un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung lansează Z Fold2, a doua generație a telefonului lor pliabil de dimensiuni mari

2 Sep 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Samsung a lansat ieri oficial noul Z Fold2, un telefon pliabil mare ce se deschide pentru a deveni un soi de tabletă. Altfel spus, este un urmaș al lui Galaxy Fold de anul trecut, nu al lui Z Fold din primăvara aceasta.

Culmea este că nu sunt multe de spus despre Z Fold2. Au luat generația inițială și au îmbunătățit ce era nevoie:

  • ecranul frontal este acum unul mare, de 6,2 inchi.
  • odată desfăcut, găsești un ecran de 7,6 inchi cu refresh de 120 Hz.
  • balamaua permite să deschizi telefonul la 90 de grade, ca la Z Fold, ceea ce poate fi util dacă te uiți la vreun clip video sau faci fotografii cu timp lung de expunere.
  • poți face selfie-uri cu camera principală pentru că ecranul frontal rămâne pornit în acest mod.

Cea mai bună chestie este ecranul mare de 6,2 inchi. Z Fold2 este acum un telefon ce poate fi utilizat rapid cu ecranul frontal și deschis doar când ai nevoie de ecranul mai mare. Dacă mai țineți minte din review-ul meu pentru primul Fold, ecranul acela mare chiar aduce multe avantaje în apeluri video, editat fotografii, lucrat la vreun document sau powerpoint șamd.

Asta ne aduce de fapt la subiectul zilei. Eu sunt printre cei care cred că în viitor Samsung va retrage seria Note și va oferi pentru segmentul business un astfel de telefon foldable cu stylus. Să ai în buzunar un telefon care devine tabletă chiar este un avantaj mare. Cred că această înlocuire va fi posibilă atunci când prețul unui telefon pliabil va mai scădea un pic și tehnologia va fi super-stabilă.

Ce altceva mai este pe Z Fold2?

  • ecran de 6,2 inchi frontal, 816 x 2.260 px, Super AMOLED
  • ecran principal de 7,6 inchi, 2.208 x 1.768 px, Dynamic AMOLED 2X
  • Snapdragon 865+, 12 GB RAM și 128/256 GB stocare
  • modem 5G SA/NSA Sub6 și mmWave
  • cameră foto normală 12 megapixeli, F/1.8, OIS, cameră ultra-wide 12 megapixeli F/2.2, zoom optic 2x, F/2.4, OIS, cameră frontală 10 megapixeli
  • baterie 4.500 mAh, încărcare rapidă
  • 159,2 x 68 x 16,8 mm, 282 grame

Este greu, mare și gros, lucruri pe care de obicei vrei să le zici despre alte obiecte, nu despre telefoane, dar asta e situația. Lăsând prețul la o parte, aceasta este de fapt problema principală a acestui tip de telefon.

Sunt lucruri care nu se văd din specificații și pe care Samsung le promite, dar trebuie testate dacă și stau așa. Se promite o trecere foarte rapidă și continuitate perfectă între ecranul frontal și cel principal, odată ce deschizi telefonul. Parteneriatul cu Microsoft și cu Google aduce aplicații optimizate pentru ecranul ceva mai pătrățos, ai și Wireless DeX.

Va intra la vânzare pe 18 septembrie. La eMAG costă 9.700 de lei la precomandă. Există și o ediție specială Thom Browne (?) care se va vinde împreună cu ceas și căști la 3.300 de euro pentru că sigur foarte mulți oameni își doresc să fie cool ca Thom Browne.

    24 comentarii

  1. Editia Thom Browne e un fel de editia Zara, pastrand proportiile, desigur.

    Doar pentru ca n-am auzit noi, nu inseamna ca nu e ceva acolo.

    Dar nici eu nu auzisem :D

      (Citează)

  2. “Altfel spus, este un urmaș al lui Galaxy Fold de anul trecut, nu al lui Z Fold din primăvara aceasta”
    Ala din primavara e Z Flip.

      (Citează)

  3. Doar ca telefonul se numeste Galaxy Z Fold 2, nu Flip 2

      (Citează)

  4. cine e Thom Browne?

      (Citează)

  5. Două probleme:

    – ai ecran de 120Hz pe un ecran și pe celălalt ai 60Hz, experiența de utilizare o să fie neplăcută;
    – aplicațiile care nu sunt optimizate pentru Fold;

    Din ce am văzut în review-uri dungă dintre ecrane este încă foarte vizibilă…

      (Citează)

  6. cand la prima cautare pe google, imi da un parpalac de 31,085 €, banuiesc ca e de nisa tom asta

      (Citează)

  7. „Să ai în buzunar un telefon care devine tabletă chiar este un avantaj mare.” – nu e, după cum se vede după succesul tabletelor cu Android. Probabil singura chestie practică pentru un ecran mai mare e cititul. Dar trebuie să citești cam mult ca să merite să te chinui cu un telefon așa ciudat doar pentru asta.

    Care-s avantajele în apeluri video? vezi puțin mai mult? sunt mai mari fețele ălorlalți? Iar editat fotografii sau documente nu cred că e cazul pe ceva atât de mic. De altfel eu încă n-am auzit pe cineva să zică că aduce vreo utilitate fold ăsta în afară de jurnaliști sau tech revieweri în general.

    Nu este și nici nu va fi pentru consumatori în viitorul apropiat – e un concept, e pentru pasionați. Nici măcar 4 mii de lei n-are sens la modul practic, pentru că cine vrea să facă toate alea enumerate mai sus pe un ecran mai mare își ia un iPad la 2500 de lei care o să fie mult mai bun. Sau chiar un iPad Pro la 4500 pe care deja te poți baza la nivel profesional.

    Ăla Flip în schimb, ăla văd că e totuși lăudat și durabil.

      (Citează)

    • Si da si nu. Mergand pe aceeasi idee

      – cine vrea sa faca poze isi cumpara o camera foto
      – cine vrea sa asculte muzica isi cumpara media player
      – cine vrea sa vada un film are televizor acasa iar, pentru deplasari, isi cumpara tableta,
      – cine vrea sa stea pe net are laptop / PC acasa si la birou
      – cine are de umblat repede intr-un excel scoate laptop-ul, oriunde ar fi
      – cine vrea sa … are un device dedicat pentru …

      E de nisa acest smartphone? as zice ca da, daca mai poate fi numita nisa un segment cu 1 milion de unitati vandude doar de Samsung (Fold 1).

      Sunt anumite activitati ce pentru anumite persoane nu justifica achizitia unui device dedicat. Cateodata acea calitate crescuta nu justifica pretul / existenta unui al doilea device. Un smartphone de x000 de lei + un Ipad de x000 de lei + ce alt device dedicat mai ai te aduce destul de aproape de un Fold de 9700 de lei. Iar, la final de zi, cea mai buna unealta e cea pe care chiar o folosesti (cati dintre noi avem diverse device-uri uitate printr-un sertar?)

      A nu se intelege gresit. Eu nu as plati in veci atatia bani pe un telefon, orice ar spune ca stie sa faca. Dar de aici pana la a considera ca este o inutilitate e cale lunga.

        (Citează)

  8. La astfel de reviews ar trebui lăsate comments doar de la:
    1. Aia interesați sa ia asa ceva
    2. Aia care au bani și care considera buget de asa ceva

    Restul, ciocu mic și joc de glezne

      (Citează)

  9. @Andrei: nu e vorba de extreme aici (zic de dispozitive). Samsung Galaxy Fold are avantajul că se transformă în tabletă, dar când nu se transformă e mult mai incomod ca un telefon normal – un Note, de exemplu. Dar chiar și atunci când e o tabletă nu e o tabletă bună, nici măcar nu e vorba de bani. Părerea mea e că și dacă ar fi 4000 de lei n-ar avea un mare succes tocmai pentru că e o chestie ciudată care nu e nici telefon nici tabletă. Pasionații l-ar folosi, dar nu majoritatea consumatorilor.

    Iar review-urile mi se par inutile atâta timp cel care le face nu folosește doar telefonul ăla câteva luni. Atunci să văd dacă e mai bun pentru video calls sau dacă chiar e util ca tabletă. Să văd cum cineva chiar editează 100 de poze din vacanță, ca să le pună măcar pe Facebook, iar concluzia să fie că e mai util ca un Note sau un S.

      (Citează)

  10. Chiar sufeream ca am in buzunar un telefon care nu devine tableta, bine ca acum exista solutii. Si eu chiar am problema asta ca de multe ori imi vine pofta sa fac un powerpoint cand sunt in oras si mi-e foarte greu cu telefonul. Iar la apeluri video deja a devenit insuportabil sa le fac pe telefon, am nevoie de un ecran mult mai mare, dar nu foarte mare totusi, unul cam cat 2 telefoane e numai bun.

    Lasand sarcasmul la o parte, eu inca nu am reusit sa aflu la ce sunt bune tabletele… am despre ele aceeasi parere din 2011, cand am declarat ca tableta e cel mai inutil gadget inventat pana acum.

      (Citează)

    • În primul rând cred că e evident că sunt bune la tot ce prrsupune grafica: schițe, desen, ilustrații în general, mai ales că poate înlocui ceva de la Wacom. De când cu Photoshop și Lightroom pe iPad a devenit mult mai utilă fotografilor sau celor care au nevoie de video în producții modeste. Foarte mult material în ziua de azi se produce exclusiv pe dispozitive mobile.

      În rest, e un ecran mai mare conectat la internet, bateria ține mai mult, e mai ușor și mai comod de folosit decât un laptop. Inclusiv chestii de coordonare și administrare, când ai documente simple, emailuri și aplicații de gestiune care merg pe tabletă poți face multe cu o tabletă bună. Dar e important softul, de asta tabletele cu Android nu au succes.

      Poate pentru tine nu e utilă, nici pentru mine de altfel, dar am în jurul meu câteva și dacă pentru mine n-ar fi laptopul sfânt mi-aș lua și eu. În locul unui ultrabook prost aș prefera o tabletă bună.

        (Citează)

    • Nu tine bateria mai mult, tot 1 zi tine ca ecranul ala mare consuma nu gluma, dar cum lumea nu foloseste tableta la fel de mult ca telefonul probabil de aici impresia falsa ca tine mai mult.
      Nu o zic eu asta cu bateria, o zic site-urile de reviews.

        (Citează)

  11. Z Fold este noul Note deci pt productivitate si business eu zic ca e util. Una e sa editezi un word pe Note si altfel va fi pe Fold. Altfel faci videoconferinta pe Fold. Mie mi se pare ceva revoluționar pt cei care au nevoie de asemenea facilități, de productivitate si portabilitate. E la fel cum a fost primul Note. Sau mai corect este ca o nouă generație de Nokia Communicator.

      (Citează)

  12. Marean:
    Nu tine bateria mai mult, tot 1 zi tine ca ecranul ala mare consuma nu gluma, dar cum lumea nu foloseste tableta la fel de mult ca telefonul probabil de aici impresia falsa ca tine mai mult.
    Nu o zic eu asta cu bateria, o zic site-urile de reviews.

    Ține mai mult ca la un laptop, aia e important, și o încarci ușor de la orice baterie externă. Tabletele au baterie cu putere mai mare decât telefoanele, dar scopul nu e să faci același lucru ce-l faci pe telefon cu ea, ci să fie ceva complementar. De exemplu vezi mailuri primești pe telefon, iar când e cazul iei tableta și răspunzi sau lucrezi cu atașamentele. Lasă tu review-urile, eu de câțiva ani am în familie 3 iPad-uri, trebuie să te chinui să le consumi bateria.

      (Citează)

    • ok, fata de laptopuri da desigur ca tine mai mult, ma gandeam ca zici fata de telefoane.
      ceea ce arata ca fiecare le compara cu ce vrea si asta cred ca e cea mai mare problema a tabletelor, anume ca nu sunt nici telefon nici laptop.

      eu as cumpara o tableta care ar putea sa inlocuiasca macar un laptop din asta folosit prin casa, adica pentru lucruri simple, dar nu cred ca se poate.

      uite de ex copiii mei au facut scoala online si concluzia e ca, la cum decurge scoala online, nu ar putea folosi tableta, fie si din simplul motiv ca au nevoie de ecran macar de 14 inci, tastatura si mouse.

        (Citează)

  13. Marean:
    ok, fata de laptopuri da desigur ca tine mai mult, ma gandeam ca zici fata de telefoane.
    ceea ce arata ca fiecare le compara cu ce vrea si asta cred ca e cea mai mare problema a tabletelor, anume ca nu sunt nici telefon nici laptop.

    eu as cumpara o tableta care ar putea sa inlocuiasca macar un laptop din asta folosit prin casa, adica pentru lucruri simple, dar nu cred ca se poate.

    uite de ex copiii mei au facut scoala online si concluzia e ca, la cum decurge scoala online, nu ar putea folosi tableta, fie si din simplul motiv ca au nevoie de ecran macar de 14 inci, tastatura si mouse.

    Poți face multe cu o tabletă dar cum ziceam, ține de soft. Acum pe iPad poți folosi mouse, iar dacă tot ce ai nevoie e să te uiți pe documente și să faci mici modificări, pe lângă căutatul de chestii pe net și luatul de notițe, s-ar putea să poți înlocui un laptop cu o tabletă. Dar o comparație directă cu laptopul n-o să fie niciodată pentru că sunt sisteme de operare diferite, sunt dispozitive gândite să fie folosite în mod diferit.

      (Citează)

  14. Dincolo de pret si utilitatea lui, sint cateva aspecte care m-ar face sa nu-l cumpar. Ma refer la primul model. Poate la al doilea au venit cu imbunatatiri. Dar la primul aveam asa:
    1. Partea unde se pliaza e de kkt. Se vede, e enervanta, iti sare in ochi, deformeaza usor imaginea in zona aia.
    2. Dimensiunile si greutatea nu-s taman cele mai fericite. E gros, cand e pliat sta usor cracanat in zona balamalelor.
    3. Pretul. O fi ceva unic, s-o fi investit in cercetare, dar pretul final e exagerat ptr ce ofera.
    In viitor, poate inventeaza gagii ceva materiale noi si scot un fold d-asta cat un pix. Sa scoti ecranu ca pe rulou. Aia ar fi jmecherie.

      (Citează)

  15. Ce e amuzant e ca în timp ce Samsung și Huawei se chinuie sa le facă cu ecran care se îndoaie, vine Microsoft cu rahatul lor de 2 ecrane unite cu o balama și tot internetul este pe jos de uimire și adulare. Serios?

      (Citează)

  16. Telefoanele foldable mi se par evolutionary dead end. In cel mai bun caz ar fi ceva temporar, pana cand tehnologia ochelarilor AR ar avansa suficient incat sa contribuie la un suprasistem care ar include si telefonul, crescand suprafata ecranului fara a creste si suprafata telefonului.
    Din punctul meu de vedere, telefoanele vor evolua spre a elimina toate porturile si butoanele si spre a arata la exterior ca o bucata de sticla cu ecran all-around, adaptiv, usor de conectat la alte ecrane mai mari.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus