un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ne entuziasmăm prea tare de semințele din Giurgiu

17 Jul 2013  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Ne entuziasmăm prea tare pentru legea care interzice scuipatul semințelor pe jos în Giurgiu. După cum vă spuneam și cu alte ocazii, România are deja multe legi bune; problema este că nu are cine să le aplice sau să vegheze la îndeplinirea lor.

Să vă dau câteva exemple de legi sau hotărâri locale:

  • interzicerea aruncării gunoiului pe jos
  • obligația de a strânge după câinele tău
  • interzicerea comercializării alimentelor în drum, pe lângă piețe
  • obligația de a elibera bon fiscal pentru aproape toate tipurile de comerț
  • interzicerea parcării pe trecerile de pietoni
  • interzicerea circulației cu autovehicule și motociclete zgomotoase
  • obligația de a-ți repara fațada casei sau a apartamentului

Acum gândiți-vă: vedeți chiar și așa gunoaie pe jos? Vă sperie mersul pe jos prin parcarea blocului? Ati văzut taximetriști parcați unde au ei chef? Vă deranjează vreun vecin cu rabla cu eșapament tunat?

Legi există destule. Lipsesc cei care să le aplice, cei care să te amendeze imediat ce greșești și un sistem care să nu-ți permită să nu plătești cu anii amenzile, fără nici o implicație.

Și mai lipsește ceva: o cultură de comunitate în care oamenii să se gândească la binele comun și să-i reclame pe cei ce-i incomodează. Să cheme poliția când îl aud pe vecin că-și bate nevasta, să-l reclame pe cel cu rabla zgomotoasă, să facă scandal când câinele vecinului urinează pe scara blocului.

Nu este nevoie de un polițist la fiecare colț de stradă, trebuie doar ca oamenii între ei să nu accepte mârlănia, atâta vreme cât trăim la comun. “Am libertatea să fac ce vreau” nu e o lege supremă a universului.

Când cineva din Giurgiu va suna la poliție ca să-și reclame vecinul, chiar dacă-i omul pe care-l vede și cu care se salută zilnic de ani de zile, că rupe semințe și face mizerie la bloc sau în parc, mă voi entuziasma de hotărârea primăriei respective.

coji_seminte

sursa foto: arielu.ro

    6 comentarii

  1. da, frumoasa poza… practic anuleaza totul :)
    eu sper ca fiind un oras mai mic, poate altfel vor decurge lucrurile.
    hai sa judecam peste ceva vreme…

      (Citează)

  2. @Vlad, poza nu anuleaza nimic.
    Hotarirea de CL interzice aruncatul semintelor/resturilor pe jos, nu consumul.

    Per total ne trebuie o reforma ca in Cecenia, unde politistul e sfint si totusi abuzurile sint minime. Chiar si Ucraina a aplicat cam aceeasi metoda.

    Chestia asta cu datul de hotariri care reglementeaza acelasi lucru nu ajuta la nimic. Cei care trebuie sa le aplice tot la basca vor avea dureri.

      (Citează)

    • E deja o lege la nivel de țară care spune că nu ai voie să faci mizerie. Nu văd de ce trebuie una care să spună în particular același lucru despre semințe.

        (Citează)

  3. @jules – ma refeream ca reclama isi stie foarte bine targetul. si locurile pe unde colcaie acesta. eu as interzice reclama aia. sincer. instiga la mizerie.

      (Citează)

  4. @Vlad Te inteleg, dar a minca seminte nu inseamna automat sa faci si mizerie. Reclama e ok. Ce nu-i ok e consumatorul fara respect fata de societatea in care isi petrece veacul.
    “Decit” idiotii gindesc aiurea la vazul acelei reclame. Ca tu si eu vedem in reclama posibile interpretari aiurea, asta e. Doar ca noi gindim fata de altii.

      (Citează)

  5. “să nu accepte mârlănia”

    Hahahaha, hai ca m-am scapat pe mine de ras :)) Ce ma, tu ii ceri romanului sa…nu mai fie roman ?! Bai frate, e mai imposibil decat sa existe fantome !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus