un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Follow-up: Geforce Now la un an de la lansarea în România

28 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Acum un an am testat pentru prima oară GeForce Now, serviciul de cloud gaming de la NVIDIA. Cloud gaming = jocul este randat pe super-computere în datacenter-ul NVIDIA, nu pe hardware-ul tău, așa că te poți juca de fapt pe orice computer fără a avea nevoie de placă video dedicată sau de procesor performant. Now este compatibil cu Windows, Mac și telefoane mobile, de altfel.

Tocmai am jucat Watch Dogs Legion la 60 fps cu toate detaliile pe High pe ultrabook-ul meu, apoi l-am bătut pe unul la Rocket League cu 8 la 3. Ambele jocuri nici măcar nu cred că ar putea rula direct pe ultrabook, darămite cu grafica la maxim.

Un an mai târziu, Geforce Now are aceleași două planuri:

  • gratuit, dar care te limitează la sesiuni de câte o oră. Adică joci o oră, apoi te dă afară, dar poți intra la loc pentru alte sesiuni de câte o oră.
  • pe bani, costă 5,5 euro/lună, dar joci în sesiuni nelimitate ca timp, ai și grafică cu ray tracing și prioritate la accesare, că pe planul free de multe ori trebuie să aștepți câteva minute să se elibereze o mașină virtuală.

Prețul de 5,5 euro/lună (27 euro/6 luni, de fapt) mi se pare în continuare foarte rezonabil și este la jumătate din cât costă Stadia Pro, serviciul concurent de la Google. Să zicem că o placă video costă 550 de euro și nu mai punem la socoteală că ai nevoie de un întreg PC cât de cât performant în jurul ei. Prețul plăcii video este cât abonamentul Geforce Now pe 100 de luni, mai mult de 8 ani!

De asta cloud gaming-ul crește și va crește în continuare ca o alternativă la metoda “tradițională”. Poți juca un joc de top de câte ori ai o oră de pauză sau când n-ai ce face într-o cameră de hotel sau într-un aeroport sau de sărbători la bunici, indiferent ce PC sau telefon ai la dispoziție.

Trebuie să ai tu jocurile. Geforce Now suportă câteva sute de jocuri de toate felurile, dar pe majoritatea trebuie să le deții tu. Serviciul se conectează la cererea ta la Steam, GOG, Epic și Uplay și verifică disponibilitatea jocului în contul tău, apoi îl rulează pe mașina virtuală. Cum majoritatea jocurilor suportă și salvări în cloud sau salvarea progresului sau profilului tău pe serverele lor, de obicei găsești în Now exact salvările sau contul tău din acel joc.

Bun. Ce s-a schimbat în anul care a trecut de la primul meu articol? În primul rând, serviciul a ajuns la o oarecare stabilitate în ce privește jocurile disponibile. După lansarea sa, unii producători și-au retras jocurile din Now, dar NVIDIA a negociat cu ei și acum sunt câteva sute de titluri în platformă, inclusiv unele noi precum Cyberpunk 2077, Hitman 3 sau Assassin’s Creed Valhalla.

M-am uitat în lista lor și au așa:

  • jocuri pe care vreau să le joc în viitor: Cyberpunk 2077, AC Valhalla, Astroneer, Control, Death Stranding, Wolfenstein: Youngblood.
  • jocuri pe care le joc și acum din când în când și aș putea să le mut în Now: Hitman 3, Cities: Skylines, Watch Dogs Legion, Rocket League, World of Tanks, Everspace 2 (am cumpărat early release-ul acum câteva zile și e foarte mișto), Two Point Hospital, Trackmania, They Are Billions, Mechwarrior 5, Supreme Commander 2.

În 2021 se vor lansa multe jocuri interesante și pentru radarul meu. NVIDIA nu spune dinainte ce jocuri vor fi disponibile în platforma lor, așa că rămâne de văzut ce va fi adăugat.

Am văzut în listă și Settlers 7. Pe acesta voiam să i-l dau Matildei să-l joace, dar ea are MacBook. Acum mi-am dat seama că l-ar putea juca prin Now.

Sunt și titluri mari care lipsesc din Now, în general cele de la Electronic Arts. Poate le vom vedea în viitor, în funcție de cum merg negocierile între companii. Acesta rămâne de fapt principalul punct slab al platformei.

Geforce Now s-a lansat și pe iOS în noiembrie 2020. Se poate accesa prin browserul Safari, dar există niște limitări. Majoritatea jocurilor ce necesită mouse și tastatură nu vor funcționa pe iPhone sau iPad, așa că sunt disponibile jocurile compatibile cu un gamepad și ai nevoie de un astfel de dispozitiv, eventual unul gândit special pentru smartphone-uri. Cred însă că este o modalitate de a juca Fortnite pe iOS după ce Apple s-a certat cu Epic și a eliminat aplicația oficială din AppStore.

În vara trecută, Now s-a lansat și pe Chromebook, deși în țara noastră asta nu contează prea mult.

Serverele funcționează în continuare foarte bine pentru România. Cea mai bună conexiune am obținut-o pe EU Central 3, care-i în Frankfurt și netul din România are o conexiunea excelentă cu centrele de date de acolo. Recent Geforce Now a adăugat un datacenter și în Sofia, Bulgaria, dar tot pe Frankfurt funcționează totul mai bine. Ar fi mișto de tot dacă într-o zi ar adăuga un centru de procesare chiar aici în România.

Avantajul mare, după cum vă spuneam, este să te joci de pe un computer care n-ar fi pe cont propriu suficient de performant pentru asta. Eu m-am jucat Watch Dogs Legion de pe ultrabook și a funcționat perfect. Grafica spre maxim, 60 fps constant, jocul a fost foarte fluent și răspunsul la comenzi practic instantaneu.

Poate vrei musai să joci Cyberpunk 2077 sau Valhalla cu ray tracing activat, dar nu ai banii ca să iei și o placă video performantă pentru ele sau nu ai alt PC în afara unui ultraportabil. Considerând că-ți ia o lună de zile să le termini pe fiecare dintre ele, te costă fix 11 euro să le joci cu grafica la maxim pe Now. Sau poate că ai MacBook și vrei să te joci jocuri de Windows: prin Now este cel mai simplu.

Unde excelează Geforce Now? Te lasă în continuare să te joci și gratuit.

Poți folosi serviciul gratuit cu jocurile deja deținute de tine. Sunt o mulțime de jocuri unde, când ți se termină ora de jucat gratuit, poți salva jocul și apoi îl reîncarci imediat ce te conectezi din nou pentru o altă oră gratuită. Asta cam împinge la maxim sistemul free, dar NVIDIA își asumă și acest scenariu. Mă gândesc că sute de jocuri, inclusiv titluri mari precum The Witcher 3 sau Far Cry 5, ce se pot juca așa.

Există însă o mulțime de jocuri disponibile gratuit pe Internet și Geforce Now este compatibil cu 75 dintre ele în acest moment. Printre titlurile cunoscute: Rocket League, League of Legends, Apex Legends, World of Tanks, DOTA 2, Hyper Scape și altele.

Am jucat Rocket League (este free permanent pe Epic Store) împotriva altor jucători. Ping 8-12 ms, zicea jocul, și nu am sesizat nici o încetinire sau întârziere în răspunsul la comenzi, deși eram conectat prin wifi.

Majoritatea jocurilor free to play pot fi jucate pe termen lung pe planul gratuit al Now, că de obicei un meci durează câteva minute și ai timp de mai multe partide în acel segment de o oră. World of Tanks funcționează la fel de bine în același sistem, de exemplu, dar și Fortnite sau Apex Legends.

Altfel spus, jocuri free-to-play erau de mulți ani disponibile online, dar NVIDIA oferă deja de mai bine de un an de zile gratuit și hardware-ul pe care să le rulezi, cu câteva limitări ce pot fi eliminate plătind abonamentul lunar.

Vă reamintesc că industria de gaming are venituri mai mari decât cea cinematografică și alte industrii considerate de “entertainment” la un loc. Sunt curios cum Geforce Now și alte servicii asemănătoare o vor schimba în următorii ani. Dacă NVIDIA va lansa și vreun serviciu de “abonament la jocuri”, vor avea la dispoziție toate cele necesare pentru a duce gaming-ul în direcția modernă cu hardware și software “as-a-service”.

    16 comentarii

  1. Te-ai jucat pe ultrabook pe conexiune wireless sau pe fir? Cand am testat eu laptop cu wireless a mers foarte prost Geforce NOW.

      (Citează)

  2. Da, totul e frumos până când:
    – constați că ai conexiune wifi prea slabă (trebuie alt router) și că vechiul laptop e prea vechi totuși pentru asta
    – jocurile preferate dispar din platformă (nu ai ce face, deși ai cumpărat jocul)
    – apare necesitatea achiziției unui nou device pentru școala online (evident, alegerea a fost un laptop de gaming).

    Cam asta a fost GeForce Now pentru noi.

      (Citează)

  3. O să mai încerc o dată așa, de amorul artei (asta înseamnă ca “proof of concept” pentru cei mai tineri), că oricum n-am timp să mă joc decât de Paști și de Crăciun.
    Data trecută, n-a mers deloc varianta gratuită. Nu a găsit niciodată un loc să mă bage.
    Am încercat în schimb Stadia și a mers uns. Bec. Portocală. Am jucat Destiny 2 în perioada de probă.

      (Citează)

  4. Witcher fara Nexusmods?

      (Citează)

  5. ping-ul e minimal pentru ca iti arata ping-ul dintre serverul jocului si serverul pe care ruleaza instanta de rocket league, la nivel de raw data.
    Am intrat de control in rocket league si farcry 3. Oribil. Input lag colosal. Nu poti juca ceva alert cu asa ceva, unde e relevanta viteza de reactie si micro ajustarile.
    Daca ar fi sa aleg as prefera sa-mi iau un pc la minimum system requirements si sa dau tot pe low decat sa traiesc cu lag-ul ala

      (Citează)

  6. Pentru mine a fost bun pentru jucat si terminat AC Black Flag (pe free). “Leave her Johhny leaaavee heer”!

      (Citează)

  7. Gaelex:Te-ai jucat pe ultrabook pe conexiune wireless sau pe fir? Cand am testat eu laptop cu wireless a mers foarte prost Geforce NOW.

    Scrie in articol ca a jucat pe Wireless.Tot nu inteleg de ce toti se plang ca se misca lent si are lag.

      (Citează)

    • Probabil pentru ca are lag.

        (Citează)

    • Am jucat Starcraft 2, pe wifi, inainte sa il scoata de pe Now.
      Mergea ok cu wifi in majoritatea timpului. S-a intamplat sa am si lag dar rar. Totusi, in jocuri de strategie, ce aplici micro, vrei fara lag si am trecut pe lan.
      Router standard de la Telekom.

        (Citează)

  8. experienta mea a fost sinistra tot pe un ultra book (nu are port lan) pe wifi (decent):
    que 20 min sa te joci 1 ora, input lag groaznic, si calitate sub 720p.

      (Citează)

  9. Cum se compara Geforce Now cu Google Stadia?
    Nu stiu ce sa aleg :D

      (Citează)

  10. Mizerie – un serviciu foarte bun la care sunt abonat . De cate ori vreau sa ma joc ceva pe YOGA cand sunt in deplasare imi spune ca e prea plin sa mai incerc . Da , am founders . Mizerie – am cerut banii inapoi .

      (Citează)

  11. e un hype aiurea, ca si vr/ar, ca si tv curbate.
    o sa fie o piata mica, impartita intre cativa rechini mari, care isi permit sa piarda bani cu asa ceva.

      (Citează)

  12. Nu stiu cine te-a mintit, dar varianta pe bani nu este nelimitata. Ai sesiuni de 4 ore maxim, dupa 3 ore iti apare un banner in partea de sus a ecranului cu un timer de o ora.

      (Citează)

  13. Am testat si eu in acest weekend de pe un macbook air m1. merge cursiv pe rezolutie maxima, setari high. cu setarile ultra high are fragmentari, probabil din cauza conexiunii wifi, aplicatia spunandu-mi ca as avea nevoie de ethernet.
    Am observat ca atunci cand incerc sa joc jocurile cumparate (am incercat cu Far Cry 5, AC Odyssey si Hitman), timpul de asteptare este foarte scurt, cateva secunde, pe cand atunci cand incerc sa joc un titlu pe care nu l-am cumparat (tomb raider) am asteptat si o ora si am renuntat (cred ca mai dura inca o ora).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus