un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Alte fotografii cu Luna

18 Jun 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Din nou Luna în fotografii. Şi cele de mai jos sunt făcute tot din mână, chiar şi cu ISO 100, aşa că hai să facem un mic GHID DE FOTOGRAFIAT LUNA (glumă SEO).

Serios, nu e mare lucru de spus. Îţi trebuie un zoom imens. Canon SX40, cu care sunt făcute aceste fotografii, dispune de un obiectiv cu zoom optic 35x (e gradat în 24-840 mm în echivalent 35 mm). Această valoare mare face că Luna să apară generos de mare în câmpul obiectivului şi, în mod paradoxal, face să poate fi fotografiată mult mai uşor cu o cameră compactă sau bridge decât cu un DSLR, unde trebuie să-ţi vinzi primii trei copii pentru un teleobiectiv.



Secretul este în trecerea pe modul Spot de evaluare a luminii. Acesta va evalua doar lumina din centrul câmpului, fix din punctul central şi atât (aşa se fotografiază Luna şi cu alte aparate).

Pentru fotografiile de mai jos am setat şi ISO 100, adică cea mai mică valoare posibilă. Un ISO mai mare ar fi dus la estomparea unor detalii fine din cauza amplificării din senzor, iar Luna numai din acestea are.

Aşa cum s-a dovedit, zoom lung, mod spot şi stabilizator bun înseamnă că am putut fotografia cu ISO 100 şi tot am obţinut un timp de expunere de 1/250sec, 1/100 sec şi chiar un 1/50 în ultima imagine, că era doar jumătate de Lună, dar a ieşit binişor. Am mai reglat balansul de alb pe o valoare unde luna apărea albă, nu galbenă ca la o criză de ficat, dar asta e opțional.

Observaţi însă cel mai important lucru: când e lună plină nu ies aşa bine fotografiile. Soarele o iluminează direct şi atunci nu se văd craterele conturate de umbre. Fotografiaţi Luna după 3-5 zile pentru efect maxim.

    1 comentariu

  1. Primul DSLR a fost total fail ( nu filma ). Am aflat asta dupa ce l-am achizitionat. Intre timp parca a pierit si cheful de fotografiat. Pozele tale sunt mega-tari. Ce fel se vad craterele alea :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus