un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să hrănești pisicile – metoda complicată

15 Aug 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Citeam un articol despre cum un tip își hrăneșțe pisica în mod inedit. Titlul este “Monkey the Cat Hunts for Dinner” și deja mă gândeam că a găsit o metodă de a face pisica să simtă că vânează mâncarea, nu doar că o primește gratuit într-un bol mare. Interesant, nu?

Apoi citesc a doua linie: “So instead of feeding my cat, I hide these balls around the house…

Uuu, m-am gândit că pune mâncarea în cine știe ce bile, le ascunde prin casă, pisica le caută și apoi le mănâncă (or fi comestibile) sau le deschide cu ajutorul unei mici șurubelnițe sau cu ghearele. Face mișcare și mănâncă, o combinație rar întâlnită în pisicile ce trăiesc la bloc.

Așa a făcut sistemul? Nu, nu așa funcționează.

Întâi a dresat pisicile să găsească bile prin casă, să le muște și să le țină în colți.

Apoi a dresat pisicile să se ducă într-o anumită zonă și să stea acolo, primind o recompensă pentru asta.

Apoi a combinat cele două sesiuni de dresaj într-una singură: pisicile găsesc bile prin casă și le aduc în dinți în zona în care au fost antrenate să le aducă. Aici deja am abandonat ideea de a face acest lucru și cu pisicile mele. Dresaj? Bile? Clicker și recompense? Nu se va întâmpla asta! În loc să dresez eu pisicile, observ că de fapt pisicile m-au dresat pe mine mult mai bine ca să le dau mâncare în Marele Bol și atât, fără alergătură, discursuri și alte aventuri, astfel încât ele să mănânce la orice oră din zi sau din noapte. Ba chiar m-au dresat încât primul lucru pe care-l fac dimineață este să le dau de mâncare (ok, poate Matilda face astea, de fapt), înainte să mănânc eu, apoi le curăț litiera în timp ce ele se uită superior la mine, probabil zicându-și “da, aruncă-mi excrementele, omule!”.

Dar asta nu e tot ce-a făcut omul respectiv. După ce și-a dresat pisicile să găsească bile prin casă și să le ducă într-un loc anume, a introdus tag-uri RFID în bile și a modificat niște aparate ce dau de mâncare pisicilor doar atunci când detectează acel tag RFID în preajma lor pentru că pisica a găsit bila prin casă și a adus-o la aparat pentru a primi recompensa.

Asta presupune tag-uri RFID introduse în bile (nu-s mari și nu necesită alimentare, arată cam așa), cititor RFID în aparatul de mâncare care acționează un releu ce pornește aparatul și-l determină să dea afară niște mâncare, totul controlat de un Arduino. După cum spuneam, pisicile mele nu vor face astfel de mișcare pentru că nici eu nu vreau să fac atâta “mișcare” construindu-l – ne-am dresat reciproc foarte bine! Totuși, e un exemplu bun de câte lucruri poți construi acasă acum că există Arduino și Raspberry Pi și mici componente disponibile în magazine precum robofun.ro

Între timp, îmi plac pisicile așa cum îmi plac și burgerii: mari, rotunde și ceva mai grase!
cookie_dormind20150715_124420

    24 comentarii

  1. Mai, si eu eram fix pe principiul ca imi plac pisicile mai degraba grase si pufoase, plus nu voiam sa le mai chinui si pe ele cu dieta etc. Sigur, aveam undeva intr-un colt al mintii ca va fi bine sa slabeasca pana la batranete, cand or sa aiba probleme cu incheieturile si deci extra greutatea le-ar complica viata (solicitand incheieturile mai mult), dar nu-s atat de batrane pisicile mele cat sa ne batem deja capul cu asta. Asa ca faceam exact ca tine, pisicile aveau undeva un Mare Bol in care era mereu mancare, din cand in cand faceam poze cu pisica rotunda pt ca ma amuza cum arata asa grasuna si asta era (bine, cand zic grasuna nu vreau sa zic din-aia de 10-15 kg totusi, avea vreo 6 si ceva).

    Pana la un moment dat cand am ajuns cu pisica la vet pt ceva alergie, nimic serios, dar cu ocazia asta doctorul a constatat ca are o problema la inima. Primul sfat? Sa slabeasca, aparent situatiile astea apar la pisici supraponderale si e posibil sa se vindece cand slabeste pisica inapoi. Deci… in continuare imi plac pisicile grase :) Dar pisica mea e la dieta, pe principiul ca totusi mai bine o pisica ne-grasa decat o pisica deloc.

    Bine, eu nici un cat door nu mi-s in stare sa pun, ce sa mai chestii de-astea super techy (nu ca n-as fi inginer cica). Dar cel putin in teorie orice face pisica sa se miste mai mult este absolut binevenit.

      (Citează)

    • Dar cum definim că o pisică e grasă sau slabă sau normală? E un BMI pentru pisici?

        (Citează)

    • Mai, veterinaru’ meu avea un chart. Adica vedeai pe ala cum arata o pisica normala si cum arata o pisica supraponderala, si uitandu-ma la ala era usor evident in ce categorie e a mea :(

        (Citează)

  2. Radu, asa cum spune si Kay, nu e bine sa lasi pisica sa se ingrase.

    Daca pui mana pe ea si nu ii simti coastele, e supraponderala si nu e bine. Grasimea duce la diabet, boli de inima, fracturi mai dese si probleme cu articulatiile. Plus o viata muuuult mai scurta decat ar fi normal.

      (Citează)

  3. Întrebare serioasa pentru posesorii de pisici: cum se comporta o pisica la programul clasic de lucru 9-18 L-V, stând singură cuc intr-un apartament? E cuminte, găsești casa franjuri, o ia razna după o astfel de perioadă îndelungată?

      (Citează)

    • Andrei Ionita

      15/08/2015 la 1:18 PM

      Depinde de vârstă. Când e tânără găsești haos, mănâncă haine, hârtie igienică, șireturi, etc.

      După 7-10 ani, începe să se mai liniștească și devine pensionar. În schimb, în timpul ăsta îți învață slăbiciunile, iar dacă o enervezi cu ceva te lovește unde te doare (mănâncă fire, se pișă în ficus sau mai știu eu – partea bună e că le face doar o dată, să te pună la respect).

        (Citează)

    • Doarme toata ziua si noaptea posibil ca daca nu ii obosesti sa alerge prin casa.
      Eu i-am lasat singuri in casa si o saptamana (si cand am avut una, si cand am avut doi) si venea o matusa la ei, o data pe zi. Cand am venit acasa fericirea din lume pentru ei.

        (Citează)

    • Doarme toată ziua. Pisicile sunt de obicei active când ești tu acasă.

      Depinde și de pisică ce distruge. Ai noștri n-au ros nici un cablu, n-au făcut nimic franjuri. Din când în când unul își ascute ghearele pe canapea și pe poșete de piele, așa că dacă iei pisică vei avea mare grijă să nu lași la îndemâna ei prea multe lucruri (de exemplu mâncare, o vei găsi pe jos).

      Alții am auzit că ar fi avut noroc de pisici teroriste.

        (Citează)

  4. Bilbo al meu se facuse gras ca un porc, deh, varsta, trai bun depaseau cat se alerga el cu Gimli prin casa. Gimli in schimb ma dispera ca e slab, desi are mancare la dispozitie, ar trebui sa ii facem niste analize de tiroida daca se poate asa ceva la pisica.

      (Citează)

  5. Astea-s pretexte, a făcut-o pt pisici… a făcut instalaţia aia cu RFID pentru el, avea EL chef de joacă.

      (Citează)

  6. Radu, daca esti in pana de subiecte, ai putea din cand in cand sa pui si cate un caz umanitar. Stiu ca toti vrem divertisment, distractie si sa ne simtim cat mai bine, dar trebuie sa ne aducem aminte ca sunt si oameni care sufera cumplit si pe care i-am putea ajuta foarte usor, daca ne-am uni fortele si am da cate putin fiecare.
    Uite un caz de care am aflat azi si care m-a cam daramat:
    http://www.realitatea.net/caz-umanitar-alex-are-nevoie-de-ajutor_1769999.html

      (Citează)

    • Nu sunt în pană de subiecte și nu scriu despre cazuri umanitare din simplul fapt că, dacă scriu despre unul, ar trebui să scriu de toate. Așa ar fi corect, dar nu despre asta este acest blog.

        (Citează)

    • probabil ai dreptate. si nici nu cred ca e bine sa donezi pt cineva daca nu donezi pentru toate cazurile .

        (Citează)

    • Am donat pentru diverse persoane (și lunar donăm câte 100 de lei către o asociație pentru oamenii străzii), dar n-am făcut mare tam-tam din asta. Nu e subiectul aici.

        (Citează)

  7. mircea (primul)

    15/08/2015 la 5:31 PM

    Cum sa tii ca animal de companie o pisica? Eu nu cunosc macar un singur adaptat social care are pisica.

      (Citează)

  8. mircea (primul): Eu nu cunosc macar un singur adaptat social care are pisica.

    Ar trebui sa iesi sa mai cunosti lume. Sau cel putin un adaptat social.

      (Citează)

  9. nwradu:
    Am donat pentru diverse persoane (și lunar donăm câte 100 de lei către o asociație pentru oamenii străzii), dar n-am făcut mare tam-tam din asta. Nu e subiectul aici.

    Desi stiu ca nu ai nevoie, felicitari!

      (Citează)

  10. ai grija ma cu mancarea si pisicile. cum pot sa iti placa pisicile grase, cand stii ca asta inseamna probleme mai incolo?
    Al meu ar manca si urechi de om, daca nu l-as urechea eu. Asa ca are mancare cu portia, exceptand cand plec peste weekend
    *bine, al meu are o boala cu rosiile, ar manca toata ziua din ele

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus