un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Galaxy S4 Zoom, telefonul cu zoom 10x

17 Jul 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

galaxy_s4_zoom_colaj

Vă spuneam acum ceva vreme că Samsung scoate pe piața un telefon inedit, Galaxy S4 Zoom. Pe o parte telefon, pe cealaltă cameră foto cu zoom optic 10x. Cei de la Marketonline l-au adus primii în România și le mulțumesc pentru ocazia de a-l testa primul.

Înainte de a trece la fapte, aș vrea să remarc că ideea Samsung mi se pare genială. Mai mult, chiar și în ciuda grosimii mari a telefonului, este mult peste ce oferă Nokia prin tehnologia Pureview prin simplul fapt că ei am un zoom optic real care bate întotdeauna avantajul unui senzor mare prin care poți face zoom digital. Sper că Galaxy S4 Zoom este primul dintr-un nou segment care se va dezvolta mult, deoarece ideea este tare bună.

Specificații Galaxy S4 Zoom SM-C101:

  • ecran 4,3 inci, Super AMOLED, rezoluție 960 x 540 pixeli, Gorilla Glass 3
  • cameră foto 16 Mpx, zoom optic 10x, echivalent 24-240mm, F3.1 sau F8.8
  • filmare Full HD la 30 FPS
  • procesor dualcore la 1500 MHz
  • 1,5 GB memorie RAM, memorie internă 8 GB, slot de card microSD
  • 3G, wifi, GPS, bluetooth
  • Android 4.2
  • baterie 2330 mAh
  • greutate 208 grame, dimensiuni 125,5 x 63,5 x 15,4 mm

Bun. Observați că am scris F3.1 sau F8.8 pentru că așa raporteaza telefonul în interfața sa și doar între aceste două valori poți alege în setările manuale. În specificațiile oficiale scrie F3.1-F6.

Preț: 2.349 lei pe Marketonline.ro

AMBALARE

Telefonul vine într-o cutie similară cu Galaxy S4, adică una cu aspect de lemn. Înăuntru am găsit handsfree-ul și încărcătorul.
Telefonul n-a apărut încă oficial în România, așa că Marketonline îl aduce din altă țară. Veți avea nevoie și de un adaptor pentru priză sau puteți utiliza orice alt încărcător microUSB. N-am avut probleme cu frecvențele sau interfața și nu trebuie să vă temeți de acest aspect.

CONSTRUCȚIE

Eu mă așteptam ca S4 Zoom să fie mai mare. Pare ireal cum Samsung a reușit să facă îmbine un telefon cu un zoom optic generos într-o carcasă atât de mică. Este groasă, mai groasă decât a unui telefon normal, dar cei care șțiu ce înseamnă un obiectiv 10x chiar și pentru o compactă vor rămâne oricum plăcut impresionați de carcasă. Calitatea ei este, peste tot, fără reproșuri.

Pe o parte ai telefonul, care întâmplător seamănă perfect cu un alt model nou-lansat, S4 Mini. Este aspectul cu care ne-a obișnuit seria S4, adică o culoare albă, ușor texturată când e privită în lumină, și o bandă argintie pe lateral. Sub ecran sunt clasicele Home, Back și Menu, din care primul este un buton fizic.

Pe laterala dreaptă sunt butoanele ce controlează telefonul: On/Off și sub el butonul de volum, plasate în banda argintie.

samsung_galaxy_s4_zoom_12samsung_galaxy_s4_zoom_13

Întoarce-l pe S4 Zoom pe partea cealaltă și devine o cameră foto compactă. Obiectiv cu zoom optic 10x, cu zoom-ul reglabil din inelul argintiu de pe obiectiv sau din butoanele ce apar pe ecran, și cu buton mare, separat, pentru focalizare și declanșare. Flash-ul și lampa de ajutor pentru focalizare sunt în preajma obiectivului.

În partea de jos, ascuns de un mic căpăcel cu care trebuie să fiți atenți ca să nu-l pierdeți, se găsește chiar și un filet pentru trepied, plus slotul microSD.

Mă așteptam ca bateria să fie integrată, dar nu este. O scoți prin capăt, unde este gripul aparatului foto, tot pe acolo având acces și la cartela microSIM și la conectorul microUSB.
samsung_galaxy_s4_zoom_09

Din păcate, S4 Zoom nu poate sta singur drept, ca să-l pui pe ceva și să fotografiezi ținându-l astfel nemișcat. Carcasa sa subțire își spune aici cuvântul și nu are puncte suficiente de sprijin.

Mi-a plăcut că obiectivul foto are o protecție dublă, intâi un ecran culisant care astupă lentila ca la aproape orice aparat foto, apoi un plastic gros peste acesta, care rămâne mereu pe poziție. Dacă atingi obiectivul, atingi de fapt acest plastic, care este foarte ușor de șters.

CAMERA FOTO

Camera foto intră în acțiune atunci când deschizi aplicația Camera din Android, după cum probabil vă așteptați. Zoom-ul optic îl faci din inelul obiectivului sau din butoanele +/- ce apar pe ecran, iar declanșarea din butonul dedicat sau din cel virtual.
Interfața primară seamănă cu cea de pe orice telefon Samsung. Mi-a plăcut că aici poți opri sunetul de declanșare al camerei și lampa AF, dar chiar și așa tot este greu să faci o fotografie pe ascuns, obiectivul fiind foarte vizibil atunci când iese din cameră.

Dacă vrei, poți avea acces și la setări mai avansate. Camera se poate comuta de pe Auto pe Smart, unde ai acces la clasicele Portrait, HDR, Beauty Shot, Night Shot și restul opțiunilor ce apar frecvent pe telefoane, dar și la moduri precum P, M și C.

P este clar, ai acces la reglajul ISO, balans de alb și mod de expunere, M-ul îți permite să umbli și la timpul de expunere și la diafragmă (unde poți alege doar între F3,1 și F8,8), iar C cred că înseamnă creativ și poți regla anumite tente de culoare.

O chestie mișto este că și fără să deschizi aparatul foto poți regla ceva din modurile de fotografiere învârtind inelul obiectivului, ca și cum ai umbla la rotița de moduri a unui aparat foto clasic. Iar dacă ții apăsat pe butonul de declanșare, se deschide camera foto.

Partea mai nasoală este dacă ți se deschide aparatul în buzunar. Nu mi s-a întâmplat niciodată, dar cred că ar fi dificil de scos din buzunar și ar trebui să-l inchizi pe orbește.

Trecând la cum fotografiază, trebuie spus din capul locului că este, totuși, un telefon cu zoom optic. Asta înseamnă că sharpness-ul este la fel ca la un telefon mobil, la fel și calitatea imaginilor în lumină slabă – adică destul de redusă. Senzorul mic se cunoaște.

Ziua fotografiile sunt bune.

Iar zoom-ul își face treaba cu brio. Mă uitam chiar la o mașină și mă gândeam că fără zoom probabil n-aș putea vedea din detaliile roții, pe când cu zoom pot citi și ce scrie pe cauciucuri.
galaxy_s4_zoom_sample_01galaxy_s4_zoom_sample_02
galaxy_s4_zoom_sample_06galaxy_s4_zoom_sample_07

Flash-ul este mai degrabă simbolic și face doar un mic fill.
galaxy_s4_zoom_sample_22galaxy_s4_zoom_sample_21

În lumină slabă deja apar problemele, ca și la fratele mare Galaxy S4, iar noaptea pe Auto nu faci nimic, aparatul alegând un timp de 1/8 secunde. Treci pe modul Night sau folosești trepied.

Fișierele originale au 4608 x 3456 pixeli și în jur de 5 MB fiecare, format JPEG.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Aici chiar nu sunt multe de spus. Deși poartă numele S4, telefonul are un hardware mult mai slab decât acesta, dar și ecranul este de rezoluție mai mică și pretențiile nu sunt așa mari. Aplicațiile se mișcă bine, iar cei 1,5 GB de memorie RAM se fac simțiți aici. Totuși, nu vă așteptați la viteza și experiența de pe Galaxy S4 varianta mare.

Ecranul este de bună calitate, în culori foarte vii. Sunetul este bun în apeluri, limpede, iar notificările se aud puternic. N-am avut probleme cu semnalul.

Performanța în Quadrant este la jumătate din cât scoate Galaxy S4, dar bună oricum, de nivelul unui One X.
galaxy_s4_zoom_interfata_02

Bateria, din păcate, este punctul slab. 2330 mAh pare suficient pentru un telefon așa mic, dar cred că în practică motoarele suplimentare ale obiectivului au un consum crescut. Telefonul m-a ținut maxim o zi de utilizare normală în stilul meu (multe sincronizări și programe) și cu vreo 50 de fotografii făcute în acest timp.

CE E BINE

  • Zoom optic 10x pe un telefon și într-o carcasă de dimensiuni reduse.
  • Performanță acceptabilă.
  • Ecran bun.

CE E RĂU

  • Senzor mic și calitate scăzută a imaginii în lumină slabă.
  • Autonomia este mai mică decât mă așteptam.

UTILIZARE

Aș spune că este un telefon de bloggeri. Mie mi se întâmplă des să-mi doresc să fotografiez ceva pe partea opusă a străzii, iar un banal telefon mobil nu oferă rezoluția necesară, pe când un zoom optic da.
Aș recomanda acest telefon tuturor celor care fac multe fotografii cu telefonul. Nu doar că are zoom optic generos, dar sistemul de focalizare și declanșare seamănă foarte mult cu cel de pe o compactă și este ușor de utilizat.

CONCLUZIE

S4 Zoom este un model inedit și, sper eu, primul dintr-o serie lungă. Nu doar că Samsung a invalidat tot efortul făcut de Nokia prin seria Pureview cu senzor mare, dar a demonstrat că este tehnologic posibil să ai zoom optic pe telefon. Sigur, ar mai fi câteva aspecte de îmbunătățit, dar pe total S4 Zoom oferă o experiență bună, fără hibe. Face ceea ce promite.

Preț: 2.349 lei pe Marketonline.ro

    29 comentarii

  1. dimensiune senzor?

      (Citează)

  2. Ce ciudatenie :D.. n-am auzit pana acum de el. Pare mai degraba un compact.. Tinand cont de hardware, mi se pare un pret oarecum ok. E posibil sa fie putin incomod in buzunar…

      (Citează)

  3. din cate vad, contrastele puternice (soare/umbra) nu prea sunt inregistrate cum trebuie; din pacate, nu prea cred ca poate lua locul unei compacte mai bune

      (Citează)

  4. snezorul e de 1/2.33” – vorba aia – “cea mai mica si mai mica” :D

      (Citează)

  5. deci, ce mi-e un iphone, ce mi-e ăsta, tot nimic.

      (Citează)

  6. Au luat un aparat foto și l-au transformat in telefon.

      (Citează)

  7. @Vali – ceva de genul, doar cu zoom…
    @Croco – mai degraba invers… :D pentru ca nu au pus un senzor mai bun

      (Citează)

  8. meh, 100 grame in plus doar pentru zoom? no thx.
    prefer 270 grame in plus și un senzor aps-c.

      (Citează)

    • Niște diferențe sunt. Cu zoom chiar obții detalii care altfel nu le-ai putea scoate din fotografie. Sigur, dacă vrei să mai ții la tine o compactă suplimentară, le obții și de acolo, dar aici mai ai avantajul sharing-ului imediat.
      Nu cred că Samsung vrea să rupă piața, ci probabil doar o nișă mică și mai degrabă a vrut să le arate celor de la Nokia cum se face treaba în loc de PureView.

        (Citează)

  9. Samsung […] a vrut să le arate celor de la Nokia cum se face treaba în loc de PureView.

    LOL

      (Citează)

  10. “Samsung a invalidat tot efortul făcut de Nokia prin seria Pureview cu senzor mare”. LOL, pe bune? Daca fraza asta era scrisa de un editor de la Yoda.ro intelegeam.

      (Citează)

    • @Bogdan: De ce, ți s-a părut PureView așa o mare invenție?
      Cum crezi că obții detalii mai bune la distanță: cu zoom optic sau cu un senzor mare în care faci zoom digital?

        (Citează)

  11. 1. Mie mi se pare mai mult un marketing gimmick. E pur si simplu prea gros si greu ca sa fie folosibil ca telefon unic, cat de blogger ai fi.

    2. As fi foarte interesat de un duel cu Lumia 1020, poza cu poza. Macar cu ala nu ti-e rusine sa vorbesti pe strada…

      (Citează)

  12. @Radu:

    1. hai sa incepem cu imaginea asta: http://goo.gl/qlKzi. Pornind de la ea sa ne gandim ca in carcasa aia (care pare de 2 ori mai subtire) Nokia a integrat un senzor mai mare decat cel prezent pe S4 Zoom si un sistem de stabilizare optica. Daca nici asta nu e o reusita… E totusi un telefon, vorbim si de portabilitate.

    2. Ma uit la sample-uri: http://goo.gl/MxooP. Pozele par a avea o calitate fantastica. Permite-mi sa cred ca cel putin pe timp de noapte Galaxy S4 Zoom nu se poate compara cu Lumia 1020 (compar cu imaginile postate de tine in lumina slaba).

    3. La inceput mi s-a parut o comparatie stupida, dar uite ca senzorul ala de 41 Mpx e foarte bun in surprinderea detaliilor http://goo.gl/eUqzW

    4. Cu zoom-ul optic ai dreptate, insa revin la prima idee, e un telefon, trebuie totusi sa fie portabil.

      (Citează)

    • @Bogdan: ai dreptate, din imagini așa credeam și eu că va fi. Apoi am testat PureView 808 cu mâna mea și deși era superior altor modele de pe piață, nu era inovația pe care o așteptam. Da, era mai bun decât un telefon obișnuit, am arătat și eu detaliile suplimentare și calitatea lor, iar noaptea bate pe S4 și S4 Zoom (poate doar HTC One să-i facă față).
      https://www.nwradu.ro/2012/07/review-nokia-pureview-808-multe-comparatii-foto/

      Dar dacă vrei să surprinzi ceva la depărtare, nu poate. Nu are cum. Și Nokia arăta și asta în imaginile lor dinainte de lansare. Să vedem Lumia 1020 cum va fi, că văd că promite o carcasă subțire.

      Nu zic să ne luăm toți telefon cu zoom optic. Dar dacă ai nevoie să fotografiezi la distanța cu telefonul, S4 Zoom este cea mai bună soluție. E o nișă mică de tot. Restul probabil vor fi mai mulțumiți cu S4 Mini sau chiar S4 normal.

        (Citează)

  13. Arata ciudat si probabil e neplacut sa-l cari. Pozele pe care le face sunt proaste, chiar daca au si zoom. Daca vrei poze decente, nu le faci cu telefonul, pe asta-l folosesti pentru niste snapshots rapide. E o strutocamila pe care eu sincer nu as da banii. Sa nu zic ca in continuare se merge pe lansarea de telefoane tot mai mari si mai incomode. Mi-e dor de vremurile cand un telefon era micut si usor de ‘ascuns’ prin buzunare. Acu’ is mari cat tabletele si groase ca o Biblie.

      (Citează)

  14. @Bogdan
    vorbim de calitatea unor sample-uri de la Nokia, adica aia care fotografiau cu DSLR si prezentau pozele ca fiind facute cu telefonul?

      (Citează)

  15. @Dan, lasa ca nici cu Samsung nu mi-e rusine, culori suprasaturate la greu si pozele care arata bine doar pe ecranul telefonului

      (Citează)

  16. Radu, mie mie se pare ca telefonul asta e o mare porcarie: e prea prost pentru o camera foto (apropo, nu Samsung scosese o camera cu Android?) iar ca telefon e prea mare si urat, ergonomicitate zero..

      (Citează)

  17. Toate bune si frumoase pana la forma lui, care nu mi se pare deloc potrivita pentru un telefon. Performantele sale sunt ok, insa de ce nu ai investi totusi intr-un dslr acesti bani daca tot vrei poze?! Oricum nu poti compara niciodata un telefon cu un aparat foto. Ca specificatii tipice unui telefon, se compara cu cele ale unui Allview la maxim 800 de lei :)

      (Citează)

  18. Salut,

    Frumos review-ul, asa cum ne-ai obisnuit. Am o singura intrebare, unde se gasesc acei burger-i ? :)

    Thanks.

      (Citează)

  19. @nwradu: Thanks a lot.

      (Citează)

  20. Un hibrid scump care nu-si face bine treaba pe nici o parte.
    Si pe deasupra, mai este si incomod de folosit.

      (Citează)

  21. Am uitat sa precizez ca este scump…

      (Citează)

  22. Imi cer scuze…am uitat ca am precizat.

    Mie nu-mi place jucaria.
    Scumpa, incomoda, bateria varza, pozaru’ sub sapuniera mea de Canon A 700 ( desi se lauda cu zoom mai mare… macar eu am trepied).

    Am uitat sa precizez de Android?

      (Citează)

  23. Detin acest telefon si sunt super incantata de el.Fotografiile sunt de f.buna calitate, mai bune decat cele facute de camera foto Fuji de 16Mpx.
    Minusul este deschiderea camerei de citeva ori pe zi singura, fara comanda. Am incercat in setari sa reglaz fara succes. De doua zile am observat sub gemuletul de la obiectiv particule fine de praf. As dori sa curat obiectivul si nu stiu cum. Este cineva care sa ma ajute cu o informatie?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus