un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Corcoteala, sportul national

3 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Mă uit plin de uimire la ştirile care-l arată pe Băsescu întorcându-se de la Predeal cu elicopterul pentru a evita traficul aglomerat de pe DN1. Tonul ştirii este cel al unei revolte totale împotriva acestei nesimţiri crunte: cum adică şeful statului a luat elicopterul? Trebuia să stea şi el ore în şir blocat pe DN1, ca restul oamenilor care treceau pe acolo întorcându-se din vacanţa de Revelion, că doar lipsa autostrăzilor este vina lui Băsescu!

Da, ar fi putut sta în trafic blocat cu orele, ascultând repetitiv acelaşi CD de muzică şi înjurându-i pe tâmpiţi şi pe cei ce se bagă pe contrasens. Atâta doar că este Preşedintele României! Şi oricât de bine ar fi ca din când în când să mai dea cu ochii de realităţile ţării, o realitate şi mai tare este faptul că are mult de muncă şi la cel mai înalt nivel. Eu n-aş accepta că preşedintele unei ţări să fie blocat în trafic pe undeva doar pentru a părea un pulete ca noi ceilalţi; preşedintele, orice s-ar spune, nu e un pulete. Are o mie de lucruri de făcut zilnic şi poate că avea chiar în acel moment ceva urgent de rezolvat. Ştiu, era 2 ianuarie după Revelion, toată lumea e în vacanţă. Să vă reamintesc atunci sutele de ştiri despre întâlniri cu miniştri şi cu partidele, întâlniri care aveau loc la tot felul de ore inclusiv sâmbătă şi duminică, de mă făceau să mă întreb dacă aceşti oameni nu au şi weekend de odihnă?

Eu am susţinut mereu că Băsescu ar trebui să meargă numai cu elicopterul la deplasările prin ţară. E rapid şi eficient. Nu ştiu dacă aţi văzut vreodată coloana oficială prezidenţială, dar include limuzina mare, vreo 4-5 alte BMW-uri de la SPP, o ambulanţă, minim două maşini de la Poliţia Rutieră şi uneori şi motociclişti. Maşinile au motoare mari şi în general un consum pe măsură. Însumat, un drum cu elicopterul probabil că este mai eficient chiar şi fără a lua în considerare timpul câştigat.

Sunt sigur că dacă PreÅŸedintele ar fi ales să rămână în maÅŸină pe DN1, aceleaÅŸi ÅŸtiri ÅŸi aceleaÅŸi interviuri ar fi spus “păi da, după ce că e aglomeraÅ£ie aici de stăm cu orele între Predeal ÅŸi Sinaia, ne mai încurcă ÅŸi Băsescu ÅŸi cele 20 de maÅŸini ale coloanei sale. Ce, nu putea să ia elicopterul?”

Mă enervează ÅŸi mai tare analogiile făcute aiurea. Am auzit la ÅŸtiri spunându-se “iată, pentru a-l aduce pe preÅŸedinte cu elicopterul costul a fost de 1500 de euro, bani cheltuiÅ£i imediat pentru a evita câteva ore de stat în trafic, în timp ce nu-ÅŸtiu-ce sportivă, talentată la tenis, ar avea nevoie de un ajutor de doar 3 ori mai mare, nici 5000 de euro, din partea statului pentru a participa la competiÅ£iile internaÅ£ionale”. Cumva se crea ideea că dacă Băsescu renunÅ£a la elicopter, banii economisiÅ£i s-ar fi dus direct la acea sportivă ÅŸi la visul ei.

Unu la mână, banii nu merg aşa ca dintr-un buzunar în altul. Cel mai probabil dacă se economiseau banii de elicopter se cheltuiau a doua zi pe altceva pentru SPP, fiind bani alocaţi doar pentru transport. Orice om cu minime cunoştinţe despre bugete şi bani îşi dă seama de asta. Şi jurnaliştii îşi dau seama de asta, dar preferă scandalul şi ştirile acestea care să pună jar pe foc pentru proşti.

Doi la mână, hai să concediem tot guvernul, preÅŸedinÅ£ia ÅŸi pe toÅ£i ceilalÅ£i care cheltuie bani ÅŸi să-i dăm pe toÅ£i către sportivi. Nu prea se poate, nu? Atunci hai să “STFU” cu astfel de analogii privind cum s-ar fi putut utiliza niÅŸte bani, dând exemple din domenii atât de distante încât nu există nici o legătură. ToÅ£i ar trebui să aibă bani: ÅŸi preÅŸedintele pentru elicopter ÅŸi tenismena pentru deplasarea la Australian Open ÅŸi oricine altcineva în astfel de situaÅ£ii. Că nu se întâmplă e o consecinţă a managementului prost al statului ÅŸi al fondurilor. Dar să zici că ar fi trebuit preÅŸedintele să renunÅ£e la elicopter este doar o bătaie de joc ÅŸi doar un reportaj făcut special pentru a asmuÅ£ii câinii unde nu e nevoie. Mă mir că n-a venit un reporter cu ideea că ar trebui să-i ia preÅŸedintelui friptura de pui de sub nas, că e scumpă mâncarea. Ce, ghiveciul de varză nu-i mai place?

Nu-mi place de Băsescu, dar când văd cum îl muşca toţi ăştia de fund parcă îmi devine tot mai simpatic.

Sunt curios cum explică managementul FederaÈ›iei de Tenis faptul că nu au 5000 de euro pentru a trimite o sportivă la Australian Open. 5000 de euro, atât! Și ăștia dau vina pe Băsescu È™i elicopterul său…

foto via Antena 3.

    3 comentarii

  1. Si eu am sustinut ca Base sa mearga numai cu elicopterul. Sansele sa cada sunt mult mai mari :)
    Si oricum, sa stai blocat in trafic si sa vezi o coloana oficiala ca se strecoara si incurca si mai tare circulatia e si mai rau.

      (Citează)

  2. daca lumile astea si-ar folosi energia risipita in carcoteli pentru a face ceva bun si constructiv am duce-o muuuult mai bine. ce puii mei de vina are presedintele romaniei (oricare ar fi el!) ca te bulucesti tu ca berbecul pe acelasi traseu super-aglomerat de ani de zile si ca notiunea de “program” iti este necunoscuta sau antipatica.
    si batutul campilor este o meserie, nu-i asa !?

      (Citează)

  3. Lucrurile stau altfel: din cauza incapatanarii lui Base (sa nu zic altceva) s-au cheltuit de 2 ori bani, si cu coloana de masini, care oricum s-a intors la Bucuresti si cu elicopterul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus