un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un restaurant coreean în Paris

20 Sep 2012  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

În Paris m-am întâlnit cu Ştefan (îl ştiţi, comentează aici ascuns sub numele Ştefan, dar eu îl cunosc de prin clasele 5-8), care trăieşte acolo de câţiva ani şi m-a dus de mânuţă la un restaurant coreean. Bună idee a avut, mai ales că la noi nu există aşa un loc.

Se numește Seoul Opera şi este în vecinătatea Operei (hartă), destul de central, dar tarifele nu erau mari şi locaţia era micuţă, mai pentru cunoscători aşa. Specialitate coreeană? Carnea gătită chiar de tine, chiar la masa ta.

Toate mesele aveau în centru un ochi de aragaz. Îl aprindeai de la buton, potriveai focul, ba chiar aveai deasupra mesei şi un burlan pe care puteai să-l potriveşti pentru a trage fumul sau aburul degajat.

Numele preparatului era lung şi complicat (dar, pe scurt, grătar coreean se numește), dar ţi se aducea pe o tavă carne de vită tăiată fâşii foarte fine, mai fine că la shaorma, în sos de soia. Tava avea o formă specială, cu două niveluri, astfel încât în centru carnea stătea chiar pe metal, iar spre margine, pe circumferinţa ei, era sosul de soia cu diverse condimente şi verdeţuri.


Puneai tava aceasta pe ochiul de aragaz de la masa ta şi carnea începea să se prăjească. Fâşiile care se făceau le luai cu beţele şi le puneai în sosul de soia, care devenise şi el călduţ, pentru a se păstra acolo sau pentru a deveni mai suculente în ultimele minute ale coacerii. Iar apoi le mâncai.

Împreună cu acest platou mare de carne ţi se aduceau vreo 5 boluri cu diverse garnituri. Majoritatea erau bazate pe varză, deoarece am aflat că în Coreea există o pasiune pentru varză, fiind foarte multe moduri de a o mura, condimenta şi prepara. De exemplu în imaginea de mai jos pare a fi slănină cu boia, dar de fapt sunt fâşii de varză.

Am mai avut cartofi copţi, alge, un alt tip de varză şi încă nişte garnituri neidentificate. Pescuiai nişte carne de vită şi apoi băgai în gură şi 1-2 garnituri din acestea.

Mai jos vedeţi un alt fel de mâncare. Venea într-un bol foarte fierbinte, avea tot carne de vită, varză, morcovi, alge şi în centru era un gălbenuş crud de ou, care în căldura bolului şi a mâncării din el se făcea pe loc acolo.

Eu am băgat şi o supă de creveţi, foarte gustoasă, dar din asta au şi la chinezi şi tailandezi.

    7 comentarii

  1. Exista si la noi dar este cu circuit inchis :)

      (Citează)

  2. ultimul fel de mancare este un Bibimbap (http://en.wikipedia.org/wiki/Bibimbap). varza se numeste Kimchi (http://en.wikipedia.org/wiki/Kimchi.
    in alta ordine de idei mi-ai facut pofta…

      (Citează)

  3. Mai nou cred ca e vorba de gangan style :)

      (Citează)

  4. Exista si la noi restaurantul numit Korea House. Am mancat acum cativa ani buni acolo, cand avea sediul pe langa BVB. Mancarea delicioasa, kimchi-ul excelent! Aparent functioneaza si acum, in alta locatie (Strada Bargaului – Bucurestii noi)

      (Citează)

    • La Bucuresti este restaurantul Korean Seoul cel mai bune cotat si se manca tare bine au bucatar corean si totul este la fel aca in Korea.
      V il recomand cu toata increderea, merita incercat

        (Citează)

  5. Ce anume ai comandat si cat a costat?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus