un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mai cu talent

7 Apr 2009  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Ieri dau din întâmplare pe Antena 3 exact în timpul emisiunii lui Moise Guran. Acesta tocmai spunea “acum că leul se mişcă mai cu talent, probabil că şi…“. N-am mai stat să văd continuarea. Sunt de părere că nu poţi face o emisiune serioasă, pe teme economice şi financiare, folosind astfel de expresii. Da, sunt sigur că şi Popoviciu sau Ţiriac sau Vântu sau orice alt mare miliardar al ţării foloseşte astfel de expresii. Dar de la un post TV te aştepţi la mai multe, la seriozitate, la un limbaj din care să pară stăpâni pe subiect. Din acelaşi motiv prezentatorii TV nu se scarpină în ureche, nu înjură şi nu mestecă seminţe în timp ce prezintă o emisiune, chiar dacă în realitate tot oameni sunt şi ei şi toţi oamenii fac aceste lucruri.

Iar dincolo de exprimare, am avut mereu impresia că Moise Guran habar nu are despre ce vorbeşte acolo. Eu mă uit rapid pe astfel de ştiri ziua, pe câteva surse online. De câte ori m-am uitat şi la această emisiune, nu am aflat nimic nou, ba chiar am rămas cu impresia că aceleaşi ştiri pe care le citesc şi eu le repetă la televizor a doua zi, însoţite de o analiză atât de puerilă de parcă ar fi făcut-o Simona Sensual.

    9 comentarii

  1. E ciudat cum oameni pot pune etichete. M-as intreba ce te-a deranjat la acea expresie care nici macar nu e neacademica, daca nu mi-ar fi foarte clar ca m-ai prejudecat. Pentru ca nu vreau sa cad in acelasi pacat in care ai cazut tu o sa-ti spun doar atat – daca vrei, mai incearca.

    PS Daca te intrebi de ce am postat pe blogul tau afla ca am facut-o doar dupa ce am citit mai multe posturi. Mi-au amintit de naivitatea pe care o aveam eu in adolescenta si mi-am dat seama ca peste 10-20 de ani vei fi altfel. Deci mai vorbim peste minimum 10 ani Radu

      (Citează)

  2. Ce mai am de comentat despre emisiune: este buna in esenta, deoarece imi spune o stire si apoi un mic comentariu pe baza ei. Din pacate comentariile mi s-au parut mereu prea superficiale, spui lucruri de care isi da seama oricine. Vreau mai multe paralele, mai multe exemplificari din evenimente economice similare de la noi sau din strainatate, o analiza ceva mai detaliata, etc.

    In ce priveste expresia “leul se misca mai cu talent”, eu consider ca televiziunea are si rolul de a educa lumea, chiar daca intr-o masura mica (in fond este o televiziune comerciala, nu TVR Cultural, dar un strop de educatie tb sa existe; daca nu educatie, macar un standard mai inalt in limbaj, un termen nou, un termen din domeniul economic, ceva din care sa invat). Asa vad eu lucrurile despre o astfel de emisiune. Pentru limbaj de strada ma pot uita la Mircea Badea, unde chiar isi are locul si il foloseste intr-un mod amuzant, la Maruta ca sa vad vedete care se misca mai cu talent, etc. Dar la stiri financiare? Tu trebuie sa pari profesionist in domeniul pe care il prezinti si limbajul contribuie la aceasta impresie (sau nu). Pe CNN ai auzit astfel de exprimari in emisiunile similare?

      (Citează)

  3. Se vrea si este o emisiune economica pentru toata lumea. Un limbaj scortos indeparteaza oamenii, care oricum nu sunt foarte interesati de emisiuni ce au ca tema economia.

    De exemplu, eu prefer sa-l ascult pe Ilie Serbanescu care are un limbaj mai putin “scortos” decat pe Daniel Daianu care ma plictiseste. Pentru marea masa de oameni conteaza nu numai ce spui dar si cum spui, iar emisiunea lui Moise e una din singurele emisiuni de urmarit de la posturile motanului Felix.

      (Citează)

  4. mai pe intelesul tuturor nu inseamna sa folosesti expresii de genul asta. Mie mi se pare ca in felul asta informatiile economice trec in background si iese in fata doar spectacolul. Sigur e bun pentru facut rating..dar mai departe?

      (Citează)

  5. Cred ca din contra, face emisiunea mai usor de urmarit si mai pe intelesul tuturor. Cand vine omu de la munca la ora aia si ii face de mancare copilului, e mai relaxat si nu are chef de discutii prea filozofice despre economie.

      (Citează)

  6. atunci se nu se mai uite la emisiuni economice…se pare ca se uita degeaba, nu?:))

      (Citează)

  7. daca vine de la munca, inseamna ca nu se uita chiar degeaba (tinand cont de “criza”) Daca te uiti la cnn, vorbesc si acolo destul de degajat, mai glumesc, nu mi se pare neaparat anormal.

      (Citează)

  8. cand o sa faca CNN glume de astea ,,degajate a la trustul lui Felix,, atunci sa compari Antena 3 cu CNN:))

      (Citează)

  9. Azi mi-am dat seama ca emisiunea BizBazar, a lui Moise Guran, se transmite de la ora 19:10. Prin urmare trebuie sa te pasioneze binisor subiectul emisiunii ca sa te uiti la ea in loc sa urmaresti jurnalul de pe ProTV, Antena1 sau TVR, cum probabil face orice om interesat de stiri la acea ora. Inca un motiv pentru care emisiunea nu cred ca se adreseaza marii majoritati, caci majoritatea la acea ora e la Observator sa vada cati au mai murit in accidente, ce a zis Becali si de a mancat Mutu la micul dejun.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus