un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube! Un subscribe ajută enorm.

Review Amazon Kindle Fire

28 Noi 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Kindle Fire este prima tabletă făcută de Amazon, după succesul imens pe care l-au avut ebook readerele lor din seria Kindle. Fire se vinde momentan doar în SUA, unde costă doar 200 de dolari, fiind unul dintre cele mai dorite produse ale momentului cu milioane de precomenzi. La noi este adusă de magazinul Evomag.ro, care mi-a oferit-o şi pentru review.

Specificaţii: touchscreen color de 7 inci, 16 milioane de culori, rezoluţie 1024 x 600 pixeli; rulează Android cu o interfaţă puternic adaptată de Amazon pentru serviciile lor; procesor dual-core, stocare internă 8 GB (mii de cărţi, cântece, aplicaţii, jocuri), conectivitate Wifi; bateria tine aproximativ 8 ore de citit cu wifi oprit; conector microUSB şi jack audio; 190 x 120 x 11,4 milimetri şi 413 grame greutate.

Preţul? 1149 lei în dată de 27 noiembrie 2011, dar mai bine verificaţi pe Evomag.ro

Întrebarea este dacă tableta, aşa ieftină cum este ea, îşi face şi treaba aici în România, unde are nişte limitări impuse de Amazon.

Fotografii şi screenshot-uri găsiţi în albumul accesibil prin link-ul de mai jos.

UNBOXING
Nu i-am făcut unboxing, nici măcar nu i-am fotografiat cutia (o puteţi vedea însă în review-ul video de mai jos). Este împachetată în stilul clasic Amazon, în carton cu siglă mare pe cutie.

Înăuntru am găsit tableta şi un încărcător de la priză. Întrucât Kindle Fire se vinde doar pe piaţa americană, Evomag trebuie să vă dea şi un adaptor de priză pentru modelul românesc. Dacă aveţi pe acasă vreun încărcător de telefon cu conector microUSB atunci puteţi să-l utilizaţi şi pentru Kindle Fire.

CONSTRUCŢIE
Kindle Fire este o tabletă solidă. Este mai groasă decât alte modele din generaţia actuală şi cel mai mult îmi aduce aminte de primul model Samsung Galaxy Tab. Din fericire, aş spune că pentru o tabletă care aproape sigur o cumperi şi pentru funcţia ei de ebook reader este exact cum trebuie. Grosimea sporită şi marginea din jurul ecranului sunt tocmai bune pentru a ţine bine Fire-ul în mână atunci când citeşti.

Design-ul este unul minimalist, dar în sensul de banal. Singurul buton al tabletei este pe latura de jos, unul mic şi rotund care aprinde şi stinge ecranul. Lângă el se află conectorul microUSB, lângă acesta jack-ul audio. Şi asta e tot.

Pe stânga nu e nimic, nici pe dreapta, doar pe laterala de sus a tabletei se găsesc două mici difuzoare. E deranjant că butonul de Power se afla în partea de jos, mai ales că dacă îl apeşi mult timp nu doar stinge ecranul, ci întreabă direct dacă vrei să-i dai shut-down, dar “jos” şi “sus” sunt relative pentru o tabletă care orientează ecranul în orice direcţie. O poţi ţine cu butonul în sus, la o adică.

Spatele are doar sigla Kindle săpată în materialul parcă un pic cauciucat din care este făcut.

Ecranul este lăudat de Amazon ca fiind foarte rezistent la lovituri şi zgârieturi. Evident, n-am testat asta. Interesant că are subpixelii RGB plasați vertical, nu orizontal.

PERFORMANŢA
Procesorul este un model dual-core, dar tableta nu excelează la capitolul rapiditate. Nu cred că este vina hardware-ului, ci mai degrabă interfaţa făcută de Amazon mai are nevoie de nişte update-uri şi optimizări. Culmea, cel mai încet merge fix acolo unde se observă acest lucru, adică în browser şi în încărcat informaţii despre aplicaţii prin Amazon Appstore, dar aici cred că este vina faptului că totul trece prin serverele Amazon. Nu este însă foarte deranjant şi să nu uităm că este la jumătate din costul unei tablete normale.

Bateria ține doar 8 ore, aşa cum a declarat Amazon, şi asta fără wifi. Cu wifi pornit şi utilizând-o că tabletă tradiţională, adică doar browsing şi Facebook, scoţi cam 5-6 ore de viaţă. Cam puţin, dar din nou, e o tabletă ieftină. Dacă aveţi 2000 de lei de dat pe o tabletă, luaţi una din acea gamă.

Ecranul este de bună calitate, în culori vii. Nicio plângere aici. Partea de touchscreen uneori lasă de dorit, în sensul că nu sesizează că ai apăsat butonul (sau poate e doar interfaţa de vină, din nou). Sunetul din difuzoare se aude ok.

Pe total, aş zice că e medie ca performanțe. Am văzut şi mai bune, am văzut şi mai rele. La preţul ei (şi mai ales la cei 199 de dolari cât costă în SUA), e de vis. Dacă o compari cu un Galaxy Tab sau iPad sau viitorul Asus Transformer Prime, atunci comparaţia nu e niciodată în favoarea lui Kindle Fire.

SOFTWARE
Aici în primul rând trebuie să vă zic despre interfaţa făcută de Amazon. Nici nu-ţi dai seama că are Android, aşa de mult este customizată.

Ecranul principal seamănă cu rafturile unei biblioteci. Găseşti în acelaşi loc o listă cu aplicaţii sau cărţi accesate recent, iar sub ele pictogramele unor programe. Poţi lansa direct de aici o carte sau un program. Apoi, Fire este împărţit în mai multe secţiuni:

 • Newsstand – cuprinde ziare şi abonamentele tale la publicaţii digitale. N-am încercat.
 • Books – are cărţile cumpărate de pe Amazon. Aici găseşti şi cărţile cumpărate de pe alte dispozitive Kindle, după ce îţi înregistrezi contul de pe Amazon şi pe Fire.
 • Music – cumperi şi gestionezi muzică. N-a vrut să meargă din România.
 • Video – cumperi şi gestionezi filme şi seriale. N-a vrut să meargă din România.
 • Docs – aici îţi apar documentele pe care le primeşti pe o adresă de email de forma xxx@kindle.com, generată atunci când activezi Fire-ul.
 • Apps – aplicaţiile preinstalate şi cele pe care le iei din Amazon Appstore se găsesc aici, gata de lansare. Nu merge din România (vezi mai jos mai multe informaţii).
 • Web – e de fapt un browser, unul chiar bun.

Toate aceste ecrane (cu excepţia browserului) au opţiunea de a vedea ce ai stocat în dispozitiv şi ce ai în cloud, Amazon oferind spaţiu suplimentar astfel pe net. De exemplu în Books eu am în Kindle Fire dicţionarul Oxford şi o carte de China Mieville pe care am cumpărat-o de test, iar în cloud am alte cărţi cumpărate pentru Kindle-ul meu personal.

În toate ecranele este disponibil şi magazinul Amazon. Vrei muzică? Are Amazon tot ce-ţi poţi dori, doar că n-a mers să cumpăr din România. Filme la fel. Cărţi am cumpărat, a mers imediat pentru că aveam cardul bancar înregistrat în contul meu de pe Amazon (e nevoie de un card înrolat chiar în sistemul 1-Click Shop, că interfaţa de pe Kindle Fire nu e făcută astfel încât să-ţi ceară numere de carduri şi alte date). Pentru aplicaţii vezi mai jos, că e mai complicat subiectul.

E Android, dar nu are un ecran de notificări decât în anumite cazuri super-speciale, de exemplu atunci când instalezi o aplicaţie. Setările le accesezi apăsând pe colţul ecranului, unde este ceasul, şi ai acces rapid la wifi, volum de sunet, luminozitate şi blocarea orientării. Dacă vrei mai multe opţiuni apeşi pe More şi eşti dus la un ecran asemănător celui de setări din telefoanele cu Android.

Din păcate dispozitivul este configurabil doar la un nivel de bază. Reglezi volumul şi un sunet de notificare şi atât, la capitolul Sound. Luminozitatea nu are o setare automată (nu are senzor pentru asta). Singurele opţiuni pentru tastatură sunt dacă să corecteze automat nişte erori de scriere şi dacă să transforme literele în majuscule atunci când e cazul. În rest poţi seta o parolă, te poţi conecta la un wifi nou şi cam atât.

Tastatura este bunicică, îţi faci treaba cu ea. Aş fi preferat să fie mai mari butoanele, dar sunt bune şi aşa.

Mai multe screenshot-uri găsiți pe SkyDrive.

INSTALAREA DE APLICAŢII ŞI AMAZON APPSTORE
Veşti proaste aici şi cea mai mare problemă cu Kindle Fire: din România nu poţi instala aplicaţii, nici măcar pe cele gratuite. Aplicaţiile nu se iau din Android Market-ul clasic, ci din Amazon Appstore, care este un alt “market” făcut de Amazon şi momentan interzis în România. Chiar şi la aplicaţiile gratuite apare mesajul “not available în your region” atunci când soliciţi instalarea.

Am încercat şi cu un cont de state, general prin fakenamegenerator.com. Am avut adresă de SUA, chiar şi card de credit, dar tot n-a vrut să meargă instalarea de programe. Poate că verifică inclusiv locaţia din care accesez netul. N-am încercat şi cu un proxy, ar fi trebuit pus direct în router.

Singurele programe bune cu care vine Kindle Fire direct din fabrica sunt Mail, o aplicaţie care suportă şi Gmail şi Yahoo, printre altele, Facebook, care doar deschide varianta de mobil a site-ului, şi IMBD pentru informaţii despre filme. Pe ultimele două le poţi face şi direct din browser, la o adică. Aşadar, ai nevoie de mult mai multe aplicaţii pentru a simţi că ai o tabletă.

Există câteva soluţii. Cea mai bună este să faci un root şi să instalezi apoi aplicaţia Android Market, cu care ulterior instalezi ce vrei tu direct de la Google. Astfel ai avea acces şi la programele făcute de Google (Gmail, Calendar, etc), care lipsesc din implementarea Amazon, şi la orice altceva se ia în mod normal din Market: Twitter, Meebo, Foursquare, notiţe, jocuri, ce vrei tu.

Partea rea la root este că nu mai beneficiezi de update-uri de la Amazon. N-am făcut root, aşa că nu ştiu dacă măcar mai poţi cumpăra cărţi de pe Amazon după ce faci această modificare.

O altă variantă este să pui undeva pe net apk-urile sau să ţi le trimiţi pe email şi să instalezi astfel aplicaţiile dorite. E o metodă foarte greoaie şi neproductivă pe termen lung. Dacă vreţi această tabletă, fiţi pregătiţi să-i faceţi root, adică să o “spargeţi”. Nu e foarte dificil, am înţeles că sunt pe net tutoriale despre asta.

Apropo, dacă vă gândiţi că puteţi lua apk-ul de Android Market de pe net şi să-l instalaţi, e adevărat, dar la lansare va cere un cont de Google iar fereastra în care se introduce acel cont nu apare niciodată. Eu nu l-am putut utiliza.

VIDEO REVIEW

DE CE SE VINDE DOAR ÎN SUA
Aparent nu este o problemă cu aprovizionarea, aşa cum credeam la început, ci e vorba de legi. Browserul lui Kindle Fire foloseşte accelerarea randării prin utilizarea unor servicii Amazon din cloud. Se numeşte Silk şi anumite porţiuni din pagină sau fişiere le stochează şi le procesează prin ceva numit Amazon Elastic Cloud Computing.

Întrucât conexiunile nu se stabilesc direct între tabletă şi website, ci trec prin aceste servere Amazon, ce faci tu pe net poate fi stocat şi înregistrat. La o adică, Ministerul Apărării american poate să aibă acces la ele. Pe de altă parte, chiar UE nu permite vânzarea în Europa a unor dispozitive care reţin datele tale private, aşa că nu e chiar simplu pentru Amazon să vândă Kindle Fire în lumea noastră. Dacă-i faci root ai putea chiar să instalezi şi un browser “normal” gen Opera sau Firefox pentru Android, aşa că scapi şi de faptul că navigarea prin serverele Amazon introduce nişte întârzieri dacă eşti tocmai din fundul lumii România.

Personal din toate aceste probleme eu înţeleg doar faptul că Amazon nu va vinde oficial produsul la noi. Nu mă interesează că Homeland Security-ul de la americani vede că eu intru pe blogul meu, pe al tău, pe ştiri sau pe porn, n-au ei timp de mine. Prin urmare, singura şansă de a avea un Kindle Fire este să o iei de la Evomag, care o aduce în România fără un suport oficial din partea Amazon şi mă îndoiesc că se va schimba ceva în următoarele luni sau chiar ani.

CE E BINE

 • ieftină
 • integrează foarte bine serviciile Amazon, păcat că Amazon nu e prea deschis cu România
 • ecran de calitate

CE E DE RĂU

 • trebuie să-i faci root ca să o utilizezi la maxim
 • performanțe medii
 • baterie cam slabă
 • butonul de power e plasat neinspirat

CONCLUZIE
Kindle Fire e o tabletă bună, dar când spun asta iau în considerare şi preţul ei scăzut. La aceşti bani şi dacă îi faci şi root obţii un produs bun. Kindle Fire nu este pentru tine dacă nu eşti pregătit să-i faci aceste modificări.

O găsiţi la Evomag.ro, la precomandă sau la vânzare, în funcţie de data la care citiţi acest post. Detalii şi preţ vedeţi aici.

A scris și Cristi Manafu alte detalii și opinii aici și aici.

  24 comentarii

 1. Eu am un Nook Color luat de la Barnes and Noble acum vreo 3 luni. Da, verifica IP-ul tabletei, cand doresti sa descarci ceva, de aia nu poti. Ideea cu proxy la router e chiar desteapta, as incerca faza asta, desi nu am prea multe chestii de instalat. Mi-am pus 2-3 aplicatii necesare cat am fost in NY, asa ca nu as simti chiar nevoia.

  Ma bucur ca au scos varianta asta, Kindle anterior (chiar si cel 3G) mi se parea din evul mediu, desi pe treaba lui era OK. Odata ce ai pus mana pe o tableta cu touchscreen color (cum e Nook Color de pilda), chiar e peste mana un kindle classic.

  Pentru utilizatori nu atat de mofturosi, e o un ‘inlocuitor’ bun de iPad. Nu stiu cum e ecranul de la Fire, dar Nook-ul meu e sensibil si foarte placut de utilizat. Mai mic decat un iPad (numai bine, ca la 11 inchi am deja laptop, deci iPad-ul ar fi ‘redundant’), citesti foarte ok de pe el si transferi fisiere de pe comp in secunde (ceea ce nu prea merge cu produsele Apple si itunes-ul lor).

  Daca e deci macar la fel de OK ca nook-ul, nu ma mir de ce ‘sparg’ piata in halul asta. Si pretul este foarte bun

    (Citează)

 2. review-ul a atins punctele sensibile. Chiar voriam sa mi-l iau pentru Craciun.

  Mersi, incep sa mai “sap” dupa info, inainte sa iau ceva ce nu poate fi folosit la nivelul care a fost proiectat. Asta e, pacat ca inca suntem in zona junk/3rd world …

    (Citează)

 3. @Ariel, limitarile Fire-ului sunt valabile in intreaga Uniune Europeana, nu doar la noi, asa ca nu cred ca putem spune ca ne aflam in lumea a 3-a din cauza asta. In plus, nu mi se pare asa rau ca in Europa exista legi care cel putin fac tentativa de a ne proteja intimitatea/datele personale. Stiu ca n-ar sta Dep.apararii american sa studieze istoricul meu de browsing, dar asta nu inseamna ca sunt de acord cu principiul ca monitorizeaza tot ceea ce misca.

    (Citează)

 4. deci ai acces in nor? Adica pot stoca si alte chestii care nu sunt cumparate de pe amazon, gen poze sau mp3?

    (Citează)

 5. vad ca pe vplay n-ai incercat sa vezi daca merge….

    (Citează)

 6. Pretul din Romania este dublu fata de cel din state. Taxele si adaos-ul = SUA + 100%?

    (Citează)

 7. da… chiar eram curios daca ruleaza serialele de pe vplay. oricum ma astept sa mearga tinand cont ca merge chiar si pe un htc desire s.

    (Citează)

 8. Ma indoiesc ca asta este explicatia pentru care tableta nu e disponibila in Europa. Browser-ul nu e mult diferit de Opera Mini, care e creat de o companie norvegiana. Pur si simplu, Fire este un vehicul pentru niste servicii care sunt disponibilie doar in SUA (MP3 store, magazin de aplicatii, streaming filme). SUA e cea mai mare piata pentru Amazon, care este o companie americana. La fel ca in cazul primei versiuni de Kindle, Amazon testeaza apele in America pentru a extinde disponibilitatea produsului ulterior.

  Limitarile geografice tin, in general, de modul de licentiere a continutului. Daca faci contract cu o companie pentru a distribui un produs exclusiv pe teritoriul SUA, e ilegal sa il lasi la liber pentru oricine din lume. Exista VPN, proxy-uri si alte solutii.

    (Citează)

 9. foarte scump de la 200 dolari la 1149 lei.

    (Citează)

 10. @Lorelei – ma refeream la RO ca o tara din lumea a 3-a pt ca lipseste si continut. Daca esti in UK/DE/IT/FR, cred ca poti achizitiona si muzica, eventual si streaming platit de filme.

  ===========================================

  Vad multi care spun ca e scump in RO, insa mi se par vorbe-n vant; Nu iau partea vreunui retailer, insa hai sa facem un calcul:

  A) achizitie 1 buc de la Amazon: 200 $ (presupun ca nu au discount, din moment ce-l factureaza pe o firma din RO)
  B) transport + asigurare: 40$ (la volum mai mare, scade costul unitar); Cine cumpara electronice si le expediaza International, fara asigurare, mi se pare precaut.
  C) taxe import electronice in RO: n-am cautat exact, estimez la un 5% (am platit pe niste electronice sisteme de securitate, vreo 4,6% acum cateva luni…); C= 10$
  D) TVA in RO: se plateste in vama de catre firma romana, inainte de a primi dreptul de a le introduce in vama; 24% se achita pt A+B; D= 57,6$;

  Total cost direct = A+B+C+D = 307,6 $
  1149 LEI, azi transformati in $ ==> 353 $
  Din astea rezulta un profit al firmei de 45$ = 145 lei;

  Din profitul asta, firma plateste 16% impozit pe profit, adica ramane cu 120 lei (37$) ! 37$ relavtiv la cei 199$ reprezinta circa 18,5%;

  Nu am luat in calcul:
  – plata avans la furnizor, pana la posibilitatea de valorificare a bunurilor; de obicei se apeleaza la linie de credit bancara care costa si ea.
  – plata avans transport pana la posibilitatea de valorificare a bunurilor; (sunt bani care-i dai)
  – plata avans TVA, pct D de mai sus; sunt bani care-i dai, deci bani blocati; eventual tot din linia de credit;
  – cheltuielile indirecte ale firmei (personal, contabilitate, depozitare, marketing);
  – marja de garantii pe care firma din RO trebuie s-o acrode utilizatorului final.
  – gama completa de riscuri

  E drept, daca discutam de 500, 1000+ buc profitul incepe sa se adune, si poti reduce anumite cheltuieli.

  Concluzie: e greu sa faci afaceri. Una e sa faci totul pe bune, legal si sa dormi sanatos. Alta e să găsești alternative (“ciobăneli”) romanesti.

    (Citează)

  • De fapt cred ca mai apar si alte costuri in calculul tau. Mai mult ca sigur Evomag nu cumpara direct de la Amazon, ca ei nu vand decat in SUA. Probabil se foloseste un intermediar de acolo care face pe cumparatorul la Amazon si apoi vinde spre Evomag sau poate spre altii mari din Europa de la care apoi ia si Evomag. Daca acel intermediar vrea si el 10 USD la fiecare tableta (adica 5%, desi asta e putin, ca poate vrea 10%), deja se micsoreaza suplimentar profitul magazinului.

   Nu zic ca Evomag nu face un profit, ca doar e produs dorit si se va vinde. Dar nu e vreo infractiune sa faci profit. Iar cei care cred ca daca in SUA ceva costa 200 de dolari atunci la noi ar trebui sa coste 220 sau pe acolo sunt naivi.

     (Citează)

 11. Oricum, la pretul asta, mai pui 2-3 milioane si iti iei un Galaxy Tab, o tableta mult mai buna, sau mai adaugi 7-8 milioane si iti iei iPad, o tableta de doua ori mai mare, cu un ecran mai bun si cu multe aplicatii optimizate pentru tableta.

    (Citează)

 12. Sunt si unii care il vand putin mai ieftin (1100), dar transportul nu e gratuit: http://www.pccommerce.ro/laptopuri-si-tablete/tablete/kindle-fire-4550.html

    (Citează)

 13. Facusem calculul si l-am ilustrat aici pentru ca am facut cateva importuri legale (a se citi pe firma, taxe platite, etc.) si am vazut care e bataia de cap, timpii, necunoscutele, etc.

  Am tot citit, auzit la multe persoane (in general, fara referire la acest blgo) cum ca adaosurile firmelor de aici sunt mari, ca toti sunt hapsani, etc. Le consider vorbe aruncate-n vânt, de multe ori, însă ca roman ma doare ca sunt multi care comenteaza degeaba.

  Din calculul de mai sus, se mai poate trage concluzia ca produsele ce ajung in RO pe alte canale decat cele oficiale, cum e Kindle Fire, e clar ca nu vor putea beneficia de discounturi reale -50%, tip US Black Friday. Nu e fizic marja.

  Oricine traieste pentru profit.
  In cazul EVOmag, consider ca au “cojones” ca aduc asa ceva si in RO.

    (Citează)

 14. eu mi-am cumparat una din america printr`un prieten si trebuie sa imi vina in putin timp… la pretu asta nici nu ma astept la mai mult … iar root pare usor de facut din cate am vazut pe youtube … abia asteptt sa`mi vina sa vad cum e

    (Citează)

 15. Salut.Vreau si eu sa-mi cumpar in zilele urmatoare un kindle.Intrebarea mea este,dupa ce o rootuiesc,nu o sa am acces la cloud? Si voi putea inchiria/cumpara filme sau muzica ? Multumesc,sper sa ma ajutati :) .

    (Citează)

 16. Se pot lua aplicatii din Amazon Apstore si din Romania via proxy.

  Se intra pe amazon.com de pe computer via un proxy de US (eu am folosit proxyfree.com) si se iau aplicatii fara probleme. La prima sincronizare se livreaza pe Kindle. In Amazon am setat la 1-Click adresa de state, card bancar emis in .ro, telefon .ro si la country settings USA.
  have fun!

    (Citează)

 17. a-propos de butonul de power ca punct slab: daca o tii in husa nu ai nicio problema cu el.

    (Citează)

 18. Buna, pot aduce orice pe comanda din sua, comision foarte mic, de exemplu un kindle fire il pot aduce cu 870 ron. mai multe detalii puteti gasi pe pagina mea de facebook pt comenzi: http://www.facebook.com/comenzi.sua

    (Citează)

 19. pe sto ckindle fire la 800RON si pot aduce si pe comanda orice kindle la preturi f bune

    (Citează)

 20. Buna, as avea si eu o intrebare daca ma poate lamuri cineva. Am inteles ca se pot lua carti doar din biblioteca Kindle sau de pe Amazon. Este adevarat? Daca as avea nevoie de carti(de ex carti romanesti) pe care nu le gasesc in aceste storuri as putea downloda aceste carti pe PC iar apoi transfera pe Kindle?
  Multumesc

    (Citează)

  • @Sonia: da, poti pune pe Kindle orice PDF si alte formate luate de unde vrei tu. Cu un soft gratuit gen Calibre poti chiar si sa le convertesti in formate mai rapide pentru Kindle.

     (Citează)

 21. @nwradu- Multumesc mult pt informatie.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus