un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să reglați aerul condiționat pentru consum redus și confort crescut în casă

26 Jul 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Văd des următoarea greșeală făcută în utilizarea aparatelor de aer condiționat: oamenii le pornesc pe o temperatură joasă, precum 20-22 grade Celsius și apoi le opresc după alte 30 de minute pentru că li se face frig. Și apoi le pornesc iarăși după vreo 30 de minute, că este prea cald în cameră și curg apele pe el. Repetați de 10 ori pe zi. Așa am făcut și eu ani la rând.

În realitate, cel mai bine este sa setați aparatul pe Auto și 25 de grade și să-l lăsați sa meargă așa cu orele. Al meu nici măcar nu permite reglarea temperaturii în modul Auto, ci pune singur 25 de grade în acel moment. După o vreme, va face o temperatură confortabilă în casă și va consuma puțină energie.

Trucul asta funcționează cel mai bine cu un aparat de aer condiționat cât de cât nou sau modern, care are un senzor de temperatură ce funcționează bine și are un invertor prin care scade consumul energetic atunci când își reduce turația. Este o diferență mare între cât de bine funcționează aparatele Gree montate de noi acum 2 ani față de cele pe care le aveam înainte, montate acum vreo 13 ani.

Dar de ce zic de modul Auto și setarea temperaturii de 25 de grade?

Mulți oameni cred că temperatura pe care o setează în aparatul de aer condiționat va fi temperatura aerului care iese din gura aparatului în cameră. Nu este așa, nu așa funcționează lucrurile. Aerul condiționat scoate mereu aer la o temperatură de probabil 16-18 grade Celsius (de asta îngheți sub el), iar temperatura setată din telecomandă este cea la care vrei să ajungă întreaga cameră în timp.

Majoritatea aparatelor nu pot controla cât de mult răcesc aerul în interiorul lor. Aerul cald din cameră intră în unitatea interioară, acolo se întâmplă o magie într-un răcitor și de acolo iese mai departe aer rece. Procesul de răcire este mereu același.

Unitatea interioară are un senzor de temperatură, iar cu acesta citește temperatura ambientală. Să zicem că în cameră sunt 28 de grade Celsius și tu ai setat 22 de grade din telecomandă. Aparatul de aer condiționat va gândi deci “păi ia să bag eu mult aer rece, care va scădea temperatura medie a camerei, iar când camera ajunge la 22 de grade Celsius — mă opresc! Mission accomplished!”

Și atunci de ce recomand să setezi aparatul pe 25 de grade, nu pe 22 de grade? Pentru că 25 de grade Celsius este o temperatură foarte confortabilă vara. Mai mult, este una care poate fi atinsă într-o cameră de dimensiuni rezonabile.

În aceeași cameră ai pereți încinși care radiază căldură în interior, ai soare pe fațadă și pe ferestre, mai vine căldură din bucătărie, mai deschizi un pic geamul și intră la loc aer cald șamd. Aparatul de aer condiționat poate că nu va putea duce niciodată temperatura întregii camere la 22 de grade sau 20 de grade (cel puțin nu o unitate normală de 9000 BTU într-o cameră de dimensiuni normale de apartament). 25 de grade, însă, este o valoare ce poate fi atinsă și vă asigur că este una foarte confortabilă pentru trăit și muncit acolo.

De ce Auto? Pentru ca, pe măsură ce temperatura se apropie de ținta setată de tine, aparatul să-și poată micșora singur turația pentru zgomot și mai ales consum energetic mai redus.

Apoi, dacă ajunge la temperatura reglată și este în modul Auto, poate că va comuta automat o vreme pe alt mod de funcționare, precum Dezumidificare. Umiditatea din cameră are un impact imens în felul în care resimțit temperatura ambientală. Dacă nu are motiv să răcească aerul, va funcționa o vreme pe modul Ventilator. Pur și simplu este mai bine să lăsați aparatul de aer condiționat să-și gestioneze singur funcționarea.

Și lăsați-l așa să funcționeze cu orele. Dacă are un invertor, odată ce atinge starea de echilibru consumul energetic va scădea mult. Temperatura va fi constantă și plăcută, iar zgomotul redus. De obicei îl lăsăm să funcționeze permanent chiar și noaptea și nu simțit că înghețăm în cameră tocmai pentru că, odată ce aduce la 25 de grade camera, practică stă într-un standby în care vântură aerul și atât.

 

 

Situația opusă este cea în care setați din telecomandă o temperatură ce nu va putea fi niciodată atinsă, precum 20-22 de grade Celsius. În această situație, aparatul va introduce pe turație mare aer răcit la 16-18 grade, dar, pentru că pereții sunt calzi sau bate soarele pe fațadă, nu va fi suficient pentru a reduce temperatura camerei la 20-22 grade Celsius.

Aerul condiționat va funcționa cu orele la turație mare și consum energetic maxim și fără un rezultat care să-i dea satisfacția muncii bine făcute. În practică, majoritatea oamenilor îl vor închide după o vreme pentru că îi deranjează curentul prea rece de aer, iar în minutul următor după ce l-au închis vor transpira de cald.

 

De la ideile de mai sus rezultă câteva alte idei scurte ce merită menționate aici:

  • Am spus aparat modern și cât de cât de la un brand cunoscut deoarece acestea au senzori de temperatură mai bine calibrați. Tocmai am explicat de ce senzorul de temperatură din unitatea interioară contează mult. Dacă acesta este dereglat sau defect, modul Auto nu va părea niciodată că face o treabă bună.
  • Chiar și așa, un senzor de temperatură performant, dar plasat în locul unde ai cel mai rece aer din cameră nu va indica niciodată temperatura reală a camerei pe de-a întregul. De asta este recomandat ca măcar să nu astupați unitatea interioară cu vreo perdea astfel încât aerul rece să nu rămână blocat în zona aparatului și să-l inducă în eroare. Alte aparate șmechere combat problema aceasta cu un senzor de temperatură inclus și în telecomanda aparatului. Telecomanda de obicei stă undeva în mijlocul camerei pe o canapea și deci măsoară mai bine temperatura reală “din teren”.
  • Un aparat cu cât mai multe trepte de turație pentru ventilator este de preferat. Asta îi va permite să-și reducă turația și deci zgomotul pe măsură ce se apropie de ținta de temperatură. Al meu are 5 trepte. Am văzut aparate cu 50 de trepte, au un ventilator special care poate varia turația mult mai mult decât clasicele motoare.
  • Apropo, mulți oameni cred că aparatul de aer condiționat ia aer proaspăt de afară și îl introduce în casă. Nu, răcește aerul din cameră. Deși prin perete aveți acea tubulatură și o unitate mare exterioară pe fațada blocului/casei, nu circulă deloc aer pe acolo. Circulă apă de la condens și niște gaze speciale care fac răcirea lamelelor din unitatea interioară de aer condiționat. Aerul deja existent în cameră este tras în unitatea interioară prin partea de sus, trece prin acele lamele reci, se răcește și el, este dat afară prin partea de jos.

Revin în curând cu episodul 2, care va fi legat mai degrabă de wifi, adaptoare wifi la infraroșu, deflectoare de aer șamd.

    34 comentarii

  1. Eu il tin pe 25 de grade si treapta medie pentru 30 de minute si dupa il las pe low. Cand ma culc, il pun pe 26 de grade si silent.

      (Citează)

  2. Eu am consum zero. Bine, dar nici nu-i dau drumul, ca nu l-am mai curatat de 3 ani 😁

      (Citează)

  3. Eu nu-l pornesc deloc. Nici nu stiu daca mai merge, chiar mai facut curios sa-l testez.

      (Citează)

  4. Setat pe 26, auto, merge cam 16 ore pe zi, dar cum zice si Radu, dupa ce atinge 26 , consumul la priza masurat e de 16w/h

      (Citează)

  5. Am pornit 3-4h însumat aerul condiționat vara asta. Folosesc f rar.

      (Citează)

  6. Nu toata lumea are luxul de a amplasa in pozitie optima un aparat de aer conditionat sau de al avea in alta camera decat cea in care doarme sau isi petrece majoritatea timpului. Nu toata lumea isi optimizeaza activitatile in functie de temperaturuile de afara. Pentru mine principalulul criteriu este cel al confortului; prefer sa sacrific eficienta in favoare confortului. E bine sa fie folosit cat mai mult pentru ca praful sa fie scos afara impreuna cu condensul iar inainte de a fi oprit sa fie lasat cateva minute doar pe ventilatie ca sa se usuce. Cand plec de acasa, 2-3 ore, il dau “blana”…! Deasemnea multi nu stiu sau nu pot sa-si spele aparatul, cel mult spala filtrul ceea ce este insuficient. Eu il spal cu apa cu un agent chimic, sub presiune. Are deja 17 ani si merge ca nou. Un aparat de aer trebuie sa fie usor subdimensionat.

      (Citează)

    • Articolul spune exact de ce nu are sens sa ii dai blana. Isi da singur blana daca e nevoie.

        (Citează)

    • Nu stiu cum e la voi da al meu tine cont de temperatura exterioara lucru care mie NU mi se potriveste. Ei s-au gandit la eficienta si mai putin la preferintele mele personale.

        (Citează)

  7. Hai ca te-am învățat bine!

    Eu îl țin pe 26 sau 27. Temperatura o aleg în funcție de aparat și cameră, astfel încât sa se oprească răcirea din când în când.

    27 e suficient de rece încât sa observi imediat când funcționează sau nu AC ul. Sub 23 de grade cred ca e posibil sa fie confortabil doar într-un birou unde toată lumea e îmbrăcată business.

      (Citează)

    • Il tii pe 27 ca sa incalzesti, ca esti mai friguros asa? Sau locuiesti intr-o casa absolut neizolata, gen ai 35 afara 35 inauntru ?

      Sunt in casa , sunt 34 de grade afara ( la umbră) in casa se mentin in vecinatatea lui 27 de grade natural.
      De stat pot sta, dar să și lucrez ceva nu prea. Nu cu creierul. Pe caldura e bun de rupt patul in două și cam atât.
      Cel mai bine imi este pe la 20-23 de grade, pe caldura asta, dar daca stau la 20 de grade ma doare capul si ma ia cu leșin dacă ies in 40 la soare, asa ca na.

        (Citează)

    • Catalinx: Il tii pe 27 ca sa incalzesti, ca esti mai friguros asa? Sau locuiesti intr-o casa absolut neizolata, gen ai 35 afara 35 inauntru ?

      Stau la bloc, izolat. Bate soarele fix in zid. Se ridica temperatura peste 30 de grade usor.

      Este o diferenta intre 27 de grade afara si 27 de grade in interior reglate cu AC-ul. Temperatura resimtita este alta din cauza (sau datorita) umiditatii. AC-ul usuca aerul si nu e senzatia aia de sauna. Poti respira foarte bine la 27 de grade in interior si senzatia de confort exista. Plus ca nu ai diferenta mare de temperatura intre interior si exterior. Nici eu nu pot sta la 27 de grade in interior, fara AC.

      Apropo, aici apare o alta problema a mea, cu oamenii care, imediat dupa o ploaie de vara, deschid geamurile, chipurile sa se raceasca. Si intra in casa toata umiditatea de pe peretii cladirii\.

        (Citează)

    • Mirosul ala de ploaie de vara este foarte misto. Si mie imi place sa deschid geamul imediat dupa ploaie sau chiar sa-l tin deschis daca nu ploua spre geam.
      Nu m-am gandit niciodata ca intra umiditatea in casa… acum trebuie sa-mi schimb obiceiurile.

        (Citează)

  8. La fel ca la masina, si AC-ul casnic nu scoate 16-18 grade ci mult mai putin, 6-8 grade. Al meu, masurat, are dupa 2min de pozitionat sonda in dreptul ventilatiei, 7 grade.
    Cu 16-18 grade nu faci racoare mai mica de 23-24 grade cand afara sunt peste 30 si casa nu e un buncar super izolat in pamant. Fiecare producator isi concepe algoritmul de racit in functie de cum crede, variabilele fiind temperatura minima nominala, puterea ventilatiei cu care vrea sa o obtina, un coeficient “normal” de izolatie al incaperii etc.

      (Citează)

    • Asta m-a mirat si pe mine. La masina trebuie sa scoata 4-6 grade la gurile de ventilatie, daca scoate 16 grade e inutil cand e cald afara.

        (Citează)

  9. Foarte bun articolul, multumesc.

    Singura problema pe care o am la al meu este ca, atunci cand atinge temperatura (de obicei pun 25-26, in ultimele zile chiar 27) ajunge la punctul in care opreste compresorul, si incepe sa miroasa urat.
    Il curat in fiecare an, am platit de 2 sau 3 ori si “curatare profesionala” cu demontat complet si spalat separat si curatat temeinic interiorul si palele ventilatorului, dar chiar si asa operatiunea ar trebui repetata la 2-3 saptamani ca sa nu ma aleg cu mirosul.
    Nu stiu daca e o problema comuna sau al meu (Beko) e special in privinta asta. Cand il inchizi are si o perioada in care mai merge pe ventilatie, zic ei tocmai ca sa usuce condensul si sa previna dezvoltarea de mucegai si bacterii, dar dupa parerea mea e prea scurt intervalul (30-60s) ca sa rezolve ceva.

      (Citează)

    • La noi nu e problema asta. Uneori era când trageam draperia chiar în fata aerului și se făcea ceva efect acolo – n-aș ști sa zic ce sau de ce. Însă dacă îl lăsăm pe auto și atât e foarte ok dpdv mirosuri/ umiditate etc.

        (Citează)

    • Am aceeasi problema, daca il dau peste 23-24, miroase a otet in casa. Cei de la service au spus ca e problema cu materialele folosite la aparat (Daikin). A fost curatat cu toate metodele. Eu ma gandesc ca poate fi de la scurgere. Atunci cand se opreste compresorul nu se mai face condens si incepe sa traga aer de pe scurgere.

        (Citează)

    • @Alin: se poate, dar asta nu explica de ce dupa curatare nu miroase la fel, ca doar nu cureti scurgerea

        (Citează)

    • La mine a mirosit așa din prima zi de folosire, aparat nou marca Hisense. Atunci am înțeles că degeaba insist cu curățat clima la mașină, pur și simplu așa e tehnologia, condensul de pe radiator se împrăștie în cameră când se oprește compresorul și miroase ciudat, chiar dacă lamelele sunt perfect curate, aparatul fiind absolut nou.
      Eu bag nasul la ieșirea din unitate și dacă simt aer curat îl închid, știu că s-au uscat lamelele, plus că am bec dedicat pt când e oprit/pornit compresorul.
      @Sorin miroase frumos după curățare pt că substanțele de curățare au și parfum, și o perioadă simți miros de la acel parfum, iar când se duce efectul reîncepe mirosul de oțet diluat cu apă…
      Eu mai dau la câteva zile cu spray sanytol deasupra pe unde intra aerul și miroase frumos câteva ore.

        (Citează)

    • Am aceeasi problema cu 1 din 3 aparate, toate 3 Daikin; daca baga rece e ok, cand ramane doar pe ventilatie incepe sa “puta”.

        (Citează)

  10. Eu am un aparat de 45000BTU care funcționează non-stop pe auto și consumul este aproape de 0 când temperatura în casă ajunge la echilibru. Este mult mai eficient să mențină temperatura decât să îi dai forjă din când în când ca să răcești de la 30 de grade.

      (Citează)

  11. @Radu
    Cateva completari
    – aerul din unitatea interioara nu iese la 16-18 grade. La AC-ul vechi, fara invertor iese cu 6-8 grade sau temperatura aerului din casa. Are doar 2 stadii de temperatura.compresorul fiind de.tipul on-off. La cele cu invertor aerul are temperatura variabila si anume de la 6-9 grade la +20 in functie de nevoia de racire. Variatia de temperatura o face cu turatia variabila a compresorului care baga mai mult freon(“gaz special”) astfel schimbul de caldura de pe vaporizator(“lamelele”) aflat in unitatea interioara are o eficienta mai mare sau mai mica. Cu cat vaporizatorul este mai rece(turatia compresorului mai mare) cu atat aerul e mai rece.
    – dezumificarea se efectueaza tot timpul cat merge compresorul. Aerul iese mai uscat decat a iesit. De acolo si condensul.
    – pe functian de dezumificare doar compresorul merge pe o turatie relativ mare iar unitatea interioara seteaza ventilatorul pe cea mai mica turatie. Astfel vaporizatorul este f rece iar aerul trecand “mai incet” peste lamele are timp sa se faca mai incet schimbul de caldura rezultand astfel o extragere mai eficienta a umezelii din aer. Pe dezumificare se produce totusi racirea aerului.
    -25 de garde nu e potrivita pentru toata lumea. Eu ma simt bine de exemplu la 22-23 si umiditate 50.
    – temperaturi de 20 de grade si chiar mai joase se pot obtine lejer cu ac-ul intr-un apartament. Daca ai unul pe hol, clasicul amplasament si apartament de 3 camere mai greu. Pe langa asta trebuie puterea aparatului corelata cu spatiul si amplasarea ac-ului.
    – nu ai zis nimic de curatarea aparatului, punct foarte important. Mirosurile si bacteriile acumulate sunt mai nasole decat 2-3 grade in jos. Rinite, alergii, mirosuri neplacute, praf fin impins prin toata casa.

      (Citează)

  12. Am dat drumul la AC anul asta de doua ori, doar noaptea, ca sa am un curent de aer rece in camera, ziua ma simt confortabil la 27-28 fara, cu 40+ afara si ferestrele larg deschise, ca sunt fumator. La 36-38 anuntate de INMH/weather.com la umbra, ma simt OK sa umblu p-afara si sa fac efort, doar ca transpir ca naiba si trebuie sa ma hidratez, ceea ce ma face sa transpir si mai teribil.

    230v: – nu ai zis nimic de curatarea aparatului, punct foarte important. Mirosurile si bacteriile acumulate sunt mai nasole decat 2-3 grade in jos. Rinite, alergii, mirosuri neplacute, praf fin impins prin toata casa.

    A zis mai demult, de fapt toata discutia asta parca s-a purtat mai demult, daca nu gresesc.

      (Citează)

  13. Anul ăsta eram curios și eu de zona de consum a AC-urilor și le-am conectat la prize ce monitorizează consumul de energie. Consumul instant când sunt pornite e tot timpul mai mare, urmând ca apoi cu timpul să scadă.

    Las mai jos exportul de ieri (putere medie la 5 minute de la 15:30-22:10 pentru că detaliat așa le ține pe ultimele 24 de ore) când au fost 39-40 de grade al AC-ului din sufragerie (12000BTU), situat la umbră, setat pe 27 de grade care înseamnă real undeva pe la 25.6-26 de grade la nivelul parchetului într-o zonă unde nu bate jetul direct ca să zic așa.

    https://i.imgur.com/UAVtEm7.jpeg

    Pe la 17:30 a fost oprit 30 de minute cum se vede și pe grafic.

      (Citează)

  14. Poate intr-o zi voi afla si eu de ce la masina AC setez 23 grade si baga cald sau rece in functie daca apas butonul cu Fulg 🙂🙂🙂❄️ sau nu. Cum de e aceeasi temperatura afisata dar el baga rece sau cald, nu pot intelege

      (Citează)

  15. Si pentru situatia in care unitatea e in sufragerie, iar noi dormim in dormitor, cum ar trebui făcut?

    Dacă în sufragerie sunt 25 de grade, în dormitor vor fi probabil 29-30. Așa că ce fac este să dau temperatura pe 20-22 din telecomandă (tocmai ca sa nu se opreasca) și ventilatorul pe maximum, așa încăt împingă aerul rece către dormitor. În sufragerie va fi prea frig, dar în dormitor va fi numai bine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus