un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nesimtirea jurnalistilor

18 Jan 2010  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Ziariştii scandalizaţi de impozitarea suplimentară a veniturilor obţinute prin drepturi de autor mi se par culmea nesimţirii. Le zice bine Pah:

Jurnaliștii își iau salariile pe drepturi de autor. Ăia cu salarii mici. Ăia cu salarii mari își iau salariile pe IMM. Cei dintâi nu contribuie la asigurările sociale sau de sănătate, sau nu contribuie în raport cu veniturile lor. Cea de a doua categorie nu contribuie absolut deloc, mai ales că IMM-urile lor, care, de obicei, nu dețin nici măcar un angajat, nu au profit. Când vine vorba de a trage la socoteală demnitarii statului român, și jurnaliștii prost plătiți și cei plătiți nesimţit zbiară din toți bojocii: “Dar noi, contribuabilii, care vă ținem în spate…” etc.

Şi mă doare undeva că tot prin drepturi de autor sunt plătiţi şi cântăreţii. Ce, dacă dau din gură înseamnă că nu trebuie să plătească taxe la fel ca ceilalţi muncitori ai ţării? Doar pentru că o lălăie în playbackuri pe la televizor şi diverse petreceri private nu înseamnă că sunt mai şmecheri decât un inginer, un doctor sau un economist (ok, poate decât economiştii da, dar hai să zicem decât un avocat atunci) şi nu trebuia să dea statului o parte din venituri. Ori dăm toţi la fel, ori nu dăm deloc, aşa văd eu lucrurile. Să lăsăm vrăjeala ieftină cu distrugerea culturii românești prin impozitarea celor ce o crează.

Nu sunt de acord nici ca cei ce câştigă mulţi bani să fie impozitaţi suplimentar. Oricum ei plătesc deja sume considerabile la stat. Cred că principiul Pareto se aplică în privinţa impozitelor, adică 80% din suma totală luată de stat vine de la doar 20% dintre contribuabili. O femeie de servici care câştigă 1000 de lei plăteşte la stat 378 lei impozit. Un director care câştigă 10.000 de lei lunar plăteşte deja 3780 de lei la stat, cât 10 femei de servici, iar pentru asta n-ar trebui să-i crească şi mai mult taxele, doar pentru că are de unde da, ci chiar să i se micşoreze un pic. Un singur om contribuie cât alţi zece, e destul. Similar şi pentru firme, se impozitează cu 16% şi o firmă care abia se ţine de pe o zi pe alta, dar şi o corporaţie cu mii de angajaţi, deşi ultima poate ajunge să dea la stat milioane de euro prin acel impozit. N-ar trebui mărit, ci chiar să varieze invers proporţional cu profitul absolut.

Desigur, statul ar pierde bani, nu au nici un motiv să introducă astfel de facilităţi pentru cei ce au salarii mari sau profit substanţial pe firmă. Dar atunci să meargă pe teren și să pună următoarele întrebări:

  1. De ce ai firma înregistrată în Cipru?
  2. De unde ai Mercedes, doua case şi un teren, dacă ai declarat venituri de doar 3000 de lei lunar?
  3. Îţi plăteşti angajaţii cu tot salariul declarat în cartea de muncă sau la negru şi pe PFA-uri? (deşi manevra cu PFA-ul este vina statului, pentru că o permite)
  4. De ce ai un grup de firme între care plimbi facturi pentru a disimula profitul şi TVA-ul?
  5. Cânți manele și îți îndeasă nașul mare euroii in haină? Ciudat, nu i-ai declarat in formularul 220.

Şi tot aşa. Dă-le o înlesnire celor cinstiţi şi investighează-i pe cei care fac manevre, ca să te asiguri că îţi plătesc impozite pe toţi banii pe care îi câştiga în realitate.

Update: De fapt mi-am dat seama că acum cei ce câştigă mai mulţi bani sunt impozitaţi mai puternic decât cei cu salarii mai mici. Când am scris despre impozite [Știi câte impozite plătești?], acum vreo lună, am observat că pentru salarii mici există o deducere personală. Astfel, persoana cu un salariu de 1.000 de lei plăteşte la stat 378 de lei. Persoana cu 10.000 de lei salariu în mâna plăteşte la stat 4.257 lei, nu 3.780 lei cum v-aţi fi aşteptat.

    5 comentarii

  1. Cred că şi tu şi Pah greşiţi cînd ziceţi că “…IMM-urile lor, care, de obicei, nu dețin nici măcar un angajat,…”. Nu cred că e posibil să existe firmă care să facă producţie, prestare de serviciu, deci profit fără un angajat cel puţin. E ilogic ce spuneţi voi. Dar.. mă rog, e dreptul vostru. Puţină atenţie în scrierile voastre nu ar strica, nu de alta dar ajungeţi să fiţi exact ca cei pe care îi judecaţi. Dar, ca să fiu bine înţeles, în principiu sînt deacord că mulţi lăbari se fofilează de la impozite şi o fac pe spinarea noastră.

      (Citează)

    • Mda, asta cu IMM-urile e treaba lui Pah de unde a scos-o, sa explice el/ea. Eu nu sunt din bransa ca sa stiu ca ziaristii mari au IMM-uri. Ideea e ca tocmai cei ce striga de parlamentari si altii ca sunt prea multi si traiesc din banii contribuabililor platesc mai putin decat cei din a caror multime se prefac a fi.

        (Citează)

  2. Din păcate, tocmai pentru faptul că instituţiile statului le deschide astfel de portiţe absolut legale, ei, jurnaliştii nu vor fi niciodată liberi, independenţi. Vor scrie cum li se cîntă. Din fericire a apărut blogul. Blogul e una din cele mai libere şi cinstite zone de informare. Deocamdată o zonă virgină şi curată.

    Fără nici o legătură cu subiectul, mă interesează şi pe mine dacă un plugin face posibilă corectarea comentariilor după ce au fost postate şi care este acela. Mulţumesc!

      (Citează)

    • @Meneopol: nu stiu de un astfel de plugin. Blogul nu e asa liber si cinstit cum il crezi tu, decat daca e anonim. In spatele blogului e insa tot o persoana care lucreaza undeva, are niste interese, niste prieteni, niste dusmani, isi ia banii din reclamele facute de firmele X sau Y pe acel blog. In plus, blogul inca este un mediu greu de controlat, de tras la raspundere, de cerut un drept la replica, etc.

        (Citează)

  3. @Meneopol: pluginul se numeste WP Ajax Edit Comments

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus