un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

HTC intră în cursă cu Nokia pe Windows Phone 8

20 Sep 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

HTC a anunţat primele două telefoane cu Windows Phone 8, numite 8X şi 8S, adică un model de top şi unul de gama medie. Ambele par a fi foarte performante şi au un design foarte bun, dar situaţia de pe piaţă s-a complicat foarte mult de când Nokia a intrat în cursa Windows Phone şi părerea mea este că HTC pleacă din start cu şansa 2.

Să vă spun de ce. Iată în primul rând telefoanele 8X şi 8S, într-un tabel făcut de mine pentru a le compara uşor. Observaţi că 8X are tot ce ţi-ai putea dori de la un telefon. Ecranul are o densitate de 341 pixeli/inch, tehnologia este Super LCD 2 ca şi la One X, adică va avea culori foarte bune, au chiar şi buton dedicat pentru camera foto.

Caracteristici

HTC 8X

HTC 8S

Ecran 4,3 inci, 1280 x 720, Gorilla Glass 2, Super LCD 2 4 inci, 800 x 480, Gorilla Glass, Super LCD
Procesor 1,5 GHz dual-core Qualcomm S4 1GHz dual-core Qualcomm S4
Memorie 1 GB RAM, 16 GB stocare interna 512 MB RAM, 4 GB stocare interna, slot microSD
Sunet Amplificator si egalizator Beats Audio, casti Beats probabil NU sunt incluse Amplificator Beats Audio, casti Beats Audio probabil NU sunt incluse
Camera 8 Mpx, 1080p, 28mm/F2, camera frontala 2,1 Mpx 5 Mpx, 720p, 35mm/F2.8
Baterie 1800 mAh 1700 mAh
Culori albastru-California, negru-grafit, roşu-aprins şi galben Lime Domino, roşu-Fiesta, albastru-Atlantic şi gri

Arată bine. Mai jos sunt imaginile de presă şi unele de pe Engadget, în care se vede design-ul finuţ al telefoanelor.

Totuşi, concurența este serioasă. Nokia are design-ul Lumia, de mare succes, iar modelul 920 include o cameră foto foarte bună, bazată pe tehnologia PureView. Trebuie să văd cu ochii mei cât de bună este în implementarea Lumia 920 înainte de a da un verdict clar, dar pe hârtie Nokia pare a avea un avans la capitolele fotografiere şi design (unde cel HTC seamănă izbitor de mult cu Lumia, așa că aș prefera originalul, iar cel gri cu galben zici că are hepatită).

Cum ar putea HTC să refacă balanţa? Prin Beats Audio, sistemul lor de sunet de top. Beats este un brand foarte popular în lume, în Paris 50% dintre cei ce ascultau muzică o făceau pe astfel de căşti, aşa că un telefon cu modul audio de înaltă calitate s-ar vinde bine. HTC-urile noi au modulul Beats integrat (8S are un amplificator de calitate, 8X vine şi cu egalizator bine calibrat), dar comunicatul primit nu zice nimic despre includerea de căşti Beats Audio în pachet.

Iarăşi face HTC greşeală de a nu include căşti Beats în pachetul standard? Ştiu că mulţi oameni folosesc oricum alte căşti decât cele incluse cu telefonul pentru a asculta muzica (v-am spus cum era în Franţa), dar includerea unor căşti de calitate în pachet ar ajuta enorm în cursa împotriva celor de la Nokia şi ar putea fi un factor psihologic major pentru decizia de achiziţie.

ca de obicei, Engadget și The Verge au acces complet și toate detaliile

    10 comentarii

  1. Si 8X nu are slot micro SD ? Adica telefonul filmeaza si HD dar loc pt micro sd nu are. Sa ne intrebam de ce se duc la vale. :))

      (Citează)

  2. N-am folosit niciodata castile standard ca sa ascult muzica. Pe post de hands-free, poate. Dar niciodata altfel.
    Daca as fi eu target-ul HTC (simplu fapt ca am folosit “daca” nu inseamna ca nu sunt), chiar ar fi un criteriu important in alegerea telefonului.

      (Citează)

    • @Cosmin: daca ai primi casti Beasts, le-ai folosi. Am avut eu la Sensation XL si XE si se aud foarte bine. La fel si la One X-urile speciale pentru Vodafone, cu casti incluse.

      @jules: nu mi se pare o mare problema. La One X n-am slot de card si nu-i duc lipsa. Ai spatiu suplimentar disponibil pe skydrive si dropbox si unde mai vrei tu, iar fotografiile se pot uploada automat online si le stergi din telefon. Nu e un deal-breaker.

        (Citează)

  3. Ba, daca e dupa capul meu, pai o sa filmez hd din greu. plus ceva muzica si gata cu spatiul liber.

      (Citează)

  4. poate ma bag si eu aiurea… dar telefoanele pe care le stiu cu WP nu au card, este o limitare software. parca asa era si ios la lansarea primului iphone – fara bluetooth, mms, card, etc…

      (Citează)

  5. Un alt avantaj pentru Nokia este Nokia Drive, care e mai bun decat ce oferea WP7.5, sa vedem cum o sa fie in WP8.
    @Adrian: limitarea software pt card era numai in WP7, in 8 se poate, vezi Lumia 920.

      (Citează)

    • @ipo: ai mare dreptate, uitasem de asta.

      @Matr3o: nu stiu daca e chiar o cerinta, insa pana acum cred ca toate telefoanele au avut buton dedicat. Cat despre copiere, e problema lui Nokia vs HTC si pot sa si-o rezolve si la tribunal, din partea mea. Mie-mi pasa doar care e cel mai bun pentru mine.

        (Citează)

  6. “au chiar şi buton dedicat pentru camera foto” Nu era o cerinta Microsoft pentru produsele cu WP?

    Chiar nu vede nimeni cat de pe fata e copiat dupa designul Nokia? Pot sa zica cat vor ei ca e inspirat dintr-un live tile, dar sa fim seriosi.

      (Citează)

  7. Nu stiu cat de bine se aude acest sistem Beats dar stiu ca Lumia 920 are certificare Dolby si din acest motiv tind sa cred ca impreuna cu o pereche de casti decente calitatea sunetului va fi mai buna.

      (Citează)

    • Dolby inseamna probabil ca poate decoda filme cu sunetul codat astfel. La casti, pe doua canale, nu prea conteaza. Mai degraba are wireless charging, desi nu stiu cat de eficienta este si cat dureaza o incarcare.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus