un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Unitatea de arși: inaugurată de trei ori, în continuare fără avize și echipamente funcționale

2 Jun 2016  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

În caz că mai aveați nevoie de un exemplu edificator pentru țara în care trăim, să revenim la subiectul Unității de Arși de la Spitalul Floreasca.

Clădirea a fost gata acum 6 ani! Dotările au avansat pas cu pas și, în fine, era dată drept funcțională. Merge! S-au dat banii – 9 milioane de euro -, s-au strâns mâini, s-au luat fondurile de la UE și de la Banca Mondială!

Apoi a venit tragedia din Colectiv și s-a demonstrat că nu-i nimic funcțional acolo. Unitatea fusese inaugurată deja de două ori și nu era funcțională și nici nu avea personal. Nu-i nimic, o tragedie duce la măsuri, Unitatea va fi pornită!

A treia inaugurare a fost pe 20 aprilie 2016. Cu tam-tam, declarații, “gata, e funcțională, de acum viitorii arși pot fi tratați european”. Este inaugurarea la care ministrul Achimai-Cadariu, mergând apoi a doua zi la spital, a găsit Unitatea închisă, fără personal, pentru că fusese o altă inaugurare făcută de ochii lumii.

Într-un raport oficial făcut public zilele trecute de Ministerul Sănătății se spune că Unitatea de Arși nu are nici măcar actele necesare funcționării. Nu este încadrată nicăieri, administrativ. În plus, paturile nu sunt înregistrate în sistemul Casei de asigurări, iar barocamera nu este funcțională pentru că nu poate fi utilizată în locul unde a fost montată, că are nevoie de alimentare cu oxigen și altele. E nevoie de noi avize de la Primărie șamd.

Și acum apare concluzia. Vă dați seama cum merg lucrurile dacă, după tot scandalul legat de Colectiv și avize și condițiile din spitale, managerul Spitalului Floreasca a inaugurat, pe 20 aprilie, acea unitate deși știa că în continuare nu este funcțională, că personalul este insuficient și că nici măcar actele nu sunt în regulă? Mă mir că n-a luat și vreo șpagă în fața camerelor TV, că la cât îl duce mintea nu m-ar fi mirat.

La fel de tâmpiți mi se par și profesorii care, în epoca telefoanelor mobile cu cameră video, urlă și înjură elevii. Serios, e câte o astfel de știre pe săptămână și profesorii sau învățătorii tot n-au băgat la cap?

    4 comentarii

  1. Schimba te rog expresia “tara in care traim”!
    E vorba despre oamenii cu care traim sau oamenii ce suntem.

    Toata lumea da vina pe ceva.

    Sa devina clar ca noi suntem de vina.

      (Citează)

  2. Despre treaba cu profesorii: cred ca multi dintre noi nu realizeaza, fiindca intreg anturajul nostru e conectat mereu la internet / smartphones / facebook etc… ca o mare parte dintre romani nu au nicio legatura cu tehnologia si traiesc in trecut, literalmente. Sunt multi profesori “ceausisti”, care efectiv asociaza internetul/smartphones etc cu ceva rau.
    In orice caz, cunosc multe cazuri de persoane peste o anumita varsta care habar nu au care-i faza cu telefoanele si internetul din ziua de azi, ei traiesc intr-o lume in care nu au vreo tangenta cu lucrurile astea. La fel cum sunt si persoane care refuza sa citeasca vreun articol “pe ecran” pentru ca ei nu citesc decat dintr-o carte tiparita, ca “tre sa simta cartea in mana”, intr-un anume fel, e ca si cum ar trai cu 20 de ani in urma.

    Despre cel care a aparut la tv si ce-a facut acolo, nu inseamna neaparat ca e prost. Pur si simplu este arogant la maxim si nu ii e frica de nimic (ca multe alte personaje de pe la noi) – fiindca stie ca e infipt bine acolo unde e si sunt ‘niste partide’ care il sustin (de foarte multi ani ca sa mai stie cum era fara sustinere) indiferent ce s-ar intampla – efectiv nu poate concepe ca i se poate intampla ceva. Aceeasi situatie cu sefii IPJ si alte asemenea personalitati.

      (Citează)

  3. Ba este corect “ţara în care trăim” pentru că e o ţară de tîmpiţi şi de cretini, o ţară în care fiecare ştie doar să-şi vadă de interesele proprii şi prea puţin este interesaţi de cei din jur, o ţară în care sistemul medical este o afacere, o ţară în care cei care mor din cauza medicamentelor contrafăcute sau a dezinfectanţilor “botezaţi” cu (multă) apă sînt doar simple statistici în tabele, o ţară de măcelari şi nu de medici, o ţară de tăntălăi şi de bulangii. Mai vreţi să continui ? Uitaţi-va numai în jur, şi dacă aţi fost politicos invitat să treceţi pe culoarea verde a semaforului şi dacă aţi primit vorbe frumoase de la un medic şi dacă şi doamna cu fundu mare de după găurica de la ghişeu de la finanţe a vorbit amabil, atunci îmi schimb părerea. Dar cînd marile afaceri se fac pe spinarea noastră, a se citi “plătim cu viaţa”, pentru ca unii să facă bani grei, asta nu mi se mai pare un lucru normal. Faza cea mai ciufută e că toţi tăcem şi răbdăm, din cînd în cînd mai arătăm cu jumătate de deget. Unitatea de arşi şi alte unităţi medicale şi aparatură ultra-modernă care stă nefuncţională prin magaziile spitalelor, sînt doar glume proaste pe care nu cred că vro ţară cu oameni normali la cap o mai face. Cred că sîntem singura ţară din universul cunoscut şi necunoscut care pur şi simplu îşi bate joc de vieţile oamenilor. Şi asta cu bună ştiinţă. Adică GENOCID !

      (Citează)

  4. România este un hățiș procedural și birocratic, cu mii de legi și ordonanțe și regulamente de aplicare aflate într-o schimbare continuă, așa că, fără să vreau să le iau în special apărarea, îi înțeleg parțial pe cei care nu-s în stare să “inaugureze” unitatea aia de arși…

    Chiar tu zici, nwradule, că fiecare pat trebuie înregistrat la casa de asigurări – WTF ?!?! – ce prostie e asta ? dacă ai 10 paturi și îl adaugi pe al 11-lea trebuie să-l înregistrezi separat ? cîte hîrțoage trebuie schimbate cu casa de asigurări ? mai ales că de multe ori, nu ajunge să trimiți o hîrtie, trebuie să o retrimiți de N ori, pt că se găsește cineva la capătul celalalt care să zică că nu e bine…

    Sau că tb avize de la primărie pt a cupla niște aparate la aer comprimat ??!?! ce treabă are primăria ? trebuie să știe primăria fiecare furtun pe unde vine ?

    Uitați-vă numai, ca exemplu, într-un magazin mic, de cartier, un magazinaș din ăla cu o singură cameră și o singură ușă, și vedeți că are un avizier cu peste 10 autorizații, care mai de care mai complicată… trebuie plan de evacuare pt o singură cameră ? care e logica în asta ? sau tot felul de avize de la tot felul de autorități, avize care nu ÎNSEAMNĂ concret nimic, dar în principiu sună bine…

    În teorie, e simplu la spital, primești niște aparate, renovezi o aripă, cumperi 10 paturi de la fabrica de paturi, și gata, ai o nouă unitate de arși în spital. Practic, dosarul necesar pt asta are 1000 de pagini si tot practic, legislatia se schimbă – la nivel de detaliu, nu de fond – de 3 ori pe parcursul construcției respective.

    Era mai simplu pe vremea sultanului… cutare, ești împuternicitul meu absolut să faci moscheea asta… dacă nu faci, îți tai capul…. în procesul de construcție, poți tăia capul oricui îți pune piedici… nu există avize de mediu, nu există avize de conformitate, nu există avize de urbanism, ca moscheea e cu 10 centimetri mai înaintă decît casa poporului deci nu se aproba, nu există consiliul concurenței, nu vine sindicatul să-ți reclame că nu ești “equal opportunity employer”….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus