un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Parerea mea despre revolutia din Moldova

7 Apr 2009  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Mă deranjează vuietul care există la noi referitor la situaţia din Moldova. Mi se pare totul exagerat şi pornit doar din cauză că a fost auzit cuvântul magic: “comunism”. La noi (şi în o grămadă de alte ţări), comunismul a fost o foarte prost implementat. Doctrina în esenţă nu e rea, dovadă că transformă China într-o putere mondială pe toate planurile.

Moldovenii însă au votat singuri cu Partidul Comunist, cel care a câştigat zilele trecute alegerile. Ca la orice referendum, câştigătorul a avut majoritatea voturilor, dar există şi o parte foarte mare din populaţie (însă nu majoritară) care a votat cu altcineva (la noi Băsescu a câştigat cu 52% din voturi, deci 48% din populaţie a fost împotrivă sa). Ca aceştia fac acum proteste şi mitinguri şi nu sunt fericiţi de rezultatul final al alegerilor, este dreptul lor. Dar 30.000 de oameni nu fac o revoluţie, termen utilizat la noi pentru a descrie situaţia, ci sunt doar o mică parte din cei ce nu au votat cu câştigătorii. Şi la greci au fost recent lupte de stradă, şi la francezi se incendiau în fiecare noapte zeci de maşini, dar nu s-a vorbit de o revoluţie.

Când am fi avut tot dreptul să ne ambalăm în legătură cu destinul ţării nostre vecine? Dacă ne arăta cineva dovezi clare că s-au fraudat alegerile. Dacă veneau observatorii internaţionali şi arătau nereguli clare. Dacă se supăra UE rău de tot pe ei. Atunci da. Doar pentru că au câştigat alegerile unii numiţi “Partidul Comunist”? Nu, că nu avem dreptul să ne băgăm în treburile interne ale altei ţări. Asta le reproşam americanilor când o făceau în Serbia şi în Irak.

Ce nu îmi place în legătură cu această situaţie? Blocarea Internetului. Oprirea reţelelor de telefonie. Dacă vrei să arăţi că nu ai nimic de ascuns, că faci faţă unor proteste pe care le permiţi tocmai pentru că eşti stat democratic, atunci trebuie să laşi oamenii să comunice. Pe de altă parte, orice ţară cred că ar proceda exact la fel, pentru a limita fenomenele sociale şi propagarea zvonurilor ce poate nu sunt adevărate. Iar devastarea unor clădiri şi incendierea lor nu sunt niciodată o idee bună pentru protestatari. Nu aşa îţi câştigi de partea ta opinia publică internaţională.

Nu înţeleg nici ideea unirii Moldovei cu România. Momentul era prin ’91 sau ’92, când moldovenii au refuzat. Acum ce să facem cu ei? Abia ne descurcăm cu ţara pe care o avem, cu şomajul de la noi, cu criza actuală, cu prea mult teritoriu şi prea puţină infrastructura pentru el. Ce să facem cu şi mai mult? Ce să facem cu încă o ţară, una aflată într-o situaţie şi mai nasoală decât a noastră? Şi pun pariu că dacă s-ar face în Moldova un referendum despre unirea cu România, 80% ar fi împotrivă, aşa cum au fost mereu. Şi eu regret când văd cât era România altădată, dar acum nu e momentul să o întregim.

    12 comentarii

  1. Blea, ma dezamagesti.
    Vorbesti despre basarabeni de parca ar veni la usa ta, dupa unire, sa-ti ceara bani. Noi nu trebuie sa “facem” nimic cu ei. Sunt convins ca daca daca ar deveni parte a UE, s-ar mai gasi ceva fonduri suplimentare si pentru ei. In marea schema a lucrurilor ar fi o crestere de vreo 0.8% a populatiei UE. Nesemnificativ zic eu. Sigur si pe noi ne-ar afecta financiar, dar nu mult.

    Criza si somaj sunt peste tot zilele astea, dar tocmai acum e momentul. Cum se zice la starea civila “impreuna la bine si la rau”. La bine, deh, toti se inghesuie, la rau nu prea. Ia sa fi fost vreo Elvetie in loc de Basarabia, eram toti plini de patriotism si bune intentii. Momentul a fost si in ’91 si in ’92 si cand mai vrei tu dar si ei ,ca si noi, avem un fel de tarate amestecate cu cacat in loc de creier, niste mazare in loc de coaie si coloana vertebrala din material de dildo. De aia se pisa pe noi tot felul de Sneguri, Iliesti, Voronini, Basesti, Tariceni si restul. Si daca nu acum atunci cand, dupa pasti? Sa ne intre bine stufatul? De craciun ? Sa li se para ca vine si la ei mosu’? Mai bine in 2010, ca e cifra rotunda, sau 2100 ca e si mai rotunda. Diferentele economice intre ei si noi nu sunt prea mari. In nici un caz nu sunt mai mari decat intre cele doua Germanii in ’90, si uite ca n-au murit.

    Au si ei niste mici probleme ( http://en.wikipedia.org/wiki/Gagauzia si http://en.wikipedia.org/wiki/Transnistria ) dar nimeni nu e perfect.

    Cat despre noi, noi o ducem bine, chiar bine. Sigur se putea si mai bine dar totusi ne meritam soarta. E greu de observat cat de mult a urcat nivelul de trai la noi, mai ales din cauza haosului asta generalizat, dar daca stai si incerci sa-ti aduci aminte cum era acum 10 ani o sa observi ca o ducem chiar bine. Sigur, n-avem infrastructura, dar avem Veyron, un nene care isi ia tigari cu elicopterul de la hypermarket si alti neni care se joaca de-a hotii si vardistii zilele astea, un fel de “La piovra” de Dambovita. Chestia aia cu prea mult terioriu nu prea ai nimerit-o. Statistic, cand ai mult pamant, ai si ce sa scoti din el, ca-i agricultura, ca-s resurse, ca-i turism, macar forta de munca si tot faci ceva cu pamantul. Agricultura e in pamant si nu in sensul bun, resursele sunt amanetate si la turism e Udrea. Noroc cu “expatii” culegatori (capsuni, portofele, etc.) care mai contribuie. Deci pana la urma tot noi ne punem singuri bete-n roate prin “lasa-ma-sa-te-las-ul” asta al nostru.

    Eu “patane”, eu sincer m-am “zaibit” de “duracii” astia. Eu zic sa facem si noi sequel la “Singur in Comitetul Central ’89”. De data asta sa “pizdim” mai multi. Sa fie o mica epidemie de Kalashnikov.

      (Citează)

  2. Comunismul este in esenta sa rau. S-a dovedit istoric. Pol Pot, Stalin, Ceausescu, Mao. In China nu este nicun fel de comunism. Doar in comunism nu exista proprietate privata sau milionari. Dar este in continuare un regim totalitar. Nu conduce cine este ales de popor.
    Cine mai bloca accesul la internet? Parca tot China, nu? Asa zicele regimuri comuniste care au fost cat de cat prospere (vezi Iugoslavia lui Tito) au fost cele care au pus cel mai putin in practica principiile marxiste si au ramas mai relaxate. Adica mai putina centralizare si mai multa initiativa privata. Nici in republica Moldova nu cred ca acesti comunisti, daca chiar au castigat alegerile corect (cu sprijinul probabil a alegatorilor din zonele rurale subdezvoltate), nu vor putea institui un regim comunist. Mai degraba un autoritarism de genul Belarus, cu fir rosu direct la Moscova.

    Dar repet, comunismul este in esenta gresit si nu poate duce decat la regimuri totalitare si criminale.

      (Citează)

  3. “La noi (şi în o grămadă de alte ţări), comunismul a fost o foarte prost implementat. Doctrina în esenţă nu e rea, dovadă că transformă China într-o putere mondială pe toate planurile.”
    Care “gramada de tari” ?!
    WTF, pareai rezonabil cu parerile dumitale despre tot felul de gadget-uri (nici una conceputa in China) iar acum ne “servesti” asta :-(

      (Citează)

  4. Cred ca multi aveti (si aveam si eu) o impresie gresita despre ce libertati si interdictii sunt in China. Dar am un prieten care a stat pe acolo cateva luni bune asa ca stiu ceva mai multe despre ce e si ce nu e adevarat. Faza cu blocatul accesului la net nu e permanenta, asa ca nu are rost discutia. Iar cand vezi la noi la stiri ca vreun idiot a parcat pe sina de tramvai sau ca se roaga politia de betivi sa-i aduca la sectie sau ca dupa ce omori o persoana pe trecerea de pietoni scapi de orice pedeapsa… parca as prefera sa fie si la noi metodele chinezesti.

    @ipo: Comunistii au fost la putere in ultimii 8 ani in Moldova. Nu au venit acum. Regimul era deja instaurat, acum il vor continua. Revolutionarii de acum sperau la o schimbare, dar alegerile au fost castigate tot ce cei ce erau deja la putere.

    Iar UE cred ca regreta ca ne-au bagat pe noi si pe bulgari in uniune. Cred ca sub nici o forma nu ar dori acum o extindere suplimentara. Intamplator toate ideile spuse de mine in post le-am auzit mai tarziu la emisiunea lui Mircea Badea, care sublinia foarte bine ca UE nu a avut de comentat nimic in legatura cu aceste alegeri si a declarat ca problemele interne ale Moldovei nu sunt un subiect de interes pentru ei. Peste 3 zile se va potoli totul.

    Pentru cum arata niste revolutionari adevarati, priviti aceasta stire ProTV, mai ales de la momentul 2:40.

    @nea_caisa: cred ca ai uitat toate stirile despre cata mafie e in Moldova si cata coruptie si ce legaturi puternice au cu Rusia. Crezi ca daca s-ar uni cu noi, ne-ar da numai forta de munca si resurse mai multe?

      (Citează)

  5. In China insa se impusca oameni pe stadion, e campioana mondiala: http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment#Global_distribution. Bine, sunt si multi. Dar China e mare. Unde e prietenul tau, in zona Shanghai sau de coasta, sau in China continentala? In marile orase e una, la tara e alta. Iar cetatenii straini sunt tratati altfel. Stiu tot de la un amic care a stat acolo. El mergea chiarla curve, dar pe chinezi nu ii lasa. Era plin pe strada respectiva de militieni si securisti in civil. E complicata povestea cu China asta.

      (Citează)

  6. Voronin e speriat ca lumea pleaca din tara lui si ramane doar cu oamenii in varsta…in Moldova nu sunt nici 2 milioane de oamani in acest moment si sunt concentrati in marile orase…el a asteptat un astfel de moment si chiar el a provocat violentele de marti cu scopul de a ingreuna plecarea cetatenilor moldoveni in tarile europene…

      (Citează)

  7. Si mie imi pare rau ca nu s-au unit cand a fost propunerea pentru ca R. Moldova sa se uneasca cu Romania si au refuzat . Acum daca s-ar face un referendum as avea un vot negativ . Dupa legea mea nu exista o a doua sansa ci doar una.
    Cat despre comunism..
    Comunismul in teorie este bun pana la un anumit punct. Cum zicea si radu el a fost prost aplicat si opinia publica si-a schimbat parerea despre comunism . Pentru cei care stiu ideea comunismului nu provine din Rusia ci din Germania (Karl Marx). E vorba de cu totul altceva decat o dictatura.

      (Citează)

  8. @SW: comunismul este prost si in teorie si in practica. Teoria (pornind de la Capitalul) e plina de paralogisme, care o fac sa para corecta la o abordare superficiala. Si e plina de intentii bune, care distrag atentia de la evidentele greseli de rationament.

    Pe de alta parte, e putin important de unde a pornit comunismul ca doctrina politica, cat mai degraba de unde a pornit revolutia. Si mai ales faptul ca pe Lenin l-a mancat undeva sa o exporte cu orice chip. De ce nu si-au tinut-o rusii pentru ei, apoi sa rada de capitalismul mizerabil de pe pozitia lor superioara de prosperitate si egalitate?

    Era un banc pe vremea lui Ceausescu: Capitalismul este pe marginea prapastiei, dar comunismul este mereu cu un pas inainte.

      (Citează)

  9. un singur lucru va spun sa va fie rusine,moldova e a noastra,sa nu uitati lucrul acesta

      (Citează)

  10. @mezei: ce e moldova astacare e a noastra? O bucata de pamant? Un grup de oameni? Daca ti-o dau tie, sa fie a ta, ce faci cu ea? O pui gaj la banca si faci credit ca sa iti iei un Golf TDI si o plasma? Pfff… asta-i gandirea limitata a nationalismului romanesc.

    PS: hai sa scapam de problema minoritatii unguresti din Romania. E simplu: le dam ungurilor Ardealul si atunci o sa aiba ei probleme cu o mare minoritate romaneasca! :P

      (Citează)

  11. Citeva “lecturi obligatorii” pentru autorul acestui blog (si nu numai):
    http://www.revista22.ro/articol-5889.html
    http://www.adevarul.ro/articole/o-fantoma-comunismul.html

    PS: Da, China este pe cale sa devina (or mai degraba a devenit) o mare putere mondiala dar asta nu prea are legatura tu regimul de acolo (poti sa-l numesti “comunist”) iar pretul platit e destul de mare. De exemplu nevasta-mea a fost in China in interes de serviciu (hm, outsourcing) intr-o zona puternic industrializata si timp de 2 saptamini nu a vazut soarele deasupra … si nu, nu din cauza norilor.

      (Citează)

  12. @vali: foarte bune articolele, intr-adevar. Referitor la China, nu vad asa mare legatura intre poluarea din Beijing (de ex) si regimul de acolo. Unde vad insa legatura si admir decizia chinezilor? Atunci cand pentru pregatirea olimpiadei aveau nevoie sa elimine smogul si sa faca din nou cerul vizibil in acel oras. Asa ca au bagat masuri pentru reducerea traficului auto si au incurajat mijloacele alternative de deplasare, eventual cele de tranzit in masa. Si a dat roade masura. Noi ce facem in Romania? Ne plangem ca suntem cea mai poluata capitala a europei, ca e praf peste tot, ca parcurile se transforma in cartiere rezidentiala, ca distrugem padurile. Si nu facem nimic pentru a rezolva asta. Uneori, in doze mici, o mana de fier face minuni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus