un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Kindle Touch – review

15 Mar 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Cu acest Kindle Touch închei testele la întreaga generaţie de Kindle lansată în ultimul an de Amazon. Am avut Kindle-ul clasic la review, am avut şi tableta Kindle Fire, acum să bifăm şi ebook reader-ul cu ecran tactil.

Acest model se deosebeşte de Kindle-ul clasic în primul rând prin ecranul tactil. Astea înseamnă că au dispărut toate butoanele (inclusiv cele de pagină următoare/anterioară), în afară de cel mare de Home, toate celelalte opţiuni şi acţiuni fiind disponibile ca pe orice tabletă normală prin apăsarea ecranului. Un alt avantaj este bateria de o capacitate mai mare şi posibilitatea de a reda mp3-uri, opţiune care lipseşte de pe Kindle-ul standard. Merită însă şi diferenţa de preţ şi, mai ales având în vedere că nu are ecran de sticlă, răspunde la atingere la fel ca o tabletă modernă cu care poate că sunteţi obişnuiţi?

Kindle Touch e vândut de eMAG, de unde l-am primit în teste. Verificaţi preţul şi disponibilitatea prin link-urile de mai jos:



AMBALARE
Ambalajul este cel clasic de la Amazon Kindle. O cutie de carton, micuţă, banală, în care stă ascuns dispozitivul şi un încărcător cu conector microUSB. Altceva nu există în pachet, iar pentru huse şi coperţi de protecţie scoţi alţi bani din buzunar pentru gama destul de mare de accesorii disponibile. Mai multe nu sunt de zis.

CONSTRUCŢIA
Amazon n-a dezamăgit la acest capitol prin nici un Kindle anterior. Nu dezamăgeşte nici acum. Touch-ul este bine închegat, solid, plăcut la atingere. Este uşor ca un fulg şi face citirea de pe el foarte uşoară.

Ca dimensiuni este foarte mic. Ştiu că iarăşi nu am pus nici o imagine din care să reiasă dimensiunile sale comparativ cu obiectele uzuale. Are 17 x 12 cm şi doar 1 cm grosime. Greutatea este de 213 grame, un pic mai greu decât un smartphone.

Ecranul tactil de 6 inci este construit într-o tehnologie numită eInk, care îi asigură un consum infim. Într-o explicaţie simplistă, anumite celule din el se orientează “pe gri” sau pe “negru”, cele pe negru formând astfel literele sau zonele de imagine de pe ecran. Odată orientate aceste celule, ele rămân în această poziţie şi nu mai consumă deloc bateria. Avantajul rezultă imediat: bateria se consumă doar atunci când schimbi pagina, adică odată la 1-3 minute, iar din acest motiv o încărcare te ţine chiar şi două luni dacă doar citeşti cărţi pe el.

Dezavantajul ecranului este că e alb-negru (de fapt gri-negru), dar este un ebook reader, da? Acest ecran asigură o lizibilitate excelentă, scrisul pare ca cel de pe hârtia clasică şi nu-ţi oboseşte ochii precum LCD-urile iluminate. Pentru citit cărţi, e ideal.

Singurul buton util este cel de sub ecran. Ştiu că pare a fi un difuzor, dar de fapt este un buton mai stilizat, care te întoarce în meniul principal al aparatului. Orice altceva este accesibil din ecranul tactil, ca la o tabletă, inclusiv răsfoirea paginilor cărţilor sau browsingul.

În partea de jos a dispozitivului se afla butonul de Power. Ca o mărturie a faptului că ecranul nu consumă bateria decât atunci când schimbă pagina afişată, acesta nu se închide niciodată, ci în modul standby afişează reclame la AMazon sau coperta vreunei cărţi.

Tot jos există şi conectorul microUSB pentru încărcare şi transfer de date (deşi are şi Wifi), precum şi jack-ul audio. Partea asta nu îmi place şi este singurul minus al aparatului. De obicei acea parte de jos stă pe burta ta atunci când citeşti şi nu-mi place că pe acolo trebuie să iasă şi cablul de la căşti. Preferam că jack-ul audio să se găsească pe orice altă parte a aparatului.

Memoria internă este suficientă pentru mii de cărţi. În cei 4 GB poţi pune şi suficiente mp3-uri ca să nu te plictiseşti ascultându-le.

UTILIZARE
Bun, hai la partea importantă despre cum utilizezi Kindle Touch. Touch-ul suportă următoarele formate de fişiere: Kindle (AZW), TXT, PDF, Audible (Audible Enhanced(AA,AAX)), MP3, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP prin conversie. În practică, orice format de text poate fi convertit uşor cu programe gratuite pentru a fi vizualizat şi pe Kindle, ba chiar poţi apela şi la serviciile Amazon pentru asta.

Poți pune pe Kindle fișierele tale, indiferent de unde le ai, și le vei citi. Poți să cumperi cărți prin site-ul Amazon și le vei primi direct în Kindle.

Dacă îţi înregistrezi Kindle-ul pe site-ul Amazon, ţi se alocă şi o adresă de email de forma user@kindle.com, pe care o poţi folosi ca să-ţi trimiţi fişiere pe Kindle-ul tău. Prin email se face şi conversia automată din câteva formate în cele compatibile cu aparatul.

Special la acest Kindle Touch este modul de navigare prin paginile cărţilor. Dacă la cel clasic ai butoane laterale de pagina următoare/anterioară, aici apeşi anumite zone pe ecran. Cea mai mare zonă corespunde paginii următoare, la pagina anterioară ajungi apăsând în stânga, iar sus se deschide meniul. E simplu şi uşor de folosit, dar nu mi-a plăcut în mod special pentru că atingi des ecranul şi, pe lângă posibilitatea de a-l murdări, mă deranjează să-mi obstrucţionez câmpul vizual atunci când citesc. Asta era senzaţia mea, că se pune ceva între mine şi carte, chit că era propria mea mână şi doar pentru o secundă.

Ai la dispoziţie meniurile standard de alegere a mărimii fontului, a spaţiului dintre caractere şi a spaţiului dintre liniile de text. Poţi naviga prin carte direct la titlu sau cuprins şi poţi adăuga semne de carte, deşi Kindle reţine automat la ce pagină ai rămas în fiecare carte, aşa că nu trebuie să-ţi faci griji.

Avantajul touchscreenului este dat de faptul că poţi selecta rapid un cuvânt pentru a-l căuta în dicţionarul englez inclus. Apeşi lung pe cuvânt şi gata, ai definiţia lui. Apropo, cu o mică şmecherie se poate adăuga şi dicţionar român pe Kindle.

Un alt avantaj este că scrii rapid din tastatura virtuală de pe ecran. Kindle-ul nu se mişcă precum o tabletă din cele mai rapide şi există un mic delay la fiecare apăsare, dar tot scrii uşor şi aproape fluent din acea tastatură. Dacă foloseşti mult browserul din Kindle, cu siguranţă modelul Touch este pentru tine. Dacă doar citeşti cărţi, touchscreen-ul nu va fi un avantaj aşa mare.

Am rămas surprins că poţi face pinch-zoom. Din nou, nu este la fel de fluent ca pe un iPad, dar se poate face cu două degete şi te ajută atunci când foloseşti browserul sau citeşti vreun datasheet cu font mic sau detalii multe.

Că veni vorba de datasheet-uri, am încercat unul pe Kindle în format PDF. S-a afişat foarte bine şi a fost uşor de citit. Fotografiile se văd alb-negru, în tonuri de gri, dar se văd.

BROWSING
Dacă activezi wifi-ul şi te conectezi la Internet, ai tot felul de opţiuni bune la dispoziţie. Poţi să-ţi sincronizezi colecţia de cărţi cu cea online, din contul Amazon, şi poţi să tragi în dispozitiv noile documente trimise pe acea adresă user@kindle.com despre care vă spuneam.

Dacă sapi prin meniuri găseşti şi unul numit Experimental, din care ai acces la un web browser. Browserul are puţine funcţii şi opţiuni, nu afişează Flash şi încarcă mereu varianta de mobil a site-urilor vizitate, dacă este disponibilă, dar în rest funcţionează destul de bine. Vedeţi mai jos cum arată Google, blogul meu, Facebook şi Gmail, care au mers toate foarte bine. Kindle Touch este deci şi un fel de tabletă mai lentă, mică şi alb-negru, dar la nevoie face şi acest lucru.

Mi-a plăcut opțiunea de a te conecta la conturile de Facebook și Twitter, ca apoi să poți da acolo diverse citate sau paragrafe din ceea ce citești.

Tot în meniul de experimentale este şi player-ul de MP3-uri. Adaugi muzică, prin transfer USB, în folderul Music din memoria internă, iar apoi o poţi asculta la căşti în timp ce citeşti.

Când sunt detectate fişiere mp3 în folderul Music îţi apare în plus acest meniu cu opţiuni de Play, Next şi restul. E simplu, dar funcţional. Volumul este cam tare, eu ascultam la două liniuţe din câte sunt disponibile.

CE E BINE

  • Touchscreen-ul eficientizează browsingul.
  • Calitate bună la toate capitolele.
  • Browser bun pentru navigare uzuală.
  • Baterie de capacitate mare, aproape două luni.

CE E DE RĂU

  • Lipsa măcar a butoanelor de pagina următoare/anterioară.

CE ARE ÎN PLUS FAŢĂ DE KINDLE CLASIC

  • touchscreen
  • baterie dublă
  • poţi asculta şi muzică

CONCLUZIE
Touch-ul se adresează unei anumite nişe. Dacă îl veţi utiliza şi pentru a naviga pe Internet (ceea ce e perfect realizabil, că are Wifi şi e foarte mic şi uşor, deci poate fi cărat oriunde), e bun touchscreen-ul deoarece tastaţi imediat adrese, emailuri şi faceţi click rapid pe orice link. Dacă doar citiţi cărţi, atunci touch-screenul nu vă va fi de mare folos, dar bateria aparatului este dublă faţă de Kindle clasic, deci tot este un avantaj major. Dacă aveţi bani, luaţi Touch în loc de Clasic.

Kindle Touch e vândut de eMAG, de unde l-am primit în teste. Verificaţi preţul şi disponibilitatea prin link-urile de mai jos:

    14 comentarii

  1. Excelent reviewul, concis si bine structurat. Doar ca si kindle clasic citeste mp3, cel putin generatia anterioara, pe care il am eu

      (Citează)

  2. In comentariile de pe pagina emag sunt mai multi care spun ca nu suporta formatul doc/docx/rtf.

      (Citează)

    • @Marius: e adevarat, trebuie convertite, dar se poate face asta automat daca ti le trimiti pe adresa de email asociata prin kindle.com

      @emil: cele fara touch nu citeste mp3-uri, nici nu are jack audio. Eu pe acela il numesc Clasic. Poate trebuia sa-i fi zis Standard. Cel la care te referi tu, mai vechi, este Kindle Keyboard, cum am si eu unul.

        (Citează)

  3. Hmm, poti sa-mi spui cum pui dictionarul in limba romana pe Kindle, te rog? Nu m-a interesat pana acum, dar poate deveni util in timp.
    Memoria interna e de 4 GB, dar cea utila e cam 3 GB.
    Pentru un device de citit, ai laudat cam mult browserul si browsingul. Pana la urma, Kindle-ul ar trebui sa intretina lectura, nu sa te faca sa postezi pe FB ce-ai mai citit.

      (Citează)

    • Pai acest model cu touchscreen face ca browsingul sa fie usor. Iar daca dai pana in 600 de lei pe un dispozitiv excelent pentru citit, dar asta nu cred ca mai e nevoie sa spun, si in plus poti sta si pe net cu el, macar cat sa nu te plictisesti, e foarte bine. Mai ales ca e mic si portabil, mai mic decat orice tableta.

      De ex eu as lua un Kindle Touch prin strainatate pentru a mai scrie cate una alta pe net atunci cand prind un wifi, presupunand ca nu ai un smartphone sau o tableta performanta.

        (Citează)

  4. Andreea: http://mihai-pora.blogspot.com/2010/11/dex-for-kindle-romanian-dictionary.html Dar atentie, cuvintele articulate nu prea le suporta, adica trebuie sa cauti tu, manual in dictionar, dar nu cred ca e o pb asa de mare. Zice el ceva in cometnarii ca a facut un update, dar eu nu l-am vazut.

    Cat despre Facebook: unora le place sa impartaseasca cu altii ce citesc, poate sunt pe vreun grup de cititori, eu stiu.. Pentru browsing doar atata zic: Wikipedia. E imposibil sa nu citesti ceva care sa iti citeasca interesul si sa vrei sa afli mai mult despre acel subiect. Si atucni e mai simplu sa cauti direct de pe kindle decat sa deschizi laptopul, etc…

    Cat despre atins ecranul ca sa schimbi pagina, nu mi se pare nimic bizar, ba chiar mi se pare logic si natural: cand citesti o carte de hartie, tot atingi pagina ca sa dai pagina.

      (Citează)

  5. @ioana: Multumesc de pont :)
    In ce priveste FB, nu sunt asa incantata, de el si sunt sigura ca altii isi rup din timpul de citit doar pentru asta.
    Eu adun citatele si notele de pe Kindle cand il leg la Calibre, si le asez frumos intr-un folder. Mie una mi-e suficient.
    Iar Wikipedia, da, o folosesc frecvent, dar dictionarul de pe Kindle e destul de util sa-ti explice lucruri pe care nu le stii, fara sa mai deschizi browserul. Daca chiar arde, pun highlight si caut altadata.

      (Citează)

  6. <3 Suna perfect, e exact ce speram. Imi doresc touch-ul ala de ani de zile pt citit, browsingul e doar un bonus. (Un avantaj mai putin evident: pot sa citesc in pat si sa dau pagina fara sa-mi deranjez prietenul cu clic-clic-clic.) Acum imi trebuie doar o scuza destul de buna ca sa-mi cumpar unul.

    (Vand Kindle 2, astept doritori!)

    P.S. Banuiesc ca e versiunea wi-fi only, nu? Am inteles ca browsingul nu mai e gratis prin 3G la modelele noi. Pacat, pt ca pe cele vechi (Keyboard) era foarte practic daca te trezeai prin alta tara.

      (Citează)

    • @Ioana: da, dar are o margine pagina, nu dai cu degetul pe text.

      @Jen: da, n-am vazut pana acum nici o versiune 3G. Cred ca la nevoie faci hotspot cu telefonul si gata.

        (Citează)

  7. Pai daca tot folosesc telefonul, intru pe net de pe telefon si gata. Ideea e ca data roaming e pe bani multi, si 3G browsing pe Kindle era gratis :P

      (Citează)

  8. @Jen: mai bine ia-ti Nook!

    @Radu: dupa ce am folosit Nook touch, nu m-as mai intoarce ever la butoane. Nu inteleg de ce ai vrea butoane…

      (Citează)

  9. cum descarc pe kindle cartile din pc ?

      (Citează)

    • Conectezi Kindle-ul prin USB la calculator si muti fisierele in el.
      Folosesti softul gratuit Calibre.
      Iti trimiti cartile pe adresa de email personalizata @kindle.com pe care ti-o faci cand il inregistrezi pe Amazon.

      Oricare din cele de mai sus.

        (Citează)

  10. era chiar bun acel free 3g in roaming … probabil a fost scos din cauza/datorita browsing-ului la un nivel ridicat

    PS: misto datasheet-ul :-)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus