un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Interzicerea accesului la bani nu este ca o bataie

10 Oct 2011  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

O campanie TV recentă prezintă o femeie care spune, pe un ton plângăcios, că soţul nu-i mai dă bani deoarece ea este gravidă şi acum el o întreţine. Concluzia este că “interzicerea accesului la bani este tot o formă de violenţă în familie”.

Nu, doamnelor şi domnişoarelor, faptul că soţul nu vă mai dă bani nu înseamnă violenţă în familie. Numai cineva furios că n-a primit de la soț suma pentru vreo poşeta nouă sau o pereche de pantofi ar putea considera că acest refuz echivalează cu violența în familie.

Nu zic că e ok să-i interzici soţiei accesul la bani, nici pe departe. Situaţia din campanie, cu o femeie cu salariul mare, dar care apoi este “întreţinută” şi tratată ca ultimul om de soţul ei doar pentru că acum este gravidă şi deci nu mai aduce bani în casă, este una nefericită. Nu ar trebui să se întâmple aşa.

Când însă se întâmplă (probabil destul de des) nu se cheamă violență. Nu este cu ochi vineţi, nu se lăsă cu coaste rupte şi plânsete de durere. Nu se poate numi violență. E mai mult felul vieţii de a-i transmite femeii că s-a căsătorit cu un idiot care nu o respectă, ci o vede doar ca pe o posesiune de-a lui. Însă e doar atât. Dacă apare fix situaţia din campanie, soţul este un idiot, dar nu un bătăuş. Rezolvarea este divorţul, dar nu poţi să te duci să-l acuzi de violenţă domestică. Iar campania? Probabil născocită de vreo femeie care n-a văzut niciodată cum arată violența adevărată, vânătăile de pe spate sau de la ochi, nasul rupt, durerea din voce sau privirea goală către un viitor gol.

Clipul în cauză e mai jos:

    5 comentarii

  1. Dar interzicerea accesului la sex cand te uiti dupa altele ce e?

      (Citează)

  2. violarea corespondentei (electronice,scrise, etc) este considerata de mult timp violenta/agresiune domestica in tarile “emancipate”. mai nou, este si la noi, ceea ce mi se pare normal.

    se propovaduieste ideea ca violenta nu trebuie sa fie considerata doar ca un afront fizic, ci si psihic sau social.

    acum…unde se trage linia cu privire la ce este considerat violenta si ce este considerat simplu ifos nu vreau sa ma pronunt, dar discutia cred ca este f ampla aici.

    in acelasi mod de gandire poti sa zici ca daca aia la tara isi bat sotiile sa munceasca n-ar trebui sa intre la violenta pentru ca asta e modul vietii de a-i spune: “uite fa, ai fost proasta, na de-aici, ca dumnezeu nu da cu paru, da Gheorghe da”

      (Citează)

  3. Iti dai seama ca daca eu gateam si ma razgandesc e violenta in familie cu circumstante agravante. Daca nevasta zice ca daca nu spal vasele mumu sex pot sa consider ca a fost viol. Daca o suna pe soacra-mea si vorbesc de mine e deja grup infractional. Am impresia ca familia a devenit un loc unde colcaie infractionalitatea.

    Tanti aia are oricand posibilitatea sa divorteze, n-a amenintat-o nimeni, n-a silit-o sa faca nimic din ce nu vroia. Si acum ar trebui sa vina vreun judecator sa le rezolve lor casnicia disfunctionala.

    Plina lumea de idioti nene.

      (Citează)

  4. Campanie facuta ca sa fie! Atata timp cat nu se lasa cu batai si vanatai nu este violenta, ci doar lipsa de respect din partea sotului.

      (Citează)

    • @nashu: e ceva normal…

      @mircea: e ok sa fie considerate probleme, dar nu sub numele de violenta, ca altfel e greu de tras o linie undeva, precum in cazurile zise de Combo. Mi se pare mai bun numele gasit de acsel, o lipsa de respect.
      Iar violarea corespondentei se cheama chiar asa, nu e nevoie de alt nume pentru asta.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus