un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Toate funcțiile noi din HDMI 2.1 sunt de fapt opționale și cumpărătorii trebuie să verifice dacă au fost implementate sau nu în televizorul sau monitorul dorit

2 Feb 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Uitați veste tristă despre standardul HDMI 2.1: toate noutățile introduse prin acesta, toate avantajele tehnologice specificate în standard, sunt de fapt opționale. Un producător de televizoare sau de monitoare poate spune fără nici o problemă că are porturi HDMI 2.1, dar de fapt acestea să oferte fix aceleași funcții precum vechiul HDMI 2.0.

De fapt, asociația care standardizează și licențiază HDMI-ul a clarificat că HDMI 2.0 este retras și nu va mai fi licențiat. Va fi (este deja) înlocuit cu HDMI 2.1, care este superior, dar nu vine cu obligativitatea de a implementa aspectele superioare.

Cum este superior HDMI 2.1? În primul rând, introduce un nou protocol de comunicare pentru transmisia cadrelor. Acest nou protocol, numit Fixed Rate Link (FRL), permite transferul rapid de date necesar rezoluției 4K la 120 rate pe secundă cu fiecare cadru codat HDR pe 10 biți per subpixel și mai sus de atât rezoluție 8K la 60 cadre pe secundă cu 8 biți per subpixel. Aceasta din urmă înseamnă o bandă totală de aproape 48 Gbps pentru că, da, HDMI este mai rapid decât conexiuni Ethernet ultra-rapide.

Cele de mai sus sunt cadre necomprimate. HDMI 2.1 mai adaugă și posibilitatea de a comprima ușor, lossless, fiecare cadru (“Display Stream Compression”). Cu o ușoară compresie, rezoluția maximă poate fi 10K la 120 cadre pe secundă. Vorbim de 10.240 x 4.320 pixeli și, dacă vă întrebați cine are nevoie de 10K în momentul în care televizoarele 4K abia apar, răspunsul este “camerele video cu care se filmează 8K”, pentru că majoritatea au rezoluția mai mare pentru a permite un ușor crop în post-procesare. La fel cum și acum de multe ori se filmează 5K sau 6K pentru a obține filmări finale 4K.

Protocolul vechi, utilizat până pe HDMI 2.0 inclusiv, se numea TMDS și suporta o rată de bit mult mai mică.

HDMI 2.1 mai face posibile și alte funcții foarte interesante:

  • VRR, variable refresh rate, pentru gaming plăcut vizual. Nu contează doar să ai rată mare de cadre, ci să sincronizezi refresh-ul monitorului/televizorului cu numărul de cadre scos în fiecare secundă de placa video pentru a elimina niște tearing și stuttering. When you see it in action, o să vedeți de ce contează.
  • ALLM, auto low latency mode. Prin HDMI, televizorul își dă seama când ai conectat o consolă modernă sau o placă video șmecheră și trece automat în modul de low latency, specific jocurilor. Nu o funcție crucială, că poți să-l treci și tu manual, la o adică, dar na…
  • eARC, Enhanced Audio Return Channel. Adică prin HDMI iese sunet high-definition spre un soundbar avansat. Televizorul și soundbar-ul comunică între ele pentru reglaje de volum șamd.
  • suport pentru metadate HDR dinamice, ceea ce contează în anumite standarde.

Iată un tabel cu mai multe:

Toate sunt opționale! Poți avea un televizor cu HDMI 2.1 care să nu facă nimic din cele de mai sus! Este prima oară când aud de un standard ale cărui specificații sunt total opționale, fără a avea măcar un prag minim de intrare, ca să zic așa. Uitați-vă la DisplayPort, prin comparație, care are opțional doar compresia stream-ului (pentru că necesită hardware de decodare) și ceva cu adaptive sync.

Nu mă așteptam ca toate funcțiile de mai sus să fie implementate în fiecare televizor. Bineînțeles că era de așteptat să apară televizoare sau monitoare cu port HDMI 2.1, dar care să aibă panel de doar 60 Hz, eventual blocat în 60 Hz, nici măcar variabil până în acest refresh. Un astfel de model ar fi putut însă implementa HDMI 2.1 pentru specificația eARC, care este importantă pentru cinefili, sau poate pentru ALLM, ceea ce contează pentru o consolă uzuală.

Standardul, însă, permite ca producătorul să scrie HDMI 2.1 pe toate porturile fără a implementa nimic din noile funcții, nici măcar acel nou protocol FRC, nici măcar suportul pentru compresia cadrelor sau nici măcar suportul pentru rezoluții mari.

Nu știu ce-a fost în mintea celor de la asociația HDMI. Recomandarea lor este ca producătorul fiecărui dispozitiv să scrie, pe lângă prezența porturilor HDMI 2.1, și ce funcții suportă acesta. “Este compatibil VRR, suportă 8K la 120 Hz”. Înseamnă însă asta automat că are și eARC? Nu, trebuie să cauți tu atent prin specificații. La fiecare model în parte va trebui citit fine print-ul din specificații ca să vezi exact ce funcții suportă și ce nu suportă.

Și, din păcate, în specificații este haos. Am tot citit despre televizoare, că am scris niște ghiduri și articole în ultimele luni, și pot să vă spun că se întâlnesc des următoarele probleme:

  • specificații incomplete pe magazinele online. “Are 4 porturi HDMI”, dar nu scrie ce versiune. eMAG și Altex, cei mai mari vânzători, au des astfel de probleme, probabil pentru că dau copy-paste la ce vine de la producător, n-au timp să verifice sute de modele listate pe fiecare site.
  • specificații incomplete pe site-urile oficiale ale producătorilor. Poate ați văzut că site-ul oficial este un fel de showroom care prezintă avantajele televizorului, dar specificațiile sunt puse pe scurt, ca pentru amatori. Dacă vrei detaliile avansate precum date despre fiecare port în parte, ce tip de panel are, câte zone de dimming și exact ce versiuni de HDR suportă un televizor, de obicei trebuie să ajungi pe un site specializat precum DisplaySpecifications sau FlatPanelsHD
  • doar modelele mari, globale, ajung pe astfel de site-uri specializate. Multe dintre televizoarele vândute în România nu sunt prezente acolo.
  • specificațiile diferă de la țară la țară. Serios. Cazul Hisense care are un televizor excelent de gaming, cu VRR și HDMI 2.1 și panel cu refresh mare, dar în Europa este vândut cu altă configurație. În funcție de ce site citești, poți ajunge la informații care nu se potrivesc situației din cutie. În 2022 cred că începe ofensiva chineză pe piața noastră, vor veni Xiaomi și alții cu televizoare la prețuri foarte bune pentru OLED și alte tehnologii, dar să vedem cum ne descurcăm atunci cu descifrarea specificațiilor exacte din site-urile chinezești și dacă vor fi similare și aici.

Concluzie: dacă vă interesează funcțiile noi aduse de HDMI 2.1, trebuie să căutați voi cu atenție în specificațiile televizorului dacă sunt implementate sau nu pe acel model. Faptul că are port HDMI 2.1 în spate de fapt nu garantează prezența nici măcar a uneia dintre ele.

    8 comentarii

  1. Pai dacă nici una din funcții nu e obligatorie, de ce se mai cheamă standard?

      (Citează)

  2. Ce te mira dupa talmes-balmesul facut de asociatia care se ocupa de USB cu 3.0, 3.1 si 3.2 si generatiile x pix? Eu care comand stick-uri USB si nu le stiu diferentele pe dinafara.

    Cand am studiat cum sa conectez Dell-ul U2720Q la desktop am ajuns la concluzia ca DisplayPort 1.4 este varianta mai buna, HDMI 2.0 fiind inferior acesteia la specificatii.

      (Citează)

  3. Cei de la LTT au testat o gramada de cabluri HDMI (https://www.youtube.com/watch?v=XFbJD6RE4EY) si DP (https://www.youtube.com/watch?v=Vn2vdQZhs0w)

      (Citează)

  4. La fel a fost scandal acum 1-2 ani cu receivere care au promis VRR si restul de features din 2.1 si de fapt nu le aveau :-)) (future firmware update)

    Apoi s-a dovedit ca nici nu pot avea pt ca era un chip defect si mai toti producatorii l-au folosit la modelele din acel an :-)

      (Citează)

  5. Dar cablurile HDMI trebuie schimbate sau ele sunt aceleasi de ani de zile?

      (Citează)

  6. La fel e si cu porturile USB C. Multe laptopuri au USB C (teoretic 3.1, 3.2), cu functionalitati de USB 2.0: curent furnizat foarte mic, fara output video pe acel port, maxim 1 monitor pe care sa scoata video, eventual samd

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus