care am stat în Krabi, Thailanda, era înconjurat de stânci și accesibil doar cu barca. A avut totuși un wireless bun și cu acoperire suficient de mare (și oricum, aveau 4G acolo, iar netul mobil este foarte ieftin) încât am putut face un apel video prin Facebook Messenger cu părinții mei vorbind chiar din capătul pontonului plutitor de la hotel, undeva la vreo 60-70 de metri de plajă, și totuși conversația s-a desfășurat foarte bine.

Mi-am pus căștile, m-am plimbat cu telefonul prin mână pe ponton și pe plajă, am comutat de câteva ori între camera frontală ca să mă vadă pe mine și cea principală2 ca să le arăt plaja, apa, crabii și florile de frangipani. Videoconferința, apropo, era în trei. Mi-am sunat simultan ambii părinți prin Messenger și fiecare a răspuns pe telefonul său mobil. Mama era acasă, tata într-un autobuz din care a coborât ca să vorbească liniștit cu mine. În altă zi, a mers la fel de bine și prin Whatsapp.

Mi se pare foarte mișto de observat unde a ajuns tehnologia în astfel de domenii micuțe, poate nesemnificative, dar care ne fac viața mai ușoară și mai confortabilă. Tehnologia avansează constant și cu pași suficienți de mici încât uneori nici nu-i observăm, dar de asta mi se pare important să conștientizezi astfel de diferențe între două momente T1 și T2 îndepărtate. S-au schimbat multe.

Nici nu mai zic cum arăta un telefon mobil în 1997 (pentru cei care aveau, că în acel an abia se lansau Connex și Dialog în România) și faptul că acum Samsung-ul S10 din buzunar este un veritabil computer. Sau cum propriile mele obiceiuri de consum s-au mutat de la mesaje text spre apeluri video, că sunt mai simple și mai frumoase în astfel de momente.

Treaba asta mă face foarte curios să văd cum va arăta tehnologia peste alți 22 de ani. Sau peste 50 de ani. Aș vrea să spun că-mi pot imagina, dar adevărul este că nu pot. În 1997, în timp ce mă chinuiam să urlu “da, sunt bine!” în receptorul unui telefon public din Italia, nu mi-aș fi închipui că în 2019 voi face video-apeluri de pe o plajă.

În cartea The Age of Spiritual Machines din 1999, inventatorul american Raymond Kurzweil a propus ceea ce a numit “the law of accelerating returns”, în care spune că tehnologia avansează într-un ritm exponențial. Asta înseamnă, de exemplu, că diferența de tehnologie între 2039 și 2019 va fi mult mai mare decât cea dintre 2019 și 1999. Este clar că nu este valabilă pentru orice tip de tehnologie, că uneori apar niște praguri peste care nu se trece decât după multă vreme, dar pentru multe tehnologii da, Kurzweil are dreptate.

Din când în când, atunci când utilizați astăzi câte ceva ce pare uzual pentru noi, opriți-vă un moment și gândiți-vă cum era acum 20 de ani. S-ar putea să vă apară un zâmbet optimist pe buze.

1. Probabil că generațiile mai tinere nici nu știu ce este un telefon public.
2. La un moment dat am apăsat și un buton și mi-au apărut urechi de iepure și mustăți la nas, telefonul detectându-mi fața și punându-le unde trebuie. Oribil, dar… cool!

    12 comentarii

  1. Radule ai fost cumva concurent la ” Insula Iubirii ” ? Te vedem pe Antena 1?

      (Citează)

  2. De ce ti-ai pus urechi de iepure? Ai vrut sa vezi cum iti sta cu urechi mai mici?

      (Citează)

  3. “unde a ajuns tehnologia în astfel de domenii micuțe” – păi tocmai că Telecomunicațiile (ca și transporturile) NU reprezintă un domeniu “micuț” ci unul dintre domeniile majore (minus partea cu urechile de iepure). Să nu uităm că alergătorul de la Maraton a murit pt a putea duce un mesaj cale de 40 de Km, acum poți vorbi de la mii de Km cu tot cu imagine. cît s-a muncit pt. a ajunge aici ?

      (Citează)

  4. Cred ca mergea postat articolul si fara notele alea de subsol care nu aduc nimic in plus. Cred, nu sunt sigur.

    In loc sa-ti suni parintii sa le arati urechile de soarec, nu mai bine i-ai lua cu tine data viitoare?

      (Citează)

    • Ca tu iti iei parintii in toate vacantele… Geez, am ajuns sa ne intereseze si sa batem obrazul altuia atat de usor.

      Aia cu notele de subsol a fost o gluma care face parte si din realitate…Poti citi fix pana acolo :))

        (Citează)

  5. Tehnologia de ultima generatie e doar pentru oamenii cu bani. Din punctul asta de vedere, nu prea s-a schimbat nimic fata de mijlocul anilor ’90. Cati oameni isi permit calatorii in Thailanda, hoteluri de lux, si telefon de 4000-5000 de lei?!

      (Citează)

    • Nu prea ai dreptate. Sunt țări sărace în Africa unde telefonia 3g are penetrare în locuri unde e mai ușor să intri pe Facebook de pe un telefon de 50 de dolari decât să îl încarci, pentru că nu este curent electric decât marțea și joia. Țări care au ats etape, tocmai pentru că erau subdezvoltate. Așa cum s-a dezvoltat exploziv în România internetul broadband, iar alte țări, cum e America, după ce investiseră masiv in adsl nici acum nu sunt la nivelul nostru.

        (Citează)

    • @Kopa_Kopan ce legatura au excursiile din Thailanda si hotelurile de lux cu tehnologia ?
      Poti sa folosesti functia de apel video si daca pleci in vacanta pana la Marea Neagra sau Nisipurile Aurii.

        (Citează)

    • @Kopa_Kopan ce legatura au excursiile din Thailanda si hotelurile de lux cu tehnologia ?
      Poti sa folosesti functia de apel video si daca pleci in vacanta pana la Marea Neagra sau Nisipurile Aurii.

        (Citează)

  6. Oleacă offtopic, da cu legătură: cred că este unul din lucrurile cele mai de kkt pe care le poți vedea in zilele noastre pe stradă: câte un târlan care se dă live pe Facebook sau pe watsapp și rage să-l audă toată stradă cât de tare e el și cum și-a dat el live…

    Bine, pe ponton in Thailanda nu e același lucru, da’ orișicât… :)

      (Citează)

    • E una să dai pe handsfree și să urli la telefon și alta e să suni pe cineva și să vorbești cu căști. Văd zilnic isteți și istețe de genul ăla. M-a tentat mereu să mă bag și eu în convorbire, dacă tot e publică sau să stau să-l ascult pentru că nu poate sta cu telefonul la ureche.

        (Citează)

  7. Stii ca intre t1 si t2 ti-a trecut intre un sfert si o treime din viata (poate chiar mai mult daca nu te opresti din burgeri)? Nu e chiar putin.
    Unii speram ca in anul 2000 (acum 19!!!) ani )n ca o sa avem taxiuri zburatoare si noi ne entuziasmam acum la niste masini pe baterii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus