un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce turismul romanesc scartaie

19 May 2009  ·

GÂNDURI, TURISM  ·

8 comentarii

Pe scurt: pentru că mori de plictiseală.

Pe lung e scris în continuare. Prin martie am fost la Sinaia, iar weekendul acesta am fost la Predeal, mereu de vineri seara şi până duminică la prânz. Mai jos încerc să grupez câteva idei despre cum s-ar putea îmbunătăţi turismul pe Valea Prahovei.

  1. Restaurantele. Am stat la două pensiuni foarte bune, dar cu mâncarea mă descurcam singur. În Sinaia am ieşit în prima dimineaţă prin oraş, să caut un mic dejun. Şi l-am tot căutat… Parcă aş fi fost într-un oraş pustiu. Erau destule restaurante, dar toate aveau un aspect cam dărăpănat, era întuneric înăuntru, erau uşile închise. Nu mă simțeam invitat în ele. Mi-aş dori să înveţe de la restaurantele din străinătate, acolo unde toate aveau pus afară, la intrare, meniul întreg cu preţurile aferente, iar ofertele speciale erau de obicei scrise cu creta pe o tablă montată în mijlocul drumului. În Sinaia şi Predeal mă gândeam din loc în loc, cu surprindere, “uite mă, şi aici e o bodegă, nu m-aş fi prins dacă nu mă uitam cu atenţie”. Iar când o vedeam, eu trebuia să intru şi să verific ce e prin meniu şi cam ce fel de restaurant este. Eu trebuia să insist ca să-mi cheltui banii. Nu mai zic că staţiunile sunt pline de pizzerii şi hamburgeri, de parcă aş merge la munte pentru astfel de mâncare.
  2. Nu ai ce face. La Predeal singurele activităţi identificate de mine erau biliardul şi închiriatul de ATV-uri. Dacă nu eşti genul care să se plimbe pe jos (eu am urcat până la Trei Brazi, de exemplu), doar astea două îţi rămân. Eventual să stai toată ziua într-o cafenea, că de aceea ai mers la munte. Altceva nu există. Nici Sinaia nu era mai cu moţ, avea o sală de jocuri în plus. În Sinaia ai însă mai multe de vizitat, că e şi mănăstirea, castelul Peleş, Cota 1400. Aş fi vrut să pot închiria o bicicletă sau role, să învăţ să călăresc, să trag cu arcul sau cu puşca, să mă înveţe cineva despre alpinism, chit că m-ar fi pus să escaladez un perete fals, să fie vreun muzeu de vizitat sau o expoziţie. Ceva unde să mai treacă timpul şi să cheltui banii. Eu la Predeal și la Sinaia n-am găsit pe ce să-mi cheltui banii, în afară de mâncare.
  3. Nu sunt indicatoare. Nu mă refer la trasee montane, ci la numele străzilor şi numărul caselor. Ar trebui obligaţi cei de acolo să şi le afişeze mare şi clar la fiecare poartă. Când am ajuns noaptea în Sinaia am scos GPS-ul ca să ajung la pensiunea unde făcusem rezervare. Erau deja pe strada corectă, dar nu scria nicăieri numele ei, iar numerele lipseau de pe majoritatea caselor. În Predeal o maşină cu număr de Vrancea a trecut de vreo 5 ori pe lângă mine pe drumul spre Trei Brazi, căutând probabil în sus şi în jus un anumit hotel. În Sinaia plecasem de la Peleş şi vroiam să ajung la telegondolă… mult succes. Nu a fost posibil să găsesc drumul pe străzile mici ale oraşului, a trebuit să mă întorc în centru şi de acolo să mă orientez. Am urcat la 1400 cu telecabina şi am coborât cu telegondola, care te lasă în pădure şi de acolo ştiam că Sinaia e undeva “spre est”, iar la intersecţii o luăm mereu pe drumul care cobora, căci un indicator de direcție nu găseai. În Predeal ştiam că pe undeva e un telescaun, dar nu era nicăieri indicat pe unde să o iau. Ar trebui statul să pună pe cheltuială proprie panouri şi indicatoare către toate hotelurile şi restaurantele din zonă, banii îi recuperează după aceea din taxe.
  4. Din gări lipsesc informaţiile. Trenul de întoarcere mi l-am găsit pe versiunea de mobil a site-ului mersultrenurilor.ro şi în gară m-am dus direct şi am cerut bilet la trenul cu acel număr. Dar în gară nu erau afişate nicăieri trenurile zilnice, orarul sau preţurile. Trebuia mereu să întrebi (sau dacă erau afişate, erau atât de bine ascunse încât nu conta). Despre CFR şi cât de “eficient” era am mai scris aici și aici, de când am fost la Sinaia. Cel mai trist este că în condiţiile în care Valea Prahovei e veşnic blocată de trafic, călătoria cu trenul ar trebui încurajată. În două ore eşti la munte, fără să-ţi baţi capul cu condusul, fără să fii atent la curbe și depășiri, fără să ai interdicție la alcool, dar problemele minore te fac să preferi tot maşina.
  5. Transportul local e la pământ. Vin cu trenul până în staţiune, dar pe acolo cu ce mă deplasez? Cu ce merg până în Azuga sau până în Buşteni? Dacă mă duc la Moeciu, am cu ce merge la Dâmbovicioara? Dacă mă duc să stau o vreme prin Moldova, găsesc cu ce să merg la mănăstiri? Pentru că un exemplu bun pot să dau de pe Valea Loirei din Franţa, unde plecau des autobuze spre toate castelele de acolo. Și găseai dinainte pe Internet toate informațiile necesare, nu mergeai la noroc. Eu vă provoc să găsiți la noi pe Internet o hartă detaliata a Predealului. Pe toate site-urile de turism nu era nimic util, noroc cu norc.ro.

Nu cer multe. Dar nu mă duc la munte ca să respir fum de ATV şi nici ca să joc biliard. Aş vrea să fie ceva mai mult de atât şi îmi pare rău că nu este, pentru că potenţial ar fi, natură e frumoasă, trebuie doar să ştim să o utilizăm în interesul nostru.

Pentru Elena Udrea, care din ce citesc în ştiri pare a căuta să implementeze tot felul de soluţii complicate şi “de nișă” pentru turismul românesc, în loc să se concentreze pe chestiile de bază.

    8 comentarii

  1. La faza cu cheltuit banii, se pot gasi, cu greu, daca stii unde sa cauti, si nu prea pe unde ai fost tu… Si costa f mult, de exemplu am facut cadou unui cuplu un weekend la munte, anul trecut, pe langa Sibiu, o pensiune cu crescatorie de cai, foarte misto si foarte scump.

    Dar sa revenim la Valea Prahovei. O observatie a mea e ca nimeni nu vb engleza, in gara, tanti nu stie sa zica nici buna ziua in engleza, sa nu mai vb de cumparat bilete. Am observat asta in Cehia, ca ma plimb destul de frecvent cu autobuzul sau trenul, nu ai panouri, nu ai nimic nici aici si nimeni nu stie sa te indrume, daca nu te duci la sigur, esti mort, asta inafara Pragai in general.

    Tu de bine de rau puteai sa intrebi, ca esti la tine in tara, cunosti limba, dar turistul strain care face Europa cu ghiozdanul in spinare, e cam pierdut saracul.

      (Citează)

  2. Foarte bine punctate problemele. În Sinaia tot cu gpsul am ajuns la destinație.
    Și mai e o problemă unde-ți faci nevoile :) văd că a apărut și pe la știri ceva despre problema asta.

      (Citează)

  3. Stiu ca daca ai bani, poti face aproape orice. Dar eu ma refeream la niste costuri normale. Pun pariu ca in strainatate as putea face tot ce am enumerat eu fara mare bataie de cap sau cheltuiala. Ei au inteles ca nu e suficient sa aduci turistul in statiune, ci trebuie sa-l faci sa cheltuie banii acolo. De asta au tot felul de muzee, chiar si din acelea aiurea, au parcuri de distractii, au show-uri, au o gradina zoologica micuta, au vreo expozitie de ceva, fie ele fotografii sau trenulete de jucarie. La noi nimic, doar pensiuni si restaurante, si nici macar nu stiu sa te atraga in ele.

    @Alexandru: da, auzeam si eu ceva azi la radio. E adevarat, ca m-a facut sa ma gandesc ca nu am vazut nici o toaleta pe nicaieri. Poate se considera ca in natura nu e nevoie de ele? Mi-a parut rau ca nu m-am gandit dinainte la toalete, ca erau bune de punctul 6 din lista. Si lipsa indicatoarelor si in engleza sau a personalului care sa cunosca macar cateva cuvinte in alta limba e numarul 7.

      (Citează)

  4. ai uitat sa precizezi fauna. genul de manelari omniprezenti, de “roakeri neintelesi”, de pensionari cu probleme mintale, de olteni, moldoveni, ardeleni, ***eni, mai cu praz, mai cu shorici…

      (Citează)

  5. La care se mai adaugă și lipsa desăvârșită a locurilor de parcare și a infrastructurii capabile să asimileze volumul de trafic și avem o imagine completă asupra dezastrului :)

      (Citează)

  6. @koma: sa stii ca n-a fost asa rau. Am avut mai mult impresia de pustiu. Erau ceva tineri, dar toti se plimbau sau stateau la terase. Nu m-a deranjat nimeni, nu a fost galagie. Din cand in cand mai vedeai cate unul cu BMW si aspect de prea cool pentru tara asta, dar isi vedea de treaba lui. Cred ca cei descrisi de tine se duc mai mult la mare, iar pentru gratare se strang in spatele blocului sau in jurul Bucurestiului.

      (Citează)

  7. Excelent eseu, bine structurat si punctat – cred c-ar fi util/interesant si ptr ai mei vizitatori. As vrea sa pun un link catre pagina (sau catre blog?) din sectiunea mea Pareri despre vacanta in Romania, in coditiile in care esti interesat intr-un schimb de linkuri. (rog contacteaza-ma pe mailul de la profil de esti)

      (Citează)

  8. Oricine poate cita partial din acest post cata vreme include si o mentiune despre sursa si un link catre post.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus