un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple a vândut iPhone-uri de 65 de miliarde de dolari în ultimele 3 luni

28 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Da, miliarde de dolari. Și da, e vorba de telefoane, nu și de restul produselor vândute de Apple.

Compania tocmai a anunțat rezultatele financiare pe ultimul trimestru (26 septembrie-26 decembrie, cam așa vine în calendarul lor fiscal), primul de la lansarea noii serii iPhone 12 și a MacBook-urilor cu procesorul Apple M1. Rezultatele au depășit așteptările și asta se va cunoaște și la bursă în curând.

Apple a raportat un venit record de 111,4 miliarde de dolari în acest trimestru, cu 21% mai mult decât în același trimestru al anului fiscal anterior. Este un record pentru companie, e prima oară când fac vânzări de peste o sută de miliarde de dolari într-un trimestru.

Aceste vânzări au fost grupate astfel:

  • produse (telefoane, laptopuri, căști etc): 95,6 miliarde dolari
  • servicii (AppStore, muzică, filme etc): 15,7 miliarde de dolari.

Analiștii estimau vânzări de 102,5 miliarde USD. Apple a găsit aproape încă 9 miliarde de dolari în alt buzunar.

Apple raportează doar 5 categorii pentru venituri și acestea sunt:

  • iPhone: 65,59 miliarde USD, un nou record. Anterior cel mai bun trimestru pentru vânzările de iPhone a fost de 61 de miliarde USD în septembrie-decembrie 2017.
  • Mac: 8,67 miliarde USD.
  • iPad: 8,43 miliarde USD.
  • Wearables, Home and Accessories: 12,97 miliarde USD.
  • Servicii: 15,76 miliarde USD.

Sunt sume pe care nu le pot înțelege cu adevărat. Adică le citesc din raportul pentru investitori, dar tot nu-mi pot închipui ce înseamnă 111 miliarde de dolari venituri trimestriale și câte telefoane, tablete, laptopuri, ceasuri, difuzoare și restul trebuie să vinzi în fiecare secundă a fiecărei zi ca să ajungi la astfel de sume încasate.

Profitul net este de 28,7 miliarde de dolari. Vânzările în China au crescut cu 57% YoY, ceea ce este probabil un rezultat excelent, având în vedere că în anii anteriori Apple a și pierdut teren în acea țară. 41% din vânzările totale au fost făcute în cele două Americi.

Într-un interviu pentru Reuters, Cook a spus că Apple are peste 1 miliard de iPhone-uri active în lume și în total peste 1,65 de miliarde de dispozitive active în lumea întreagă. N-ar trebui să fiu uimit, având în vedere că Apple are mereu 4-5 telefoane în top 10 telefoane vândute în fiecare trimestru, dar cifrele sunt oricum foarte mari dacă vă gândiți că o bună parte din cei 7 miliarde de locuitori ai planetei nu au veniturile suficiente pentru a-și permite un dispozitiv Apple sau au vârsta la care nu le mai pasă de astfel de dispozitive.

Se pare că falimentul Apple se amână din nou.

surse: Apple, Investing.

    19 comentarii

  1. Investesti in actiunile lor?

      (Citează)

  2. 28.8 miliarde profit*

    Nu au concurență (din păcate) și doar Apple are ce alții numesc un ecosistem. Nu ai ecosistem când hardware-ul & software-ul nu este făcut de aceeaşi companie.

    Comunicarea între device-urile Apple este m1nd blowing.

      (Citează)

    • “Nu ai ecosistem când hardware-ul & software-ul nu este făcut de aceeaşi companie.”

      E mult mai complicat decat ce face Apple, dar se poate.

      Cel mai mare ecosistem de pe planeta asta e PC-ul. Care are pe de o parte Windows-ul celor de la Microsoft si, pe de alta parte, jdemilioane de furnizori de hardware (si software, evident). Discutam de 1.5 miliarde de utilizatori activi, 40 de milioane de aplicatii unice (170 de milioane, daca tinem cont de versiunile active diferite) si cam 15-20 de milioane de combinatii unice hardware existente la nivelul anului 2020.

      Dap, “Comunicarea între device-urile Apple este m1nd blowing”, dar faptul ca
      pot utiliza ecosistemul de mai sus (in mod stabil si predictibil) pe zeci de milioane de combinatii unice hardware dezvoltate de terti e la ani lumina ca inginerie.

        (Citează)

  3. Proști, dar mulți e valabil de sute de ani. Nu mai vor capul lui Moțoc, ci doar iPhone – ul lui.

      (Citează)

    • Și eu sunt mirat de cum poți sa vinzi o tehnologie veche de câțiva ani și 0 inovație, ce sa mai zic de new features.
      Și asta o zis ca posesor de iPhone

        (Citează)

    • “It just works” … sotia a trecut de la iPhone la Samsung fix pe principiul asta: bai, la banii aia iau un Samsung mult mai smecher si inca regreta decizia. Cei de la Apple sunt foarte atenti la User Experience si vin cu niste default-uri foarte bine gandite. Si, cum spunea cineva mai sus, comunicarea in interiorul ecosistemului e flawless. De la a putea prelua un apel telefonic de pe orice device (inclusiv Mac) pana la integrarea smart device-urilor in Apple HomeKit. Majoritatea persoanelor vor o integrare seamless si usor de setat out-of-the-box, si pentru asta sunt dispusi sa plateasca un pret “premium”.

        (Citează)

    • Iar insulți inutil? Frustrat mai ești…

        (Citează)

    • I mean… In teorie sunt mai multi utilizatori de android decat de iOS, deci nu stiu ce ai vrut tu sa zici prin comentariul tau.

      Cum zicea si Radu, ce sens are sa insulti niste oameni care fac achizitii in functie de buget si necesitati?

        (Citează)

  4. in SUA nu e niciun miracol. in afara de puterea de cumparare, Apple are deal-uri cu marii operatori GSM care practic ii asigura un monopol.

      (Citează)

  5. Bogdan:
    Și eu sunt mirat de cum poți sa vinzi o tehnologie veche de câțiva ani și 0 inovație, ce sa mai zic de new features.
    Și asta o zis ca posesor de iPhone

    Acea tehnologie e implementata perfect.

      (Citează)

  6. Eu tocmai am renuntat din nou la tot ce inseamna Apple, e a nu stiu cata oara cand fac asta. Perfectiunea implementarii tehnologiei la ei ma face mereu sa ma intorc la ei, limitarile lor in utilizare ma fac sa plec. Si tot asa. Sper sa raman pe Android/Windows pana la urma, ca pierd o gramada de bani si timp prin schimbarile astea ciclice.

      (Citează)

  7. Andrei I:
    Atunci de ce mai scoate Apple update-uri cu bug fix-uri daca e perfecta? 😃

    N-ai auzit de mai mult ca perfectul?!

      (Citează)

  8. E absolut remarcabil ce poate face compania avand practic un singur produs cu tractiune. Si asta de aproape 15 ani de zile.

    Dap, falimentul Apple se amana din nou. Dar parca tot nu as investi in ei pe termen lung.

      (Citează)

  9. silicon_v:
    “Nu ai ecosistem când hardware-ul & software-ul nu este făcut de aceeaşi companie.”

    E mult mai complicat decat ce face Apple, dar se poate.

    Cel mai mare ecosistem de pe planeta asta e PC-ul. Care are pe de o parte Windows-ul celor de la Microsoft si, pe de alta parte, jdemilioane de furnizori de hardware (si software, evident). Discutam de 1.5 miliarde de utilizatori activi, 40 de milioane de aplicatii unice(170 de milioane, daca tinem cont de versiunile active diferite) si cam 15-20 de milioane de combinatii unice hardware existente la nivelul anului 2020.

    Dap, “Comunicarea între device-urile Apple este m1nd blowing”, dar faptul ca
    pot utiliza ecosistemul de mai sus (in mod stabil si predictibil) pe zeci de milioane de combinatii unice hardware dezvoltate de terti e la ani lumina ca inginerie.

    Pe un individ oarecare nu-l interesează combinațiile unice și ingineria la ani lumină. În viața de zi cu zi vrei să transferi fișiere între dispozitive, să scrii/citești mesaje de pe oricare dintre ele și să ai acces la datele stocate pe oricare dintre ele – documente, mesaje, mailuri, poze, fitness, muzică etc. În rest se simte simplitatea și lipsa bătăilor de cap cu drivere și alte povești. Noi europenii n-am avut ecosistemul ăla până relativ recent, așa că ne-am obișnuit să nu facem sync între telefon, mp3 player, tabletă și PC și prin bluetooth nu mergea prea bine nimic.

    Chiar și instalarea aplicațiilor, parcă e mai ușor să spui cuiva cum să găsească App Store-ul decât Wizard-ul din Windows. Cine a reparat regiștrii în trecut și a peticit .dll-uri percepe ca o joacă de copii să caute și să instaleze drivere, dar pentru cine nu vrea bătaia asta de cap, ce face Apple e fabulos.

      (Citează)

  10. singurul ecosistem NATURAL de pe planeta este pe cale de disparitie, dar unii totusi, sunt mandri ca apartin acestui gadget-“ecosistem” fabricat, marketat in forta, si aplicat cu o delicata, dar perfida agresivitate

    eu ca posesor de android, simt ca am facut o favoare planetei cumparand un telefon la 5 ani, vs. acestui hype orbitor al posesorului de iphone**, care trebuie, dar bai frate, trebuie, sa aiba toate modelele, la rand, succesiv, unul dupa altul

    **ok probabil sunt si exceptii dar stim cu totii despre ce vorbim da? in tarile vestice, cu “iphone-traditie”, posesorii de iphone sunt IMPINSI de operatori sa treaca prin fiecare upgrade

      (Citează)

    • Deci dacă un calculator + telefon + tabletă + ceas + căști funcționează bine împreună e agresivitate perfidă? sau doar nu-ți place cum sună „ecosistem” în contextul ăsta?

      Singurul lucru care-i împinge pe oameni să schimbe des telefonul e plictiseala, indiferent de platformă – na, sau că se strică. Eu aș vrea ca toți cei care veniți cu generalizări de-astea să vă susțineți argumentele cu cifre: din x persoane, y au comportamentul z. Dacă te uiți atent chiar pe blogul ăsta ai să vezi că ăia care se plâng cel mai mult de telefoane sunt cei cu Android – trebuie să le schimbe bateria, nu primesc update-uri, au crescut prețurile nu au x sau y etc. Cine schimbă mai des telefonul, ăla mulțumit sau ăla nemulțumit?

      PS: chiar și la americani diverse studii au arătat că oamenii își schimbă în medie telefoanele la 3-4 ani. Dar, dacă ai văzut tu pe facebook 10 oameni ahtiați după ultimul model de telefon, nu cumva să lași diverse cifre să-ți chimbe părerea.

        (Citează)

  11. “Rezultatele au depășit așteptările și asta se va cunoaște și la bursă în curând.”
    S-a cunoscut. Au scazut actiunile. Joac-o p-asta!

      (Citează)

  12. Ar fi vândut cu 1000 euro în plus dacă mi-ar fi venit până acum precomanda de la Orange plasată pe 15 noiembrie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus