un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ministerul Agriculturii este vinovat de deșertificarea țării, spune un raport oficial

1 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale nu a implementat în ultimii 20 de ani strategia națională privind combaterea deșertificării și nu a elaborat și nici implementat măsuri privind sistemul de irigații sau combaterea eroziunii solului. O spune un audit al Curții de Conturi.

Deși MADR este instituția responsabilă cu politicile din domeniul agriculturii, care este un sector crucial al economiei noastre, Ministerul:

  • nu e elaborat o strategie unitară de combatere a schimbărilor climatice.
  • nu a cooperat cu alte instituții.
  • nu e elaborat un cadru legal unitar privind utilizarea și protecția terenurilor agricole.
  • nu a evoluat impactul măsurilor ample de sprijin din domeniu aplicate din 2017 și nu se știe dacă a crescut producția agricolă după ce statul a băgat mulți bani.
  • suprafața agricolă irigată este mică, iar sistemul este funcțional pe o suprafață mică din total.
  • nu există un inventar al terenurilor degradate și nu s-a făcut împădurirea lor, deși este o lege în acest sens.
  • perdele forestiere de protecție au fost realizate doar pe suprafețe infime față de necesarul descoperit prin diverse studii.

Și mai sunt pe acolo și cifre scary. De exemplu, s-au împădurit 1,4% din suprafețele prevăzute în acest scop prin programul PNDR de dezvoltare regională. 50 de hectare din totalul de 4.900 de hectare pentru care exista finanțare. Ulterior finanțarea a dispărut pentru că nu s-au îndeplinit obiectivele din programul 2007-2013.

Mi-a sărit articolul sursă în ochi fix la o zi după ce îmi povestea mama că cele 0,6 hectare moștenite de la bunici nu valorează nimic pentru că sunt doar nisip. Și nu sunt pe plajă. Sunt în Oltenia, unde nu vrei nisip.

 

Așa arată efectele incompetenței, nepăsării și corupției din sistem. Gândiți-vă la ce știri ați auzit despre agricultură în ultimii ani: cormorani prin piscine, nepotisme în funcții cheie. Efectul lor nu se face simțit pe loc, dar când faci analiza pe o perioadă lungă de timp, ca acum, se vede cel mai bine cum se adună toate problemele mici sau mari din sistem.

Rezultatul?  Câmpia de Vest are 1.497.560 hectare sub risc de secetă și deșertificare. Câmpia Română, Podișul Moldovei și parțial Dobrogea prezintă riscul cel mai mare de deşertificare şi degradare prin secetă a solului, pe o suprafață totală de 8.312.706 hectare. Dar măcar s-au împădurit 50 de hectare…

Acestea nu sunt probleme care se pot rezolva peste noapte, poate nici măcar în 20 sau 50 de ani. Iar la un moment dat, când poate va începe cineva să caute vinovații și cu legea în mână, vor scăpa toți prin prescrieri și OUG-uri date în favoarea lor.

    11 comentarii

  1. Dacă Daia era doar cu oaia si cormoranii, că fiică-sa nu are fermă de vegetale…

      (Citează)

  2. Ok. Am constatat. Am scris o postare frumy. Mai departe?

      (Citează)

  3. Am lasat un comentariu mai lung, cu date la subiect. Pana-l aproba Radu las doar poza cu un grafic fact de mine din datele publice.

    PSD power !

    https://imgur.com/a/2F2OG4e

      (Citează)

  4. Cormoranii sunt o problema absolut majora in industria aia in care activeaza fata lui Daia. Desi sunt ecologist din fire, pe cormoranii astia i-as alunga de peste tot.
    Trecand peste relatia tata in functie – fata cu business, realitatea e ca nu greseste deloc in privinta asta.
    Oricine din industrie poate vorbi foarte pe subiect despre fix acest subiect.
    Si sa nu vorbim de despagubiri care se dau punctual, daca se dau si alea si care acopera strict paguba partial fara a se considera viitorul afacerii. Si nu vorbesc de facut roaba de bani ci de a avea materia prima pentru a functiona in urmatorii ani.

      (Citează)

  5. Prin sud, aproape de Dunare, erau paduri seeioase de salcami. Au ras tot in urma cu vreo 20 de ani apoi au plantat niste tufisuri (nu peste tot) ! In prezent e ceva de neimaginat, 0 pomi dar tufisuri uriase si incalcite. Si de cativa ani au aparut coioti! Nu ai cum sa-i urmaresti prin acele tufisuri
    Dar macar nu mai ia vantul praful pe acolo.
    Au ras si perdelele de protectie (salcam, plop), batea vantul si acoperea plantele sub 30cm de nisip, 100%recolta compromisa. Au mai replantat ceva salcami dar s-au oprit, nu stiu de ce, oamenii chair veneau voluntar la plantare.
    Sistemul de irigatii a fost furat bucata cu bucata prin ’95-2000, carau pompe si tevi prin fata politiei fara greturi. Apoi au furat dalele din beron de la canale, s-au rupt digurile si au inundat zeci de hectare. Nici un vinovat
    Mai tarziu au sapat fantani, zeci de puturi pe camp de unde scoteau apa cu pompa atasata la tractor. S-a dus dreak apa din panza freatica in cativa ani, normal. Nu a mai ramas nici macar pentru alimentarea cu apa potabila a satelor din jur. Fara vinovati, haha.

      (Citează)

  6. Si e chiar pacat, pentru ca ministerul agriculturii chiar avea potential. Sotiile, amantele si fiicele celor din conducere, care compun mare parte din minister ar putea face diferenta.

      (Citează)

  7. Avem o țară ok, mai bună decât multe din punctul de vedere al resurselor. Din păcate, decenii de votat lifte și lichele au dus la distrugerea resurselor naturale (voită sau din indiferență) și emigrarea unei bune părți a resursei umane. În contextul problemelor climatice, a emigrației masive (și potențialei imigrații din Asia/Africa) și a trendului actual, nu cred că locuitorii acestui spațiu geografic vor mai fi români în câteva secole. Bine, nu e ca și cum aș trăi s-o văd.

      (Citează)

  8. “nu există un inventar al terenurilor degradate și nu s-a făcut împădurirea lor, deși este o lege în acest sens.”

    Ca o persoana care a făcut ceva voluntariat mai serios la un ONG care cu asta se ocupă, punctul asta e foarte foarte important. Sunt multe trenuri degradate, dar sunt “pajiști pentru animale”, deci primăriile primesc subvenție pe ele. Multe primării refuză să împărtășească aceste trenuri chiar și atunci când implicarea din partea lor ar fi minimă (pus terenul la dispoziție, un loc pentru organizare/depozitat unelte).

      (Citează)

  9. Problema e mult mai complexa decat atat. La noi nu am vazut ca ministerul agriculturii sa faca teste, rapoarte etc etc a lucrurilor care cu adevarat conteaza. La noi lumea vrea subventii iar ministrul se plimba din ferma in ferma si astfel el vrea sa para implicat. Zilele trecute am traversat Bulgaria, nu am vazut defrisari ca la noi. Au si o multime de perdele de protectie iar fermierii sunt respectati, nu-s vazut niste “tarani” ca la noi. In fine e o poveste lunga si fara rezultat, dar e important ca lumea mai vede ce se intampla si prin domeniul asta al agriculturii..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus