un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce este în spatele discursului lui Ponta

10 Feb 2012  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

După cum probabil că aţi aflat, ieri Victor Ponta a ţinut un discurs destul de surprinzător în Parlament, la investitura noului guvern condus de Ungureanu. Nu l-a pupat în fund, dar discursul a fost neutru, chiar optimist aş spune, la adresa noului guvern PDL, un îndemn la muncă cinstită, reforme bune şi iniţiative lăudabile. Puteţi găsi câteva idei din acea cuvântare aici.

Cei din PDL au lăudat discursul şi l-au numit echilibrat, un semn de maturitate. PNL-ul însă, aliaţii lui Ponta, n-au fost prea fericiţi, au făcut scandal, au spus că discursul nu reprezintă ideile USL-ului ci doar ale lui Ponta şi altele asemenea. La Antena 3 analiştii au condamnat comportamentul lui Ponta şi au concluzionat că USL şi-a tras un glonţ în picior.

Asta ca preambul. Uite cum zic eu că a fost situaţia.

Scandările din Piaţa Universităţii au demonstrat USL-ului că lumea nu-i vrea nici pe ei la putere. Lumea este nemulţumită de Băsescu şi de actuala conducere, dar au scandat şi împotriva USL-ului, l-au bătut pe Orban, nu i-au vrut pe Antonescu şi pe Ponta între ei. Trebuie schimbat ceva în strategia USL-ului.

De ce nu e lumea mulţumită de mesajele USL-ului? Pentru că USL-ul, prin Ponta şi Antonescu, nu a oferit până acum nici o soluţie pentru probleme ţării, ci doar a fost contra oricărei măsuri luate de PDL, indiferent de tipul acesteia. La orice. Dacă PDL-ul anunţă o nouă lege, USL e împotriva ei şi spune că o va scoate dacă vine la putere. Dacă PDL-ul anunţă scăderi de salarii, USL anunţă că le va creşte. Dacă PDL-ul creşte TVA-ul, USL anunţa că îl va scădea. Jur că am senzaţia că dacă mâine PDL-ul anunţă că benzina se ieftineşte la 1 leu pe litru, USL va anunţa că o vor face la loc 6 lei, doar aşa, ca să fie contra.

Chestia asta nu înseamnă nimic. Lumea s-a săturat de măscărici politici, buni doar la discursuri, dar fără nici o soluţie viabilă în buzunar, aşa cum nici demagogia lui Vădim nu mai atrage pe nimeni. Şi atunci ce poate să facă USL-ul?

Simplu, Ponta nu mai ataca pe nimeni fără motiv. Nu trebuie să mai pară un câine care latră maşinile fără vreun motiv solid, ci omul din opoziţie care este deschis unui nou guvern, care îl sprijină într-un mod distant şi care va critica noul guvern doar atunci când acesta greşeşte ceva, nu înainte. Asta înseamnă opoziţie inteligentă, condusă de gesturi cumpătate.

Ponta trebuie să pară acest tip de om. Trebuie să pară matur, inteligent în decizii şi discurs, deoarece momentan este confundat cu o marionetă ce doar acuză puterea de cele rele, dar nu are şi o soluţie pentru a ieşi din criză, iar lumea vrea soluţii, că pe cele rele şi corupţia din sistem o vedem şi fără să ne-o arate Ponta cu degetul.

Antonescu, pe de altă parte, nu trebuie să pară altceva decât este. El poate să rămână “jumătatea turbată” a USL-ului, cel care acuză pe oricine şi urlă la orice. În felul acesta USL-ul atrage ambele categorii de posibili votanţi.

    6 comentarii

  1. Frumos si corect spus. La ultima parte mi se pare ca ai cam dat-o in bara, sugerand ca exista o intelegere intre Ponta si Antonescu pentru a atrage ambele categorii de votanti. In primul rand, Antonescu ar trebui sa fie cel ponderat, ca un intelectual, liberal educat si adept al sintagmei ‘Revolutia bunului simt’. Doar ca el l-a pierdut pe drum…

      (Citează)

  2. Se incerca sa se aduca un pic de credibilitate PDL-ului scotand in fata doar oameni tineri , insa toti acesti oameni au fost lachei ai marilor granzi din partid . NU vreau neapart oameni tineri fara experianta , nu stiu cum poti sa fi ministru la 30 de ani , nu stiu daca vreau sa fac teste pe banii mei , totusi e o alternativa la dinozaurii ce tot se plimba pe la ministere cu fiecare guvern (Blaga , Andoroneasca , Mitrea , Berceanu , Boagiu , etc ). Din pacate nu avem o clasa politica macar 10 % corecta si sa vrea sa ajute tara si oamnii , doar pusi pe facut bani si ajutat toate firmele ce sug bani prin contracte cu statul si licitatii supraevaluate . Daca maine s-ar schimba forma de guvernare si UE s-ar federaliza si sa zicem ca s-ar face un guvern central european care sa guverneze central toata Europa atunci eu as zice da . Sincer pot sa renunt la unele drepturi de suveranitate daca am un sistem de invatamant , medical , infrastructura si traiul meu o sa fie mai bun sau ca al unui francez / german .

      (Citează)

  3. @L!nuX: Si tu crezi ca astia de la UE ar reusi sa-i faca pe toti egali? Stai tu linistit, tot ar exista o discrepanta intre smecheri (marile puteri, Franta, Germania etc.) si restul de fraieri, bineinteles asta presupunand ca totusi granzii europei ar fi de acord cu asa ceva, not in a milion years…

      (Citează)

    • N-ai cum sa faci din federalizarea UE o solutie. Uita-te la SUA, stat federal mai mare decat Europa, ca si ei au aceleasi probleme: state sarace si state bogate, importanta diferita la vot, somaj diferit, fuga din zonele centrale ale americii spre coasta de est sau vest, unde poate iti gasesti norocul (si nu e un fenomen de azi de ieri, se scriu cantece country despre asta de ani de zile). Un stat federal este condus tot prin “guverne” locale, o singura mana forte undeva la centru n-ar reusi sa tina totul in frau.

      @Bogdan: pai asta este o problema a USL, zic eu. Ponta e vazut ca cel care tipa, fara maturitate politica, iar Antonescu este vazut ca fiind prea calm si moale. Asa ca trec un pic fiecare in cealalta extrema, ca sa ofere publicului si o alta latura.

        (Citează)

  4. Pai a zis chiar el (Ponta) ca e in relatii mai mult decat amicale cu Ungureanu, ca la nunta la el au fost astia nasi si oaspeti de vaza etc etc etc. A fost reprezentantul opozitiei dar nu putea sa critice si sa muste de cur un guvern care nu a guvernat efectiv nici macar o zi.
    Antonescu e o caricatura, victima sigura in jocul politic, marioneta evidenta a ‘mogulilor’. Nici macar sa glumeasca nu stie, s-a crizat cand cei de la EVZ au pomenit de trezitul devreme.
    Eu sper ca tinerii astia sa faca oleaca de treaba, cel putin nu mai sunt din garda veche comunista. Lumea zice despre ei ca sunt protejati si marionete, eu sper ca nu e asa, mai mult sunt convins ca daca o fi asa, mass media o sa ii demaste si opinia publica sigur o sa ii taxeze.

      (Citează)

    • Dar care-i faza cu trezitul devreme, ca nu stiu? Am vazut glumele, dar nu stiu de unde au pornit.

      In relatii bune si amicale sunt toti, chiar daca se cearta de ochii lumii. Stai linistit ca la chefuri si la afaceri se distreaza bine impreuna. E ca si cum ai spune ca sefii a doua companii mari sunt mereu la cutite doar pentru ca sunt concurenti pe piata; in realitate, de multe ori devin aliati pentru un scop comun si o felie de cascaval. Cearta este doar pe cine are felia mai mare.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus