un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Gura lumii

10 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

SMURD-1Ieri m-am uitat, că probabil jumătate din planetă, la intervenţia în direct a preşedintelui Băsescu pe postul Realitatea TV, despre SMURD, ambulanţe şi legi ce vor schimba sistemul de sănătate, făcând trecerea la unul privat.

Ce zicea lumea pe Twitter: “huo Băsescu, vrea să schimbe SMURD-ul, să-l distrugă, e un lucru bun în ţara asta şi vrea să-l strice!”
Ce zicea Băsescu la televizor: “SMURD-ul va rămâne neschimbat, pentru că nu este afectat de această lege.”

Explicaţia e simplă: SMURD face parte din Ministerul de Interne (ceva cu pompierii, nu?), pe când legea propusă ar afecta Ministerul Sănătăţii. SMURD-ul e altceva, e condus de către un alt ministru, operează din alt buget. Dar a înţeles cineva asta?

Neatenţie şi privire doar într-o direcţie. Doar pentru că în studioul Realitatea era invitat Raed Arafat şi Băsescu l-a contrazis, înseamnă că Băsescu are ceva cu SMURD-ul şi asta n-o poţi scoate din mintea nimănui. Numai că Arafat era acolo în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, iar în paralel conduce (încă îl conduce, nu?) SMURD-ul ca angajat al Ministerului de Interne, dar aceasta a doua funcție nu avea legătura cu interviul de ieri.

Nu-mi ziceţi că, ok, dar Băsescu e aşa şi pe dincolo și deci oricum merită înjurat. Probabil voi fi de acord cu voi. Eu însă sunt capabil să mă cert cu cineva pe un subiect şi să fiu prieten pe altul, să-i zic cuiva de mă-sa pe o temă şi să-l ajut pe alta, doar pentru le pot disocia şi pot accepta că pe unele subiecte am păreri diferite, pe altele nu.

Aşa şi aici. Nu mi-o plăcea prea mult Băsescu, dar strict pe acest aspect relatat mai sus, el avea dreptate şi mulţimea nu. Arafat, ca secretar de stat în minister, trebuie să-și prezinte nemulțumirile, ideile și propunerile pe scară ierarhică în sus, ministrului, primului-ministru, președintelui, nu să le prezinte public de parcă ar fi în opoziție. Eu cel puțin din acest motiv credeam că Arafat a intrat în politică și guvern, ca să încerce să schimbe ceva din funcții ce îi permit asta.

O altă idee: ştiţi de ce este aşa apreciat SMURD-ul? Pentru că, făcând parte din Ministerul de Interne, are alt buget, alte dotări, are elicoptere, are maşini multe, are Range Rover, scule, echipamente. Când aţi auzit vreodată altceva decât de bine despre SMURD? Acum gândiţi-vă câte poveşti de groază aţi auzit despre ambulanțele Ministerului Sănătăţii şi întârzieri de ore în şir şi bolnavi plimbaţi între spitale şi aruncaţi în stradă.

    27 comentarii

  1. Basescu a declarat in decembrie ca va desfiinta SMURD daca e necesar pentru a face nu stiu ce chestie de stat.

    Si asculta exact ce inseamna SMURD http://ltv.ro/blog/2011/05/02/raed-arafat-la-founders-live/

      (Citează)

  2. pardon … http://ltv.ro/ – ep. 3

      (Citează)

  3. SMURD-ul se autofinanteaza, nu-s banii ministerului in elicopterul ala.

      (Citează)

  4. Smurd este o fundaţie privată, care colaborează cu Ministerul de Interne. Bănuiesc că nu sunt numai eu care primeşte în fiecare an spamuri cu donează 2% din impozit către SMURD.

      (Citează)

  5. @Cristian Banu: privata, privata dar foloseste oamenii MAI-ului. Aia sunt pompieri acolo.

      (Citează)

  6. Acum s-o mai fi schimbat, dar acum ceva vreme erau foarte multi voluntari. Si majoritatea(toata ?) finantarii vine din surse private.

      (Citează)

  7. Placerea lui Raed Arafat sint serviciile de urgenta, nu doar SMURD in particular.
    SMURD a aparut ca o necesitate de interventie rapida, insa nu Arafar nu se ocupa doar de SMURD.
    El este nemultumit da faptul ca serviciile de urgenta vor putea fi realizate si de privati. Si asta implica impartirea aceluiasi buget cu ei.
    SI mai implica faptul ca privatii nu lucreaza fara bani. Prin urmare daca o zona unde nu va exista decit un serviciu privat de urgenta, exista posibilitatea sa dai coltul pentru ca ei nu au primit acceptul de plata pentru nus ce mizerie si toata actrivitatea lor se suspenda. Ca exemplu doar.
    A fost un exemplu mai bun aseara pe la tv, nus ce post cind cineva de la ISU a rugat o firma privata sa trimita niste ambulante ca astia de la stat nu faceau fata. La care privatul a spus clar ca nu are fonduri pentru asa ceva, deci nu va trimite nimic. Cam asta ne asteapta din pacate.

    Pe asta se bate moneda. Nu pe smurd, care cu orice spam, tot isi merita fiecare ban.

      (Citează)

    • @jules: pai ai zis foarte bine. Arafat avea sansa sa imbunatateasca si sistemul de urgenta al Ministerului Sanatatii, nu doar al SMURD-ului. Din pacate, planurile sale s-au lovit de planurile altora, de lipsa banilor, de legi ce vor muta o parte din servicii spre privat si tot asa.

      Mi se pare normal sa faca doua lucruri aici:
      1. sa trimita ierarhic in sus propunerile sale.
      2. daca nu sunt acceptate, sa demisionezi pentru ca nu se potriveste gandirea sa cu cea a ministerului si deci nu-si poate desfasura activitatea pentru care a venit acolo.

      Am inteles ca demisioneaza, ceea ce mi se pare o decizie normala pentru acel nivel, in cazul in care nu ai cu cine sa te intelegi ca sa modifici lucrurile asa cum vrei tu.

        (Citează)

  8. @nwradu: Majoritatea masinilor alora sunt din donatii. Cele care sunt ale SMURD-ului nu prea au legatura cu MAI avand in vedere ca sunt ale unei fundatii private. Daca te uiti la istoric vezi si de unde le primesc :). Stii cum e, omul sfinteste locul, iar Raed Arafat a organizat unul din putinele sisteme publice care functioneaza eficient si profesionist.

      (Citează)

  9. @jules: Iti dai seama ce interesant daca in judetul Iasi de exemplu, vreo 3 ani e o firma privata care ofera acest serviciu. Logic ca fara fonduri serviciul public se desfiinteaza sau se restange. Si pe urma intra in faliment operatorul privat. Pana cand alegi altul, un judet ar cam trebui sa umble cu grija sa nu-si rupa gatul ca n-are cine sa-i ajute.

      (Citează)

  10. Nu stiu de ce va imaginati voi ca atunci cand se folosesc transportatori privati de raniti de urgenta (sic), se va schimba ceva in procedura urmata de client. Tot la 112 vor suna. Dispecerii de acolo vor sti pe cine sa trimita. Decontarea costurilor nu este treaba victimei.

    Exemplul de care vorbeste Jules ca a fost dat ieri la TV e prostesc. In momentul de fata, ambulantele private sunt de fapt doctori (generic vorbind) privati care vin la domiciliul celor care platesc. Este normal sa aiba voie sa refuze daca nu ai contract cu ei. Prioritatea unui privat este satisfacerea clientului care a dat banul. Daca la inceputul anului, cei de la stat ar fi zis “ba, noi in varfuri nu facem fata, am vrea sa incheiem o intelegere, ca atunci cand…”, alta ar fi fost situatia.

    Altfel, daca muncitorii de la stat ar face greva ca nu au fost platiti sau ca li s-au redus salariile cu 50%, ce s-ar intampla? Sau daca furnizorii de carburant nu ar fi platiti, ce credeti ca s-ar intampla? Sa nu ziceti ca la stat exista voluntari, ca asa ar exista voluntari si la particular. Ce nu zice nimeni e ca voluntarii aia de la SMURD sunt de fapt angajati ai statului (pompieri, medici, piloti de elicoptere) care fac aceste joburi in locul jobului la care sunt incadrati. Adica sunt platiti pentru asta de catre stat, din bugetul de stat.

      (Citează)

  11. Pot incepe cu: Raed Arafat cunoaste cum merge treaba, Basescu mai putin, Raed Arafat A FACUT ceva in domeniu, si nu pentru capital financiar sau politic, Basescu, desi a avut ocazia n-a facut nimic. Intre doua pareri divergente, pe subiectul asta, daca nu inteleg foarte bine lucrurile aleg sa fiu reprezentat de Raed Arafat.

    “trebuie să-și prezinte propunerile pe scară ierarhică […]”. Te-ai gandit ca poate a facut deja asta fara sa fie luat in seama si asta era singura ocazie sa FACA o modificare la lege…
    Alftel individul era bun ca maimuta de circ: “Uite si Raed a fost in Guvernul care a facut legea deci e musai buna!”

    Si ca sa exclud policica din ecuatie pot inlocui Basescu cu orice alt politician de la potere sau opozitie si mesajul ramane valabil.

    Pentru intelegerea mizei, un bun punct de plecare este asta:
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11124768-exclusiv-video-raed-arafat-despre-reforma-sanatate-acuzatiile-lui-traian-basescu.htm

    Monopolul privat e mai dezastruos decat cel de stat.

    Si ca o parere personala despre intreaga lege:
    Nu este in beneficiul nostru, (al pacientilor) ci al celora care pana acum luau spagile.
    Registrul e asigurat e in continuare la CNAS, nu scapam de scarbele de-acolo.
    Nu exista conceptul de franciza: tiganii si betivii se vor trata ca si pana acum pe banii mei, si mai bine ca mine.
    Contribuim toti “dupa posibilitati” primim … toti “dupa nevoi”.

      (Citează)

  12. @nashu_mare Situatia de la tv ( probabil pe la antena 3 sau realtitatea ) era una inca care ISU a rugat un operator privat sa contribuie cu ceva ambulante. Nu stiu contextul, insa pare-se ca cele de stat nu faceau fata. Operatorul privat a spus nu. Ca era sfirsit de luna, ca nu mai avea bani de aruncat etc. Nu situati in sine conteaza ci faptul ca un operator privat poate spune stop serviciului de urgenta pe care il presteaza pentru ca cineva de la nus unde a intirziat cu o semnatura.
    Nu vorbesc de serviciile private platite care exista acum.
    Vorbesc de urgenta privata, gratuita pt noi, platita din banii cnass. Care urgenta privata va deveni in multe locuri singura disponibila si care a putea spune stop pentru ca asa vor ei. Poate va fi reglementata destul de dur, insa probleme vor fi si noi vom fi afectati in primul rind.
    @combo: din Iasi ma trag si eu si nu am cuvinte pt multi nenorociti de acolo.

    @nwradu: dap, a demisionat pare-se. A incercat, a tinut pe a lui, insa interesele sint prea mari pina si pentru el.
    Banui ca el a dorit doar ca serviciile de urgenta sa nu fie prestate si de operatori privati care sa fie platiti de stat pentru asta. Insa cum legea prevedea din start asa ceva, nu a avut de ales decit sa iasa public, in speranta ca poate ne vom ridica vocea mai multi.
    Medicina de urgenta privata exista si acum, insa nu poti suna la Medicover fara sa ai contract cu ei. ( doar de ex ). Adica poti, dar te lasa balta si iti cheama o ambulanta de stat si cam atit. Si e privata si ca buget.

    Ideea e ca din start statula propus o lege contrara total opiniei lui Arafat. Si in situatia asta nu prea mai ai ce face. El nu e de acord cu X, statul baga X.

      (Citează)

  13. Din mai multe comentarii de pe internet rezulta ca, la stat, muncesc niste sclavi care nu trebuie platiti si in care nu trebuie investiti bani.

    La fel, se presupune ca un privat ar fi in stare sa opreasca serviciile catre singurul sau client brusc si imediat dupa ce i se intarzie o plata.

    Bine, dupa cum spunea si Radu, noi vorbim de SMURD, cand SMURD-ul nu are implicare aici deci…

      (Citează)

  14. Ah, ca uitam…

    Jules, tocmai, aceasta lege deschide usa ca ambulantele private sa poata raspunde la aceste cereri. Altfel, cum? Pe ce baza?

      (Citează)

  15. Pai tocmai, ca nu SMURD e buba lui Arafat. Ala e ok.
    Urgentele de stat sint.
    Pentru ambulantele private exista un cadru legislativ. Dupa cyum spuneam, daca ai abonament/contract cu vreo institutie medicala privata atunci e ok. BGS/Medicover etc sint unii care au serviciu de ambulanta privat.
    Dar daca eu apelez la ei fara sa am contract, atunci ei ma pot ignora si in cel mai rau caz sa cheme o ambulanta de stat. Citisem pe undeva de asta.

    Din pacate, da la stat sint tratati aiurea si conditiile sint mizerabile. Poate de asta ( asa mai de fatada ) se vrea si implicarea partii private in acest serviciu.
    Ma rog, eu zic sa ar trebui totusi sa mai citesc pe marginea subiectului. poate ma insel.

      (Citează)

  16. Deci SMURD, o fundatie privata, nu doreste intrarea pe aceeasi piata a altor firme private. Plus ce am scris aici: http://netuliber.wordpress.com/2012/01/10/si-daca-raed-arafat/
    Nu ma intereseaza cine ia banul, atata timp cat atunci cand suni la 112 ca ai nevoie de salvare, respectiva ajunge in timp util.

      (Citează)

  17. Atenţie, nu faceţi confuzie între SMURD care este o instituţie de stat şi Fundaţia pentru SMURD (http://193.226.0.150/site_fundatie/index.php) care este o fundaţie privată, condusă de Arafat şi care are ca scop asigurarea finanţării pentru SMURD-instituţia de stat. Adică Fundaţia lui Arafat strânge bani, cumpărăr ambulanţe şi elicoptere şi alte alea şi le donează la stat. Spamul vine de la Fundaţia pentru SMURD nu de la SMURD. găsiţi mai multe detalii la adresa fundaţiei.

    Spor,

      (Citează)

  18. atata timp cat presedintele iese la tv in luna decembrie si te acuza ca esti principalul inamic al reformei sanatatii mi se pare normal sa te aperi tot la tv si sa incerci sa te justifici, sa argumentezi de ce ai un punct de vedere diferit. Daca presedintele e asa bine pregatit pe orice subiect de ce mai avem nevoie de guvern?

      (Citează)

  19. Azi am ascultat o multime de opinii – de specialisti sau nu – am cautat articole,explicatii si documente oficiale sa ma pot lamuri si sa am o imagine clara a situatiei. Nu am reusit.
    Nu am reusit asa cum imi doream: lipsesc piese din acest puzzle, gunoiul e undeva sub pres si eu nu nu stiu exact unde.

    Am vrut sa iti dau un raspuns argumentat, ti-am spus, am citit ceva :), m-am razgandit, am incredere ca vei descoperi singur adevarul tau.

    Punctual, am doar cateva precizari, de dragul corectitudinii:

    – SMURD este un serviciu integrat dpdv. organizational Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Este finantat insa din fonduri de stat, de la Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor, precum si prin donatii si sponsorizari (fundatia despre care se vorbea mai sus asta face). Daca SMURD are elicoptere, masini si aparatura nu e doar datorita Ministerului de Interne. Te-ai intrebat vreodata de ce SMURD-ul e altfel decat Ambulanta, desi e tot de stat? Si noua lege a sanatatii il va afecta direct.

    – Raed Arafat a vorbit tocmai in calitate de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, se discuta despre o lege care va reforma sistemul din temelii si despre care el considera ca va aduce mai multe deservicii si va crea haos. Ca s-a discutat prea mult despre SMURD si prea putin de celelalte aspecte ale legii (privatizarea spitalelor, doctori de familie etc.)asta e altceva. Pana la urma, expertiza lui primara o reprezinta serviciile de urgenta si SMURD, ca doar el l-a dezvoltat. Tocmai pentru ca stie perfect cum functioneaza sistemul a inteles si ce dezavantaje ii va aduce noua lege. Serviciului, nu neaparat lui ca angajat/fondator/presedinte al Fundatiei pentru SMURD.

    – Raed Arafat a declarat in repetate randuri ca a discutat despre aceste probleme cu superiorii lui, cu cei din comisie, a adus argumente, a venit cu propuneri. Azi si-a dat demisia. Sper ca noi sa avem un mai mare succes in discutiile cu sefii nostri.

    Ca tema pentru acasa: gandeste-te numai ce inseamna sa organizezi licitatii pentru serviciile de urgenta pe bani publici. Cui i se va acorda intaietate cand suni la 112 si cine decide asta? Eu nu vreau sa decida “sistemul concurential” cand e vorba de viata mea. Pentru ca in acest caz nu piata decide. Asta pot sa te asigur.

    Si gata pe ziua de azi :).

      (Citează)

  20. Mi-ar fi placut sa nu te limitezi doar la a deschide un subiect fara o minima documentare anterioiara. De ce spun asta?
    In primul rand ar trebui sa stii ce este SMURD, cum este finantat, ce prevede noua lege si apoi sa iti dai cu parerea atat de “doct”.
    Pe ntru asta iti recomand pritenul “goagle” ca tot iti place tie asa de mult:
    – ce este SMURD:
    SMURD nu este serviciu privat. Conform legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma sanatatii, SMURD este un serviciu public integrat fara personalitate juridica, care functioneaza in organigrama Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
    – cum este finantat:
    Conform legislatiei SMURD este un serviciu public fara personalitate juridica, deci nu are buget propriu. In cadrul SMURD lucreaza trei categorii de angajati respectiv personal medical – angajat al spitalelor pentru echipajele de terapie intensiva mobila si salvare aeriana, pompieri – angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Administratiei si Internelor si piloti – angajati ai Unitatii Speciale de Aviatie, Ministerul Administratiei si Internelor. Mai exista si un numar mic de pompieri/paramedici angajati ai autoritatilor publice locale.
    Astfel activitatea SMURD este finantata din BUGETUL DE STAT !!! prin Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor si din donatii si sponsorizari. Unele echipaje SMURD primesc finantare din partea autoritatilor publice locale, prin plata salariilor angajatilor.
    Dotarea SMURD este facuta din bugetul de stat si, in unele situatii, din bugetul autoritatilor publice locale precum si din donatii si sponsorizari in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
    – REPET:
    activitatea SMURD este finantata din BUGETUL DE STAT !!! prin Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor si din donatii si sponsorizari.
    – ca sa putem discuta despre acest subiect trebuie sa citim Proiectul de lege care va modifica legea sanatatii:
    In ele se spune ca din aceeasi “oala” din care este finantat SMURD vor primi bani si firmele private.
    DEEEEEECI, firmele private vor primi bani publici pe care noi ii platim la stat, ba chiar mai mult li se garanteaza indiferent de numearul de “clienti” un procent de 2,8% din fondurile sus/mentionate.
    De asta se zice ca va fi perturbata activitatea SMURD – subfinantare si lipsa unor regelemtari privind modul de actiune in caz de interventie.
    In afara de asta, SMURD se duce oriunde a fost nevoie si oricat de riscant era, pe cand o firma privat va putea invoca diferite motive pentru a nu se deplasa la o interventie riscanta.
    Sper ca nu am deranjat prea mult cu acest comentariu si ca o sa ramanem prieteni….:)

      (Citează)

  21. comentariul era pt nwradu

      (Citează)

  22. Se vede că eşti a-listăr atunci când apar postacii cu texte scrise dinainte.

      (Citează)

  23. @nashu_cu_gura_mare: ti-as spune vreo 2 dar am vazut comentariile tare si nu are rost…nu poti sa vezi padurea de copaci, char daca ar fi fost copiat textul interesant era sa intelegi ce scrie nu cum a fost obtinut, scris, gandit…hater ce esti

      (Citează)

  24. Bla-bla, bem o bere dupa ce ti se termina programul?

      (Citează)

  25. Cu Iosu, evident, ca e common knowledge ca tu bei doar suc sau apa minerala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus