un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review noul Kindle

14 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Amazon a actualizat linia de Kindle cu trei modele: un Kindle normal, mai mic decât generaţia trecută, dar cu acelaşi ecran eInk de 6 inci, un Kindle cu touchscreen şi tableta Kindle Fire, cu ecran color şi Android. Ultimele două variante, Kindle Touch şi Kindle Fire, nu sunt disponibile pentru vânzare şi în Europa din cauza, am înţeles, a unor legi privind browserul şi protecţia datelor, aşa că momentan discutăm doar despre varianta de bază.

Kindle-ul acesta l-am primit de la eMAG. E-Book Kindle WI-FI 6– detalii și preț la eMAG.

Câteva lămuriri privind Kindle, întrucât simt că nu este un aparat foarte cunoscut în România, chiar dacă nu mă îndoiesc că cititorii freventi ai acestui blog ştiu despre ce e vorba:

  • Kindle este un ebook reader făcut de Amazon. Încarci pe el cărţi (sau reviste, fişiere tehnice şi ce altceva ai) în format PDF, TXT, MOBI (format propriu), DOC şi DOCX şi le citeşti. Suportă şi JPEG, GIF, HTML şi BMP.
  • Ecranul este de 6 inci în diagonală, alb-negru, făcut în tehnologie eInk. Această denumire descrie un ecran foarte asemănător cu ziarele, cu text negru pe fond gri, foarte vizibil şi foarte uşor de citit, dar mai ales cu un consum foarte mic al bateriei. Practic bateria este consumată doar pentru a afişa o nouă pagină pe ecran, iar apoi acesta nu mai necesită alimentare continuă, textul respectiv fiind ca şi “întipărit” pe ecran până la o nouă schimbare de pagină.
  • Bateria ține o lună, calculat la 30 de minute de citit pe zi. Memoria internă poate ţine câteva sute sau mii de cărţi.
  • Kindle are wifi şi browser destul de capabil. Site-urile vor fi afişate alb-negru, dar poate fi folosit pentru a naviga pe internet.
  • Cărţile le iei tu de unde poţi (şi în general orice format se poate converti într-unul suportat de Kindle) sau le poţi cumpăra direct de pe Amazon, fiind livrate imediat pe Kindle-ul tău, dacă are wireless-ul pornit.
  • Există diverse accesorii precum huse, învelitoare, huse cu lampă pentru citit în întuneric şi tot aşa.

Bine, acum hai cu noul Kindle. Pentru referinţă voi zice Kindle la modelul pe care îl testez, iar vechiul aparat, cel pe care l-am cumpărat eu anul trecut, îl voi numi Kindle Keyboard.

Multe fotografii:

UNBOXING

Kindle-ul meu a venit într-o cutie desigilată în care era aparatul şi un cablu micro-USB la un capăt şi USB la celălalt capăt. Lipsea un ştecher de priză, dar cel mai probabil în pachetul sigilat nu lipseşte. Oricum ar fi, Kindle-ul se poate încărca de la calculator sau de la orice alt încărcător de telefon cu conector micro-USB.

CONSTRUCŢIE

Generaţia curentă este mult mai mică decât cea anterioară. Ecranul de 6 inci a fost păstrat, dar lipsesc tastele QWERTY de sub acesta, o schimbare bine-venită din punctul meu de vedere deoarece nu le-am folosit niciodată şi îmi sunt inutile.

Sub ecran se găsesc acum tastele Back (înapoi), Keyboard (afişează pe ecran o tastatură virtuală), Menu (afişează meniul) şi Home (revine la ecranul de start). Între ele, în centru, se află 4 taste direcţionale şi una de “Enter” cu care navighezi prin meniuri sau pe tastatura virtuală de pe ecran. Eliminarea întregii tastaturi QWERTY pe care o avea vechiul Kindle Keyboard eliberează foarte mult spaţiu şi face ca noul Kindle să fie mult mai uşor şi mai portabil. Încape, dacă vrei, şi în buzunar.

Pe lateral, şi în stânga şi în dreapta, se află două taste de schimbat pagina, înainte şi înapoi. Tastele se află pe ambele părţi ale Kindle-ului tocmai pentru a se potrivi şi cu dreptacii şi cu stângacii, fiind uşor de apăsat din orice poziţie.

În partea de jos se afla un buton de pornire şi conectorul micro-USB. Pe spatele dispozitivului, tot în partea de jos, sunt două contacte electrice pentru interfaţa cu alte accesorii, precum huse cu lampă în ele.

Un lucru important de notat este că acest Kindle nu are conector audio şi nici nu rulează fişiere audio. Prin urmare nu poţi asculta muzică la căşti în timp ce citeşti, această opţiune fiind diponibila doar pe Kindle Touch (dar care nu se vinde la noi) sau pe vechiul Kindle Keyboard.

Aparatul este şi un pic mai subţire decât Kindle Keyboard, chiar dacă nu cu mult. Pe total însă am rămas cu impresia că este foarte mic şi poate fi uşor ţinut în geantă sau chiar şi în buzunarul unei haine. În funcţie de cum sunteţi obişnuiţi să ţineţi un Kindle în mână s-ar putea să vi se pară chiar prea mic şi să nu aveţi de unde să-l apucaţi bine cu degetele, deşi te adaptezi rapid la nouă formă.

Ecranul este, aşa cum spuneam, acelaşi eInk de la generaţia anterioară. Consumă curent doar pentru a fi actualizat cu noua pagină de text, apoi poţi sta oricâte minute să o citeşti fără a descărca suplimentar bateria. Ecranul este foarte lizibil, plus că poţi modifica dimensiunea fontului şi este mat.

PERFORMANŢA

Bateria ține o lună de zile la un timp estimat de 30 de minute de citit. Kindle Keyboard avea o autonomie dublă, dar este şi normal având în vedere carcasa de dimensiuni crescute în care încăpea o baterie mai voluminoasă. Chiar şi aşa, 900 de minute între încărcări mi se pare un timp rezonabil, mai ales că bateria se încarcă 100% în aproximativ 2-3 ore. Kindle Touch are baterie dublă, din câte am văzut în specificaţii, dar momentan nu se comercializează în Europa.

N-am putut testa chiar eu autonomia bateriei. Aceasta este atât de mare încât îmi este imposibil să o testez decât dacă citesc o carte timp de măcar două săptămâni şi cronometrez ce şi cum, ceea ce este imposibil acum cu un aparat de test.

Noul Kindle mi s-a părut un pic mai iute la schimbat paginile. Poate e doar impresia mea, dar nu am simţit deloc că aştept să trec de la o pagină la alta. PDF-urile au un timp de aproximativ o secundă pentru schimbarea paginilor, dar acest neajuns se poate elimina convertindu-le în format .mobi (cu un soft freeware şi excelent făcut precum Calibre), care este mult mai uşor citit de Kindle.

Tastatura virtuală se afişează pe ecran cu ajutorul butonului dedicat, iar apoi din săgeţi mergi de la literă la literă şi apeşi ce-ţi trebuie. Nu e cel mai fericit sistem, dar eu nu am folosit niciodată tastatura fizică de pe Kindle, aşa că nu i-am simţit lipsa. Singurele butoane apăsate în 99% din timpul petrecut pe Kindle sunt cele de schimbat pagina, că doar l-ai luat ca să citeşti o carte, iar foarte rar mai umbli în meniu, ceea ce rezolvi din săgeţi.

Wireless-ul se activează uşor, moment în care poţi să intri pe net cu Kindle-ul. Cu al meu nu am făcut niciodată asta (nu l-am luat ca tabletă, ci ca ebook reader), dar la o eventuală urgenţă Kindle are un browser destul de capabil instalat şi care randează corect paginile cu care l-am încercat. Navigarea în pagini se face cu tastele săgeţi, cu care muţi un cursor până la linkul de care ai nevoie, şi ai la dispoziţie şi o lupă pentru a mări anumite secţiuni din site.

Fontul se poate schimba (sunt propuse câteva variante), poţi modifica spaţiul dintre linii şi spaţiul dintre cuvintele unei linii. Apoi poţi configura rotaţia ecranului, că poate citeşti în mod landscape, nu portrait.

Interfaţa este excelent făcută şi gândită. Kindle reţine care este ultima pagină citită din fiecare carte şi te duce direct acolo, ai acces oricând la cuprins, e suficient să selectezi orice cuvânt şi se deschide dicţionarul englez pentru a-ţi arăta ce înseamnă acesta. Încărcarea cărţilor, căutarea în ele şi citirea lor efectivă sunt operaţiuni simple și rapide, o dovadă a faptului că nu degeaba Kindle a avut aşa un succes imens.

AMAZON

Odată ce ai un Kindle, îi poţi activa wifi-ul şi îl poţi înregistra pe Amazon în contul tău personal. Apoi poţi cumpăra cărţi de pe Amazon, plătind cu cardul de credit, cărţi ce îţi sunt transmise direct pe Kindle. Cărţile sunt ale tale indiferent câte Kindle ai şi câte schimbi în viitor, aşa că nu le pierzi. Eu am cumpărat astfel ultimul volum al lui George Martin din seria A Song of Ice and Fire (precomandă chiar, în ziua lansării a apărut singur în Kindle), plus alte câteva cărţi care mi-au făcut cu ochiul.
CE E BINE

  • Noul Kindle este mai mic şi mai uşor
  • Eliminarea tastaturii nu va fi simţită de 80% dintre utilizatorii tipici
  • Browser bunicel
  • Întreaga librărie Amazon disponibilă la doar un click, ba chiar direct din Kindle

CE E RĂU

  • Nu are conector audio, nu rulează MP3-uri
  • Bateria este mai mică decât pe Kindle Keyboard, dar tot ține câteva zile de citit intens.

CONCLUZIE

Îmi place Kindle? Da, este una din cele mai bun achiziții făcute; mai mult, sunt convins că viitorul cărților este electronic, fiind simplu și eficient să iei cu tine oricâte titluri. Nu mai zic de situația în care vrei să ai rapid la dispoziție multe fișiere tehnice sau manuale.

Mi-aş lua noul Kindle? Da, e mai mic şi mai uşor, ceea ce înseamnă că este mai uşor de ţinut în mână atunci când citesc şi deci îmi sporesc confortul.

Cel mai bun este de fapt Kindle Touch. Costă mai mult, dar oferă baterie mai mare şi ecran cu touchscreen, plus conector audio. Din păcate, nu se vinde în România, aşa că discuţia nu are rost momentan.

Văd că eMAG nu mai vinde şi accesorii pentru Kindle. Eu mi-am cumpărat acum un an modelul Keyboard cu o husă foarte frumoasă şi rezistentă din piele, iar acea husă include şi o lampă care se alimentează direct din bateria Kindle-ului. N-am veioză, iar acea lampă îmi permite să citesc oricând şi oriunde. Dacă luaţi un Kindle căutaţi apoi şi astfel de accesorii, măcar o husă normală pentru protecţie.

E-Book Kindle WI-FI 6– 499 lei la eMAG.

Kindle Keyboard– detalii și preț la eMAG

Multe fotografii:

    15 comentarii

  1. Ai uitat sa mentionezi o chestie deranjanta: emag.ro vinde modelul cu “Special Offers and Promotions”. Adica cel cu reclame desi pretul pe care il cer este putin peste cel fara reclame dar emag omite sa specifice acest lucru.
    In plus, teoretic, nici nu au voie sa vanda modelul asta, daca eu incerc sa il cumpar de pe amazon.com imi spune ca e valabil doar pentru US din cauza unor probleme de copyright.
    Bravo emag. Foarte “profi” !

      (Citează)

  2. @paser
    in plus, stii ce se va intampla daca ai o problema cu cel “Special offers and promotions”. Amazon va fi dispus sa ti-l inlocuiasca, insa vor avea nevoie de o adresa din US, pentru ca ei nu-l trimit in Europa ;). Am patit asta pe pielea mea…. Totusi, nu pot sa nu apreciez Amazon-ul, eu desi nu trebuia sa am in posesia mea un Kindle cu special offers, n-au comentat nimic, ba mai mult, ei mi-au propus sa-l trimita la o adresa din US…

      (Citează)

  3. Kindle Touch este “disponibil” prin EBay la un pret de cca 500 lei. Dilema mare: Kindle cu garantie sau Kindle Touch fara ?

      (Citează)

    • Do you feel lucky, punk?

      Trebuie sa zic ca, intrucat nu am butonat un Touch, nu stiu cum este. Poate faptul ca are touchscreen nu e vreun mare avantaj. Bateria mai mare este mai buna, dar cam atat. Eu de ex nu ascult muzica din Kindle asa ca nu-mi pasa de acel aspect sau de touchscreen

        (Citează)

  4. Drooooool. Pacat ca 2-ul meu inca functioneaza perfect si n-am nici un motiv sa-l inlocuiesc…

    (Cand se va intampla fericitul eveniment, voi lua un Touch prin cineva din State. Fostul meu ebook reader era o antichitate, dar touchscreenul era genial. Kindle + touch = <3)

      (Citează)

  5. Cateodata :)

    Player-ul MP3 de pe Kindle Touch e util: in calatorii lungi (autocar, tren), scapi de grija unui device in plus.

    Concurenta – Nook si Kobo Touch – aduce o chestie draguta, pe care as fi vrut-o pe modelele Amazon: un slot pentru card SD. Din pacate astia nu au player MP3 :))

      (Citează)

  6. Tocmai ce ma pregăteam să comentez că al meu ține o lună la cam o oră de utilizare zilnică! :)
    Eu prefer versiunea veche, cred că asta nou e prea mic; nici eu nu ascult muzică, dar poate o să mă convertesc vreodată la audio-books.

    Cât despre viteza cu care schimbă paginile, era parcă și în anunțul original la noi „features”, ceva de genul că nu se mai observă întârzieri decât odată la 6 pagini.

      (Citează)

  7. Buna ziua

    Sunt intr-o mare incurcatura si review-ul dvs mi se pare chiair util. As vrea sfatul unui specialist. Caut ceva sa citesc ca sa fiu sincera, iar kindle acesta este la oferta azi pe un site de reduceri. Sunt in dubii dc sa aleg acest kindle care costa astazi 380 de lei sau o tableta evolio evotab2.
    Cartile pe care le gasim gratuite pe internet sunt utilizabile pt kindle? Am o gramada de carti gasite pe net pe care as vrea sa le citesc, dar nu vreau sa iau kindle-ul pana nu stiu ca merg si documentele “furate” ca sa zic asa. Multumesc anticipat de raspuns

      (Citează)

  8. Kindle-ul suporta mai multe formate: TXT, DOC, PDF si cel default: MOBI. In principal cartile de pe net sunt fie PDF fie RTF si pot fi convertite usor in MOBI printr-un tool numit Calibre.
    Kindle (cel la oferta la 380 de lei) este un e-book reader, are un ecran special in nuante de gri pentru a fi mai usor pentru ochi. Este mai dificil dar poate fi folosit si ca un browser primitiv si ca mp3 player (nu sunt 100% sigur ca ultima varianta de kindle suporta mp3).
    Tableta e o tableta (duh!) cu tot ce inseamna asta (ecran color, browser, jocuri si toata suita)

      (Citează)

  9. Salut. M-ar interesa un e-reader care sa-mi permita urmatoarele operatiuni (importante pentru mine):

    1) Sa pot sa caut prin text intr-un .pdf (presupunand ca pdf-ul contine text si nu imagini scanate ale vreunui text), o fraza sau un cuvant_cheie [adica CTRL+F-ul clasic; am inteles ca asta pot sa o faca toate Kindle-urile]

    2) Sa pot sa “evidentiez/subliniez” (cu “marker” sau orice alta metoda) zone din text sau cuvinte, care sa-mi “sara in ochi” la o citire ulterioara a textului

    3) Sa pot sa fac adnotari pe “marginea” textului (adica legat de o propozitie din text, sa pun o nota de subsol sau un simbol ceva, care sa ma trimita la un text scris de mine, gen “ideea asta este echivalenta/seamana cu cea a lu’ X, ceea ce inseamna ca se sustine teoria Y. Vezi in cartea , la capitolul V, paragraful 3” … sau ceva de genul.

    Face vreunul din Kindle-uri asa ceva, sau bat eu campii rau de tot?

    As aprecia un raspuns,
    Multumesc frumos.

      (Citează)

  10. Kindle-ul face fără probleme punctele 2 și 3. Pentru unu e mai complicat, merge în general, dar e de preferat să convertești fișierele în formatul Amazon, pentru că altfel sunt greu de urmărit pe ecran, nu știe să le reformateze pentru ecranele mai mici.

      (Citează)

  11. Eu am cumparat un kindle touch cu 400 lei de pe Okazii, cu garantie Amazon un an de zile.
    Se misca rapid, si net-ul merge bine, am probat si pe site-uri de harti cum este google maps si in caz de nevoie te poti orienta f.b.

      (Citează)

  12. De la cine ai cumparat cu 400 lei, E nou?
    Vreau si eu :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus