un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Caut aer condiționat cu o unitate exterioară conectată la două interioare. Trebuie să mă uit după ceva special?

29 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Help a brother out again. Apartamentul nou cumpărat (ieri am semnat) are deja tubulatura pentru aer condiționat băgată în pereți în două camere. Eu ar trebui să cumpăr o unitate exterioară și două unități interioare. Un multi-split cred că se numește asta? Zic corect?

Este ceva special după care trebuie să mă uit? Care ar trebui să fie capacitatea totală pentru 2 camere? Că eu mă gândesc că un 12.000 BTU ar putea deservi 2 camere simultan fără probleme, mai ales că apartamentul respectiv nu stă pe soare și nu se încălzește așa mult.

Aveți vreo astfel de soluție în casă? Sunteți mulțumit de ea? Este vreo problemă că tubulatura este deja trasă prin pereți? Am cerut niște scheme sau detalii tehnice de-ale ei, dar n-am primit nimic dincolo de “sigur merge cu orice”.

Că altfel, eu aș merge tot pe Gree. Follow-up cu această ocazie la aerul condiționat Gree Bora instalat acum un an, adică trei unități exterioare Bora Silver (acum văd că există ediția 2022 cu cold plasma, ceva de purificare aer) cu trei unități interioare: până acum merge foarte bine. Vara trecută a funcționat fără probleme, iar pe la începutul iernii l-au turat un pic și pe încălzire și n-am avut ce-i reproșa. Funcționează bine, este suficient de silențios, a fost foarte cinstit la bani. L-am luat atunci de la PC Garage, care are o ofertă variată de aer condiționat. Anul trecut aveau cel mai bun preț din piață pe Gree (și stoc real!) și probabil va avea și anul acesta.

Aș merge tot pe Gree în special datorită funcții de smart home integrate, că poate fi controlat din aplicația dedicată de telefon. La noi s-a dovedit foarte utilă aceasta. Deși am telecomandă în fiecare cameră, pur și simplu era mult mai ușor să programez aparatul respectiv din telefonul mobil, care este și el în preajmă. Un avantaj deosebit era seara. Ne băgam la somn și parcă era prea cald. Matilda era gravidă, eu în general sunt foarte fierbinte în pat.

Așa că din telefonul mobil programam imediat deschiderea aparatului, temperatura dorită (recomand 25 grade C) și închiderea automată după o oră de funcționare pe turație low, ca să fie silențios. Se poate face asta și din telecomanda lui, dar cu o mie de apăsări de butoane și sincer să fiu n-am făcut-o niciodată, este mai simplu din telefonul mobil.

Treaba asta îmi va permite și mie să pornesc de la distanță aerul condiționat cu 30 de minute înainte să ajung în apartament cu un potențial chiriaș, iar apoi pot preda contul respectiv chiriașului ca să-și facă de cap în el.

Pro tip: dacă aveți de instalat de la zero sau de schimbat aer condiționat, faceți-o acum, nu așteptați canicula. Iată trendul de căutare în România pentru aer condiționat:

Când vine canicula, apar acele spike-uri. Aceleași spike-uri se regăsesc și în lista de așteptare pentru instalare. Eu anul trecut am cumpărat din timp. Livrarea a făcut-o PC Garage, instalarea a făcut-o Aer Conzal din lista de instalatori acreditați primită cu aparatele. Instalarea a avut loc la 2 zile după livrare pentru că în București încă nu sosise canicula. Aceasta a sosit câteva zile mai târziu și mi-au spus alte persoane că perioada de așteptare crescuse la 3 săptămâni! Vara sanie, iarna aer condiționat!

asus s5507

    20 comentarii

  1. Multisplit iti trebuie, cele mai mici is pe la 20000 BTU ins sus, cumulat. Si cele ok sunt mult mai scumpe ca doua “single split”. Ai un pic de avantaj la spatiul ocupat afara, instalare un pic mai simpla.
    Eu pana la urma am pus 2 simple unul peste altul, ca au iesit mult mai bine ca si costuri.

      (Citează)

  2. Eu am mers pe un multi-split Daikin. O unitate interioara de 7000 BTU si una de 14000 BTU. O singura unitate exterioara. Cele interioare sunt FTXA-AW si cea exterioara e 2MXM50M9. Am mers pe multi-split fiindca unitatea exterioara se afla in gradina apartamentului asa ca am vrut sa economisim spatiu “vizual”.

    Apartamentul l-am luat la gri, deci am putut sa montam direct tubulatura gandita pentru multi-split (condensul se duce direct in scurgere, iar alimentarea la unitatile interioare se face din cea exterioara, care apoi se duce direct in tablou).

    Referitor la consumuri, in 2020 am avut 584kw in total, cu varfuri de ~200kw in Iulie si August.

      (Citează)

    • Ma tot intrebam si eu de ce este diferenta asta asa mare de pret intre un aer conditionat multi split si doua aparate normale si nu am reusit sa descopar acest lucru.

      Asa ca am ales de fiecare data unitati individuale, iar ultimele aere conditionate au fost tot cele de la gree. La fel, nu imi explic de ce cele de 9000 btu au acelasi pret ca cele cu 12000 btu. Incearca sa le cumperi cand incepe sezonul aerelor conditionate, in alt moment al anului exista stocuri prea putine si la preturi fabuloase.

      Incearca sa rogi sa ti le puna unul peste altul, cu spatiu foarte mic intre ele si foarte aproape de tavan, chiar daca vor comenta doreii ca nu au acces la ele daca se vor strica. Altfel, vei avea viata grea cu porumbeii.

        (Citează)

  3. Având în vedere că e clientul nostru și am petrecut aproape un an în departamentul lor de proiectare și în fabrică, îți recomand Daikin.

      (Citează)

    • Și eu tot Daikin îi recomand lui Radu, sunt foarte, foarte mulțumit de funcția de încălzire.
      Ziua am folosit AC-ul iar noaptea centrala. Consum de 3 ori mai mic decât cu centrala non-stop.

      Acum caut instalator in Brașov pentru pompă de căldură aer-apă Daikin Altherma Hibrid. Dar slabe șanse să găsesc.

        (Citează)

  4. Eu caut donație de AC pentru la serviciu, n am reușit conving colegii sa punem bani pentru unu.

      (Citează)

    • Daca vrei ceva conectabil, “design” ( poți schimba suprafață unității interioare cu diverse materiale textile) , purificare , îți recomand Toshiba Haori. Unitatea exterioara e ultrasilentioasa și știu că vine in 3 configurații : 2.4kw, 3.5kw și 4.6kw. Face și cald.

        (Citează)

  5. Chief, nu recomand multi-splitt (deși folosesc de ceva vreme unu 6 splitt) ți-aș recomanda 2 aparate normale.
    Referitor țevile trase deja de dezvoltator, estimez că vei avea probleme cu ele, dacă sunt strâmbate, zgâriate sau au por… nu vor face decât să strice aparatul. recomand să vorbești cu instalatorii să-ți facă o verificare.

      (Citează)

  6. Eu am pus peste tot unde am avut de pus Daikin, mi se pare cel mai serios si profesionist brand.
    Bine, conteaza si faptul ca un (fost) vecin lucra la reprezentanta Daikin, el a facut un ban cinstit, noi am luat mai ieftin.

    Rezista de mai bine de 10 ani unitatile, una am schimbat-o pentru ca nu mai facea fata la caldura din sufragerie cu 2 PC-uri, 1 laptop si cata populatie bipeda si patrupeda se aduna acolo vara la racoare.

    Urmeaza sa schimbam inca una, in alta apartament decat cel in care stau, a fost pusa acolo cand am inceput sa il dau la inchiriat. O avea 10~15 ani, n-a fost chiar intretinuta cu grija si sigur a fost forjata maxim.

      (Citează)

  7. Trebuie sa vezi ce grosime au conductele trase prin perete si cum e gandita alimentarea, apoi alegi solutia in functie de aceste doua aspecte. Am trecut prin treaba asta la doua apartamente, daca ai nevoie, ti-i recomand pe cei de la climaventactiv.com .

    La mine au venit la locatie, s-au uitat ce si cum, si mi-au recomandat solutii adecvate, pentru ca aveam in perete niste tevi de anumite grosimi care nu erau compatibile decat cu aparate de anumita capacitate, si aveam nevoie de alimentare pe unitatea exterioara, nu pe interior. Sunt profi. Nu sunt ieftini.

      (Citează)

  8. conspicuous:
    Eu caut donație de AC pentru la serviciu, n am reușit conving colegii sa punem bani pentru unu.

    Ia unul din banii tai, si cand pleci in concediu in august 3 saptamani ia telecomanda cu tine

      (Citează)

  9. Eu as recomanda Daikin 18K BTU la ce se pare ca ai tu acolo. Daca tot il faci pentru inchiriat, nu as lua ceva scump/smart, nu te scoti cu 25 de Euro in plus la chirie.

      (Citează)

  10. dan:
    Chief, nu recomand multi-splitt (deși folosesc de ceva vreme unu 6 splitt) ți-așrecomanda 2 aparate normale.
    Referitor țevile trase deja de dezvoltator, estimez că vei avea probleme cu ele, dacă sunt strâmbate, zgâriate sau au por… nu vor face decât să strice aparatul. recomand să vorbești cu instalatorii să-ți facă o verificare.

    Confirm, am avut 2 trasee ingropate in pereti/podea, unul l-am schimbat cu totul ca era scurt, cu celalalt ma lupt aproape in fiecare an cu reincarcare si solutii de astupat pori, pentru ca altfel ar trebui sa sparg jumatate de casa sa-l schimb. Posibil sa nu fi avut nici cei mai straluciti mesteri la instalare, dar am vorbit de atunci cu mai multe echipe si nimeni nu a reusit sa-mi rezolve problema definitiv.

      (Citează)

    • Am una bucata pe exterior si doua in interior. Hitachi. Din 2008 merge fara probleme, fara interventii. La aia din exterior merg legate 4 unitati pt interior in total. O magaoaie mare, hitachi dc inverter ceva gen. Tanc.

        (Citează)

  11. Nu am înțeles niciodată ce are lumea împotriva sistemelor multi split. Toată lumea zice că „sunt probleme”. Inclusiv cel care mi l-a vândut zicea că mai bine îmi pune 2 unități simple :).
    La vechiul apartament am unul Whirpool, de 18000, cu 2 unități interioare de 9000. Au deja 12-13 ani de funcționare fără probleme. La birou avem la fel, dar mult mai vechi, încă merge fără probleme, doar că nu sunt „unități” clasice la interior, pe perete, ci unele casetate în tavanul fals. Nu știu ce capacitate are, unitatea exterioară pare un pic mai mare decât Whirlpool de acasă, dar face față lejer la 100 mp cu 4 m înălțime.

      (Citează)

  12. Ia-ti 2 single split de 9000, ca ajung pentru 3 camere chiar. Eu asa am si dupa ce se raceste putin merg cu unul singur si face fata. Bloc izolat cu 2 camere pe vest si cam bate soarele.

      (Citează)

  13. la un multi split intervin componente suplimentare, tb să poată comanda separat fluxul de agent termic de la un singur compresor la 2 splituri, și deh, ajunge să fie mai scump decît 2 simple. E un produs nestandard versus unul standard, practic e ceva mai “de lux”. Mai și dezav. că dacă se strică tb să schimbi tot sistemul, că nu-s ăștia în stare să repare pe bucăți, respeciv o să zică “nu se mai găsesc piese”.

    Cu instalatorii, e sistemul clasic românesc, ca dentistul care zice “cine v-a lucrat aici, că a făcut treabă de mîntuială”. Vine instalatorul 2 și zice că țevile trase de instalatyorul 1 nu-s bune. Sînt unii care o să-ți spună inclusiv că nu-ți dau garanție dacă nu folosești țevi trase chiar de ei. După aia instalează la rîndul lor la stilul “las că merge și așa”, de exemplu fără să folosească pompa de vid așa cum scrie în instructiuni.

      (Citează)

  14. gree e un fel de daikin edge, sau de dacia in grupul renault.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus