un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce vreți să citiți pe un blog de turism?

20 Feb 2017  ·

TURISM  ·

16 comentarii

Am văzut pe Facebook un grup de Facebook intitulat ceva de genul “bloggeri de turism” cu vreo 320 de membri. Mulți! În cuvintele cuiva care poate ar dori să rămână anonim, oricine iese din țară o dată pe an se consideră blogger de turism, deschide un site pe vreo platformă gratuită și 90% dintre articole sunt comunicate primite de la companiile aeriene și articole despre “12 hoteluri superbe din lumea întreagă”.

Așa ar trebui să fie un blog de turism? Habar n-am și nu judec pe nimeni, blogurile sunt un spațiu creativ unde fiecare se exprimă cum vrea și cititorii aleg dacă-i interesează sau nu. Spuneți-mi voi, de fapt, cam ce vă așteptați să citiți pe acest subiect pe un blog.

Recomandări de restaurante? Ghid de vizitat pas cu pas un oraș, eventual cu recomandări de trasee? Tips & tricks despre cum să ajungi mai repede de la aeroport în oraș? Cum să sari peste vreo coadă lungă de la un obiectiv turistic? Top 5 cofetării?

Mie, de exemplu, îmi face mare plăcere să scriu articole pentru categoria Turism și am o listă lungă cu subiecte pentru blog, că n-am scris nici despre jumătate din ce-am vizitat sau făcut anul trecut. Timp să fie! Uitându-mă peste ce s-a adunat până acum în acea categorie, văd cam trei tipuri de articole:

  1. chestii despre zboruri și avioane, precum recunoașterea aeronavelorcum am zburat spre diverse locuri, ce se mai întâmplă în domeniu. Spre surprinderea mea, văd că articolele despre mâncarea în avion atrag un interes peste așteptări.
  2. informații despre locurile pe care le puteți vizita, atât generale despre orașe cât și particulare despre anumite locuri de vizitat. Așa ceva mi-ar plăcea, de fapt, să scriu în număr mai mare.
  3. experiențe din astfel de locuri, precum unde poți cumpăra o cafea bună sau unde să mănânci cel mai bun burger din Barcelona sau produse inedite de pe acolo. Și acest tip de articol îmi face plăcere să-l scriu, dar sunt conștient că oamenii în general vor bea o cafea în zona în care li se face poftă de asta, nu musai unde am zis eu. Pentru mine, de fapt, astfel de articole sunt o metodă bună de a retrăi niște amintiri sau experiențe foarte plăcute (mai puțin acesta cu câinele).

Mai este și ocazionalul anunț despre oferte și promoții diverse, că o reducere de 100 de euro la un bilet de avion nu-i de colo, sau liste de destinații și hoteluri, ca să ne vină idei.

Mai e o chestie. Eu nu am răbdare să scriu ghiduri de genul “cum să ajungi de la aeroport în centrul orașului” sau “ce fel de abonament de metrou să cumperi”. Pentru acestea, eu deschid site-ul de turism al respectivului oraș (toate au unul bun, mai puțin cele din România) și aflu de acolo astfel de informații. Nu mi-e lene să le caut, nu mă aștept să mi le dea cineva mură în gură.

 

fotografii_nwradu_2015_11

Fotografia de mai sus, de exemplu, este făcută pe terasa barului hotelului Hilton Vienna Danube Waterfront, unde poate intra oricine, nu doar oaspeții hotelului, pentru a bea un astfel de tequila sunrise pe malul Dunării, în Viena.

    16 comentarii

  1. Când am fost in Lisabona m-am inspirat mult din articolele de pe blog-uri. Ce caut eu ? Tips and tricks, recomandări de restaurante si câteva impresii despre locuri ce merita vizitate.
    In general imi cumpăr ghidul turistic DK care cuprinde circuite recomandate si tot felul de informații legate de muzee si zone de interes.

    Pentru restaurante folosesc aplicația offline Trip advisor iar dacă am timp de colindat îmi instalez aplicația c:geo si am o lista cu geocache-uri (puncte de interes), asa găsești locuri mai putin cunoscute turiștilor dar care merita vizitate.

    Alt sfat e sa cautați pe Trip Advisor dacă orașul are Free Walking Tours, sunt organizate de studenți si sunt in limba engleza. Turul este gratuit dar dacă ti-a plăcut poti lasa 1 euro drept recunoștință. Apropo, exista un astfel de tur si in București: bucharest.walkaboutfreetours com.

    Pe un blog de turism ma aștept sa găsesc sfaturi gen: dacă vizitezi Turnul Eifel sau Sagrada Familia cumpăra-ti bilet online sa nu stai o ora la coada. Sau pentru Barcelona, ai grija seara când mergi la Font Màgica de Montjuïc pentru ca sunt foarte multi hoti de buzunare.

    Pentru Barcelona, am găsit pe un blog o recomandare pentru Cerveceria Catalana unde am fost de 3 ori, asa de mult mi-a plăcut.

      (Citează)

  2. Era mai interesant sa faci poza la Viena de la etajul 57 din Melia, recomand.

      (Citează)

  3. FaneManaCalda

    20/02/2017 la 5:59 PM

    Promovare de agentii de turism !

      (Citează)

  4. În general aș aștepta ca pe un blog de turism să găsesc cât mai multe experiențe _personale_ (ale autorului, dacă nu cer prea mult) din locurile vizitate. De tipul: am fost și am descoperit nuștiuce muzeu/cafenea/construcție/ruine; am mâncat nuștiuce preparat local tradițional; am evitat nuștiuce ”tourist trap”; m-am dat în nuștiuce tiribombă, etc… Că altfel, un ghid de călătorie știu și eu cumpăra!

      (Citează)

  5. cred ca articolele de genul celui despre Mauritius sunt directia cea mai buna – descrierea obiectivelor, vazute prin ochii tai de inginer :) eventual cu cateva info concrete (ce perioada a zilei e recomandata samd).

    poate si tips de transport si acces – ai zice ca toti stim de rezervarile online, dar pe urma vezi cozile de la Vatican si te razgandesti.

    asta inseamna ofc sa nu mergi doar in destinatiile uzuale. “nu e opulenta, am fost pe Coasta de Azur pentru cititorii mei!”

      (Citează)

    • Haha, culmea e ca drumul pana in Coasta de azur nu e scump, Blue Air are bilete Joi si Duminica incepand cu 50Euro pentru Nisa iar cazarea e ieftina in orășelele mai mici gen Villeneuve-Loubet, Roquebrune-Cap-Martin sau Menton unde găsești cazare si cu 60Euro/noapte. Sau poti sa locuiesti in Italia in Ventimiglia de unde ai tren direct pana la Monaco, Nice, Antibes, Cannes.

        (Citează)

    • Zi mersi ca nu am zis Dubai cum ma gandeam initial, bine ca m-am dezmeticit in ultima clipa :)

        (Citează)

  6. Scrie experiența ta, ca și pînă acum. Nu mă interesează să citesc ceea ce găsesc și pe google în primul rezultat al căutării, de ex. cum se ajunge la aeroport. Dacă însă ai găsit o metodă mai bună care diferă de ce scrie pe site-ul oficial, atunci poți să o zici, e experiența ta.

    Țin minte că în viena pe site-ul oficial scria să iei nuștiu ce tren care costa vreo 20 de euro. De fapt, puteai să iei metroul normal, care costa vreo 2-3 euro, era EXACT același traseu doar că oprea în toate stațiile, în timp ce cel “rapid” oprea doar în cîteva. Dar nu merita diferența de peste 15 euro de pers. doar ca să ajungi cu 20 minute mai devreme. Cel puțin nu pt un român sărac :-)

    Deci fii tu însuți. Fiecare user care a ales să te citească relativ regulat înseamnă că pur și simplu se simte compatibil cu stilul tău.

      (Citează)

  7. Mie personal mi-au placut articolele ce au prezentat informatii ce nu le gasesti asa usor sau petreci mult timp adunand informatii. Exemplu: https://www.nwradu.ro/2013/05/dimensiunile-maxime-bagajelor-avion/ https://www.nwradu.ro/2012/06/protejeaza-ti-valiza-hoti/
    https://www.nwradu.ro/2016/02/comparatoarele-de-pret-pentru-biletele-de-avion-nu-gasesc-mereu-cea-mai-buna-oferta/

    Sunt genul de articole pe care le-am citit cand le-ai publicat (ex: link-ul 3) si am revenit la ele cand am avut nevoie.

      (Citează)

  8. Eu de obicei scriu despre ce as fi vrut eu sa stiu inainte sa plec intr-un anume loc. Oamenii cand calatoresc au obiceiuri din care mai diferite, e greu sa anticipezi ce isi doresc unii de la un blog de turism. Eu pana acum nu am gasit blogul ala care sa spun: “uite, un blog care intr-adevar ofera informatii cu adevarat utile”. Majoritatea ofera informatii partiale, unii pun prea multe poze si spun prea putin, unii scriu mult dar fara cap si fara coada iar la final realizezi ca in fapt tu ai venit sa afli o informatie pe care nu ai aflat-o, altii scriu doar pentru agentii si sa iasa la numar, iar cei pasionati nu au timp ca daca ar avea…well, ar scrie tot pentru agentii ca nah, e greu sa traiesti din blogging in Romania :)

      (Citează)

  9. is de acord ca nu poti sa spui detalii, fiindca astea se schimba in timp oricum si n-o sa revii peste ele.

    dar vreau sa imi spui exact: am stat la hotelul x, camera a costat y, m-am dus la locatia n si a a fost asa

    si deasemenea vreau sa faci si comparatii nefavorabile cand e cazul, gen plaja din muntenegru a fost cah fata de croatia, nu sa imi zici ca peste tot e minunat si frumos, ca piscotarii.

      (Citează)

  10. Mie îmi plac cel mai mult blogurile de nomad. Oameni care călătoresc full-time și scriu despre asta. Mi se pare foarte util și mișto. Problema e că cei care fac asta nu au timp să scrie.

    Am un prieten care de vreo 3-4 ani umblă prin toată lumea cu cheltuieli minime, lucrează pe unde merge și trăiește câteva luni în fiecare locație. Problema e că oamenii aceștia au cele mai faine experiențe dar n-au timp să scrie. Avea și prietenul ăsta ale meu un blog pe blogspot.com dar posta o dată la câteva luni.

      (Citează)

  11. Da link la blog.

      (Citează)

  12. george: In general imi cumpăr ghidul turistic DK care cuprinde circuite recomandate si tot felul de informații legate de muzee si zone de interes.
    Pentru restaurante folosesc aplicația offline Trip advisor iar dacă am timp de colindat îmi instalez aplicația c:geo si am o lista cu geocache-uri (puncte de interes), asa găsești locuri mai putin cunoscute turiștilor dar care merita vizitate.

    De obicei mai sunt si alte walking tours care nu sunt chiar free, dar sunt ieftine, si de obicei merita.

      (Citează)

  13. As zice ca blogul lui Cezar Dumitru – alias ImperatorTravel e o sursa super de inspiratie. Cam asa cred ca trebuie sa arate un blog – nu doar de turism.
    Cred ca munceste mult la el, dar nici tu nu scrii trei randuri pe articol, asa ca….

      (Citează)

  14. Pe mine m-ar interesa reviews despre restaurantele vizitate, sau despre mâncarea specifica acelui loc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus