un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cât de slab pregătit este USL-ul pentru a prelua puterea

7 May 2012  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

USL-ul se pregăteşte de mult timp pentru guvernare, că doar aveau deja făcute scenarii privind câştigarea majorităţii parlamentare, suspendarea lui Băsescu, înlocuirea miniştrilor şi tot aşa.

Dovada ar fi că promiteau că vor mări salariile, vor opri retrocedările de doar 15%, vor bloca limba maghiară de la nu ştiu ce universitate, vor salva bolnavii, vor hrăni pensionarii cu mânuţa lor şi vor salva tineretul de Funeriu. Turuia trio-ul Ponta-Antonescu-Voiculescu la televizor non-stop. Singurul lucru care le lipsea era puterea, nu? Pare logic.

Şi totuşi, imediat după căderea guvernului Ungureanu şi desemnarea lui Ponta, componența noului guvern propus a fost decisă, conform declaraţiilor lui Ponta, în maşină, prin telefon, în timp ce se deplasa spre Braşov. Nu trebuia să fie guvernul gata planificat, cu oamenii pregătiţi să ia puterea şi să readucă fericirea în România?

Bine, hai să admit că poate nici ei nu se aşteptau să aibă succes cu moţiunea de cenzură. Dar în momentul în care au avut, n-au putut să facă o şedinţă frumoasă, în care să dezbată pe larg componența noului cabinet propus? Executivul României s-a decis telefonic între Ponta şi Antonescu, undeva între Posada şi Timișul de Sus?

Se vede că aşa a fost. Marele USL, speranţa românilor, acest mesia între partide, a dat-o în bară încă de la faza de propuneri. Adică ai la dispoziţie câţiva ani să-ţi închipui cum va arăta guvernul atunci când vei prelua tu puterea, iar din cei aproximativ 20 de oameni nominalizaţi pentru asta vreo 2-3 au probleme majore, descoperite în doi timpi şi trei mişcări de prima publicaţie care le-a dat atenţie?

Alistar sau A-lister sau cum îl chema pe nenea acela propus ca ministru avea o decizie de incompatibilitate cu funcţia respectivă, data de Agenţia Naţională de Integritate. Alistar a dat-o în explicaţii complicate, încercând să convingă lumea că de fapt nu e vreo problemă la el, ci la ANI, dar Ponta l-a retras a doua zi de pe lista de propuneri, adică Ponta a admis public că a nominalizat eronat şi în grabă.

Mircea Diaconu are aceeaşi problemă. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu dânsul şi dacă va mai fi pe lista de propuneri.

Ajungem la Corina Dumitrescu, propusă ca Ministru al Educaţiei, cea mai mare greşeală pe care a făcut-o USL în această preluare de putere. E ca şi cum ar fi scuipat peste întreg învăţământul românesc, pe toţi profesorii ale căror salarii se bat în piept ca le vor mări şi pe toţi elevii care sunt “viitorul ţării”.

Corina Dumitrescu avea trecut în CV că a studiat la Stanford, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. Moment în care cei de la Stanford au declarat că nu e adevărat, n-au auzit de ea, n-a studiat nimic acolo. Ah, de fapt a fost la Hoover Institute, o chestie care face parte din Stanford şi care nu eliberează diplome pentru toate cursurile pe care le oferă, de asta n-are una să ne arate. Moment în care cei de la Hoover Institute au declarat că ei nu ţin cursuri, n-au auzit de ea, n-a studiat nimic acolo, dar poate le-a trecut cândva pragul ca turistă. Corina Dumitrescu a spus că avea alt nume pe vremea aceea, dar deja nu mai contează…

Tot în CV-ul public al Corinei Dumitrescu, la rubrica “alte aptitudini şi competențe”, stă menţionat “înnot, baschet şi tenis de masă”. Primul lucru, cine pana mea trece la aptitudini, într-un CV cu care vrei să te angajezi magazioner, nu neapărat ministru, înotul, baschetul şi ping-pong-ul? Adică înotul e aptitudine sau competență? Îţi foloseşte, în funcţia de ministru al educaţiei, faptul că ştii să înoţi? Ping-pong? Oricine ştie să joace ping-pong (nu zic că oricine joacă şi bine… ping-pong-ul e o artă). Ce urmează, să trec la aptitudini în CV că ştiu să joc “război” cu cărţi?

Al doilea aspect este că scria înnot, nu înot, de la această greşeală gramaticală plecând tot amuzamentul. Corina Dumitrescu a declarat că nu-i greşeala ei, ci a celui care a tehnoredactat CV-ul şi l-a pus pe site-ul oficial. Sigur, pentru că atunci când îţi scrie altcineva CV-ul tu nu vrei să te uiţi deloc pe el ca să vezi ce-a ieşit şi nici nu corectezi astfel de greşeli de clasa 1.

Mârlănia maximă? “Colegul care a scris CV-ul a terminat Politehnica, are cunoştinţe, însă îmi asum cele întâmplate.” Ce înseamnă asta? Care-i aluzia cu Politehnica? Viitorul ministru al Educaţiei tocmai a spus că e normal ca un absolvent de Politehnica să facă astfel de greşeli? Nu zic, greşeli se fac pretutindeni, dar cum să declari asta cu nonşalanţă?

După care Ponta a retras-o de pe lista de propuneri şi l-a pus în loc pe Ion Mang, profesor de Inginerie Electrică şi IT în Oradea, plus senator PSD, patron de firmă şi altele. Din nou, Ponta admite greşeala, înghite gogoaşa şi trece mai departe.

Se putea ca cei din USL să fie şi mai slab pregătiţi de atât pentru preluat puterea? Nu mă aştept ca miniştrii să fie nişte oameni curaţi ca lacrima, că doar vorbim de politică în România. Dar măcar la început, măcar la nominalizare, să nu fie astfel de bâlbe şi probleme.

    25 comentarii

  1. O singura rugaminte Radu. Te rog nu bloga despre politica. Iti respect parerile despre mancare si tech. Dar nu bloga despre politica. Este un put fara fund acest subiect ce mi se pare ca nu aduce nimic bun. Ca sa vezi cat de sictirit sunt de politica am ajuns sa nu mai urmaresc niciun blog care abordeaza subiectul asta frecvent. E prea scarbos si dezgustator.

      (Citează)

    • Pai nu pot, mereu am scris si despre politica. Ne controleaza viata, nu pot sa pretind ca in jurul nostru e doar mancare si tech. Ignora conversatia daca nu-ti place subiectul, ca din fericire nu se revarsa si in alte posturi.

        (Citează)

  2. @ Radu, o alta rugaminte. Scrie despre ce vrei tu sa scrii(parca asta e ideea blogului … sau activitatea de a “bloga”), la capitolul politica, o faci destul de digerabila.

    Sincerely ala care nu se afla pe nicio masa sau in nicio tinta demografica de cersit vot dar care plateste destule impozite sa-l intereseze.

    Si am impresia ca suntem multi..dar prea “fragili” sa atacata subiecte atat de scarboase :P.

      (Citează)

  3. Si, sa nu uiutam, in CV era trecuta Universitatea StanDford.
    PS: sa nu te intereseze si sa nu scrii despre politica e ca si cum nu te-ar interesa de cei care sunt alesi sa faca legile si sa conduca tara. E absurd sa inchizi ochii la una din cele mai importante activitati ale societatii.

      (Citează)

  4. Inainte de a comenta am cautat dupa tag-ul politica sa vad si celelalte articole de pe vremea vechii guvernari. Sa vad daca la vremea respectiva ai gasit de cuviinta sa sanctionezi si derapajele politice de la acea vreme. N-am gasit absolut nimic despre derapajele de la acea vreme. C-a fost vorba de Udrea, care a intrat prin telefon la un post de radio pentru a se lauda, in conditiile in care era ministru si avea cateva miliarde de euro pe mana, c-a fost vorba de Ridzi, sau o gramada de alti incapabili care au facut parte din guvernele Boc I. II. III, IV etc. Ei bine, e ciudat cum acum simtul civic se reactiveaza si gasesti de cuviinta sa remarci niste lucruri pe buna dreptate. Caci ele exista, si sunt exact asa cum le-ai relatat tu. Sunt stangaciile USL-ului la inceput de guvernare. Dar culmea, nu sesizezi un lucru de bun simt. Stangacii pe care sunt dispusi sa le remedieze, acceptand faptul ca unii nu sunt compatibili, i-au schimbat. E drept, era bine sa nu se-ntample asta, si totusi s-a intamplat.

    N-am nicio problema ca, critici USL-ul, am o problema cu faptul ca, critici doar USL-ul, asta-ti subrezeste credibilitatea. Nu te-am vazut sa scrii despre faptul ca niste bolnavi de cancer au suferit neavand niste medicamente, si asta din cauza incompetentei unor oameni pusi in functie de pdl. Nu, nu te-ai sinchisit sa vorbesti despre suferinta REALA a unor oameni, dar ti-ai facut timp sa scrii ditamai textul despre niste chestiuni principiale care sunt corect, recunosc.

    Daca tot vrei sa scrii despre politica, incearca totusi sa mentii un echilibru, sau admite ca ai simpatii fata de-o culoare politica. Macar stim o treaba.

      (Citează)

  5. @htc user – mi se pare jenant pentru tine ca om, sa recunosti, traind in romania de azi, ca ai o simpatie fata de vreun partid politic. sunt toti o apa si un pamant.

      (Citează)

  6. Radu, hai sa facem o analiza, si-o sa vedem ca ai 3 texte critice la adresa PDL si 2 critice la adresa PSD (cel cu misto-ul nu l-am inclus aici). Esti pro basescu de 2 ori, si tot de 2 ori il critici. Misto. Ai reusit sa critici in aceeasi masura atat partidul de guvernamant care detine controlul si decide absolut tot ce se intampla in tara in aproape aceeasi masura in care ai criticat opozitia. In plus, ti-ai manifestat simpatia fata de Basescu, liderul de facto al partidului de guvernamant.

    Citatul lui Cristoiu e unul corect, si plin de adevar. E logic si normal sa-i critici mereu pe cei care guverneaza. Problema e atunci cand in 4-5 ani de guvernare i-ai criticat pe cei de la guvernare de 3 ori, iar pe cei din opozitie de 2 ori. Oare e ceva ce-mi scapa mie?

      (Citează)

    • @htc user: sunt cateva sute de posturi, am dat exemplu unele mai importante, fara sa tin socoteala de cate ori atac pe cineva. Atac prostia si lipsa de logica, indiferent ce partid o arata.

        (Citează)

  7. @htc user, esti spalat pe creier frate..

      (Citează)

  8. Cand vad ce gandire au unii ma doare capul. Socialismul este mort , ce m-ar face pe mine cu un salariu mare sa mai stau 12 ore pe zi ca sa sustin nemunca unora ?! Nu voi vota niciodata stanga pentru ca stanga pentru mine asta vrea sau ma rog stanga socialista. Unii vorbiti de politica dar habar nu aveti de ceea ce inseamna “stanga”.Nu… nu se refara la mana ce o ai..
    @ Htc user daca pentru tine un partid inseamna liderii lui…. nu stiu ce rost mai are sa postezi ca habar nu ai de politica , guvernare etc.
    In momentul in care stanga si dreapta si-au dat mana la noi USL = PSD + PNL in momentul acela doctrina politica in Romania a murit.
    Caci vezi tu stanga inseamna ceva dreapta inseamna exact cam opusul stangii.
    O lume in socialism democratic nu va supravietuii mult dar nici o lume in democratie nu va supravietii mai mult.
    Discutia este mult mai complexa dar in viitor o sa fie din ce in ce mai discutata deocamdata piata inca nu este chiar saturata iar criza a dat inapoi fenomenul de care spun eu. Nu vom mai trai in 100 de acum incolo in democratie si cea de acum este voalata.

      (Citează)

  9. Femeia aia nu are ce cauta intr-o universitate (particulara sau de stat) drept cadru didactic.

    Legat de USL, hai sa ii lasam macar o luna sa vedem ce fac, pana una alta si-au asumat greselile cu cei 2 si au modificat propunerile, mai putin pe Mircea Diaconu care sincer pare un ministru bun al culturii. Intrebarea e alta, de ce se mai afla oameni ca Ioan Rus intr-un guvern? Adica te chinui si aduci un om foarte pregatit la finante si pui pe unul ca Rus la interne sau Daniel Constantin la agricultura.

    In alta ordine de idei ce a zis Cristoiu e egal cu zero, in teorie are dreptate dar in practica a dat cu bata-n balta, imediat ce a pus-o pe ficasa Base ceva consilier deja a si inceput sa ii vada doar partile bune.

    Multi considera socialismul comunism, doctrine destul de diferite. Un socialism modern nu presupune ca toata lumea este egala din toate punctele de vedere. Un socialism modern si care merge bine poate fi vazut in Suedia si in tarile nordice in general, tari in care cetatenii sunt egali in fata legii, daca se imbolnavesc sunt tratati la fel(in sistemul public), educatia este pentru oricine(nu ai de unde sti ce capacitate intelectuala are o persoana, daca acea persoana nu ajunge intr-un sistem de invatamant, situatie intalnita des la noi, unde avem o populatie mult prea mare in mediul rural). Asta cu eu muncesc 12 ore si am cat ala care munceste 2 nu e valabila decat in comunism, daca tot am dat exemplul Suediei, crezi ca acolo castiga la fel cel care munceste 12 ore cu cel care munceste 2? Intradevar taxele si impozitele pe “ora de munca” sunt ceva mai mari la cel care munceste 12 ore dar diferenta nu e atat de mare incat sa te faca sa nu mai muncesti deloc sau sa muncesti tot 2 ore.

    Legat de doctrine, marea problema la noi e ea exista dar lipseste cu desavarsire in toate partidele, PSD-ul s-a dat tot timpul de stanga dar face alianta cu PNL-ul care s-a dat tot timpul partid de dreapta, PDL-ul s-a considerat tot timpul de dreapta dar cand e liberal cand e popular, nu mai vorbesc de traseismul politic care arata ca respectivii membri de partid au o doctrina in care cred. Singura doctrina din Romania e furaciunea, toata clasa politica crede in ea.

      (Citează)

    • @alex: gandeste-te ca la noi nu prea vrea sa faca nimeni ceva pe gratis, pro bono. Exista mereu scuze precum “mi-am platit taxele, sa faca altii” si tot asa. Ar trebui sa fim naivi rau sa ne inchipuim ca politicienii, care au in teorie o munca solicitanta si importanta in Parlament, ar face asta doar pentru salariul normal. Toti vor sa fure, sa insele. Macar sa faca si ceva bine pe langa asta, ca sa mai avansam un pic cu totii. Ne ocupam apoi de furturi.

        (Citează)

  10. Da, clar, am zis si eu ca la noi furatul este de baza. Cu fiecare calatorie in afara tarii observ cu cat suntem in urma, si se pare ca nimeni nu vrea sa schimbe asta, sa se gandeasca si la cei care il aleg, nu doar la propriul buzunar.

    Nu inteleg cum ca politician sa nu te gandesti decat la tine, sa nu faci o autostrada, sa nu faci un aeroport, un spital, o scoala ca la urma urmei si tu le folosesti. De exemplu deputatii/senatorii de Iasi, merg saptamanal/zilnic la Bucuresti, posibilitatile sunt:
    – cu masina, fac in cel mai bun caz 3 ore cu antemergator(si fortat foarte tare, si trebuie sa fie noapte ca ziua se duce pe apa sambetei viteza medie in orasele ce trebuie traversate)
    – cu avionul zburand de pe un aeroport unde avioanele lovesc porci mistreti, pista e plina de gropi, sau se mai intampla sa intre cai care pasc fix langa pista
    – cu trenul si fac cel putin 7h.

    Situatia asta o stiu mai bine, dar sunt sigur ca e valabila pentru toata tara. Cred ca suntem tara studiilor de fezabilitate/oportunitate.

    Prezentau la stiri ai nostri foarte mandri ca din cauza austeritatii nu am ajuns ca Grecia, sincer pun pariu ca peste 70% din populatie si-ar dori sa fim in situatia Greciei, sau Spaniei sau Irlandei ca, chiar si cu criza populatia o duce mai bine.

      (Citează)

  11. Hai Radule las-o moartă că știm că ești pe felie cu băse de la episodul “portbagajul”.

      (Citează)

  12. LOL, ce nume, HTC user. There is no spoon!

    @nea_caisa: e pe gelie cu base de la episodul “haleala”.

      (Citează)

  13. Posturile despre politica de obicei aduna multe commenturi.

    Eu cred ca exista niste oameni platiti sa posteze commenturi de genul HTC user.

    Nu exista politicieni buni in Ro. Daca e unul bun dispare rapid, daca e unul capabil e marginalizat si izolat. Treaba asta cam poti sa o extrapolezi in orice institutie de stat.

      (Citează)

  14. limbistilor…htc_user nu facea publicitate unui partid, ci ii atragea atentia lu nw ca posteaza articole pe blog care sunt contra adversarilor politici ai unui partid anume. e chiar asa de greu? cititi inainte sa postati sau mancati-va grisul si mergeti la culcare

      (Citează)

  15. @lul: Jet, mă! (Cu aceasta îți atrag atenția că ești prost).

      (Citează)

  16. @lul Jet, mă! (Cu aceasta îți atrag atenția că ești prost).

    Cu speranța că ți-ai măncat deja grișul,
    @nashu_mare

      (Citează)

  17. Eu sunt de acord cu punctele tale de vedere asupra politicii si nu consider ca e gresit ca blog-uiesti acest subiect . Din lipsa de interes nu prea reusim sa facem mare lucru in tara asta

      (Citează)

  18. @nashu_mapupancur_mare: nu e cazul si nu pari a fi in masura sa atragi atentia cuiva. doar in treacat ca mi-am adus aminte de tine…sclavule

      (Citează)

  19. Ma bucur ca ti-ai adus aminte de mine. Sper totodata ca te-ai simtit la fel de bine cum m-am simtit si eu si trag speranta ca, in curand, vei putea sta jos fara sa te usture.

      (Citează)

  20. @nashu_cap_mare: Saracu de tine nu ti-a mai trecut de la ultima intalnire virtuala…get a life!! Hater ce esti!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus