un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Numărul persoanelor mușcate de câini a scăzut cu 90%

4 Feb 2015  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

O știre Hotnews de săptămâna trecută spune că hingherii au strâns peste 50.000 de câini din București, pe străzi rămânând mai puțin de 4000 de patrupede (diferența s-a mutat la mare). Subiectiv vorbind, poate că nu vi se pare așa, dar numărul persoanelor mușcate de câini a scăzut cu 90% față de acum trei ani, cred.

Altfel spus, inițiativa Primăriei, deși pornită greu și cu proteste de multe ori ridicole, a funcționat și situația maidanezilor în București este în curs de rezolvare.

Repet, scopul final a fost atins, scăderea numărului persoanelor mușcate arată direct efectele campaniei de strângere a câinilor. Acum însă citiți și acest articol excelent de pe Vice despre afacerea cu maidanezi. S-ar putea ca numărul lor real să fi fost umflat pentru a primi bani mai mulți, s-au cheltuit sume mari , ASPA avea doar 8 hingheri și încă 39 de persoane pe alte posturi în colectiv, s-au dat milioane pe adăposturi, eutanasierile au fost secretizate, câinii sunt greu de numărat, la fel și evidența eutanasierilor poate fi falsificată pentru a scoate mai mulți bani.

România pare a fi țara în care se pot scoate bani din orice, în care orice lucru se poate transforma într-o afacere bănoasă. În mod ironic, la capitolul antreprenori cinstiți și afaceri oneste stăm foarte prost.

Bonus pentru cei care țin câini din rase agresive, dar cred că nu se poate întâmpla nimic: rottweilerul unei familii a mușcat chiar fetița stăpânilor, apoi i-a mușcat și pe aceștia când au încercat să-l ia de pe fetiță. Fetița a fost internată în spital, iar pe lângă asta stăpânii vor lua și o amendă între 2000 și 4000 de lei pentru că nu aveau câinele declarat la Poliție. sursa: Hotnews.

    13 comentarii

  1. mircea (primul)

    04/02/2015 la 6:58 AM

    Daca propriul caine ajunge sa te muste pe tine, stapanul tau, inseamna ca esti prost si merita sa te omoare si pe tine si pe fi-ta, indiferent ce rasa ai.

    Asta e unu din momentele in care nu ma intereseaza cat s-a furat daca s-a rezolvat problema, sau macar ameliorat.

    Ramane problema javrelor care tin caini in curti abandonate (cum ar fi santierul unei biserici), caini care scapa ocazional din curte si incoltesc oameni sa ii muste dar pe care chipurile nu ai voie sa-i omori pt ca sunt pe o proprietate privata.

      (Citează)

  2. Ca fost proprietar a doi Rottweileri pot spune ca ii ai asa cum ii cresti. Foarte multi proprietari ai unor caini sa zicem periculosi ii obisnuiesc sa fie agresivi, ca doar asta a fost motivul pentru care si-au luat o asemenea rasa, pentru a fi agresivi si a-i proteja pe ei. Si mai este si problema din canise; in Germania de exemplu sunt exclusi de la monta Rottweilerii care dau semne de agresivitate; la noi Dumnezeu stie ce exemplare intra la monta (agresivi, frate cu sora, parinti cu copii).

      (Citează)

  3. Rotweiller-ul nu este un caine agresiv, cum nu este nici o alta rasa. Totul depinde de cum a fost crescut si mai ales dresat.
    Un rotweiller dresat corect mesteca la comanda si te lasa sa ii scoti mancarea din gura…

      (Citează)

  4. Nu spun ca problema cainilor maidanezi nu trebuia rezolvata, dar nu asa cum americanii au incheiat razboiul cu japonezii. Nu e uman sa faci crime doar ca e mai comod… Au fost multi caini ucisi (chiar cu sange rece si sadism), inclusiv cei batrani si cei care nu prezentau niciun risc. Cainii care erau agresivi au fost asa din cauza celor care i-au chinuit. Este tragic si inuman ce s-a intamplat…

      (Citează)

  5. Ma bucur sa vad situatii de normalitate in Romania. Mai putin de smenurile din articolul Vice, la fel de normale in Romania :)

      (Citează)

  6. @cz O da, te rog spune-mi cum am chinuit cei 5 dulai adusi de un vecin la scara, cand in prima zi dupa ce i-am vazut am vrut sa le dau ceva de mancarela si ei erau sa ma faca franjuri.
    Si apropo de tragic si inuman…as fi curioasa sa stiu daca adunarea cainilor (periculosi) este asa o pata pe obrazul umanitatii, evenimentele astea unde s-ar mai incadra? http://en.wikipedia.org/wiki/2014_Peshawar_school_massacre
    http://www.theguardian.com/world/2015/jan/09/boko-haram-deadliest-massacre-baga-nigeria

      (Citează)

    • @Lorelei: după cum își rupeau niște femei hainele de pe ele și boceau în stradă acum vreo doi ani și după cum acuzau familia copilului mort de neatenție și spuneau că au primit ce merită pentru că nu au suflet, pentru unii acesta este cel mai mare masacru.

        (Citează)

  7. Se stie ca rasele agresive tind sa isi atace stapanul sau membrii din familie. Un caz asemanator a fost anul trecut cand un Rottweiller si-a muscat de 2 ori stapanul, a doua oara bagandu-l in spital si a omorat o femeie. Deci? Dar innebunesc cel mai tare cand vad stapani care isi tin cainii fara botnita in public.

      (Citează)

  8. Matei:
    Si mai este si problema din canise; in Germania de exemplu sunt exclusi de la monta Rottweilerii care dau semne de agresivitate; la noi Dumnezeu stie ce exemplare intra la monta (agresivi, frate cu sora, parinti cu copii).

    In mod normal, orice caine trebuie dresat in predilectie cei mari/puternici. Nu e moft, e pentru binele cainelui (fiindca nu mai este asa anxios, violent, etc..) cat si al proprietarului.
    Sunt foarte putini stapani de caini care stiu despre psihologia cainelui, alpha-male, etc… Iar la cainii mari asta duce rapid la drame fiindca animalul, oricat il iubesti, trebuie sa-l controlezi mental nu fizic (nici nu ai cum).
    Putini inteleg ca pentru un caine cu temperament agresiv optiunile reale sunt: supravegherea _permanenta_ sau eutanasierea. Nu, adoptia nu este o solutie fiindca nu schimba animalul.

    Inainte sa vina minusurile cateva articole:
    http://www.vin.com/vetzinsight/default.aspx?pid=756&catId=5861&Id=5912453
    https://nodogaboutit.wordpress.com/2013/08/12/the-burden-of-euthanizing-an-aggressive-dog/

      (Citează)

  9. Si in militari a scazut numarul din maidanezi, acum 2 ani cand mergeam la munca, la un drum de 3-4 minute intalneam minim 8 maidanezi, acum vad 2-3 caini amarati.

    Meritul este al lui Răzvan Băncescu, seful ASPA, singurul care a luat atitudine dintre cei platiti de stat, Sorin Oprescu a spus ca el nu stia ca este o problema asa grava, asta dupa ce existau statistici cu sute-mii de bucuresteni muscati de maidanezi.

    In cartier am observat alta manie, tineri care au rottweiler, il plimba pe trotuar desi nu are botnita, ieri am vazut un tip la metrou, in pasajul Unirii care avea un caine husky ce nu avea botnita, multi ar spune ca e ok ca poate cainele nu este agresiv dar legea e lege.

    Du-te in Cismigiu sa vezi cum lumea isi lasa cainii liberi asta desi sunt pancarde unde se spune ca toti cainii ar trebui tinuti in lesa.

    Ar mai fi multe de spus, dar uneori cei care se poarta omenește cu un animal uita ca ar trebui sa se poarta omeneste si cu restul oamenilor, asta pentru cei care nu aduna dupa caine sau care iti plimba animalul fara a-i pune botniță.

      (Citează)

  10. Bianu Gabriel

    04/02/2015 la 1:48 PM

    Matei:
    Ca fost proprietar a doi Rottweileri pot spune ca ii ai asa cum ii cresti. Foarte multi proprietari ai unor caini sa zicem periculosi ii obisnuiesc sa fie agresivi, ca doar asta a fost motivul pentru care si-au luat o asemenea rasa, pentru a fi agresivi si a-i proteja pe ei. Si mai este si problema din canise; in Germania de exemplu sunt exclusi de la monta Rottweilerii care dau semne de agresivitate; la noi Dumnezeu stie ce exemplare intra la monta (agresivi, frate cu sora, parinti cu copii).

    La noi conteaza sa iti ia banii cu orice scop. Alte tari au inteles ca, pentru a functiona totul corespunzator trebuie implicat si cetateanul de rand. Situatia in care ne gasim cu caini maidanezi consider ca tot din vina cetaneanului este. De ce? Pentru ca spiritul civic lipseste cu desavarsire. Ia sa se fi dus un bloc intreg la primarie si sa depuna adrese peste adrese privind ridicarea cainiilor. Cred ca atunci ar fi reusit sa faca ceva, insa nu s-a procedat asa. Mai intati a trebuie sa moara veo 2-3 copii ca sa se ia o decizie, decizie care trebuie luata in urma cu cel putin 10 ani.

      (Citează)

  11. Se pare ca nu prea va pricepeti la caini. Atatea comentarii “ascunse” nu am mai vazut la niciun articol.

      (Citează)

  12. @Radu din pacate cred ca ai dreptate

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus