un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ah, ce bine că Bucureștiul are 7 primari!

20 Apr 2022  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Ne-am pus pe rol la impozite noul apartament, care este în sectorul 3. Din greșeală, ne-am uitat întâi pe ce acte sunt necesare la sectorul 4, unde locuim noi.

Diferențele sunt următoarele:

  • la sectorul 3 trebuie și certificatul energetic al apartamentului, în copie și original, dar la sectorul 4 nu trebuie acest act.
  • la sectorul 4 poți depune online toate actele și rezolva de la distanță totul, pe când la sectorul 3 poți face asta doar dacă ai semnătură electronică. Dacă nu ai, mergi la ghișeu (ceea ce am și făcut).

Acesta este “avantajul” de a trăi într-un oraș cu 7 primari și 6 sectoare, unde unul controlează strada și altul trotuarul (și nimeni metroul). Fiecare cu instituțiile sale și regulile sale. Șase contracte diferite de dezvoltat un sistem informatic pentru  digitalizare. De 6 sau 7 ori același post. Timpi diferiți de așteptare pentru orice. Tarife diferite pentru diverse servicii sau pentru impozite. Ceartă pe unde se duc banii și de ce în situația foarte uzuală în care omul trăiește în sectorul x și lucrează în sectorul y. 7 primării de muls. 7 alegeri de organizat. Contracte diferite de salubritate și de amenajat spațiile verzi. Vreo 12 tipuri diferite de plăcuțe pentru numele străzii, chiar și mai multe tipuri de bolarzi, stâlpi de iluminare, garduri șamd.

Paris? New York? Beijing? Un singur primar. Și locotenenți zonali ai acestuia, desigur, că nu merge de unul singur, dar un singur primar, o singură primărie care poate gândi integrat, la nivel de oraș, orice politică și aceasta este apoi aplicată la nivel de cartier de niște manageri zonali. Bucureștiul este mai cu moț. Doar că nu este foarte clar la ce anume este acel moț, la poop emoji sau la cupcake emoji.

    23 comentarii

  1. hai la clooojjj zis si orasul de 5 steli.
    avem asistent virtual, metrou, spital regional, totul decat smart.

      (Citează)

  2. Tomberonul Europei, numit București, are nevoie de 7 primari, care și-au adus rubedeniile aferente în caracatița asta monstruoasă. Nu înțeleg cum mai reziști și cum de nu s-a produs până acum un declic. Eu abia aștept să plec naibii din jegul ăsta de capitală și să ajung la civilizație, cât mai departe de România.

      (Citează)

    • Viata la bloc in Bucuresti e cea mai comoda, daca stai bine cu mentalu’ . Daca nu, sau daca ai inteles ca viata e si altceva decat burgeri, prajituri si fake-ul de “centru vechi”, vei pleca. Felicitari ca ai gasit locul potrivit ! Recomandari ?

        (Citează)

    • @Deea, cand planuiesti sa te muti din Romania?

        (Citează)

    • Sunt curios de ce inca nu ai facut pasul asta. Eu eram intr-o zi la bere, m-a sunat cineva din Londra, am plecat acasa pt interviu si am revenit la bere peste 2 ore. Peste o luna eram mutat acolo.

        (Citează)

  3. S-a incercat ceva la un moment dat, dar evident ca nu a fost niciun interes politic sa se piarda atatea posturi bune: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-7742137-sunteti-acord-desfiintarea-primariilor-sector-administrarea-bucurestiului-catre-primaria-capitalei-consiliul-genera.htm

      (Citează)

  4. Bucureștiul nu are doar 7 primari, mai are unii și prin Voluntari, Popești-Leordeni, Chiajna, etc. E neapărat nevoie de o reformă administrativă în București-Ilfov, dar nu are nimeni curajul să o facă.

      (Citează)

  5. Deea:
    Tomberonul Europei, numit București, are nevoie de 7 primari, care și-au adus rubedeniile aferente în caracatița asta monstruoasă. Nu înțeleg cum mai reziști și cum de nu s-a produs până acum un declic. Eu abia aștept să plec naibii din jegul ăsta de capitală și să ajung la civilizație, cât mai departe de România.

    Vai de capul tău….ești atât de….dar din respect pentru blogul asta nu o sa spun cum ești.

      (Citează)

  6. in Paris sunt si primarii de sector (Mairie de Arondisment)

      (Citează)

  7. Salut,
    Semnatura electeonica se obține în 10 minute, totul online și costa ~20 lei pe zi.
    Cred ca e mai ok sa faci o semnatura electronica pentru o zi decât sa te duci la primărie.

      (Citează)

    • Și atunci cum se mai plânge ??

        (Citează)

    • 20 de lei PE ZI?
      Bă, ești sănătos la minte? Cum să fie OK așa ceva?
      In orice țară rezonabilă e până acum acceptabil local să folosești semnătura olografă pe suport electronic , sau pur și simplu o semnătură gratuită oferită de vreun software, să zicem aia de la Adobe PDF, doar in ghena noastră birocratică trebuie să ai semnătură electronică autorizată, cum ar veni legalizată.

        (Citează)

    • Poate pe luna 20lei

        (Citează)

  8. Mă mir că în 4 nu e obligatoriu certificatul energetic. Poate pentru blocurile vechi. Că altfel e obligatoriu pentru toate noi prin lege din ceea ce știu.

    Și chiar dacă e absolut un efort birocratic plus administrativ (te doare mintea cum sunt implementate semnăturile electronice și ce softuri trebuie să ai), ca blogger de tehnologie ar fi o idee să deții una că după cum se vede, te scutește de multe. Îți recomand să îți iei direct pe 3 ani că altfel doar îți vine să te dai cu capul de pereți când trebuie să o prelungești

      (Citează)

  9. Acum 10 ani, am trecut prin toată birocrația ineptă ca să beneficiez de programul Rabla. Pe lângă rabla tatălui meu, am mai cumpărat 2 tichete. În aceeași zi, am făcut același proceduri la sectorul 4, pt rabla dată de mine și la sectorul 5, pt una cumpărată. Diferea nu numai procesul, ci și cuantumul taxei. Când ne-a trimis la DRPCIV plictisita de la s5, pe care o așteptasem 20 minute că era în pauză, am întrebat o de ce diferă față de s4. Că așa e la noi.
    Replica mea, “atunci să-i spuneți lu Vanghelie sa ne s*** p***”
    M-a dat afară o grasă de la locală în aplauzele celorlalți oameni aflați cu treabă pe acolo.

      (Citează)

  10. Catalinx:
    20 de lei PE ZI?
    Bă,ești sănătos la minte? Cum să fie OK așa ceva?
    In orice țară rezonabilă e până acum acceptabil local să foloseștisemnătura olografă pe suport electronic , sau pur și simplu o semnătură gratuită oferită de vreun software, să zicem aia de la Adobe PDF, doar in ghena noastră birocratică trebuie să ai semnătură electronică autorizată, cum ar veni legalizată.

    Am spus ca este mai ok decât sa pierzi 2 3 ore drum+statul la primărie.
    Da, este o aberație din partea s3 sa le ceara semnate, pentru ca ele oricum se incarca intr-un cont pe connectx, cont validat prin video call cu un angajat s3.

      (Citează)

  11. Nu e neapărat rău că există primarii de sector. Primarul general trebuie să se ocupe de the big picture și primăriile de sector sa se ocupe cu micromanagementul.

    In Amsterdam de exemplu, capitala cu aprox aceeași suprafață ca București, dar cu de 3 ori mai puțini locuitori, sunt 7 districte și fiecare se gospodărește singur. Și pare că treaba merge bine și lumea e mulțumită. Doar că vezi că se și schimbă lucrurile în bine de cele mai multe ori.

      (Citează)

  12. Semnatura electronica face toti banii.
    Am luat anul trecut si m-a scutit de o gramada de drumuri la autoritari

      (Citează)

  13. Spala-te la gura

    Deea:
    Tomberonul Europei, numit București, are nevoie de 7 primari, care și-au adus rubedeniile aferente în caracatița asta monstruoasă. Nu înțeleg cum mai reziști și cum de nu s-a produs până acum un declic. Eu abia aștept să plec naibii din jegul ăsta de capitală și să ajung la civilizație, cât mai departe de România.

      (Citează)

  14. Mă fascinează cum fiecare percepem România din perspectiva orașului în care stăm, dar uităm că poate nu toată România e la fel ca București (și nu e).

    Eu văd România din perspectiva din Oradea, parcări în centru, se fac poduri, tuneluri, centură cu 4 benzi de vreo 10 ani (ceea ce-n bucurești da, știu că e mai lungă, evident, dar dă-n-colo de treabă că și bugetul e pe măsură). Spitalul renovat, intri acolo nu știi că ești în România (puteți da search cu ultimele renovări) și se construiește acum un spital nou ultra-modern pe fonduri UE (cu pandemia asta, profităm și noi).

    La primărie când mă duc în 5 minute rezolv orice problemă, iar faza asta cu impunerea pentru care a mers Radu eu am rezolvat-o trimițând pe mail contractul de cumpărare, nici nu am ieșit din casă. Încă culmea, m-au sunat ei frumos să-mi spună că trebuie să mă duc că altfel pot primi amendă, și ca să nu primesc, pot trimite și pe mail contractul scanat și iau ei datele necesare de acolo.

    Tramvaiele sunt 40% noi nouțe și se preconizează încă vreo 20 deci vor fi probabil în 5 ani toată flota sub 5 ani vechime.

    Da, repet, sunt conștient că e un oraș cât un sector din București, dar totuși, bugetele sunt proporționale, poate chiar mult mai mari în București, iar să scrii fonduri europene nu te doare pixul, trebuie doar să reziști tentației de a angaja incompetenți și de a creea un mediu propice.

    Noi aici deja avem problema că poate avem prea multe investiții, le facem doar de dragul de a le face, și lumea începe să se sature de atâtea șantiere, parcuri, poduri, pasaje, etc, ce ironic. Problema a ajuns că toate firmele de construcții sunt full și nu se pot licita pentru proiectele europene care tot vin pe cum se aprobă și intră în licitare. E nebunie din perspectiva asta.

    Deea:
    Tomberonul Europei, numit București, are nevoie de 7 primari, care și-au adus rubedeniile aferente în caracatița asta monstruoasă. Nu înțeleg cum mai reziști și cum de nu s-a produs până acum un declic. Eu abia aștept să plec naibii din jegul ăsta de capitală și să ajung la civilizație, cât mai departe de România.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus