un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Manele-hop

19 Jan 2010  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

X: manele-hop®
X: să-ţi explic cum e cu muzică de fapt
X: sunt foarte mulți oameni care cântă
X: în toate stilurile muzicale
X: cei care se afirmă sunt cei care cântă ce place majorității
nw: o descoperire epocală
nw: iei premiul Fields pt asta
nw: dacă ai timp după aia poţi descoperi şi roata

Ăsta referitor la o melodie postată de Cabral pe blogul său, unde observ că toţi comentatorii s-au repezit să-l pupe în fund lăudând-o, în loc să admită că e o lălăială banală ce nu-i va scoate niciodată din anonimat pe cântăreții respectivi.

Dar după aia mi-a explicat explicaţia:

X: deci practic aici, manelo-hoperii au mai mult succes pentru că place mai multor oameni
X: dar sunt la fel de mulți gangsta rapperi sau ce plm categorii de rap mai sunt
X: care nu au la fel de  mult succes pentru că nu au destui ascultători
X: dar ei există, și sunt la fel de mulți

Uite, o melodie bunicică hip-hop este Arssura feat Paco – Lumea mea. Sună bine, are ritm, are şi un clip ok. Dar pe ăştia nu-i laudă Cabral şi nu vor auzi la fel de mulţi despre ei.

E drept că şi-au dat singuri cu tesla-n baltă. Cum să-ţi pui numele de scena Arssura? Vine de la o arsură de stomac, ca atunci când ai mâncat prea multe crispy strips şi n-ai un Maalox la tine, nici măcar un Dicarbocalm, sau de la “arse”, care în engleză înseamnă cur?

Şi îmi închipui un “making-off” la acest videoclip:

(Unul din artişti îşi sună vreo 10 prieteni)
Auzi coae, ai şi tu un treining sau măcar nişte pantaloni mai largi? Poate de la tac-tu, că s-a mai îngrăşat?
Da, cred că am o pereche, că dorm noaptea cu unii mai moi şi largi.
Atunci mâine vino pe malul Lacului Morii. Şi nu-ţi uita ochelarii de soare.

    13 comentarii

  1. deci frateeeee… niste explicatii concludente care este ele intelegi tu?
    deci practic, sunt la fel de mulți gangsta rapperi sau ce plm categorii de rap mai sunt, si ei există, și sunt la fel de mulți, care este…
    cool

      (Citează)

  2. oribil… dacă asta e muzică…

      (Citează)

  3. Stai ca am adormit intre timp si-am pierdut inceputul… care era ideea, ca ai tai sunt mai buni, si-ai mei mai putin buni, si-atunci tu esti mai bun, sau…

    Hai s-o iau cu inceputul… x zice:
    X: cei care se afirmă sunt cei care cântă ce place majorității

    Asa. Din ce spune reiese ca cei care canta ce place majoritatii sunt naspa. Nush’ de ce dar cred ca daca luam cateva nume mari (hai sa spunem… Queen, ca sa nu ramanem neaparat in zona hip-hop) cred ca nu te ridici nici tu si nici eu la nivelul de a da din degetel dictand daca e sau nu de calitate.
    Caci, pana la urma, muzica dpdv global inseamna mainstream, nu nisa, nu underground.
    Deci tru-ismul cade.

    Apoi… se spune manele. Daca ai fi avut studii muzicale ai fi inteles mult mai usor…maneaua e altceva. Si daca vrei sa faci o proba… aculta ceva din hip-hop-ul american (ca e rolled, sau ca e up-beat, ba chiar si er-hop) si vei vedea ca unele accente muzicale ar putea fi oricand folosite si intr-o compozitie maneliceasca (licenta poetica). Deci, pana la urma nu e vina hip-hop-ului ca este copiat de manea, ci a manelei, care copiaza tot.
    Si ca sa fiu si mai plastic… daca cineva se apuca sa cante Ciocarlia – varianta manelizata, nu e vina compozitiei originale, ci a preluarii… zic.

    Cat despre piesa de la mine… mie-mi place cum suna. Ca cuiva ii suna a manea, e dreptul fiecaruia sa i se para ce vrea.
    Si imi dau seama de ce se poate spune ca suna a manea, din cauza efectului auto-tune. Ce sa-ti spun… de-aia i-a sarit lumea in cap si lui Puya, ca e manelist, c-a folosit efectul asta pe “Romanisme”…
    Mi-ar fi placut sa vad cum i-ar fi spus lumea si lui T.I. sau lui Kanye West ca-s manelisti, ca li-s pline albumele de efectul asta…

    Cat despre piesa de la tine… mie nu-mi suna ok. E un sample vechi, simplist, sustinut de un down-bass si mai simplu, de 3 note.
    Ritmul este depasit si nu se mai foloseste, Parazitii foloseau asa ceva in perioada de inceput, dupa perioada Rap Attack!…
    Baietii nu si-au gasit registrul de voce si in partea de sus ajung in falset.
    Si mai mult, au acea wigger-problem, cand vor mai creste vor scapa de ea probabil, si va fi mai bine.
    Pana atunci… nu.
    Si, apropos, compari mere cu pere… si de-aia iti suna tie mai curat Arssura… tu compari un rolling-hip-hop cu un rap (care ar putea fi regg-rap daca ar avea niste add-uri pe orchestratie).
    Si hip-hop-ul nu e rap nici daca-i scoti “maneaua” de dedesubt…
    ;) Toate bune!

      (Citează)

  4. asta e un fel de explicatie “eu ma pricep, restul e prosti si ca sa va arat asta pic in vocaular asa zis de specialitate”? e f ok ca ai incercat sa ne arati cata dreptate ai tu si sa te justifici, problema e ca abuzul de termeni ce necesita cautari de google repetate va face ca aproape nimeni sa incerce sa iti citeasca mesajul sau macar sa il inteleaga. pare doar un raspuns dat de undeva de fff sus.
    btw, nici mie nu-mi place melodia provocata de tine. dar e doar o parere personala, nu am experienta ta si nici vocabularul ce poate sa-mi sustina afirmatia.

      (Citează)

  5. Motto: Muzica bună este acel lucru care îți gâdilă urechea într-un mod plăcut.

    X eram eu.

    Cabral, nu m-am referit la manele strict ca gen muzical. Era mai mult o remarcă la adresa calității muzicii în general. Cel puțin din punctul meu de vedere, toate genurile muzicale se degradează încet. Tot ce contează e imaginea, muzica e pe ultimul loc. Și asta se întâmplă în absolut toate genurile muzicale de la noi, inclusiv maneaua. “Manelizare” eu îl folosesc în sensul de diluare, pierdere a calităților.
    Strict legat de melodia asta, mie mi se pare o chestie amorfă făcută în grabă ca să mulgă nișa deschisă de Puya. Da are mult mai multe note și instrumente ca Arssura dar tot degeaba. Nu-mi zice nimic. Mie mi se pare o ciorbă lungă care nu-mi trezește nici un sentiment. Aia de la Arssura am dat-o ca un exemplu rapid de melodie bună (cel putin la fel de bună ca asta de la Camuflaj) care ar fi meritat o promovare mai mare (totuși are 200k vizualizări pe youtube). Pentru mine ca nespecialist amândouă sunt fix același gen muzical. Are un sample și un ritm vechi ? Cui pasă? Ideea e să sune bine (vezi sample-ul lui Timbaland la Big pimpin’). Asta de la Camuflaj și ce mai scos Puya după “Undeva în Balcani” sunt pur și simplu banale, exact ca manelele (astea actuale, de duzină). Formă fără fond.
    Eu aud doar niște versuri aproape onomatopeice, un autotune enervant plus un subiect la modă “România e nașpa”. Faptul că ritmul si armoniile bat ușor spre orient e doar un bonus care le face să merite titlul de manele-hop (ceea ce nu e un lucru rău, e pur și simplu un nou sub-gen muzical).
    Tu probabil ca fin cunoscător al hip-hop-ului apreciezi unele chestii pe care noi din mainstream nu le auzim. Ai încredere în noi totuși când spunem că per ansamblu melodia e slabă.

    PS: Declanșatorul aici a fost valul de comentarii grețoase la melodia asta. Sincer acum, nu te iriți de la cât îti lustruiesc ăia rozeta ?

      (Citează)

  6. arssura e batjocura hip hop-ului romanesc. cauta si asculta cateva melodii de la camuflaj sau de la yolo (zale) si mai vorbim. manelo-hop? pacat, erau multi gen puya la care puteai aduce acuzatii, dar nu… hip hop. reparii sunt gangsteri mici si noi suntem cunoscatori. frumos.

      (Citează)

    • Nu merge, discutia despre muzica e ca si cea despre fotbal si politica. Fiecare are parerea lui si nu i-o schimba nimeni. Chiar e vorba de gust si unui om poate sa-i placa ceva ce tie ti se pare oribil, si invers.

        (Citează)

  7. @ Nea Caisa – man, frumos argumentat si sustinut.
    Problema (nu ca ar fi chiar o problema) este ca tu spui calitate… si aici avem o problema.
    Cine decide prezenta calitatii? Specialistul ori tu, eu, fiecare in parte, ori majoritatea?

    Vezi-tu, amestecand cele 3 puncte de vedere de mai sus, luand in calcul varianta in care ele nu coincid, nu putem ajunge la nici un rezultat.

    Eu am vorbit din punct de vedere al avizatului (departe de mine gandul sa ma consider specialist, cred ca este evident), si ti-am aratat din punctul respectiv de vedere ca acea comparatie este total dezechilibrata.

    Apoi am sustinut subiectivul, care nu trebuie demonstrat, ci, daca este cazul, doar afirmat cu decenta.

    La partea a 3-a… nu prea putem argumenta niciunul (cu toate ca ma mananca sa atac cele 200k vizualizari ale Arssura postat in martie 2008 – versus 100k vizualizari Camuflaj, postat de 3 saptamani – eu n-am adaugat mai mult de 5k de vizualizari, optimist si laudaros vorbind), caci nu putem vorbi de un adevarat mainstream…

    Si, ca idee… tu spui ca pentru tine ca nespecialist suna mai bine Arssura. Ok, n-am cum comenta asta, caci vorbim de partea subiectiva.
    Dar nici eu nu-s specialist, hai sa spunem ca-s public avizat. Deci, pana la urma, experienta de a fi ascultat probabil de X ori mai multa muzica black decat tine ar da subiectivei mele pareri mai multa autoritate decat acel “Ai încredere în noi totuși când spunem că per ansamblu melodia e slabă.”.

    Partea buna este ca… specialistii au ajuns acum ceva timp la o concluzie: rap-ul nu poate fi cantarit din punct de vedere muzical, e un “love-or-hate situation”.

    Apoi, tu spui “totul e imagine”. Queen, Metallica, Guns&Roses… despre ce-a fost vorba? Numai de muzica buna? Nu, nu numai despre asta ci si despre marketing.
    P.Diddy, Jay Z., R. Kelly… marketing.
    Noul val cu Timbaland in frunte… ce-i? Tot marketing, imagine si alte cacastufarii…

    Deci, pana la urma… pe tine te deranjeaza trendul, nu neaparat piesa. Te deranjeaza mesajul, nu neaparat oamenii.

    Si aici iar vin si spun, tot din cate tone de negri am ascultat… intotdeauna rap-ul si ulterior hip-hop-ul au vorbit in principal de social, asa cum este el perceput la nivelul maselor.
    Tu spui ca nu-ti suna bine Camuflaj… de acord. Shakur iti suna bine? Nu de alta dar… vorbeste fix despre aceleasi lucruri.

    Vrei sa vorbim de manelisti, intelegand termenul asa cum l-ai fixat tu? Ia 50Cent si asculta-l putin, acolo sa vezi manele! Un infractor care canta despre goldeanu, masineanu si curveanu… Salam si Guta sunt “Mozarzi”pe langa tristul asta.

    Si de final, ca sa intelegi de ce as pune mai repede Arssura la manele (intelegand termenul la fel ca mai sus) decat Camuflaj… in timp ce Camuflaj nu face nici o referire la persoana proprie (inafara de partea lui Yolo, care nu se umfla ci-si asuma rolul de mica PFA / persoana fizica autorizata), Arssura ma frige cu “suntem soldatii nu-stiu-cui”, il cearta ei, niste copii, pe parintele ala care e neglijent cu propriul copil, sunt… bazati!
    Si am zis in primul comentariu despre wigger-problem (sa explic termenul, ca ma certa cineva mai sus ca trebuie sa abuzeze de google ca sa inteleaga ce balmajesc eu aici -> wigger = nigger wannabe). Vad jeansi largi, huse auto pe post de geci cu imprimeu, sepci si bandane… pai cine incearca sa puna accent mai mare pe imagine, Arssura sau Camuflaj? Caci la Camuflaj vad oameni normali, imbracati de strada, nu “look at me, I’m almoust black!”.

    Hai ca ne intindem iar si… orcium nu ajungem la nici un rezultat.
    Hai sa-ti spun ce a generat comentariul meu:
    Uite, o melodie bunicică hip-hop este Arssura feat Paco – Lumea mea. Sună bine, are ritm, are şi un clip ok. Dar pe ăştia nu-i laudă Cabral şi nu vor auzi la fel de mulţi despre ei.
    Pai nu e de specialitate parerea. Si nici avizata, rodata, experimentata. Nu e sustinuta nici de majoritate. Si atunci ar fi trebui sa sune, decent vorbind si ocolind atacul pe care l-am simtit acolo, asa:
    Uite o melodie hip-hop care mie-mi place.

    Caci melodie bunicica suna a parere care acorda note absolute, nu face comparatii, nu trage concluzii pesonale, e o opinie care arata ca ar veni de la avizati. Si crede-ma, inca am VHS-urile cu toate Yo Mtv Rap, de la primul sezon… ai incredere in mine, totul e prafuit la melodia aia Arssura. Melodii bunicele sunt altele… ;)
    Toate bune.

      (Citează)

  8. Frate, cat am scris!

    @ Stefan – nu m-am justificat, doar am explicat. Cat despre ce problema ridici, si pe care o inteleg… vorbim de mecanica… folosim termeni de specialitate. Vorbim de muzica, folosim termeni muzicali din latura respectiva a muzicii.
    N-aveam alte metode, ar fi trebuit sa explic fiecare denumire in parte, sa mai pun si-un link la wiki, si inca unul, drept exemplificare, pe Youtube… deja suna a lucrare de master!

      (Citează)

  9. @Cabral: o discutie despre o piesa hip-hop care sa nu contina cuvintele lirica si flow?
    @nea_caisa: buna aia cu rozeta, buna! :D

      (Citează)

  10. Cred că trebuie să fim de acord că nu putem fi de acord.
    Dacă stau să le disec pe amândouă găsesc lucruri care-mi plac și care nu-mi plac. La Camuflaj sunt prea multe care nu-mi plac. Dar e strict părerea mea. Mie în continuare o să-mi sune a Salam melodia ălora de la Camuflaj, ție nu, asta e.

      (Citează)

  11. @ ipo – m-ai facut sa bag un F3 sa vad unde am zis eu lirica sau flow… n-am zis nici macar o data. Care era subiectul?

    @ Nea Caisa – just.

      (Citează)

  12. fiecare promoveaza ce muzica vrea, nu cred ca e nevoie de explicatii suplimentare. mi se pare rautacioasa aluzia la cabral. nu suntem chiar lobotomizati, putem decide ce ne place si ce nu, indiferent de hosting[stii ca ce place la multi circula mai repede].

    in opinia mea muzica in general cunoaste o depreciere masiva. induce agresiune, frustrare, teama, nesiguranta. unde e gratia de altadata? unde e refacerea echilibrului? unde sunt vocile pline, neatinse de virusul trucajelor computerizate? in ritmul asta, in cativa ani artist muzical se va numi un macelar care-ti bate ritmic cu ciocanul in cap :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus